Suurtapahtumat |

Jääkiekko

Jääkiekko on taitoluistelun ohella ainoa laji, jossa on taisteltu olympiamitaleista jokaisissa talvikisoissa. Naisten jääkiekko tuli ohjelmaan Naganossa 1998.

Ensimmäisen kultamitalin voitti Kanada, joka voitti USA:n vuonna 1920 Antwerpenin kesäolympialaisissa. Kanada hallitsi pitkään jääkiekkoa. Pohjoisamerikkalaisten ammattilaisten ollessa poissa Neuvostoliitto dominoi olympiakaukaloita.

Naganossa 1998 olivat vihdoin mukana kaikki parhaat pelaajat NHL:n pidettyä kisojen ajan taukoa. Suureksi yllätykseksi eurooppalaiset hallitsivat turnausta. Tshekki voitti, Venäjä oli toinen ja Suomi kolmas.

Salt Lake Cityssä 2002 Kanada voitti kullan, USA hopean ja Venäjä pronssin. Suomi putosi puolivälierissä Kanadalle.

Torinossa Ruotsi voitti Suomen finaalissa 3-2. Suomelle tappio oli ainoa koko turnauksessa.

Naisten kiekkoa MM-kisoissa ovat hallinneet Kanada ja USA. Suomi on ollut perinteisesti kolmas. Salt Lake Cityssä Kanada vei kullan, USA sai hopeaa. Pronssiottelussa Ruotsi kaatoi Suomen. Torinossa kultaa vei Kanada, joka kukisti finaalissa Ruotsin. Suomi sai pronssiottelussa kylmää kyytiä USA:lta.

Kisapaikat
Canada Hockey Place
UBC Thunderbird Arena

Lajit
Miehet ja naiset

Kilpailumuoto

Miehet

Miehissä joukkueet on jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon. Joukkueet kohtaavat alkulohkossa toisensa kerran. Alkulohkojen jälkeen kaikki joukkueet rankataan järjestykseen (1D-12D) seuraavan kaavan mukaan:

1. Sijoitus alkulohkossa
2. Pisteet
3. Maaliero
4. Tehdyt maalit
5. IIHF:n ranking

Näin joukkueet saavat sijoituksen 1D-12D. Tätä rankkausta käytetään jatkopelien pohjana. Joukkueet 1D-4D selviytyvät suoraan puolivälieriin. Joukkueista 5D-12D muodostetaan otteluparit, joiden voittajat selviytyvät puolivälieriin. Otteluparit ovat seuraavat

5D - 12D (pelin voittaja on E1)
6D - 11D (pelin voittaja on E2)
7D - 10D (pelin voittaja on E3)
8D - 9D (pelin voittaja on E4)

Puolivälieräparit ovat

1D - E4
2D - E3
3D - E2
4D - E1

Näiden otteluparien voittajat jatkavat edelleen välieriin ja mitaliotteluihin.

Naiset

Naisissa joukkueet on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Lohkojen kaksi parasta selviytyy välieriin.

Vancouverissa miehissä on 12 ja naisissa kahdeksan joukkuetta. Miesten joukkueessa on 20 kenttäpelaaja ja kolme maalivahtia. Naisten joukkueessa on 18 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia.

Miesten joukkueista maailman yhdeksän kärkimaata (Venäjä, Kanada, Ruotsi, Suomi, USA, Tshekki, Sveitsi, Valko-Venäjä, Slovakia) selviytyi suoraan kisoihin. Kolme joukkuetta ratkaistiin kaksivaiheisessa karsinnassa. Sen kautta kisoihin selviytyivät Norja, Saksa ja Latvia.

Naisten turnaukseen selviytyivät suoraan kuusi kärkimaata USA, Kanada, Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Venäjä. Karsinnan kautta kisoihin pääsivät Kiina ja Slovakia.

Alkusarjassa voittaja saa ottelusta kolme pistettä. Mikäli peli päättyy varsinaisella peliajalla tasan, saavat molemmat joukkueet yhden pisteen. Ylimääräisen pisteen saa ottelun joko 5 minuutin jatkoajalla (4-4 -vastaan) tai rangaistuslaukauksilla voittava joukkue

Keskinäinen järjestys tasapisteissä ratkaistaan seuraavasti: Mikäli kaksi joukkuetta on tasapisteissä, keskinäisten ottelun voittaja on parempi. Mikäli tasapisteissä on kolme tai useampi joukkue keskinäinen järjestys ratkaistaan seuraavasti

1. keskinäisten otteluiden pisteet
2. keskinäisten otteluiden maaliero
3. keskinäisissä oteluissa tehdyt maalit

Mikäli eroa ei löydy yllämainitulla tavalla, vertailuun otetaan mukaan paras vertailun ulkopuolelle jäänyt joukkue. Vertailukaava on sama. Mikäli tälläkään tavalla ei saada järjestystä selville, järjestyksen ratkaisee IIHF:n rankingsijoitus.

Puolivälierissä, välierissä ja pronssiottelussa jatkoajan pituus on 10 minuuttia, loppuottelussa jatkoajan pituus on 20minuuttia. Jatkoajat pelataan neljällä kenttäpelaajalla. Jatkoajalla ensin maalin tehnyt joukkue voittaa ottelun.

Rangaistuslaukauskilpailussa joukkueet nimeävät kolme laukojaa. Jos ottelu on kolmen parin jälkeen edelleen tasan, jatketaan yksi laukaisija kerrallaan, kunnes ottelu ratkeaa. Laukaisujärjestys vaihtuu tässä vaiheessa. Laukoja voi olla sama pelaaja kuin kolmen ensimmäisen joukossa ollut.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita uusi kommentti

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Urheilun pääuutiset

Jääkiekko

Mikko Koivu, Mikael Granlund ja Ville Pokka MM-kisoihin!

Mikael Granlund tuulettaa

Jääkiekko

EHT, MOSKOVA

Venäjä - Suomi 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

1-0 Voinov (Plotnikov,Kalinin)
1-1 Komarov (Granlund,Rantanen)
1-2 Aho (Ahonen)
1-3 Pulkkinen (Ahonen)

Jäähyt: RUS 4x2 min, FIN 5x2 min

Maalivahdit:
Semjon Varlamov RUS 10+ 9 + 6=25
Mikko Koskinen     FIN   9+11 + 8=28

Joukkueet kohtaavat uudelleen lauantaina. TV2 näyttää ottelun alkaen klo 16.40

Tampere

"Käsittämätön fiilis, ihan uskomaton " – Näin Tampere juhli Tapparan mestaruutta

Tapparan mestaruusjuhla Tampereen Keskustorilla

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä