MM-hiihdot 2013 |

Jylhä: Dalen vaihtoon viimeistään Sotshin jälkeen

Yle Urheilun asiantuntija Reijo Jylhä näkee, että Suomen hiihtomaajoukkue kaipaa uutta päävalmentajaa viimeistään Sotshin olympiakisojen jälkeen. Magnar Dalenin aika alkaa olla ohi.

Magnar Dalen
Magnar Dalenin tulevaisuus herättää intohimoja - puolesta ja vastaan. Kuva: Lehtikuva

Magnar Dalenin aika Suomen maastohiihdon päävalmentajana on ohi. Tätä mieltä on Yle Urheilun asiantuntija Reijo Jylhä. Jylhä toivoo muutoksia Val di Fiemmessä kehnosti menestyneeseen suomalaiseen hiihtoon.

- Dalen on toiminut pian kahdeksan vuotta tehtävässään. Kullakin valmentajalla on aikansa, vaihdon aika on viimeistään Sotshin olympiakisojen jälkeen, Jylhä arvioi Dalenin asemaa.

- Ulkomaalainen päävalmentaja ja tilanne, jossa meillä ei ole lajijohtajaa, aiheuttaa sen, että meiltä on päässyt katoamaan suomalaisen valmennuksen linja. Meillä ei oikeastaan valmenneta urheilijoita, toiminnasta on hävinnyt punainen lanka, Jylhä luonnehti.

Jylhän mukaan tarvittavista muutoksista on jo puhuttu riittävästi. Nyt on jo tekojen aika. Jylhä teki vertailuja Norjaan, joka on putsannut täydellisesti mitalipöydät Val di Fiemmen MM-kisoissa.

- Norjan maajoukkueen valmennuksessa tehdään todella kovaa työtä. Meiltä Suomessa puuttuu vastaava näkemys valmennukseen, Jylhä sanoi.

Jylhä huomautti, että Suomessa ongelmia on kaikessa kestävyysurheilussa. Maastohiihdon tapaan myös pitkien matkojen juoksuissa valmennusta tulisi uudistaa, koska menestyvien urheilijoiden joukko on käynyt kapeaksi.

Kommentoi aihetta (72 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • ...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jylhä oli kyllä ihan liian diplomaattinen. Jos halutaan Sotsista 0-1 hiihtomitalia, niin jatkakoon. Jos enemmän vaihtoon, heti!

  • nojoo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskinpa se muuttuisi kovinkaan paljoa, vaikka siellä olisi kuka tahansa päävalmentajana. Onhan siellä sellaisia, jotka mahdollisesti voisivat ottaa mitallin esim. Kyllönen, Niskanen, Lähteenmäki (ja Saarinen?) naisista sekä Heikkinen miehistä. Mutta ei silti pidä unohtaa, että siellä on naisissa Bjorgen, Johaug, Kova..(puolalainen) jne., jotka ovat melkein selvästi karussa muilta. Miehissä sitten onkin Northug kiritykkinä, joten ainut matka, josta Heikkinen voisi mitallin viedä on juuri 15km, kun ainut väliaikalähtökisa, mutta Northug osaa senkin hiihtää kovaa.

  • Mietaan jälessähiihtäjät tuloo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nojoo on oikeassa. Nyt oli mukana yksi ainoa potentiaalinen mitaliehdokas,Matti Heikknen. Matti vaan tarvitsee sen pöljän päivän, jotta se mitali tulisi. Kyllönen, Niskanen ja Lähteenmäki ovat vielä raakileita näissä kisoissa. Niskanen sanoi suoraan että on vielä paljon kiristettävä "ruuvia", jotta pääsee mitalikantaan. Saarisen aika on jo ohitse ja samoin Roposella taisi olla viimeiset arvokisat mistä haki menestystä. Lehtosen Lari voi asettaa tavoitteeksi Shotsista kympin sakkiin pääsemisen. 2015 sitten Larin on jo taisteltava mitaleista! Niskasen Iivo päässee ensi vuonna ensimäisiin arvokisoihinsa hakemaan sitä kokemusta ja pääsemistä MC pisteille! Kyllönen, Niskanen, Heikkinen, Lähteenmäki, naisten viestijoukkue ja molemmat sprinntiviestijoukkueet ovat potentiaalisia mitali ehdokkaita Shotsissa. Vaikka Dalen olisikin päävalmentajana vielä! Pitää muistaa että Naisissa nuorten sarjoista on myös nousemassa hyviä tyyppejä kärkeen.

 • Kato

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kato, kato, ensimmäinen asiantuntija joka sanoo ääneen että tän Norjan suksishuoltajan on aika lähteä sabotoimasta Suomen hiihtoa.

  Mutta ei takuulla viimene.

 • Oikein

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jylhä on oikeassa , mutta miksi menestystä ei haeta jo

  Shotsista , Dalenille kenkää heti ja tilalle oikea valmentaja ,joka vaatii tuloksia . Nykyinen on lähinnä norjalaisten lähettämä troijalainen ,jonka päätavoite on tasoittaa tietä Norjan menestykselle.

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Heikki Piirainen,Esko Paavola,Toni Roponen muodostais kolmikon joka täysin vastais maajoukkueen valmennuksesta eikä muita valmentajia,tämä kolmikko olis vastuussa valmennettavistaan päävalmentajalle.Päävalmentajan tehtäviin edelleenkin kuuluisi puitteiden luominen,valmennuksen toiminen ja sen jatkuva kehittyminen sille tasolle että Suomella edelleenkin olisi Joukkueet eikä sekalainen ryhmä jolla jokkaisella tuppaa olemaan omat mielipiteet joilla toimitaan.Vaikka puhutaan ykilölajista on joukkehenki erityisen tärkeä ja hyvänä esimerkkinä juurikin Norja,Ruotsi...

  • niimpä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä, samaa mieltä, Dalen on niinkuin "pallo Suomi-neidon jalassa".

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tarkotin kylläkin Jussi Piiraista joka tällä hetkelläkin on Kakkos valmentajana maajoukkueessa.Ja päävalmentajan tulis kyllä olla Suomalainen

 • Tauno Tampio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juha Hirvi saa hiihtoon vauhtia.

  • Terttu terävä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä Juha Hirvi ja Leena Paavolainen yhdistettynä Karinkannalla on valmennuksen kliimaksi ja osaamisen huippu kaikkiin lajeihin. Kolmikossa on potentiaalia kuten elmossa.

  • Lylyn lykkijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuten Mäkäräisen ammunnan,anna mun kaikkeni kestää!!!!!!

 • Vanhan Karjalan nahkamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se ongelma on ihan jossain muualla kuin Magnar Dalenissa. Tosin tämänkin toimintatavoissa on toki petrattavaa, mutta pitää nyt kuitenkin muistaa että se perustyö tehdään sen kunkin urheilijan henkilökohtaisen valmentajan johdolla ja opastuksella. Maajoukkueen päävalmentajan pääasiallinen tehtävä on lähinnä koota se joukkue ja nakittaa hiihtäjät eri startteihin sen mukaan kuinka itse kullakin näyttää sillä hetkellä kulkevan. Saariskan poisjättöä viestistä kritisoitiin kovasti, mutta jälkikäteen nähtynä olisi varmaan pitänyt jättää tyystin ulos koko joukkueesta. Saarisen eväät näyttää olevan jo syöty ja pahaa pelkään että myöskin Lähteenmäellä on loistava tulevaisuus takanaan. Niskanen saattaa olla Sotshissa vielä kova luu ainakin Suomen sisäisessä ränkingissä.

  • ...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihmettelen teitä Dalenin puolustelijoita tyyliin "Ongelma on muualla".

   Ongelmahan on juuri siinä, että meillä on kallis päävalmentaja, joka ei käytännössä tee yhtään mitään valmennukseen liittyvää!

  • Juurikin näin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos valmennuksen päävastuu on ns. henkilökohtaisilla valmentajilla ,niin silloin kaikki edustusvalinnat voi tehdä tietokone.ohjelmalla ,sama systeemi kuin mäkihypyssä ,kauden näytöt kirjataan koneelle joka laskee pisteet kullekkin urheilijalle ja paikka kansainvälisiin keimeihin aukeaa tai ei , ei tarvitse pelätä pärstäkertoimia ja on edullinen ,jos päävalmentajan tehtävä on vain tehdä valintoja.

 • roni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa Jylhä, nyt vain Matti Sundberg ulos niin saadaan uusi päävalmentaja!!!

  • Veteraani

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Dalen, pelkkä rahastaja kiireesti vaihtoon!

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä Daalen on ehdottomasti hyvä tyyppi ollu Suomalaisessa hiihtourheilussa.Nyt vaan on pakko alkaa tekemään asioita uudella tavalla ja jos ennestään on juurikin ollu ongelmat siinä että valmentajia ollu aivan liikaa jotka jokainen ovat omalla tavallaan haluneet urheilian kanssa räätälöidä harjotteet.Kun maajoukkueella ja urheilioilla on sama valmennustiimi niin kokoajan kartalla ollaan missä mennään,valmennukseen kuuluu ehdottomasti jatkuva vuoropuhelu.

 • Niinpä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaista huippu-urheilua johtaa nyt Mika Kojonkoski. Missä hän luuraa? Eikö nyt olisi paikka kääriä hihat ja kertoa, missä mennään ja mihin suuntaan? Mäkihypystä ja maastohiihdosta voisi lähteä liikkeelle.

  • pertsa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   KATASTROFI!!!. Tapani NIku saavutti 1924 pronssia. Nyt joukkueemme on samassa tilanteessa. Lähes 100 vuoden aikana (89 vuoden) Suomi on saavuttanut

   arvokisoissa jopa 15 mitallia, nyt ainoastaan pronssin.

   Mitä on tapahtunut. Norjalainen päävalmentaja Magnar Dalen on saanut tämän

   aikaan. Henkisen kestävyyden valmentaminen on täysin sivuutettu. Mitä sanotaan tästä: Riikka Sarasoja-Lilja katkeaa perusteellisesti viestissä. Liian

   kovat menestymisen paineet. Entä Krista Lähteenmäki, Tour De Skin hiihtäminen

   on täysin hullua arvokisavuotena, eihän Margit Björgen sitä tee. Hän onkin

   nelinkertainen kultamitalinainen.

   Mitä tehdään suomalaiselle hiihtourheilulle menestyksen saavuttamiseksi. Dalen

   siirrettävä heti syrjään. Harri Kirvesniemi heti uudeksi päävalmentajaksi.

   Kokonaisvaltainen valmennuksen seuranta niin joukkueessa kuin yksilötasolla.

   Selostaja Jussi "varmasti" Eskola Arvi Lindin kielikouluun.

  • pate

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Pertsa: On näitä katkeamisia tapahtunut iät ajat, etenkin viesteissä; ei mitään uutta.

   Varmin kultamitali meni kai Sarajevossa -84 miehiltä, kun Kari Ristanen simahti avausosuudella. Kuitenkin 15km:llä hopeaa Karvonen, pronssia Kirvesniemi, 4:s Mieto , 13:s Härkönen. Valintavirhe?

   Muitakin esim. löytyy trusapäin.

  • Penkkiurheilija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Veli Saarisen valmentajakaudella Suomi oli hiihdon suurmaa. Esim 50-luvun hiihtäjät Veikko Hakulinen ja Arvo Viitanen hankkivat peruskunnon tekemällä metsätöitä, siis ihan oikeasti, ei mitään klapihommaa. Eikä silloin ollut moottorisahoja. Se oli kirves ja pokasaha. Moniko nykyhiihtäjä lähtisi samaan? Uskallan sanoa että ei yksikään.

   Niin kuin Tapio Rautavaara sanoi; Urheilijan täytyy olla semmoista lajia, että kun sen heittää seinään niin se jää kynsistään kiinni! Ei jää pillittämään, vaan panee ``haisemaan`

  • pertsa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä pate, ei kuitenkaan kovin usein. Mikäli urheilija on kunnossa.

   Mitä nyt tehdään kun jäimme yhden pronssimitalin varaan. Valmennusjohto uusiksi.

   Nyt on satsattava menestykseen Sotsin olympiakisoissa. Jos valtiovallalla on ollut

   varaa sijoittaa 2,5ilj. euroa Mika Kojonkosken johtamaan 0-tutkimukseen, on rahaa löydyttävä myös kunnon valmennukseen.

   Ehdotukseni: jokaiselle 1-katekoriaan kuuluvalle 100.000 € valmennukseen ja

   harjoitteluun vuodeksi. Urheilijoita lienee noin 25, eli 2,5milj joka oli Kojonkosken

   tutkimuksen hinta. Kokeillaan vuosi ja katsotaan ajatusella: tulos tai ulos.

   Ei Suomi ole köyhä maa, päinvastoin. Velkamme on noin 50 % bruttokansantutteesta. Olemme parhaiden joukossa Euroopassa. Nyt on viimeis-

   tään löydyttävä huippu-urheiluun rahaa Norjan tapaan.

  • KoutsiT

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Täytyy sanoa, että vaikka kaikki Suomalaiset nykyhiihtäjät tekis kesät metsätöitä, niin mitalisaalis olis 100% varmuudella jopa nykystä huonompi. 50-luvun ja nykypäivän hiihdolla ei oikeestaa mitään tekemistä toisiensa kanssa, ainoo yhdistävä tekijä on lumi.

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   KoutsiT...itse ko olen hiihtomiehiä ja nimenomaan pitkillä matkoilla niin parikertaa viikossa tehty kokopäivänen metsätyö tuo erittäin hyvää vaihtelelua harjotteluun.Se on kylläkin ajotettava oikein ja se ei saa olla koko harjottelukautta vaan ajotettava kesään.On sillä suuri merkitys!

 • sepi moskovasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän Dalenia kannata vaihtaa, koska Suomi saa samanlaisen mitaliryöpyn Sotsista kuin Val di femmesta, tosin voi tulla yksi mitali vähemmän, mutta paljon kuitenkin.

 • Hyvä Jylhä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olet aivan oikeassa: Dalen heikensi näissä kisoissa (ainakin) kahden suomalaishiihtäjän suorituksia melkoisesti. Ensiksikin hän hiihdätti Krista Lähteenmäen ulos viestijoukkueesta ja toiseksi temppuilu Aino_Kaisa Saarisen hiihdöättämisessä on jotain aivan merkillistä. Ollako vai eikö olla - hiihtääkö vai eikö hiihdä? Pursuitissa olisi pitänyt testata Aino-Kaisan päivän kuntoa ja antaa Krista Lähteenmäen huilata. Jos/kun Aino- Kaisa olisi selviytynyt pursuitin perinteisesta tyydyttävästi, olisi saatu viestin avaukseen varma menijä, ja mahdollisuudet mitaliin säilyneet. Ja sitten kolmannella osuudella olisi hiihtänyt palutuneempi ja pirteämpi Krista.

  No, jälkiviisautta...mutta taitava päävalmentaja olisi tämän nähnyt jo ennakkoon.

  Kyllä Dalen voi mennä- mieluiten jo nyt ennen Sotshin kisoja. Samoin mäkimiesten päävalmentaja Niemelä.

  Ehditään ehkä tehdä vielä pieniä ihmeitä.

 • Janiz

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oon Jylhän kanssa samaa mieltä. Dahlenin aika on ohi. Mun puolestakin tosin vois vaihtaa jo tän kauden jälkeen. Mustakin se näyttää just tolta, että asiat on sekasorrossa, jossa ei oo punaista lankaa ja johtajaa ja siitä kärsii ne kaikein tärkeimmät eli hiihtäjät kaikkein eniten.

 • orfeus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalen teki selvästi virheitä hiihtäjien valinnoissa kuka hiihtääjä ja mitäkin. Näillä valinnoilla menetettiin yksi mitalia, joten pitäisi todellakin vaihtaa. Kukaan naishiihtäjistä ei halua Dalinin jatkavan ja häntä puolustaa vain pari mieshiihtäjää, joten joukkueenkin tuen ja yhteishengen kannalta olisi vaihto hiihdolle parasta.

  Norjalaisten menestys näissä ja ampumanhiihdon kisoissa on lähes ällistyttävää. Senkin taustat pitäisi jonkun muun kuin norjalaisen analysoida.

  • Doping

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   rahalla ja nuorten hiihtoharrastuksen tukeminen, siinä ne Norjan salaisuudet ovat. Se, että pieni maa saa monta huippuedustajaa samaan kilpailuun, herättää tietysti epäilyksiä "suksivoiteen" käytössä... Tyhjennys ja tankkaus tehdään monellakin tavalla.?

 • Äiteen unelma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt tarvitaan aivan uudenlaista toimenkuvaa. Haetaan siis oman kokemuksen pätevöittämää valmentajaa, joka tuntee hiihtolajit ja pitkän urheilijan uran vaatimukset Suomessa ja maailmalla.

  Hänen tulee kyetä toimimaan yhteistyössä kaikkien henkilökohtaisten valmentajien ja urheilijoiden kanssa, niin että virheet huomataan ja suuntaa korjataan yhdessä mahdollisimman ajoissa. Hänen täytyy tunnistaa, millaista yksilöllistä fyysistä, psyykkistä tai taloudellista tukea urheilijat kulloinkin tarvitsevat. Miten voitot ja tappiot muutetaan voimavaroiksi.

  Hänen pitää kyetä hoitamaan hiihdon suhdetta mediaan, sponsoreihin ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Hiihdon mielikuvan pitää olla nuorekas ja houkutteleva, mutta uskottava. Itse en luovuttaisi lapseni elämää vanhojen turhautuneiden ukkojen käsiin. Onko mitään mahdollisuutta löytää tällaista päävalmentajaehdokasta? Totta vie on! Suostuisipa Pirjo Muranen hakemaan päävalmentajan pestiä!

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Äiteen unelma...Eihän Pirjo Murasessa tieten mitään mutta eipä riitä resursit Pirjolla itsellään!Kyllä siihen tarvitaan aikamoinen akateeminen tutkinto valmennustietoutta ei siihen pelkästään riitä huippuna itseoleminen sitä kautta omaksuttu hiihtovalmennus.

 • Halutaanko Sotshista nolla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalen jatkakoon vielä, jos Sotshista halutaan nolla mitalia! On siinä miehellä ollut jo aikaa näyttää taitonsa. Mahdolliset taidot ei näy ainakaan hiihdon menestyksessä. Tulihan taas uusi pohjanoteeraus.

 • aihattelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalen vaihtoon heti.ei välitä oikeasti Suomen hiihdpsta ja valmennuksen tilasta

  • Tämä on selvä!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Dalen pitäisi saada pois - ettei väärillä valinnoillaan pilaa vielä ne ainoat mahkutkin!

   Norski ei tajua vieläkään - ettei suomalainen hiihtäjä ole tuollainen norjalainen ihmekone, joka hiihtää kaikki matkat sprintistä viiteenkymppiin - ja menestyy!

   Suomalaisten pitäisi tähdätä matkoille - joille he itse haluavat - ja joilla on menestymisen mahdollisuuksia!

   - hiiteen vaan tällaiset pursuitit ja muut, jos kukaan hiihtäjä ei itse niille halua osallistua tai täytettäköön kansallisen tason hiihtäjillä!

 • Sivustaseuraaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Reijo Jylhän aikana saavutettiin hiihdossa 3 mitalia kolmissa arvokisoissa (2003,2005 ja Torino 2006) eli karkeasti mitali per kisa.Dalenin aikana on saavutettu 19 mitalia viisissä arvokisoissa (2007,2009, Vancouver 2010,2011 ja 2013), eli noin 4 (3,8) mitalia per arvokisat. Jos valmentajaa vaihdetaan niin tulee valita valmentaja jolla on vankat näytöt osaamisestaan.

  • KoutsiT

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jylhän aikana ei sattuneesta syystä ollu potentiaalisia menestyjiä juuri ollenkaa. Vrt esim nykytilanne.

  • Rellu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siinäpä se on .Mistä Dalen taikoo hyvät hiihtäjät,jos niitä ei valmennuksen kautta ole.Ei se Jylhäkään pysty tuottamaan hiihtäjiä,vaikka kovasti keskustelee siittä.Oma poika on oiva esimerkki.Minne katosi Marttipojan kunto.Ennen oli palkintopallilla ja nyt on hännänhuippuna joka kisassa.Puhaltakaa Dalenin kanssa yhteen hiileen,kun kerran tietämystä on useammalla henkilöllä.Turha kateus pois.Dalen osaa suksivoitelun niksit ja varmaan on vielä annettavaa hiihtopuolelle.

  • Väärät valinnat!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Dalen on kyllä lopputuloksen perusteella tehnyt kaikkensa pikemminkin - vähentääkseen ja himmentääkseen mitaleja!

   Kissanhännänvetoa taitaa olla muidenkin valmentajien välillä - mutta pitäisi olla tavoite, että tuetaan kaikki yhdessä suomalaista urheilijaa!

  • vaivero

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jylhän aikana menestys oli muuten katasroofi ja kaikki joita Jylhä valmentaa ovat raananneet itsensä pilalle.Oma poika Martti,Jauhojärvi hyviä esimerkkejä Mikko Koutaniemi meni hänen tiimiinsä ja mitä kävikään tänä talvena mies nippanappa pärjää kansallisen tason kisoissa.Suomella on omia valmentajia huippu sellaisia Jussi Piirainen,Esko Paavola ,Toni Roponen joilla näytöt osaamisesta riittää ja lisäks Krista Lähteenmäen valmentaja.Lisäks Olis Jarmo Riski jota Suomella ei ole varaa pannassa pitää.

 • Penkillä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos verrataan esimerkiksi sitoutumista tehtäviinsä aiemmin Mika Kojonkosken osalta Norjan mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajana ja nyt Magnar Dalenia Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana niin ainakin ulkopuoliselle näyttää, että Dalen ei ole intohimolla mukana kehittämässä toimintaa. Toki Kojonkoskella oli varmasti taloudellisesti enemmän resursseja.

  Huono tai hyvä menestys ei ole ollut päävalmentajan vastuulla häntä on tietysti helppo syyttää, mutta uutta linjausta ja intohimoa lajin pariin tarvitaan ja pikaisesti.

 • J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pelkästään Dalenin vaihto ei riitä. Hiihto näyttää menevän samaan suuntaan kuin mäkihyppy ja yhdistetty nyt ovat. Kun juniorityötä ei olla tehty tai on tehty huonosti, niin "tulokset" alkavat näkyä. Koko talviurheilussa, myös alppihiihto mukaanlukien, pitäisi tehdä todella iso remontti nyt heti, eikä vasta Sotshin jälkeen jotta tuloksia alkaisi näkyä ehkä noin 3-5 vuoden päästä. Ennen sitä ei kannata odottaa mitään ihmeellisiä tuloksia hiihtolajeista, mäkihypystä ja yhdistetystä puhumattakaan.

 • Puoskarit pois kuvioista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalainen juonitteleva hiihtoväki uskoo nyt Dalenin lähtöön. Hänen vikansa varmaan onkin mm. se, että Jauhojärvi ja Saarinen eivät koskaan oppineet hiihtämään luistelemalla eikä Roponen perinteisellä. Dalenin pikkiin varmasti menee sekin, että Jylhä tiedetään valmennettaviensa piippuun hiihdättäjäksi.

  Mikäli aiotaan parantaa tuloksia niin henkilökohtaiset valmentajat pitää pudottaa nyt jalustalta juottajiksi ja suksipussien kantajiksi. Edustushiihtäjien pitää jatkossa valmentautua paavalmentajan opeilla ja tietämyksellä sekä oman kehonsa tuntemuksi tulkitsemalla.

  • Valinnatkin kuntoon!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei kaikista tarvitse olla luisteluun - riittää, että saaavat sopivat perinteisen matkat - ja viestipaikat!

   Pitää hyödyntää urheilijoiden heikkouksia ja vahvuuksia, todennäköisyyksiä!

  • torkel

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   aivan oikein, henkilökohtaiset valmentajat suksipussien kantajiksi!! Liian monta kokkia siinä on...

   toisaalta Dalen näytti huonoa johtajaominaisuuksia valinnoissaan ja niiden perusteluissa. Vaikka Saarisen itkeminen on todella säälittävää katseltavaa ja aivan turhaa!

 • ElP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jylhällähän onkin vankat meriitit puhua kyseisestä asiasta , hänen päävalmentajakaudellaan suomi oli hukkua mitalisateeseen ja hänen henk.koht. suojatit ovat menestyneet kylienvälisissä niin hyvin , että jos norjalaiset tietäisivät , niin hänet palkattaisiin sinne välittömästi... Esko Aho , Piirainen ja Petäjä valmennusjohtoon ja Vaehaeroeyrinki valmentajaksi, johan alkaa tapahtua....

 • Huugo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En oikein ymmärrä miten Jylhällä on varaa tuollaiseen kommentointiin. Ennen Dalenin aikaa Jylhän toimiessa päävalmentajan tulokset eivät olleet juuri kummempia.

  Lisäksi on jäänyt sellainen tuntuma, ettei Jylhän omat henkilökohtaiset valmennettavatkaan ole oikein koskaan näyttämään parastaan ja pääseet sellaiseen kuntoon kun olisivat ehkä toivoneet.

 • Dalen ja hallitus vaihtoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalenille kenkää ja heti! Miestä ei kiinnostanut edes SM-hiihdot MM-kisojen alla. Tempun siunannut Hiihtoliiton hallitus saa mennä samalla. Nyt on turha odotella Sotsia, vaihdon on tapahdutava heti nyt keväällä.

 • Pre

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On aivan turha puhua päävalmentaja Dalenista, sillä Dalenin rooli on lähinnä joukkueenjohtaja käytännön asioiden järjestelijänä ja joukkueenvalitsijana. Tarvitaankin selkeä järjestelmäuudistus, jossa luodaan yhtenäinen valmennuslinja, jota sitten urheilijat henkilökohtaisine valmentajineen lähtevät joustavasti noudattamaan. Nythän tälläin yhtenäinen suunta puuttuu täysin. Samalla perustetaan uudet päävalmentajan ja joukkueenjohtajan toimet. Joukkueenjohtaja hoitelee näitä Dalenin nykyisiä tehtäviä ja päävalmentaja vastaa valmennuksesta seuraamalla urheilija-valmentajaparien tekemistä. Kiitettävästi Dalen tehtävänsä on hoitanut, paitsi ehkä yhteishengen luonnissa. Mutta kokonaisuuden kannalta Dalenin eväät taitaa olla syöty ja on uusien naamojen aika.

  • Pre

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vielä jatkona...

   Toisaalta vuodessa ei kestävyysurheilussa suuria muutoksia saada aikaan, joten ehkä viisainta on puhdistaa pöytä Sotsin jälkeen ja aloittaa uusi olympiadi puhtaalta pöydältä. Samalla ovenavauksella tulee lähteä myös Hiihtoliiton Sundbergin ja Maastohiihdon Alakosken, jotka ovat täysin pihalla koko toiminnasta. Ja vielä Dalenin yhteishengen luontiin, niin saattaa suurin ongelma joukkueessa olla A-K Saarinen, joka ei ole sopeutunut nykyiseen asemaansa ja käyttäytyy kuin pieni lapsi.

  • torkel

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvin puhuttu Pre!!!

 • Lasse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös Jylhä valmenna Jauhojärveä ja omaa poikaansa Marttia, joka onkin ollut vallan hurjassa kunnossa jo vuosia.Taitaa olla vielä muitakin suurlupauksia valmennavanaan, kuten esim. TV:n Elixirin julkkishirmut.

 • Urheiluhullu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Molemmat vaihtoon mahdollisimman pian: sekä mäkimiesten että hiihtäjien valmentajat!!!

  • Samu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä jos tässä onkin jotain muutakin kuin pelkkä päävalmentaja? Miksi Mäkäräinen ei enää pärjää? Miksi mäkimiehet eivät pärjää? Miksi hiihtäjät eivät pärjää?

   Minne ovat menneet kaikki rahat? Ja ottakaa huomioon se, että Suomessa hiihdellään... Norjassa HIIHDETÄÄN pennusta asti, siellä kuljetaan koulussa vain ja ainoastaan hiihtämällä! Suomessa penikat kuskataan autolla kouluun vaikka matkaa olisi alle kilometri!!

  • torkel

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kreikkaan ne rahat on mennyt!

 • kotikatsomosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan sama lähteekö vaiko ei lähde ennen olympialaisia, tuskin Suomen hiihtoa vajaassa vuodessa 'kuntoon' saa. Pitempi projekti on tuottavampaa.

  • kotikatsomosta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja lisäisin vielä tähän, Norja kun on maastohiihdon ykkösmaa niin Magnarin seuraajakin voisi ehdottomasti tulla vuonomaasta. Siellä kun sitä osaamista varmasti löytyy.

  • Jotain muutosta tähän!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei valmentajia vuonomaasta! En jaksa enää kuunneella norjaa ja norjalaisten hehkutusta!

   Pätevä ja sopiva suomalainen valmentaja voisi olla nyt poikaa - no joku poikkeus ulkomailtakin - mutta ainakin Suomeen on sitouduttava!

 • weckman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei vaihto paljoa auta, kun ei ole kuin muutama nuorehko nainen, ihmttelen tätä avointa ulkomaalaisvihaa mitä suomalaisissa hiihtopiireissä on. Jylhää en halua johtoon. Yksi ongelma on se, että suomalaiset hiihtäjät ovat epäitsenäisiä harjoittelijoita, tuntuu siltä että koko ajan pitäisi olla joku pitelemässä käsistä kiinni.

  • Lapinmies

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vaihto ei todellakaan auta. Ei hiihtäjiemme menestyminen tai menestymättömyys ole Dalenista kiinni. Turha miestä mollata. Nykysysteemissä päävalmentajalla ei ole edes mahdollisuutta vaikuttaa valmentamiseen. Sitä asiaa pidetään Suomessa niin tiukasti hiihtäjien itsensä ja näiden henkilökohtaisten ja usein varsin itsekkäiden valmentajien käsissä. Suomessahan hiihdon päävalmentaja on vain jonkinlainen leiripäällikkö. Päävalmentajan asema ja tehtävät pitäisi roolittaa kokonaan uudestaan ja lähteä sitä tietä hakemaan menestystä.

 • HKK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkohan on ehdottaa valmentajan vaihtamista, kun vähiä hiihtäjiä ei voi vaihtaa. Tämä alkaa muistuttaa joukkuelajien touhua. Mennään aidan yli siitä,missä se on matalin.

 • Jat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuinkas nämä Jylhän valmennettavan ovat onnistuneet viime aikoina? Ongelmamme lienee mittava veren vähyys, niin hiihto- kuin valmennuspuolella. Hiihto ei ole kovinkaan muodikas laji, huono maine ja vähäiset resurssit. Vaurastu hiihtämällä - ei tunnu uskottavalta. Murasestakin tuntuu tulleen varsinainen bessrwisser, mutta millä referenssillä.

  • Entinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ole nähny yhtään Dalenin valmennettavaa. Mutta Jylhän valmennettavia kyllä. Ehkä Jylhän pitäis luopua valmennushommista?

 • pohjan akka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomella menee huonosti talviurheilupuolella kautta linjan. Vaikka hienoja strategioita luodaan ja palavereita pidetään kalliilla rahalla, tulosta ei synny. Vika on varmaankin valmennuspuolella monellakin tapaa... mm. valmennuspuolen henkilöiden asenteissa urheijaa kohtaan. Tätä kuvastavat urheilijoiden antamat lausunnot niin hiihtopuolella kuin muuallakin...

 • Jalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalenia vaatii vaihtoon samainen Reijo Jylhä, joka oli vakuuttunut Aino-Kaisa Saarisen kovasta kunnosta katsottuaan tämän harjoituksia. Tämä oraakkeli on harvinaisen väärässä.

  • Aikku puuttui viestistä!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Perinteinen vitonen olisi Saariselta taatusti kulkenut - asenne on kohdallaan, eikä matka olisi ollut liian pitkä!!!

   - 3-kymppiä oli liian pitkä matka ilman starttiakaan alla - ja siinähän tuo Ruotsin Kallakin aika lailla konttasi ja moni muukin!

   Saarinen olisi taatusti ohittanut betonirekeä perässään vetäneen Sarasojankin - vielä parempi niin, että Saarinen olisi vetänyt aloitusosuuden - ja Kyllönen ankkurina!

   Kai Dalen nyt ottaa Sarasojan taas mukaan viestiin - ankkuriksin - Sotshissa!

   No Sarasojakin on ihan upea hiihtäjä - mutta matkat on valittava tarkoin!

 • ihmettelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämän päivän Keskisuomalaisessa oli Dalenin haastattelu. Haukkui siinä Saarisen niin lyttyyn, että ihmettelen miten tuollainen sovinisti voi olla joukkueen päävalmentajana. Mitä pahaa Aikku on tehnyt? Sanonut mielipiteensä, joka ei herra Dalenille sopinut?

  Dalen heti pois päävalmentajan paikalta. Monennetko kisat kun hiihtäjät itkevät päävalmentajan toiminnasta?

  • Kiittämätön!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ilman Aikkua ja hänen menestystään aikaisempina vuosina - Daleniin olisi kohdistunut enemmän arvostelua ja kritiikkiä!

   Aikku olisi kuulunut viestiin perinteiselle!

  • Jalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voisitko tarkentaa, mitä Dalen tarkkaan ottaen sanoi Saarisesta?

 • elämää nähnyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalen kk ajaksi isopeiliseen huoneeseen ilman mediayhteyksiä miettimään ja antamaan selkeän suunitelman tulevaan kauteen,samalla olisi korkea aika opiskella suomenkieltä.Mielestäni hän on erittäin ylimielinen hiihtäjiä kohtaan vaikka itsellään on iso osa heidän menestyksestään.Vaihtoon mitä pikimmin,jos ei pysty parempaa suunnitelmaa esittelemään.

 • juuba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä päävalmentajan voi laittaa vaihtoon heti tulokset puhuu puolestaan ja vanha järjestelmä romukoppaan!Ainoa ongelma on se , että onko Hiihtoliitolla varaa antaa kenkää Dalenille?Kuinka kalliiiksi se tulee, kun muutenkin on jo raha tiukalla?

 • Paul

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dalen vaihtoon heti!

  Perustelut: Sotsin kannalta on yks hailee onko päävalmentajana Dalen vai joku toinen. MUTTA Sotsin jälkeen tilanne on paremmassa uomassa JOS valmentaja vaihdetaan samantien. Silloin olisi jo sisäänajoa takana!

  Toinen vahva peruste on LUOTTAMUKSEN palautuminen. Dalen ei nauti kaikkien urheilijoiden eikä tukijoukkojen luottamusta. Miksi pitäisi jatkaa tällaisessa epäluottamuksen tilassa samalla kun tiedetään että Dalen ei ole seuraavan 5 vuoden ratkaisu Suomen hiihdolle?

Urheilun pääuutiset

Leijonat

Kommentti: Häkkipään huima sisääntulo Leijoniin

Patrik Laine

EHT-maaottelut 11. ja 13.2.

ÖREBRO:

Ruotsi - Suomi 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)

00.29 1-0 Danielsson (Martin Johansson)
37.19 2-0 Burström (Klassen,Sundström)
41.40 3-0 Sundström (Klasen,Thuresson)
46.02 3-1 Pesonen (Lindgren)
55.26 3-2 Niemi (Mäntylä, Aho)

Jäähyt: SWE 3x2, FIN 2x2 min

Maalivahdit:
Magnus Svensson 3+11+11=25
Ville Husso         8+13+ 7=28

Joukkueet kohtaavat toisensa lauantaina uudelleen.

TSHEKKI

Tshekki - Venäjä vl 3-2 (1-1,0-0,1-1,0-0)

03.43 1-0 Krenzelok (Kovar)
04.07 1-1 Shumakov rl
42.48 1-2 Ljubimov
47.59 2-2 Repik (Birner,Koukal)
65.00 3-2 Kaspar vl

Maalivahdit:
Dominik Furch CZE 9+13+7+0=29
Ilja Sorokin     RUS 13+8+10+5=36

13.2.

Ruotsi - Suomi klo 16.30

TV2/Areena klo 16.15
Yle Puhe klo 16.20

Muu urheilu

400 SM-mitalia jaetaan viikonloppuna - SM-viikon lajit esittelyssä

Mies lyö avauslyöntiä biljardissa.

Suosittelemme

Muualla Yle.fi:ssä