Urheilukatu 2 |

Mäkäräinen: Olin Suomen haukutuin ihminen

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kokee, että inhimillisyys on toisinaan kaukana suomalaisesta urheilujournalismista. Odotukset ovat kovia, joskus suhteettoman kovia.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa
Kuva: Yle

Suomen menestynein ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen avaa Urheilukatu 2 –ohjelman syyskauden päästämällä katsojat mukaan huippu-urheililjan kiivaimpaan harjoituskauteen. Ohjelma kuvattiin Vuokatin jylhissä maisemissa Kainuussa, mutta sää oli kaukana kauniista suomalaisesta suvesta - kovaa sadetta, tuulta ja kymmenen lämpöastetta.

- Koskaan ei tiedä, mikä kesän harjoituksista on se ratkaisevin talven menestystä ajatellen. Siksi treeneistä ei voi luistaa ja jokainen päivä on tärkeä, kuvasi lajin parin vuoden takainen maailmanmestari ja maailmancupin voittaja kesän arkista aherrustaan Urheilukadulle.

Kahden kuvauspäivän aikana Kaisa ehti ruotia myös rankkaa viime talveaan, kun menestystä ei edelliskauden tapaan tullutkaan.

- Jossain vaiheessa tuntui, että olin varmasti Suomen haukutuin ihminen. Ennen Ruhpoldingissa käytyjä MM-kisoja tuntui, että minun piti pelastaa koko suomalaisen talviurheilun maine. Se loi paineita. Tuli luettua itsestä aika paljon sellaisia kirjoituksia, mitä ei olis halunnu lukea.

Vaikka Kainuusta, Ristijärveltä kotoisin oleva ja Vuoden urheilijaksi 2011 valittu Mäkäräinen keskittyykin tällä hetkellä puhtaasti huippu-urheiluun, on hänellä myös opiskelupaikka Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun medianomilinjalla.

- Valmistun sieltä ehkä joskus urheilijoita pelastavaksi urheilutoimittajaksi, Kaisa naurahtaa. Inhimillisyys on kaukana suomalaisesta urheilujournalismista ja tuntuu, että se koskee ihan yleisestikin suomalaista urheiluyleisöä.

Ohjelmassa nähdään mukana myös Kaisan pitkäaikainen valmentaja Jarmo Punkkinen ja Kaisan valmennustiimiin kuuluva avomies Jarkko Siltakorpi.

Urheilukatu 2 sunnuntaina TV2:ssa klo 19.05.

Kommentoi aihetta (36 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Vai niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaisa ei varmaan ollut haukutuin urheilija, mutta ehkä yksi seuratuimmista naisurheilijoista. Ampumahiihdossa vain ei ole muita urheilijoita tällä hetkellä, jotka keikkuvat kansainvälisesti suositun lajin huipun tuntumassa kisa kisan jälkeen. Tämän vuoksi varmaan Kaisaa urheilijana seurataan enemmän ja niin kehuja kuin arvostelua tulee joskus liikaakiin. Yksinäiselle kovalle urheilijalle paineita tulee pakostakin, varmaan itse pitäisi pyrkiä niitä sulkemaan mahdollisimman hyvin pois mielestä. Menestystä tulevaan kauteen koko joukkueelle.

  • PA

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Muisteleppa hiukan pidemmlle ja Olympiakisoja Vancouverissa. Sairastelut ennen kisoja ja kisoissa sijat 45.,46. ja 59. Silloin ei kyllä kehuttu ja uran lopettaminen oli todella lähellä. Seuraavana vuonna sitten rävähti. ja sen muistaakin sitten jo kaikki. Kaisa on mahtava urheilija!

  • Elmo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä veikkaat, onko MC voittajalla mitään tarvetta selitellä tekemisiään kenellekään? Siellä on takana sellainen määrä työtä, jonka tekijä vain itse tietää, ettei sillä ole väliä mitä kukakin sanoo vaikka tulokset olisi häntäpäässä.

   Kuitenkin hän avaa suunsa tässä kohtaa. Valittamisen tarpeesta?

 • Antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihana Kaisa:)

 • Sami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tsemppiä Kaisalle talven kisoihin. Olin viime talvena katsomassa kisoja Saksassa,niin tuntui uskomattomalta,kun lederhosen Kaisa oli suositumpi kuin Magadalena Neuner.

 • Jykä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainakin tällä Ylen kommenttipalstalla Kaisa on ollut yksi kehutuimmista ja kannustetuimmista urheilijoista, ja toivottavasti tulee olemaankin. Ehdottomasti Suomen parhaiden urheilijoiden joukossa!

 • pete

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, Suomihan on ennemminkin menestyshullu kuin urheiluhullu kansa. Heti kun jossain lajissa vähän menestytään niin ei kelpaa enään muu kuin podium. Tsemppiä tulevaan kauteen ja jaksamisia myös niille huonommillekkin päiville!

  • toinen nahkapöksynainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No Norjan maailmacupin kilpailussa sen huomasin,että he eivät olleet Kaisaa unohtaneet nimittäin nimikirjoituksen pyytäjiä riitti.

 • ddaf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaisa edelleen Suomen valovoimaisin talviurheilija. Ei heti tule mieleen ketään muuta.

 • Kokoomusnainen käärmeennahassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloinkahan oppisimme kannustamaan myös silloin,kun menee huonommin?

  • Kaitsu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olet Kaisa yksi Suomen urheilun ilonaihe. Kaikki me penkki urheilijat iloitsemme puolestasi , olet sit ykkönen tai viidestoista.Aina yhtä positiivinen ja sympaattinen.Suomessa on kaksi urheilijaa joita ihaillaan kotona ja maailmalla.Toinen on Kaisa ja toinen Minna, molemmat menee kovaa.Talvella taas kannustamme sinua ja iloitsemme kanssasi saavutuksistasi.Oli se mikä tahansa. Tsemppiä harjoituksiin.

 • Justiinsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En nyt sanois haukutuin mutta ylivoimaisesti kaunein kyllä!

  • FANISI!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ei ole aihetta haukkumiseen vaan olet KAISA antanut meille katsojille monta ilonaihetta,kumpa pysyisit vaan terveenä,sitä minä ainaski toivon!!

 • ihailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvin menee, kunhan hallitset omat paineesi. Älä stressaa muiden odotuksilla. Nistä ei ole suorituksiisi mitään hyötyä, päinvastoin. Toivotaan silti pakkaskelejä, silloin tyttö ja kalusto pelaa...ja ampumapaikalla, ammu niin kuin harjoituksissa, niin lätkät kaatuu.

 • hex

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen seurannut ampumahiihdon maailmancupia ja arvokisoja pitkään: Ampumahiihtoa hienona ja mielenkiintoisena tv-lajina, ja ilman katkeraa kansallista menestyskiimaa.

  Ymmärrän hyvin Kaisan tuntemukset vuosien takaa. Lähipiiri on varmasti häntä tukenut koko ajan, mutta Kaisa on kasvanut huippu-urheilijaksi päättäjien, median ja yleisön negatiivisuudesta ja yliodotuksista huolimatta. Nuoren, kehittyvän urheilijan pudottaminen Torinon kisakoneesta oli hämmästyttävä ratkaisu, jota voi peilata esimerkiksi yleisurheilun olympiavalintoihin. Maailmancupin suomalaisesta hämärästä arvokisoihin kerta toisensa jälkeen menestymään ruoskittu, mutta kisojen aikana ja niiden jälkeen kuralla valeltu Kaisa ei kuitenkaan vajonnut pysyvästi maahan, vaan hänestä puristui Timantti.

 • Andy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkihan me Kaisaa rakastamme!

 • sakkorinki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hakkua ei osaa kun kateelliset ja voit Kaisa olla ihan varma siitä, että sinua vain kadehditaan: Olet ollut paras naistalviurheilija lähivuosina ja toivottavasti niitä tulee vielä muutama lisää. Ampumahiihto on niin jännä laji ja olet silmälle ilo!

 • DOSENTTI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KAIKKI JOTKA OVAT KAISAA HAUKKUNEET JOUTUVAT PYYTÄMÄÄN ANTEEKSI JA HÄPEÄMÄÄN!!

  YKSI KAIKKIEN AIKOJEN HIENOIMPIA URHEILIJATTARIAMME ON KAISA! JA ERITYISESTI LAJISSA JOKA VAATII TODELLA PALJON HARJOITTELU JA PSYYKKISIÄ VALMIUKSIA!!

  KAISA OLET UPEA!

 • TomiP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei Kaisa ollut haukutuin urheilija kaukana siitä.

  Kaisalle vaan taisi olla yllätyksenä, että menestyksenjälkeen yleisön vaatimustaso nousee. Jos menestys ei pysy samana, niin kritiikkiäkin voi tulla.

  Kaisa on selvinnyt vähällä verrattuna sellaisiin penkkiurheilijoiden sylkykuppeihin kuin Tero Pitkämäki ja Aino-Kaisa Saarinen.

  • Hmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta millä OIKEUDELLA yleisö sitä vaatimustasoa nostaa?

  • TomiP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samalla oikeudella kuin yleisö esittää vaatimuksia poliitikoille.

   Totuus on, että Kaisaa on kohdeltu silkkihansikkain. Kritiikki on ollut mitätöntä verrattuna moneen muuhun urheilijaan. Jos on jo nyt vaikeuksia, niin Sotshi on helvettiä.

  • Sponsoreidenko takia huoli?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Samaa mieltä TomiPeen kanssa. Ei poikkeuskäsittelyä vaan tasapuolinen kohtelu. Mahtaakohan sponsorirahojen takia urheilija olla huolissaan brändistään?

   Ongelman mittasuhteita kannattaa aina urheilijankin lausoinnoissaan miettiä. Poliitikot ovat mediassa urheilijoita paljon kovemman paineen alla ja totisesti kristisoinnin kohteena. Poliitikot tosin ratkovat meitä kaikkia koskevia päätöksiä ja urheilijoista on vain pienempi osa kansasta kiinnostunut.

   Kummallinen toive tuo urheilijoiden "pelastaminen" urheililujournalismilta AMK-koulutuksen avulla? Nyt sitten arvostusta nykyisille toimittajille, joilla on jo se koulutus ja kokemus toimittajan työstä.

  • Hmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Poliitikot saavat sentään palkkansa pommin varmasti+ hyvävelilisät päälle.

   Urheilijalla on tulospalkkaus. Poliitikot päättävät asioistamme ja sen kritiikin ymmärrän. Miten jonkun urheilijan suoritus vaikuttaa jonkun sohvaperunan elämään niin että syntyy oikeus arvostella. Ja taas kerran nämä TomiPeet luulee tietävänsä asioista oikeasti jotain.

  • Ajatus mukaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nyt tuo hiekkalaatikolta ehkä peräisin oleva logiikka, pommin varma palkka -> tekoja saa arvostella ja tulospalkkaus-> tekoja ei saa arvostella on hölmöläisten.

   Ehkä tämä tulee yllätyksenä mutta sananvapaus koskee myös sohvaperunoita, kriittistä urheiluyleisöä ja toimittajia. Urheilija ei siis määrää mitä hänestä saa sanoa kuten kukaan muukaan ei määrää. Tasa-arvoa logiikkaasi!

   Kiukuttelu itseen kohdistuvasta kritiikistä kertoo kiukutteljasta. Lastentarhassa on ymmärrettää, jos lapsi polkee jalkaansa kun ei saa tahtoaan läpi ja maailma ei pyöri oman tahdon mukaan. Aikuisten maailmassa odotetaan jo toisenlaista käyttäytymistä ja suhtautumista kritiikkiin.

 • Höpö höpö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaisan urheilusuorituksia arvostan mutta tämä kommentti haukutuimman ihmisen tittelistä ei pidä paikkaansa. Miten hän mittasi tai arvioi asian? Oma paha mieli ei ole kovin objetiivinen lähtökohta arvioida asiaa.

  Jos toimittaja ei kirjoita kuten urheilija haluaa hänestä kirjoitettavan, niin ei se tarkoita että toimittaja olisi väärässä tai hän olisi ilkeä.

  Miksi urheilijoita ei saisi kritisoida?

 • Oskari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaisa on sinivalkoinen huippu-urheilija ja -tähti. Tsemppiä jatkossakin.

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suuret saavutuksesi haukkumiset haihduttaa, niistä ei kannata välittää. Haukkujat eivät ole mitään sinuun verrattuna.

  Sä oot Kaisa paljon päiviini iloa tuonut. Olet niin iloinen jä välitön. Älä koskaan ylpisty, äläkä diivailemaan ryhdy! Jatka meidän suurena sankarinamme ja ole välitön, iloinen veijarimainen pilkahdus silmäkulmassasi. Huonoista päivistä löydät positiivista ainesta seuraavaan nappisuoritukseesi. Eikun kohti uusia antoisia seikkailuja!

 • tulkintaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun on juttu, urheilija sanoo sivulauseessa jotain, toimittaja tekee sitä

  silmitttömän otsakkeen.Aina eivät ole saman narun päällä.

  Tsemppiä meidän Kaisa

 • Kunnia Kaisalle ja Marille.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki miehet ainakin jotka on ampuneet muullakin kuin kaunapysyllä hernekeiton jälkeen, osaavat arvostaa Kaisaa ja hänen suorituksiaan sillä niihin tekoihin yksikään mies suomessa pysty. Onneksi naisille ja miehille on eri sarjat ampumahiihdossa jotta suomipojatkin jaksaa rämpiä kisoissa.

  • TomiP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Onneksi on omat sarjat miehille ja naisille. Ilman niitä maailmanhuipulla ei olisi yhtään naista.

   Kaisa ei normaalisti pärjäisi yhdellekään Suomen maajoukkueen miesampumahiihtäjälle.

  • taas tätä samaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tässä taas nähdään tätä suomalaista urheilijoiden arvostusta!!Minä ainakin katson ylöspaäin jokaista urheilijaa, joka maatamme edustaa, olipa tulos mikä tahansa!Kuitenkin heidät on valittu kisoihin liiton/tulosten taholta ja varmasti yrittävät parhaansa.

  • Hmmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   TomiP. Valitettavasti Kaisa pärjää Suomen miesampumahiihtäjille...

  • TomiP

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eikä pärjää. Naiset ovat 10 km lenkillä minuuttitolkulla miehiä hitaampia hiihtäjiä.

 • Stara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikka ampumaurheiluyleisöä provosoidaan, ei sen pidä provosoitua. Tärkeintä ei ole päästä maaliin voittajana, vaan pyrkiä pääsemään maaliin voittajana. Tarttis tehrä jotakin, Kaisa.

Urheilun pääuutiset

Leijonat

Jalonen MM-valinnoista: Meillä on yö aikaa miettiä

Kari Jalonen

Jääkiekko

Venäjä - Suomi 2-3 (1-1,1-2,0-0)
1-0 10.17 Mozjakin (Plotnikov, Shipatshjov) yv
1-1 10.38 Koskiranta (Aho, Hietanen)
1-2 24.50 Ohtamaa (Kukkonen, Aho)
2-2 28.18 Belov (Mozjakin, Burmistrov) yv
2-3 32.40 Pulkkinen (Jaakola, Aho) yv

Maalivahdit
Sergei Bobrovski  8+12+2=22
Niklas Bäckström  9+ 5+12=24

NHL

Columbus voitti lotossa, Puljujärvi Kekäläisen seuraan? – "Aina sitä toivoo pääpottia"

Jesse Puljujärvi

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä