Muu urheilu |

Ministeri Arhinmäki Yle Urheilulle: ”Toivottavasti ennakkokäsitykset homoista murtuvat”

Urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kommentoi tuoreeltaan uimari Ari-Pekka Liukkosen ulostuloa Yle Urheilulle.

Ministeri Paavo Arhinmäki poseerasi Krisse Salmisen (vas.) ja Niina Lahtisen kanssa QX Gay Gaala -tapahtumassa Helsingissä 24. tammikuuta 2014.
Ministeri Paavo Arhinmäki poseerasi Krisse Salmisen (vas.) ja Niina Lahtisen kanssa QX Gay Gaala -tapahtumassa Helsingissä 24. tammikuuta 2014. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Arhinmäki tähdentää, että jokaisella pitää olla oikeus olla oma itsensä. Hän huomauttaa, että urheilun kannalta ei ole merkitystä, mikä on urheilijan seksuaalinen suuntautuneisuus.

- Liikuntaneuvoston tutkimus kuitenkin osoittaa, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat valitettavan paljon syrjintää, väheksyntää ja ikäviä kommentteja. Moni lopettaakin urheilemisen tämän takia. Siksi onkin tärkeää, että esikuvat näyttävät, että kaikki ovat samanlaisia urheilijoita seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Kun huippu-urheilijat kertovat avoimesti omasta halustaan seksuaalisesta suuntautumisestaan, Arhinmäki toivoo sen murtavan yhteiskunnassa ennakkokäsityksiä.

- Se helpottaa kaikkien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa harrasteliikunnassa, nuorissa ja huippu-urheilunkin tasolla.

Arhinmäki myös tähdentää, että seksuaalinen suuntautuminen on jokaisen oma henkilökohtainen asia.

- Tärkeintä on, että ei tarvitse hävetä, pelätä ja peitellä vaan me olemme samanlaisia ihmisiä seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Kun huippu-urheilija kertoo omasta homoseksuaalisuudestaan, se antaa voimaa ja uskallusta kaikille. Kun maailmalla suurin osa on tullut kaapista uransa päättymisen jälkeen, se kuvastaa sitä, että urheilumaailmassa homous on suurempi tabu kuin ympäröivässä yhteiskunnassa.

Tuoreimmat aiheesta: Muu urheilu

Urheilun pääuutiset

NHL

Mikko Rantasen uskomaton tehovire jatkuu – jäänyt nuorten MM-kisojen jälkeen pisteittä vain kerran

Mikko Rantanen
Jääkiekko

Kärppä-pomo haluaa heittopussit pois CHL:stä: "Keskustelun paikka on nyt"

Artturi Lehkonen

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä