Männyn pläjays |

Mänty: Olympiastadionin remontti hallitusohjelmassa

Tuoreella urheilu- ja kulttuuriministerillä Paavo Arhinmäellä on edessään monia haasteita. Arhinmäen junailtavaksi näyttää tulevan mm. Helsingin Olympiastadionin kunnostus. Tehtävä on kuitenkin erilainen kuin kollegoillaan, sillä urheiluministerin jakovara ei ole samalla tavalla riippuvainen valtion varsinaisesta budjetista kuin muilla ministereillä

Kuva: YLE

Hallituksen ohjelmaan on saatu maininta, jonka mukaan stadionin peruskorjauksen luonne kansallisena hankkeena otetaan huomioon rahoituksessa. - Kulisseissa puhutaan, että Veikkauksen voittovaroista ja Helsingin kaupungilta pyritään kokoamaan 100 miljoonaa euroa, jolla lähdetään liikkeelle.

Ministerisalkkujen arvottaminen on aina suosittua kansan- ja mediahuvia. Nytkin pähkäiltiin innokkaasti yksittäisten nimien tasolla, keitä mihinkin tehtävään nimitetään. Valinnanvara on silti suhteellista. Kaksi suurinta puoluetta Kokoomus ja SDP pääsivät ottamaan päältä, mutta ne ottivat juuri ne salkut, jotka niiden hallituksen mahtipuolueina pitikin ottaa.Urheilu- ja kulttuuriministerin salkku jäi suurten seulan ulkopuolelle ja se jyvitettiin tällä kertaa Vasemmistoliitolle. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tunnetaan kovanluokan jalkapallofriikkinä, mutta en varmaan ollut ainoa, joka arveli, että hän joutuu ”uhrautumaan” liikenneministeriksi. Se posti kuulostaa äkkiseltään enemmän puheenjohtajalle sopivalta.Arhinmäki päätti toisin. Hän otti mallia 90-luvun edeltäjästään Claes Anderssonista, jolle kelpasi kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävät. Monipuolisuusmies pärjäsi siinäkin hommassa. Komeat tilastot jättää taakseen myös väistyvä urheilu- ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Urheiluun ja liikuntaan osoitetut määrärahat kasvoivat merkittävästi laman oireista huolimatta.Merimies on edelleen erimies, mutta niin on urheilu- ja kulttuuriministerikin. Hänen taloudelliset raaminsa eivät ole samalla tavalla perinteisen budjettirahoituksen rajoittamia kuin muilla ministereillä.

Urheiluun ja kulttuurin voi jakaa rahaa sitä enemmän mitä ahkerammin suomalaiset veikkaavat, lottoavat ja lyövät vetoa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Veikkaus oy:n jakovara kasvaa jatkossakin selkeästi vaivattomammin kuin valtiolla.

Rahaa ei riitä kaikkeen hyvään tälläkään sektorilla. Ministeri ohjaa määrärahojen käyttöä ja suuntaa. Arhinmäki haluaa taatusti jättää Paavon puumerkkinsä. Voisi kuvitella, että huippu-urheilun edellytysten turvaamisen ohella, huomiota saa kansan liikuttaminen.En ihmettelisi, jos ministeri käyttäisi aikaansa senkin pohtimiseen, miten turvata vähäväkisten perheiden lasten mukanaolo palloilulajeissa. Harrastaminen tekee monille tiukkaa, koska seuramaksut ovat niin korkeita.

Yksi ja sitäkin tärkeämpi tehtävä löytyy hallitusohjelman sivuilta. Sinne on kirjoitettu, että ”Olympiastadionin peruskorjauksen luonne kansallisena hankkeena otetaan huomioon rahoituksessa ”. Lausuma on yleisluonteinen, mutta velvoittava.Kulisseissa kuiskitaan, että stadionin kunnostamiseen suunnataan rahaa 100 miljoonaa niin, että puolet tulee Veikkauksen voittorahoista ja toinen puoli Helsingin kaupungilta.100 miljoonaa ei riitä stadionin täydelliseen kasvojenpesuun, mutta sen verran saadaan aikaan, että urheiluministerille tulee sulka hattuun.Kari Mänty

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Vissi ero käsitteissä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Muuten olen sitä mieltä, että jääkiekko on Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilulaji."

  Jääkiekko on suosituin katsomolaji. Suosituin urheilulaji ainakin joukkueurheilulajeista on jalkapallo. Itse ainakin pidän urheiluna sitä että kilpaillaan toisia saman lajin urheilijoita vastaan, eikä sitä että istutaan katsomossa kaljatuoppi kädessä.

 • Peliin kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jos Arhinmäki ohjailee valtion rahoja moisiin hankkeisiin olisi syytä saman tien lähteä hallituksesta . Takinkäännöt Arhinmäellä ovat jo muute sitä luokkaa että olisi syytä ainakin vaihtaa puoluetta tai tehdä Siimekset.n

 • ampuja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On hyvä jos urheilun rahoituksessa siirrytäisiin tulosvastuuseen. Edellinen ministeri olin tässä kyllä aika hakoteillä.

  Tukipäätöksissä pitäisi karsia ne rahanpyytäjät jotka eivät voi esittää todellisuuteen pohjaavaa tulos ja menoselvitystä.

  Esim: SAL on jättänyt urheilijoita pois tuilta vaikka menestys on ollut mutta urhielijat ovat vaatineet rahan käyttämistä omaan valmennukseen eikä päiväkahvien tukemiseen.

  Toivottavasti nyt tuetaan urheilupomojen kahvituksia ja saunoja vähemmän.

 • Pommilla tasaiseksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Wembley, Berliinin olympiastadion - joko olisi Helsingin vuoro

 • -A-

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko vanha stadion pitäisi purkaa ja rakentaa uusi, katettu, monitoimiareena tilalle. Suomen keliolosuhteet on sellaiset että täällä tarvitsee olla katettu stadika. Toimisi loistavasti jatkossa myös suurkonserttien järjestämisessä talviaikana... Kilpailuetu verrattuna lähialueihin eli lisää konsertteja talvella = turisteja (mm. Venäjältä).

 • Juha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä, Olympiastadion on kunnostettava ja kestävällä tavalla. Ei ole järkeä tehdä muutaman vuoden välein 5-10M remontteja. Ei kai museovirasto niin despootti saa olla? Muussa tapauksessa uusi stadion toiseen paikkaan. Muutenkin voi todeta että Suomalainen urheilupaikkarakentaminen on pahasti muuta eurooppaa jäljessä. Vaikka joka vuosi maahan rakennettaisiin uusi kansainvälisen tason urheilun suorituspaikka, niin jäisimme euroopan keskiarvosta.

 • CityBöy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olympiastadion pitäsi purkaa ja rakentaa kokonaan uusi pytinki. Aikansa kutakin. Museovirasto hämmentää soppaa, mutta ei ymmärrä sitä, että urheilustadion on eri asia kuin jokin museo. Urheilustadionilla pitää voida urheilla!!

  Järkyttävää syytää vuosi toisensa perään kymmeniä ja jopa satoja miljoonia remontteihin, kun pienellä lisäpanostuksella saataisiin stadion, jota ei aivan heti tarvitsisi remontoida!

 • katsoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomelle tulee rakentaa kokonaan uusi urheilustadion. Olympiastadion on aikansa tuote; pieni, ahdas ja epäkäytännöllinen. Sen voi luovuttaa vaikka Museoviraston hallinnoitavaksi. Miksi syytää rahaa epäkäytännölliseen museokunnostukseen, kun tulokset urheilun kannalta ovat heikkoja? Urheilijoiden on syytä katsoa tähän päivään ja tulevaisuuteen. Museoihmiset voivat tunnelmoida menneisyyden kanssa.

  Muuten olen sitä mieltä, että jääkiekko on Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilulaji.

 • tmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kreikan rahoilla oltaisiin rakennettu kokonaan uusi. Kuten kreikkalaiset rakentaa F1-rataa.

 • Urheilun Vuoro

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on hienoa, nyt sanoista tekoihin. Kulttuuri on saanut omansa, on musiikkitaloa ja oopperaa, hyvä niin mutta nyt on urheilun vuoro.

  Tehdään stadion kunnolla uusiksi, rahaa tarvitaan 150-200 miljoonaa. Loput voi kerätä liikeelämältä. Katsomokapasiteettia hiukan lisää, katos, istuimet, palvelut. Jätetään torni ja hiukan ulkomuotoa kunnioittamaan vanhaa mestariteosta -esimerkkinä Berliinin olympiastadionin korjaus. Museovirasto ei saa vesittää tätä.

 • PA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Museovirasto varmasti vesittää kaikki stadikan kehityshankkeet. Kusilaariakaan ei saa modernisoida. Vanhaa betonia vain paklataan ja puupenkkejä öljytään. Sama tehdään uudestaan sitten 5 vuoden päästä.

  Kattuna stadion säilyisikin paremmin, mutta eihän se museovirastia kiinnosta.

 • just

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  rahaa hukkaan ei häviäjiä käydä katsomassa voittais ensin 5 peliiputkee sit vois jengi käydä

 • simon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jalkapallojohdot kotimaassa ja kansainvälisesti ovat osoittautuneet ylimielisiksi

  ja ennakoimattomaksi joukkueeksi. Nyt kannattaa Suomen suurimman kansalaisjärjestön avainhenkilöiden olla tarkkana paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Arhinmäki on julistautunut 100% jalkapallohulluksi. Juuri nyt kun liikuntakulttuuri on vahvassa murroksessa ja kaipaa modernia, laaja-alaista kokonaisnäkemystä.

 • katsoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsitesekoilijalle vastaukseksi että jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji vaikka kuinka käsitteitä vääntäisi. Jääkiekkoa harrastetaan toki kuntourheiluna ja puulaakilajina. Ainut ongelma on riittämätön jääaika monella paikkakunnalla. Jääkiekko on myös ylivoimaisesti seuratuin urheilulaji Suomessa. Se kuinka jotain lajia seurataan liittyy toki siihen kuinka suosittu laji on. Muuten jääkiekkokatsomoissa katsojilla ei saa olla kaljatuoppi katsomossa, etkö tiennyt asiaa? Ei ainakaan Suomessa.

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä tuo muuten Olympiastadioniin liittyy minkä verran mitäkin lajia katsotaan kaljatuppi kädessä tai ilman? Olympiastadionin perusteellinen remontti tai sen osoittautuessa mahdottomaksi, uuden rakentaminen, tarvitaan jalkapallon ja yleisurheilun isoja tapahtumia varten. Luotan että hallitus tekee kestävän ja hyvän ratkaisun tässä asiassa. Liian pitkään on menty muutaman miljoonan hätäpaikkauksia tehden. Onko siinä järkeä että esim. ne penkit ei kestä kattamattomana kuin muutaman vuoden käytön?

 • käpytikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Stadion on pieni mutta kaunis ja juuri sopivankokoinen Suomalaisille urheilutapahtummille.

  Olin pari vuotta sitten Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelua seuraamassa ja tunnelma oli hyvä ja paikkoja vapaana vaikka porukkaa olikin paljon. Urheilutapahtumille stadionin koko riittää hyvin ja sellaisena se pitää säilyttääkin. Katsomoita voisi toki kattaa lisää.

Urheilun pääuutiset

NHL

Mikko Rantasen uskomaton tehovire jatkuu – jäänyt nuorten MM-kisojen jälkeen pisteittä vain kerran

Mikko Rantanen
Jääkiekko

Kärppä-pomo haluaa heittopussit pois CHL:stä: "Keskustelun paikka on nyt"

Artturi Lehkonen

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä