Muu urheilu |

Kojonkoski: Lontoon heikko menestys Norjan huippu-urheilukeskustelun taustalla

Lajiliitot tahtovat Olympiatoppenin selkeämmin valtaan norjalaisessa huippu-urheilussa. Mika Kojonkosken mukaan Suomessa ei tunneta öljymaan todellisia huippu-urheilun resursseja.

Mika Kojonkoski
Mika Kojonkoski (Arkistokuva) Kuva: YLE

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi heinäkuussa valittu Mika Kojonkoski ehti tehdä työtä Norjassa yhdeksän vuotta.

Mäkihypyn maajoukkuevalmentajana työskennellyt Kojonkoski myöntää, että tuoreimmasta lajiliittojen ulostulosta hänellä ei tarkkaa käsitystä. Suurimmaksi syyksi hän arvelee kuitenkin pettymyksen Lontoon olympialaisten menestykseen.

Lajiliittojen yhteisen organisaation SFF:n laatiman raportin mukaan norjalaisen huippu-urheilun resurssit eivät riitä enää huipulla pysymiseen.

- Norja on profiloitunut huippu-urheilumaana ja on monissa kansainvälisissä vertailuissa ollut ihan huipulla. Yhtälössä populaatio, tulokset ja resurssit Norja on ollut jopa maailman parhaita. Lontoon valossa tilanne ei kuitenkaan ole tämännäköinen, Kojonkoski sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

- Monet maat haluavat oikeasti kehittyä huippu-urheilussa ja ohjaavat sinne resursseja, viitaten nyt vaikka brittien menestykseen Lontoossa.

Norjan mitalisaldo romahti Pekingin kisoista. Lontoon mitalitaulukossa kaksi kultaa, hopea ja pronssi riittivät sijalle 35. Pekingissä maa oli sijalla 22, kun yhdeksän mitalia koostuivat kolmesta kullasta, viidestä hopeasta ja yhdestä pronssista.

Suomi toi Lontoossa yhden hopean ja kaksi pronssia ja Pekingistä irtosi kulta, hopea ja kaksi pronssia.

- Pitää muistaa, että vaikka meikäläisittäin Norjan resurssit näyttävät monessa kohtaa isoilta ja ylitsevuotavilta, niin käytännössä totuus ei kuitenkaan ole sellainen, Kojonkoski sanoi.

- Totta kai norjalainen huippu-urheilurahoitus on parempaa, mutta pitäisi muistaa, että toimijoita on aika paljon. Homman idea on kuitenkin, että aina pitäisi pyrkiä kehittymään ja tekemään paremmin.

Kojonkoski korostaa, että rahaa ei todellakaan ole kaikille halukkaille. Olympiatoppenin siipien suojaan on vaikea päästä.

- Olympiatoppen taistelee joka vuosi omista resursseistaan. Odotusarvot urheilumenestykselle ovat korkeat ja kansainvälisesti tehdään huikeita projekteja, Kojonkoski kertoi.

- Systeemin vahvuus on rakenne, jossa toimitaan pitkälle lajien kesken yhdessä, on keskitytty osaamiseen ja sen kehittymiseen. Siellä on hyviä asiantuntijoita mukana ja hyvä tekemisen kulttuuri.

- Mutta tämä koskettaa varmasti lajien näkökulmasta hyvin pientä joukkoa. Olympiatoppenin siipien suojaan on hyvin vaikea päästä ja sen resurssit ovat kaikissa tapauksissa hyvin haasteelliset.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • väsynyt huippu-urheiluun

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Mitä mieltä ylipäätään on kisata kansallisuuksien mukaan paremmuudesta urheilussa? Eikö jalkapallossa ja jääkiekossa olisi hyvä malli kaikelle huippu-urheilulle: kaupalliset liigat ja vaikka sitten niitä välinevalmistajien talleja? Minun suomalaisuuteeni ei ainakaan huippu-urheilijoiden menestyksellä ole mitään vaikutusta. Ihan sama, vaikka Suomi ei saisi ikinä yhtään arvokisamitallia. Sitten olisin kyllä ylpeä, jos Suomi maana päättäisi olla lähettämättä ketään noihin kisailuihin.

  • Penkkiurheilija

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Ei yksilöurheilun mm ja olympiakisoilla ole mitään merkitystä tulevaisuudessa,kilpailu on liian epäreilua. En usko että afrikan maiden kestävyysjuoksuvalmennus on parasta maailmassa,lähinnä lääkitys on kohdallaan ja testaus puuttuu. Suomessa tulevaisuus näyttäisi parhaalta jääkiekossa ja ylipäätänsä joukkuelajeissa.

Tuoreimmat aiheesta: Muu urheilu

Urheilun pääuutiset

NHL

Tehot 1+2 summannut Jokinen suomalaisten tehopörssin kärkeen

Jussi Jokinen kentällä Capitals-pelissä.

NHL-kierroksen tulokset

Boston         - Los Angeles     2-9
BOS: Rask 27/32 torj.(vaihtoon 32.29)

Buffalo        - Florida         4-7
BUF: Ristolainen 0+1
FLA: Jokinen 1+2

Columbus       - NY Islanders rl 2-3
CBJ: Korpisalo 44/46 torj.

Philadelphia   - Anaheim         1-4
ANA: Vatanen 0+1

Montreal       - Tampa Bay       4-2
TBL:  Filppula 1+1

New Jersey     - Edmonton        2-1

Minnesota      - Dallas       ja 3-4
MIN: Haula 1+1
MIN: Koivu 1+1
DAL: Lehtonen 37/40 torj.

Nashville      - Washington      3-5
NSH: Rinne 18/22 torj.

St. Louis      - Winnipeg     rl 1-2
STL: Lehterä 0+1

Colorado       - Vancouver       1-3

Chicago        - San Jose        0-2

Calgary        - Toronto         4-3
CGY: Ma Granlund 1+1

Jääkiekko

Puljujärvi turhautui ja hakkasi mailansa säpäleiksi – katso video!

Video: Jesse Puljujärvi, Kärpät #9
Video

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä