Kulmavääntö |

Näkökulma: Suomen NHL-taivaalla musta aukko

Suomalainen NHL-puolustaja on kuolemassa lajina sukupuuttoon. Käynnissä olevalla kaudella vain neljä suomalaista puolustajaa on pelannut vakioroolissa maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Sami Salo, Kimmo Timonen, Joni Pitkänen ja Toni Lydman.
Kuva: YLE

Kun alkukauden sivussa ollut puolustaja Francis Bouillon palasi Nashville Predatorsin kokoonpanoon San Josea vastaan, Teemu Laakso putosi kokoonpanon ulkopuolelle. 24-vuotias tuusulalainen on yhä ylhäällä, mutta jatkossa taistelu pelipaikoista on entistä kovempaa. Myös loukkaantunut Roman Josi kärkkyy samoja minuutteja.

Tilanne onkin se, että vain neljä suomalaispuolustajaa on tällä hetkellä NHL-joukkueensa vakiopuolustajien joukossa. Sami Salo on 37-vuotias, Kimmo Timonen 36-vuotias, Toni Lydman 34-vuotias ja Joni Pitkänen 28-vuotias. Käytännössä siis vain Pitkänen ja Lydman pelaavat nyt uransa parhaita vuosia - olkoonkin, että Salo on aloittanut kautensa loistavasti.

Näiden neljän lisäksi vain Laakso ja Sami Lepistö ovat tällä kaudella esiintyneet NHL:ssä. Laakson keskimääräinen peliaika seitsemässä ottelussa on ollut 11.18 minuuttia. Lepistö ei ole kauden avausottelun jälkeen mahtunut Chicago Blackhawksin pelaavaan kokoonpanoon.

Farmiliiga AHL:stä ei sen kummemmin ole tulossa lisää suomalaispuolustajia NHL:ään ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Carolinan organisaatiossa pelaava Rasmus Rissanen ja New York Rangersin organisaatiossa pelaava Jyri Niemi ovat vielä todella kaukana NHL:stä. Edes farmissa kaksikon rooli ei ole järin suuri.

Ongelma tulee nopeasti eteen, jos NHL-pelaajat ylipäätään päästetään Sotshin olympiakisoihin. Salon ja Timosen uran jatkumisesta kevääseen 2014 asti ei ole mitään takeita. Pitkäsen rooli etenkin kiekollisessa pelissä on paperilla valtava. On kuitenkin muistettava, että Vancouverin olympiakisoissa Pitkänen ja päävalmentaja Jukka Jalonen eivät olleet alkuunkaan samalla pelikirjasivulla.

Kevään maailmanmestaruus toki osoitti, että Suomella on kykeneviä puolustajia Euroopassa. Olympiakisoissa - maailman parhaiden pelaajien puristuksessa - haaste kuitenkin nousee monta pykälää viime kevään MM-karkeloista. Tilanne suomalaisten huippupuolustajien osalta ei siis tällä haavaa näytä erityisen hyvältä.

Toiveet 1994-syntyneissä

Uraansa yhä jatkavista puolustajista Joni Pitkänen on ainoa suomalainen, joka on varattu ykköskierroksella NHL:ään. Ylipäätään Pitkäsen ohella viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana NHL:ään on varattu ykköskierroksella suomalaispuolustajista vain Aki Berg.

Viime vuosina NHL:ään varatuista suomalaispuolustajista vain Sami Vatasen kohdalla NHL-ura näyttää todennäköiseltä. Kaikkien varaukset Teemu Erosta, Jyrki Jokipakkaa, Jani Hakanpäätä ja Tommi Kivistöä lukuun ottamatta ovat jo rauenneet. Heilläkin on vielä pitkä matka NHL:n valoihin. Jos yksikin heistä murtautuu joskus vakiorooliin NHL:ssä, puhutaan suuresta onnistumisesta.

Hakanpää on KalPan Simo-Pekka Riikolan ohella ainoa SM-liigassa edes jonkinlaisen roolin saanut vuonna 1992 syntynyt puolustaja. 1992-syntyneet ovat tänä vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pääikäluokka, ja puolustus onkin Suomen nuorten maajoukkueen akilleenkantapää Albertassa Kanadassa pelattavissa MM-kisoissa.

Suomalaisia junioreita on alkanut putkahdella hyvää tahtia esiin, mutta Vatasta lukuun ottamatta he ovat olleet hyökkääjiä. Mikael Granlund, Teemu Pulkkinen, Joel Armia, Miikka Salomäki ja kumppanit takaavat jatkuvuuden hyökkääjien osalta. Se osasto on hyvässä lyönnissä.

Puolustajissa katseet kääntyvät pitkälti 1994-syntyneisiin. OHL:ssä Kanadassa pelaava Olli Määttä varattaneen ensimmäisellä kierroksella ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa. Rasmus Ristolainen ja Ville Pokka ovat tulleet näyttävästi esiin SM-liigassa tällä kaudella, ja nuorten MM-kisoissa saatetaankin nähdä koko kolmikko.

Aivan lähitulevaisuudessa suomalaisia NHL-puolustajia ei ole kuitenkaan tulossa juurikaan lisää. Kun Salo ja Timonen väistämättä lähivuosina lopettavat, suomalaisia vakioroolissa pelaavia NHL-puolustajia on vielä vähemmän. Lydman ei liioin pelaa enää ikuisesti. Suomalaisia pakkeja ei ole NHL:ssä koskaan ollut liikaa, mutta tällä hetkellä jopa häviäminen lähes kokonaan kartalta on huolestuttavan lähellä.

Ilkka Palomäki
Kirjoittaja on YLE Urheilun toimittaja

Kommentoi aihetta (36 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pupi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  miksi lähteä rapakon taakse kun samat taalat saa khl;stä ja helpommalla pitemmät lomat ei tarvii kesään asti tahkoa jäätä

 • JK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskon, että Vatanen ja MM-kulta nostaa suomalaisten puolustajien määrää NHL:ä tulevaisuudessa.

  Arvelen, että Vatanen pelaa 2-3 kauden sisällä itsensä NHL:n.

  Ristolainen, Pokka, Määttä, Riikola, Hakanpää ja Jokipakka, joista 3-4 / 6:sta pelaa tulevaisuudessa NHL:ssä vakio kokoonpanossa.

  5:n vuoden päästä NHL:n vakio kokoonpanossa on vähintään 5 puolustajaa suomesta.

 • kfc

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  määttä, ristolainen ja vatanen on ainoat joista vois uskoa et tulevaisuus on änärissä. mut aina on suomi löytänyt 6 hyvää pakkia kokoonpanoon isoissa kisoissa, joten eiköhä näin käy tulevaisuudessakin

 • ololololo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jääkiekon maailmanmestaruus oli hieno juttu, mutta olympialaisia ajatellen Suomen taso jää Kanadan, Venäjän, USA:n ja Ruotsin ja hyvin myös Tsekinkin taakse materiaalisesti. Suomella kerrotaan olevan lupaavia nuoria pelaajia, niin kuin onkin, mutta muilla niitä on myös. Muiden taso on laajempi. Olympialaiset ovat kuitenkin jääkiekon suurturnaus, missä pelaavat lajin kaikki huiput, ainakin toistaiseksi.

 • en sit tiiä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itseäkin huolestuttaa suomalaisten huippuupakkien tulevaisuus. Luultavasti vika on paljolti valmennuksessa, mutta tuntuu, että Suomessa olisi kehittymässä lupaavia pakkeja hyvin vähän... Tällä hetkellä on mm. Vatanen, Määttä, Ristolainen, Pokka... Mutta tuntuu et erittäin vähä kuitenki.

 • p3ll3

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvän keksustelun jatkeeksi heitellään ilmoille kysymys: Missä on muut nuoret eurooppalais puolustajat (poislukien ruotsalaiset)? NHL on nykyään kolmen maan,Kanadan,USA:n ja Ruotsin liiga. Samaa kieliperhe ja tyhmyys yhdistävät. Kiekkoa maalille ja hitonmoinen huitominen perään.

 • pekka rinne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  aika vmäistä siellä maalilla on seisoa/ yrittää voittaa pelejä vaikka oisit kuinka hyvä...

 • Totuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ristolainen tulee olemaan NHL:ssä seuransa ykköspakki ja Määttä on sellainen 4-6. pakin tasoinen lupaus."

  Kyllähän Määttä on lupaavampi kuin Ristolainen. Määttä oli viime keväänä u18 kisoissa Suomen ykkös pakki Ristolainen ei mahtunut koko joukkueeseen.

 • Raaka peli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rekisteröityjen pelaajien määrä ei kerro muuta kuin sen kuinka paljon kunkin maan jäähalleihin mahtuu harrastajia. Suomessakin olisi miljoona jääkiekon harrastajaa, mutta suurin osa tippuu matkan varrella pois (harrastamaan jalkapalloa tai höntsäilemään avojäille) ja vain lahjakkaimmat jäävät. Samoin Venäjällä, pelkästään Moskovassa on enemmän jääkiekon harrastajia kuin Suomessa.

 • Huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe nostaa esille. Tätä kehitystä olen huolestuneena seurannut itse jo usean vuoden ajan. Mitä on tapahtunut sitten 2000-luvun alun huippu vuosien. Esim. kaudella '00 - '01 Suomella oli 14 NHL-pakkia, joista 12 pelasi vähintään 50 ottelua ja kaikki, lukuunottamatta Antti-Jussi Niemeä (28 ottelua), pelasivat 30 ottelua tai enemmän. Asiaa tosiaan sietää pohtia. Onko jossain kohden alettu mennä väärään suntaan vai onko kyseessä vain "luonnollinen" suvantovaihe... ?

 • terse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totuudelle voisin sanoa että ristolainen oli viime vuonna suomen U20 joukkueessa..? Ja muistaakseni sai hyvin luottoakin.. määttäkin taisi olla?

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Laakso predatorsissa on, pelannut, ei toki isossa roolissa, mutta pelannut

 • E

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lukisit tekstin kokonaan niin tietäisit ettei Laakso ole saanut pelata kuin loukkaantumisten takia ja että jo viime yönä oli tiputettu kokoonpanon ulkopuolelle

 • jeppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luetaan ne jutut, Laaksohan tuossa mainitaankin.

 • nro 15

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  94 syntyneellä Kärppien b-junioreissa pelaavalla Klytseroffilla on edessään loistava tulevaisuus taalajäillä. Laittakaahan nimi muistiin. ; )

 • hämmästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suuri jääkiekkokupla alkaa murtua. Kohta ei sitä menestystä tule tästäkään marginaalilajista ja sehän tiedetään mitä se Suomessa tarkoittaa lajin kiinnostavuuden kannalta. Oliskohan nyt jalkapalllon lopullisen nousun paikka tässäkin maassa ykköslajiksi.

 • semi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aina toimittajat ovat jostain huolissaan. Suomen jääkiekon taso on kova ja nousee maailmanmestaruuden ansiosta. SM-liigan taso on tällä kaudella kovin sitten 90-luvun.

  Nuoria lupauksia tulee vuosittain ja jos kaikkien potentiaali ei katoa KHL:ssä, on meillä tulevaisuudessakin kymmeniä NHL-miehiä. Mitään mustaa aukkoa ei todellakaan ole tulossa. Ikävä kyllä asumme liian lähellä isä venäjää, jonne kaikki potentiaali katoaa. KHL on se helpompi tie.

 • O

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @semi

  Eipäs tossa mitään puhuttu varsinaisesti junnu ongelmasta, puhuttiin vaan siitä että lupaavia nuoria PUOLUSTAJIA ei ole tulossa

 • B.Virtanen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalainen potkupallo ei tule koskaan olemaan maan ykköslaji, tai suuria ihmeitä pitää tapahtua. Ainoa mahdollisuus siihen on, että jääkiekon taso romahtaa b-sarjatasolle, mitä tuskin tapahtuu.

 • Johtaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Petteri "Numppa" Nummelin on melkoisella varmuudella vielä 2014 olympialaisissa johtavassa kiekollisessa roolissa, joten siltä osin huoli on turhaa. Tarvittaisiin kuitenkin fyysisiä, miehisen kiekon taitavia jyriä, sillä Salo ei taida sinne asti kestää. Tulevaisuus on nuorien juniorien lavoissa.

 • Teppo.N

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa neljänneksi eniten jääkiekkoilijoita maailmassa, enemmän kuin Ruotsissa ja Venäjällä, ja siltikään ei saada pakkeja kokoonpanoihin. Onko valmennuksessa vikaa, sillä kilpailusta ja pelaajien määrästä se ei johdu?

 • LaRRyTyS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hämmästynyt, tänään klo 17:57

  Suuri jääkiekkokupla alkaa murtua. Kohta ei sitä menestystä tule tästäkään marginaalilajista ja sehän tiedetään mitä se Suomessa tarkoittaa lajin kiinnostavuuden kannalta. Oliskohan nyt jalkapalllon lopullisen nousun paikka tässäkin maassa ykköslajiksi.

  Ei suomi ole IKINÄ Pärjännyt jalkapallossa joten...

 • Huhhuh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @Johtaja

  Suosikkipoikasi Nummelin on 38-vuotta vanha eli siis vanhempi kuin Timonen ja Salo, lisäksi hän ei pääse mukaan EDES MM-kisoihin, jotka ovat aivan pelle kisat verrattuna olympialaisiin. Nummelinin juna meni jo ja se meni jo vuosia sitten. Hän ehkä pärjää Sveitsin liigassa, mutta ei NHL:ssä, ei SM-liigassa eikä kansainvälisellä tasolla, koska ei osaa pelata puolustuspäässä vain hyökkäyspäässä.

  @Teppo.N

  Suomessa enemmän jääkiekon harrastajia kuin Venäjällä, kertoisitko lähteesi.

 • kemi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän tuo Ville Pokka jossain vaiheessa änärissäkin esiinny. Pokassa on paljon samaa kuin nuoressa Pitkäsessä, joskin on vielä toistaiseksi vähemmän itsekäs - myös huonossa mielessä. Röyhkeyttä puuttuu.

 • Teppo.N

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @huhhuh

  Katsoppas tämä sivu: http://www.iihf.com/se/iihf-home/the-iihf/survey-of-players.html. Sieltä voit omin silmin todeta että Venäjällä on reilut 63000 jääkiekkoilijaa kun Suomessa on reilut 65000, eli Venäjällä sen pari tuhatta vähemmän kuin Suomessa. Ruotsissa pelaajia vain 62000. Ja kyllä, tässä luvussa ovat mukana kaikki pelaajat. Suomalaisten lätkäfanien on vain niin vaikeaa ymmärtää oman lajinsa pienuutta.

 • maukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tässä tekstissä kyllä piilee totuuden siemen. eipä oo (toistaseks) ainakaa tulossa Salon tai Lydmanin kaltasia puollustavia pakkeja. niitä tarvis kisoihin että sais mm. kanadan jässikät maalinedestä siivottua.

 • hämmästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Raaka peli" Venäjällä ei todellakaan se lahjakkain urheilija-aines hakeudu jonkun jääkiekon pariin. Venäjällä on paljon muita kiinnostavampia lajeja ja maan ykköslaji on myös siellä selkeästi jalkapallo. Suomen media antaa tästäkin asiasta vääristynee kuvan ja esittää Venäjän ainoastaan "jääkiekkomaana". urheilullisesti Venäjä on lähempänä Eurrooppaa kuin Suomi. Jalkapallo nauttii suurta arvostusta.

 • hämmästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Harrastajamääriin nähden tämä tilanne on surkuhupaisa. Teppo.N on oikeassa tilastojensa kanssa, Suomi on lätkän suurmaa ja ihan turha puhua "suuresta venäjästä". Ja mitä jalkapalloon tulee, niin se on globaalia urheilua, joka on aina kiinnostanut myös Suomessa urheiluihmisiä vaikka menestystä ei ole tullutkaan kovan kilpailun takia. Futiksella on valtava nukkuva potentiaali meillä.

 • Hosee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @Huhhuh: Sinulla on kauhistuttavan vääristynyt käsitys ässäm-lligan tasosta! Nyky SM-liiga on sijoilla 6-8 kun vertaillaan maailman sarjoja ja Petu voittaisi heilahtamalla pistepörssin täällä.

  @Teppo.N: Kiitos että toit faktat tiskiin.

  Itse tähän juttuun palatakseni, niin Suomi on nesteessä kaikissa isoissa lajeissa kaikkipelaa- ja mitali_kaikille_osallistuneille-toimintamallien takia. Ei tule pelimiehiä/naisia, ei tule voittajia ja ennen kaikkkea ei tule yksilöitä! Ruotsista mallia ja äkkiä!

 • Musta aukko laajenee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näinhän se menee ja on mennyt jo jonkin aikaa. Eikä kenenkään tarvitse heittää hattua ilmaan hyökkääjienkään osalta. Nuorin NHL-hyökkääjämme on 26-vuotias, ja kun Selänne, Koivu, Hagman ja O. Jokinen, lopettavat niin siinä Micke Granlund ei yksin riitä aukkoa korvaamaan.

  Nämä Pulkkiset ja Donskoit ovat ihan samaa tasoa kuin Joensuut, Lehtoset, Lindgrenin jne., joten jostain NHL-urasta on ihan turha puhua varmuudella mitään.

 • Pokka pitää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ville Pokka on lahjakas puolustaja, mutta mikään Joni Pitkänen hän ei ole. Seitsemän senttiä lyhyempi, paljon hitaampi ja laiskempi. Mutta nuorella miehellä on rightin kökö ja Markus Seikola lienee se tulevaisuuden taso.

  Ristolainen tulee olemaan NHL:ssä seuransa ykköspakki ja Määttä on sellainen 4-6. pakin tasoinen lupaus.

 • kyllästynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aiemminhan ei ole ollut näinkään montaa suomalaispakkia NHL:ssä. Tämä on historiallisen paljon...

  Arvoturnauksissa menestyvät parhaat joukkueet, ei parhaat materiaalit paperilla. Suomella on neljistä viimeisistä olympialaisista (=NHL-pelaajat mukana) yksi hopea ja kaksi pronssia. Parempaa saldoa ei ole kovin monella maalla ja kolmea mitalia ei kenelläkään muulla.

  Ne rekisteröityjen pelaajien määrät eivät kerro todellisista harrastajamääristä.

 • Jaajaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @ Teppo.N... Joo, mutta tilastoja kun katselee, niin voisikohan Suomen suuremmat harrastelijamäärät vaikuttaa asiaan vertailtaessa näitä Suomeen. Suomessa on "Senior"-pelaajia 25,324, kun Venäjällä niitä on 2,050. Suomessa kun monet rekisteröidyt pelaajat, kuten minäkin, pelaavat nykyään harrasteliigoja yms. Sen sijaan U20-pelaajia , jotka ovat yleensä suurimmaksi osaksi "tosissaan" pelaavia junioreita, Venäjältä löytyy 61,000 ja Suomesta 35,167. Aika suuri ero, ja aika hakoteillä olet.

 • maarrkuuss

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näinhän se menee ja on mennyt jo jonkin aikaa. Eikä kenenkään tarvitse heittää hattua ilmaan hyökkääjienkään osalta. Nuorin NHL-hyökkääjämme on 26-vuotias

  Korpikoski 25v

 • Kari Lehtonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mihin niitä pakkeja tarvitaan kun meillä on ainakin 5 huippuluokan NHL-maalivahtia seuraavaksi 15 vuodeksi.

 • Pokasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten voi olla laiskempi kuin Pitkänen, vetelämpää miestä saa hakea..

Urheilun pääuutiset

Jääkiekon MM 2016

Juusela spekuloi: Tässäkö Leijonien kokoonpano MM-kisoihin?

Latvia vs. Suomi, Mikael Granlund, Suomi tekee 1-2

Jääkiekko

EHT, MOSKOVA

Venäjä - Suomi 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

1-0 Voinov (Plotnikov,Kalinin)
1-1 Komarov (Granlund,Rantanen)
1-2 Aho (Ahonen)
1-3 Pulkkinen (Ahonen)

Jäähyt: RUS 4x2 min, FIN 5x2 min

Maalivahdit:
Semjon Varlamov RUS 10+ 9 + 6=25
Mikko Koskinen     FIN   9+11 + 8=28

Joukkueet kohtaavat uudelleen lauantaina. TV2 näyttää ottelun alkaen klo 16.40

Veikkausliiga

Saarelaiset nousivat Veikkausliigan kärkeen

Anthony Dafaa Clement

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä