SM-liiga

"Jääkiekkoväen ylimielisyyden loputtava"

Jääkiekkoväen ylimielisyyden on loputtava, Veikkaajan toimituspäällikkö Vesa Rantanen vaati Aamu-tv:n värikkäässä keskustelussa.

Video: Jukka-Pekka Vuorinen, Sinuhe Wallinheimo ja Vesa Rantanen
12:16
Jääkiekon SM-liiga alkaa tänään ja yksi puheenaihe on ylitse muiden: väkivalta. Muutakin puhuttavaa riitti Aamu-tv:n sohvalla, jolle asettuivat SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen, pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo ja Veikkaaja-lehden esimies Vesa Rantanen. Video: Yle

Aamu-tv:ssä keskusteltiin alkavasta jääkiekon SM-liigasta. HIFK:n ja Jokerien väkivaltaiset otteet ovat nousseet suuriin otsikoihin. Veikkaajan toimituspäällikkö Vesa Rantanen lähetti tiukat terveiset suomalaiselle kiekkoväelle.

- Jääkiekko on ollut Suomessa ylimielinen laji, joka on kasvanut valtioksi valtion sisällä. Toimintaa ei ole kontrolloitu lainkaan riittävästi, tähän pitää nyt saada muutos, Rantanen jyrähti.

Rantanen käytti värikästä kieltä kuvatessaan viime viikkojen tapahtumia. Erityisesti HIFK:ssa ja Jokereissa tilanteet ovat päässeet riistäytymään käsistä. Asioita selvitellään nyt jopa poliisitutkinnassa.

- Lapset ovat saaneet bensakanisterin ja tulitikut. Sitten ihmetellään, miksi sauna roihahti palamaan, Rantanen laukoi Aamu-tv:ssä.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen vastasi Rantasen syytöksiin.

- Meidän on oltava todella tarkkoja siitä, mitä teemme. Meidän on tunnettava vastuumme, mutta en koe, että olisimme ylimielisiä. Olemme pyrkineet tarttumaan kunnolla ilmenneisiin ongelmiin, Vuorinen vakuutti.

- Joku kysyy, miksei jo aikaisemmin ole mätkäisty kovempia rangaistuksia. Mutta olemme mielestäni noudattaneet eurooppalaista linjaa, Vuorinen totesi.

Rantanen hämmästelee monien esittämiä näkemyksiä, joiden mukaan SM-liigan langettamat rangaistukset ovat jo niin kovia, ettei poliisin välttämättä kannattaisi enää jatkaa tutkimuksiaan.

- Sehän on ihan sama juttu, jos minä päästelen autollani joka aamu jonkun koulun ohi satasen nopeudella. Sitten poliisi ottaisi yhteyttä ja vastaisin heille, että sain jo kotona niin kovat huudot, ettei tähän enää poliisia tarvita, Rantanen vertaili.

Kommentoi aihetta (52 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Paavo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helsingin molemmilla kaukaloväkivaltaseuroilla on suorat kytkökset mm. johtaviin poliitikkoihin. Jokerien omistaja Harkimo oli Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan vetäjä. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toiminut Harry Bogomoloff ajaa näkyvästi HIFK-kortilla Kokoomuksen ryhmäjohtajana.

  Molemmat ovat tehneet tiliä ja hankkineet asemia itselleen päivänpolitiikassa ja bisneksessä ja olleet suureen ääneen ylpeitä seurasidoksestaan. Nyt kun olisi aika vastata tekemisistä, niin kumpikin näistä herroista pakenee julkisuutta.

  • Murikka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vastaan nyt kuitenkin. Olet kyllä täsmälleen oikeassa.

  • pettynyt vasemmistolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikä kannata unohtaa jokerifani-kulttuuriministeri Arhinmäkeä. Hän on ollut erittäin hiljaa koko episodin ajan. Eikä ihme. Hänen kantansahän tiedetään. Hän on väkivaltaisen jokerifanijaoston johtajia. Tämän faniosaston ainoa tavoite on tehdä vastustajista päätä lyhyempiä. Missä on oikeasti kulttuuriministerin, jonka alaista jääkiekko on, kannanotot asiaan? Mitään ei ole kuulunut häneltä? Hijainen hyväksyminenkö on kyseessä? Miten on mahdollista, ettei hän ota kantaa?

  • A Mäki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen myös ihmetellyt, ettei kulttuuriministeri ole kiirehtinyt lausumaan sanaakaan. Muistuu mieleen äskeinen hyttystä ammuttiin tykillä (tms) -lausunto.

  • Jere

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No kyllähän tähän jääkiekkotouhuun voisi sekoittaa vaikka pohjoiskorean vankileirit jos niin halutaan...

   Eiköhän anneta poliitikkojen hoitaa omat hommansa ja nämä jääkiekkohommat hoitaa joku muu. Se, että joku profiloituu jääkiekkojoukkueen kannattajana ei ehkä kuitenkaan tuo mitään paheksuntailmoitusvelvollisuutta.

 • Matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri näin. Ei ne huudot tosiaankaan kotona paljoa auta. Kummola on täysin kadottanut suhteellisuuden tajunsa. Kommentti siitä, ettei toki poliiisin enää tarvitsisi tutkia kun jo itse rankaistiin on vain yksi kommentti jatkumona jo aiemmin sanottuihin. Lippujen hinnat jne. Kummola olisi pikimmiten pistettävä eläkkeelle, mieluummin ilman kultaista käden puristusta.

  • Jussi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kummola on jo vuosia osoittanut sanomisillaan olevansa kaiken arvostelun yläpuolella. Onko jääkiekon asema tänä aikana huonontunut? Eipä ole. Kummahan se olisi jos Kale nyt alkaisi nöyristelemään.

 • Lastentarha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hohohoijaaaaa, mopoautoileva SM Liiga !

 • Kuju

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuosta Rantasen viimeisestä näkemyksestä olen täysin samaa mieltä. Jääkiekkokaukalohan on ammattijääkiekkoilijan työpaikka. Jos kuka tahansa pahoinpitelee omalla työpaikallaan toisen työntekijän, siitä A) joutuu oikeuteen ja B) saa potkut töistä. Nythän Ben-Amor pääsi itse asiassa vähällä. Hän ei saanut potkuja ja voi jatkaa työpaikassaan parin kuukauden päästä. Missä vaiheessa jääkiekosta on muka tullut yhteiskunnasta erillään oleva saareke, jossa normaalit yhteiskunnan lait eivät päde?

  • Epeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Normityöpaikoilla ei sovi että pomo käskee hakata naapuriosaston parhaimman työntekijän. SM-liigassa tämä oli mahdollista viime viikolla.

  • AT

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuju, eihän se nyt ihan noinkaan ole. Normaalissa yhteiskunnassa kun taklaat jonkun päin seinää saat syytteen pahoinpitelystä. Jääkiekossa on erikseen säännöt näitä tilanteita varten. Sama asia jos joku takoo nyrkkeilyssä toisen kuoliaaksi. Eihän silloinkaan sovelleta normaalia lainsäädäntöä koska molemmat osapuolet ovat tietoisia riskeistä ja lajin luonne on erilainen kuin normaali yhteiskunnassa tapahtuva toiminta. Se, mihin raja lopulta vedetään on todella vaikea kysymys eikä kellään varmastikaan ole siihen selkeää vastausta. Tässä tapauksessa ollaan varmaankin ylitetty se raja.

   Tuon logiikan mukaan kaikki "tappelijat" kaikissa kiekkoliigoissa saisivat kenkää ja joutuisivat syytteeseen.

  • Jooseppi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei tuo nyt ihan noinkaan mene. Jääkiekko on jääkiekkoa ja siihen kuuluu tietty määrä "fyysisyyttä". Eihän ammattinyrkkeilijääkään pistetä törkeästä pahoinpitelystä häkkiin, kun hän vetää "työkaveriaan" turpaan. Nyrkkeilykehässä eivät päde "normaalin" yhteiskunnan lait eikä niitä voi suoraan soveltaa kaukalossakaan.

  • tolkkua lätkäkeskusteluun

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivopieruja vaan päästelee tämä Veikkauksen Rantanen. Ei muuta.

  • piippuhylly

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   jokainen juniorikiekkoilija ja juniorin vanhemmat hyväksyvät lajin sisäänrakennetun "pojat on poikia"-kulttuurin. jokainen lätkäkausarin tai -lipun ostanut hyväksyy (tai haluaa) nujakoinnit osana peliä. medialle ja television lätkäkisoja katsoville tällainen miehekäs käytös sopii tiettyyn rajaan asti. ja maksava asiakas on aina oikeassa.

   sillä muutenhan lajin väkivaltaisuuden takia tapahtuisi:

   -juniorit ja vanhemmat siirtyisivät fudiksen, lentiksen tai koriksen ym piiriin

   -lippuja ja kausareita ei menisi enää kaupaksi

   -media ilmottaisi urheiluohjelmissaan vain listauksena lätkäkierrosten tulokset (kuten nykyään esim lentiksessä ja koriksessa)

   => jos yleisö ja yhteisö näin oikeasti haluaisi ja äänestäisi jaloillaan edellämainitun kaltaisesti niin Kummola pitäisi heti huomenna tiedotustilaisuuden ja ilmottaisi että homman nimi muuttuu nyt heti.

   näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan ja homma jatkuu entisellään joten lopetetaan tämä turha jeesustelu.

  • Apeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vielä parempi esimerkki olisi, että myyntipäällikkö käskee käydä hakkaamassa kilpailijafirman parhaan myyntimiehen...

   Kummolan täytyy nyt leikkiä "rautakansleria", kun viime kevät meni vähän poskelleen... Sitä paitsi hän on antanut lausuntoja ja tuomioita asiassa, johon hänellä ei ole päätäntävaltaa.

   Sm-liiga ei saisi ohittaa olankohautuksella myöskään jokerifanien kielipoliittisia kannanottoja. Ne kuten tämä pahoinpitelykin voidaan niputtaa tämän seuran fanikulttuuriin kuuluvaksi. Osalle jokerikatsomosta Peltosen pahoinpitely oli taivaan mannaa. Se hurrasi seisaallaan Ben-Amorin mätkiessä tajutonta uhria. (Huvittavaa, että joissain yhteyksissä nämä surkufanit katsovat että Peltonen sai mitä tilasi. Oli kuulemma käynyt näpäyttämässä jokerivahtia hanskoille.)

   Tavallaan käy sääliksi Ben-Amouria. Mies teki työtä käskettyä, mutta joutuu nyt kantamaan suurimman syntipukinroolin herrojen luimistellessa taka-alalla.

  • Kuju

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En puhunutkaan tässä normaaleista tappelunujakoista, vaan tästä yksittäisestä tapauksesta, joka oli selvä pahoinpitely. Nämä nyrkkeilyvertaukset ovat täysin naurettavia, koska lajin säännöissä sallitaan toisen lyöminen. Jääkiekon säännöissä, ja nyt puhutaan oikeista säännöistä, ei mistään "sisäisestä koodistosta", ei tietääkseni hyväksytä toisen pelaajan pahoinpitelyä.

  • pelle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Raja menee törkeässä pahoinpitelyssä, joka on yleisen syyttäjän asia. Esimerkki tapauksena Allu Lähteenmäen juttu 80-luvulla. Niin kauan kun ollaan asianomistaja rikoksissa ja kukaan ei halua oikeuteen mennä niin ei siinä ole mitään. Tämä on aika selkeä.

   Kun tuomiota törkeästä pahoinpitelystä annetaan niin mielestäni lieventävänä asianhaarana on se, että se tapahtuu suljetussa tilassa eli kaukalossa. Sivulliset eivät ole vaarassa, koska kaukaloon pääsevät vain pelaajat.

  • RK

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksei nämä Aamorit ym. sitten alkaneet harrastaa nyrkkeilyä jos kerran kaveria pitää saada hakata ? Ai niin.. Siellähän voi tulla itselle turpaan kun vastassa on aina saman kokoinen jässikkä. Eikä pysty takaapäin yllättämään poikittaisella.

  • pellelle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On Pellellä tainneet jäädä juridiikan opinnot oikiksen pääsykoekirjojen selailuun? Jäähalli johon yleisöllä on pääsy, on tietenkin julkinen paikka. Kysymyksessä ei ole asianomistajarikos vaan virallisen syytten alainen teko eli virallinen syyttäjä voi syyttää ja on varmasti tässä tapauksessa velvollinenkin nostamaan syytteet.

 • OLDTIMER

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä Rantanen sanoi ääneen juuri sen , mitä olemme porukalla tässä muutaman päivän nauraneet. Kummolan mielestä poliisia ei "tarvita", kun nuhtelimme jo itse. Voi hemmetti mitä ajattelua! Kohtahan kaikenlaiset pellehermannit voivat jyrätä vastustajan parhaat teholle ja saada itse jokusen ottelun kiellon, millä ei ole mitään merkitystä!

  • jaamäävai

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Perheväkivaltaankaan ei Kummola laittaisi poliisia väliin. Eikä kouluampujien tekosiinkaan tarvitsisi ulkopuolisten puuttua. Kyllä me itse parhaiten tiedetään.

   Syyskaudella saatu ottelukielto pitäisi saada koko loppukaudeksi. Ja kevätkaudella kuluvan kauden loppuun ja seuraavaksi kaudeksi. Mukaanlukien kaikki pelit ja sarjat, SamppanjaMasu-liiga, metsis ja maaottelut. Kuluvan kauden palkka olisi maksettava työnantajalle takaisin. Sopimuksen väkivallan vuoksi päättäville mainostajille rahat takaisin. Näillä keinoin saattaisi alkaa itse peli kiinnostaa. Tämä koskisi myös käskyttäjiä. Ja tarvittaessa vielä ylemmäs. Entäs jos Jallikselta kiellettäisiin Areenalle pääsy ;) Alkaisi hodari tehdä kauppansa.

 • SideShowBob

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö siis jokaisesta loukkaantumiseen johtavasta polvitaklauksesta, leikkaamisesta jne käynnistää poliisitutkinta.

  • FLA

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Riittää että jokaiseen nyrkkitappeluun puututaan virkavallan toimesta niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin. Väkivalta on laitonta.

   Runttaaminen sen sijaan kuuluu kiekkoon ja siihen on lajin sisällä kirjoitettu säännöt, kuinka se tehdään niin ettei vastustajaa vahingoiteta.

  • Football

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä.

  • Keskialue

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nimimerkki Football, tuolla sinun logiikallasi suurin osa jalkapalloilijoista joutuisi poliisiasemalle, koivet paukkuu kentillä päivittäin. Ottakaahan nyt järki käteen ja jättäkää tuo keinotekoinen ja lapsellinen lajien vastakkainasettelu. Jääkiekko ja jalkapallo ovat molemmat hienoja lajeja joiden lieveilmiöt ovat lievästi sanottuna saaneet turhan ison fokuksen, varsinkin niiltä jotka yleensäkään urheilua eivät siedä tai harrasta. Ei muuta.

 • asiaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Rantanen. Puhut täyttä asiaa ja tuo vertaus lopussa napakymppi.

  Jääkiekko on jo pitkään kaivanut omaa hautaansa, liekö monttu jo niin syvä, etteivät pääse sieltä ylös. Lätkä jää väkivalalsta nauttien mättöviihteeksi, jonka pariin vastuulliset vanhemmat eivät lapsiaan vie. Miten ylipäänsä on mahdollista, että pienikin mäiskintä elokuvissa tuo K-16 tai K-18 merkinnän, mutta kun elävässä elämässä kaukalossa pahoinpidellään ihan oikeita ihmisiä ihan oikeasti, niin ei ole asetettu mitään ikärajaa?

 • Entinen kiekkofani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  SM-liigahan ei mitenkään kontrolloi, että paljon puhuttu rangaistun pelaajan palkanpidätys lähtee oikeasti pelaajan palkasta. Ja mitä seurasakkoihin tulee, niin nehän ovat selvästi alle prosentin seurojen liikevaihdosta, eivät siis paljon kirpaise. Vastapainoksi kausikortteja myydään kuin siimaa.

  Jääkiekkoväen ylimielisyys näkyy nuuskakulttuurissa (urheiluseurojen kautta kiertää melkoinen osa nuuskanmyynnistä, mikä Suomessa on laitonta), "juhlakulttuurissa", koodeissa. Pelaajapalkkioita maksetaan kilometrikorvauksina ja niin edelleen. Kaikki nämä perustellaan kuuluisalla "kuuluu lajiin" höpinällä. Koko kulttuurin ikoni taitaa olla Kalervo "Emme alenna lippujen hintaa" Kummola. Ja huomattavaa on, että jääkiekkopomoilla on suorat yhteydet poliitikkoihin, tai paremminkin tiettyyn puolueeseen. Tässä voikin ottaa jälleen puheeksi surullisen kuuluisan "maan tavan".

 • tepi-tku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vihdoinkin järjissään pysyttelevä ketjutus...juuri näin! Ehkäpä vaivaudun katsomaan muutaman liigapelin talvella...

 • Just a though

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisiko ottaa käytöön esim. julkisen hinnaston tyyliin:

  - filmaaminen-> automaatinen 10 min käytösrangaistus

  - vastustajan maalivahdin vahingoittaminen -> automaattinen ulosajo ao. ottelusta

  - vaarallinen polvitaklaus -> automaattinen ulosajo ja 2 ottelun pelikielto

  - hanskaaminen hanskat kädessä -> automaattinen ulosajo ao.pelistä ja xx ottelun pelikielto

  - hanskaaminen ilman hanskoja -> automaattinen ulosajo ja xx ottelun pelikielto

  ..Tästä olisi hyvä lähteä kehittelemään, ja tuomareille selkeä koulutus vihellyslinjasta.

  • > Kommentoi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo ensimmäinen kohta on ihan hyvä, kunhan sääntö on se, että filmaamisia ottelun aikana ei saa tuomita ottelun jälkeen. Niin epäurheilijamaista kuin filmaaminen onkin, niin toisaalta tuohan se aina uutta säpinää otteluun.

   Maalivahdin vahingoittamista tai polvitaklauksia ei ole ennenkään sallittu.

   Hanskat kädessä hanskaaminen voisi olla ihan hyvä, mutta ei siitä minusta silti kuulu lisää antaa pelikieltoa. Ulosajo ottelusta riittää.

   Hanskaaminen ilman hanskoja. Ulosajo, ja pelikieltoo päälle. Mikä jottei.

 • harkonnen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä olisi peiliinkatsomisen paikka muissakin lajeissa ja niiden sidosryhmissä. Jalkapallon sopupelit ja seurojen kytkökset aasialaisiin rikollisliigoihin ovat suuremman luokan ongelmia. Kuitenkin yllättävän vähän on tätä mediassa puitu - ei ainakaan samanlaisella kriittisyydellä kuin tuon jääkiekko-ottelun tapahtumia. Kai se on kun on oma (tai sidosryhmällisesti "hankala") laji kyseessä, huonot asiat lakaistaan mieluummin maton alle, eikä varsinkaan niitä vatvota.

 • Pro Karelia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suosittelen Pesäpalloa jääkiekon sijaan siinä lyödään rehdisti PALLOA, eikä

  Pelikaveria.

 • Juke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  TV 1: n puoli seitsemässä 12.9. J. Pakkanen puhu hyvästi jääkiekosta, on

  järkevää ja lapsellista porukkaa mukana.

  • -52 syntynyt

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Muistan kun meillä kotona laiettiin hanskat napilla hihaan kiinni,kunne ei meinannu muuten pysyä.

   Idea on vapaasti sovellettavaksi lätkään,tenavien lajiin.

  • Sethy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No ne Pakkasen kommentit oli kyllä ihan typeriä. Ärsytti ihan kuunnella niitä. Jotain lässytti että jääkiekko on marginaalilaji, mikä ei kuulu asiaan millään tavalla. Tais olla muutenki vähän jumissa koko äijä.

 • Timosapiens

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseessä olevat kaksi pääkaupungin joukkuetta ovat jo monta vuotta olleet niin ylimielisiä, että niinssä on vallala käsitys, että koko universumi on luotu ja kehitetty ainoastaan heitä varten. Kun nämä Keisarit sitten kohtaavat toisensa on päivänselvää, mitä tapahtuu. Rangaistusten pitäisi olla senverran suuria, että tällainen sikailu loppuu.

  • K Kummeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin.

   Lisäksi (pääkaupunkiseudun) media tukee joukkueita kaikin keinoin. Miksi esim. YLEn ohjelmamainoksessa kaksi tyyppiä huutaa naamat punaisena (hauskaa, heh) JOKERI IFK; JOKERI IFK. Ollaan olevinaan niin vitsikkäitä.

   Siis, koko sm-liigaa käsittelevässä ohjelmassako ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nuo kaksi joukkuetta. Toki ruudussa vilahtelee teksteinä muidenkin nimet, mutta nyt pyritään luomaan mielikuva, että koko kiekkoilevan Suomen mielenkiinto kohdistuu pelkästään noihin kahteen primadonnaan.

   VASTATKAA TOIMITTAJAT, miksi menettelette näin! Urheilullista perustetta tälle IFK:n ja Jokereiden ylenpalttiselle suosimiselle ei ole - yksi mestaruus pk-seudulle kymmeneen vuoteen. Jos katsotte että miljoonan hengen talousalue antaa tälle oikeutuksen, niin huomioikaa että 4,5 miljoonaa jää sen alueen ulkopuolelle. He pitävät muun Suomen joukkueita mediaseksikkäämpinä varsinkin nähtyjen juuri tapahtumien jälkeen

  • Näin on

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   K Kummeli osuu asian ytimeen. Kas kun sattuikin Lindin ja Kunnaksen "väittely" Jokerit-HIFK pahaan saumaan. Jos jääkiekon mediakohuja ja markkinointimielessä käytyjä tappeluja halutaan vähentää, niin näytetään TV:ssä vain tulokset ilman otteluvälähdyksiä ja varsinkin ilman tappelukohtauksia. Kun ottaa huomioon koripallomaajoukkueen ja lentopallomaajoukkueen hyvät otteet, niin olisiko aika antaa media-aikaa näillekin lajeille. Esimerkiksi lentopallossa lyödään palloa, ei vastustajaa, ja varmasti kentällä ja katsomossa riittää sitä paljon peräänkuulutettua tunnetta.

 • moppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kauhea mekkala tällaisesta tapahtumasta, ja lähes ainoa syy se että tapahtuma kohdistui puolijumala Peltoseen. Väitän että jos esim. joku pienemmän seuran tuntemattomampi pelaaja olisi jäänyt "jyrän alle" niin ei lainkaan noin isoa kohua olisi noussut!

  Täytyy myös muistaa että kyllä noita ylilyöntejä sattuu muissakin sarjoissa, puhumattakaan muista lajeista, esim. jalkapallossa sattuu ja tapahtuu. Täytyy muistaa että kun kiihkeästi taistellaan voitosta niin tunteet on silloin pinnassa, yhtään väheksymättä Ben-Amorin tekoa!

  SM-liigan pitäisi jo ennen kauden alkua tehdä selvät pelisäännöt miten menetellään, esim. kertoa että ekalla kerralla seura saa sakkoa esim. 20000, toisella kerralla vaikka 80000 ja kolmannella vaikka 250000, samassa suhteessa pelikiellot ja kolmannella kerralla joukkeen pelaaja voisi olla koko loppukauden sivuissa. Tässä tullaan toki siihen että voidaan laittaa asialla 6.ketjun äijä. Lisäksi vastuu näissä aina valmentajilla eli sinne isommat sanktiot!!!

  UGH

 • Salama.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sm-liigalle aivan sama, kun ois alkanut ainut oikea jääkiekkosarja(NHL),niin kaikki ois silloin minun mielestä hyvin.

 • Leksa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Asiaa puhuu herra Rantanen. Juuri näin.

 • TV-kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jääkiekko on nykyään koko kansan penkkiurheilulaji. On jopa trendikästä puhua kiekosta. Suomalaista kansanluonnetta on ikiaikaisesti leimannut voiman ja vallan palvonta. Kiekkokaukalosta on tullut sopiva paikka purkaa näitä jo pienennä omaksuttuja asenteita. Voiman ja vallan ihannoinnista ei ole pitkä potku väkivallan ihannointiiin.

  Ei liene sattuma, että SM-liigassa ja Elitserienissä ei pelata samanlaista "hokkii". SM-liigan kiekkopomot kehuvat usein, että täällä USKALLETAAN pelata KOVAA. Unohtaen mainita, että Elitserienissä pelaajien taito ja taktinen osaaminen ovat edellä meidän liigatasoa. Ikään kuin kovaa pelaaminen olisi jääkiekkoa aidoimmillaan. Kanukkikiekkoa, nääs. Miksiköhän on silti niin, että ruotsalaisista NHL-tähdistä voisi koota koko joukkueen, suomalaisista vain kentällisen. Huippumolareja Suomesta kyllä löytyy paljon, mutta molareiden peruskoulutukseen ei taida kuuluakaan "voimankäyttö".

  Ville Peltosen ohjeistettu pahoinpitely toteutui sallivan kulttuurin hengessä.

  • TV:stä minäkin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paljon kiekkoa tv:stä seuranneena voi kertoa ällistyttävän eron suomalaisen ja NHL-, KHL- ja Elitserie-kiekon välillä.

   Maalinedustilanteessa, sen jälkeen kun tuomarin pilli on soinut, kukaan ei mene - ei hyökkäävät, ei puolustavat pelaajat - tönimään ja rusikoimaan vastapuolta. Meillä tämä on normaalia. Ja selostajat hehkuttavat, että oikein, omia pitää puolustaa.

   Mitä tarvetta on puolustaa, kun peli on poikki??! NHL:ssä hässäkän jatkuessa (toki siellä kuten muuallakin välillä kiehahtaa) liian kovana seuraa aloittajille rangaistuksia. Jos tuomaria ei uskota ja tilanne jatkuu, pääpukarit ajetaan pihalle.

   Tuo kertoo kiekkokulttuurista ja vastustajan kunnioituksesta. Meillä on siihen vielä pitkä matka.

 • Kukamitähäh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Joku kysyy, miksei jo aikaisemmin ole mätkäisty kovempia rangaistuksia. Mutta olemme mielestäni noudattaneet eurooppalaista linjaa, Vuorinen totesi."

  Hienoa Vuorinen! Kun ei uskalleta tehdä omaa linjaa, jota muut seuraisivat, voidaan työntää pää pusikkoon ja piiloutua sen taakse ja selittää, että näinhän muuallakin on toimittu. Tosin se linja vastaa Suomen yleistä linjaa, jossa päätöksien hyväksymistä tai hylkäämistä perustellaan sillä, että niin tehdään muuallakin.

 • Juuri näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistavaa Rantanen. Yhdellä keinolla tää kaikki tappelusetti saadaan loppumaan. Heitetään ifk tappelemaan Elitserieniin. Toi on se porukka joka pohjimmiltaan tämän kaiken on aloittanut ja on aina toinen joukkueista kun jotain isompaa tapahtuu. Ja yleensä tapahtuu silloin ku tää porukka on häviöllä. Kaikki tietävät että tämä on totuus, mutta medialellikkiä ja Helsingin isorahojen suosikkiporukkaa ei saa pistää vastuuseen mistään.

 • Nimimerkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rantasen kommentit osuvia. Erityisen osuva Kummolan lausuntoon, että jos poliisi olisi tiennyt SM-liigan rangaistukset, he olisivat jättäneet tutkinnan siihen. Miten voi tuon tason ihminen sanoa ääneen, että poliisin toimintaan vaikuttaisi jotkut SM-liigan päätökset. Tämä ainakin tukee Rantasen kommenttia ylimielisyydestä.

  • Jussi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä jääkiekkohan on suora jatkumo muinaisten roomalaisten gladiaattoritaisteluille. Jo silloin ns. "kerma" tiesi tarkkaan mitä köyhälle ja tyhmälle kansalle pitää tarjota - leipää ja sirkushuveja. Vuosisatojen saatossa tämä näkemys ei ole miksikään muuttunut. Eikä tule muuttumaan, koska määrätty osa kansasta ei koskaan opi ajattelemaan omilla aivoillaan.

  • K Kummeli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Erityisen osuva Kummolan lausuntoon, että jos poliisi olisi tiennyt SM-liigan rangaistukset, he olisivat jättäneet tutkinnan siihen. Miten voi tuon tason ihminen sanoa ääneen, että poliisin toimintaan vaikuttaisi jotkut SM-liigan päätökset."

   Kyseisen lausunnon antoi siis Rautakansleri Kummola. Et ehkä tunne Kummolaa. Jos tuntisit, ymmärtäisit hyvin, että Rautakanslerin suusta lähtee mitä vain.

   Meillä täällä Turussa ollaan oltu hyvillään Kummolan vuosikymmenien takaisesta muutosta Tampereelle. - Molempien kaupunkien keskimääräinen älykkyys kohosi siinä yhteydessä reippaasti! No, leikki sikseen. Kummola muistetaan Turussa TPS:n erinomaisena mailapoikana. Siinä oli hyvä pohja ponnistaa kiekkouralla.

 • Illu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rantaselta hyvät kritiikit. Mutta Vuorisen "yleiseurooppalainen linja" ei muutu, ei seepra raidoistaan pääse. Ei auta vaikka kuinka katsoisi peiliin. Poistaako tai vähentääkö rangaistusten koventaminen muualla yhteiskunnassa rikollisuutta, jos mitään muuta ei tehdä? Ei poista, eikä edes vähennä. Nykyarvot opitaan jo juniorina: ratkaise asiat voimalla, pääset helpommalla, ei tarvitse ajatella. Jos v*****aa, lyö, taklaa, kamppaa. Jne. Pari peliä kovempi kieltoko tämän ajattelutavan lopettaisi?

 • Aboensis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jääkiekon johtomiehet ovat teatterimiehiä. Tämä näytelmä esitetään joka vuosi. Ensin tavallista rajumpi tappelu. Sitten pahoittelua, tämä oli ylilyönti, ei saisi tapahtua. Sitten jonkinmoiset rangaistukset, nyt harvinaisen ankarat. Sen jälkeen ollaan nöyriä ja katsotaan peiliin ja parannetaan tavat.

  Mitään ei kuitenkaan tapahdu. Kyseessä on tavanomainen mainostemppu, joka ehkä nyt meni vähän yli aiotun. Ei teatterissakaan homma aina pysy ohjaajan hanskassa. Jääkiekkoyleisöstä riittävän suuri osa tykkää väkivaltaviihteestä. Johtajat arvostavat sitä yleisöä ja muistuttavat riittävän usein näillä tempauksilla, että emme unohda teitä.

 • Peksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rantanen puhuu täyttä asiaa.

Tuoreimmat aiheesta: SM-liiga

Urheilun pääuutiset

Muu palloilu

Jääpallomiesten taktiikka puri täydellisesti - "Ruotsi ei pystynyt käsittelemään uutta tilannetta"

Suomi-Ruotsi
SM-liiga

Nurminen äkeissään Bloodin kohtelusta - "Alkaa näyttää jo työpaikkakiusaamiselta"

Pasi Nurminen, Pelicns

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä