Paralympialaiset 2012 |

Pistorius pyytää anteeksi purkaustaan paralympiatappion jälkeen

Paralympialaisten tunnetuin urheilija jäi kakkoseksi brasilialaiselle Alan Oliveiralle. Eteläafrikkalainen piti kisaa epäreiluna.

Oscar Pistorius
Kuva: AFP / Lehtikuva

Eteläafrikkalainen Oscar Pistorius kävi kuumana Lontoon paralympialaisten T44-luokan 200 metrin kisan jälkeen sunnuntaina.

Jalka-amputoitujen pikamatkoja suvereenisti hallinnut Pistorius jäi kakkoseksi Brasilian Alan Oliveiralle. Hän syytti tappiostaan Oliveiran proteesien tuomaa etua.

- Emme käyneet reilua kilpailua. En halua viedä mitään pois Alanin suorituksesta, mutta en voi kilpailla hänen askelpituutensa kanssa. Se on aivan naurettavaa, Pistorius tilitti brittilehti Daily Mailin mukaan.

- Kansainvälisellä paralympiakomitealla (IPC) on säännöt, joiden puitteissa urheilijat voivat tehdä itsestään uskomattoman pitkiä. Heidän polvensa korkeus on neljä tuumaa korkeamalla kuin normaalisti.

Pistorius juoksi puolikkaan ratakierroksen aikaan 21.52, kun voittaja tuli maaliin ajassa 21.45.

- Olemme puhuneet IPC:lle asiasta, mutta kuuroille korville. Tyhjästä tulee kavereita, jotka juoksevat naurettavan kovia aikoja.

Pistorius veti sanojaan takaisin maanantaina.

- Haluan pyytää anteeksi kommenttieni ajoitusta, mutta uskon, että olen oikealla asialla, Pistorius sanoi BBC:n mukaan.

- Ymmärrän, että asioiden esiin tuominen välittömästi kisan jälkeen oli huono päätös. Hetki oli Alanin ja minun olisi pitänyt ilmaista kunnioitukseni häntä kohtaan.

Pistorius itse kävi vuosien prosessin saadakseen oikeuden kisata olympialaisten 400 metrillä. Eteläafrikkalaisen pääsyä kisoihin hidasti muun muassa epäily hänen juoksuproteeseistaan saamastaan edusta.

Kommentoi aihetta (16 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kantti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hetkinen, puhuuko nyt tässä sama kaveri, joka ajoi itsensä läpi olympialaisiin siitä huolimatta, että monet kyselivät, että eikö Pistorius saakin proteeseistaan etua? Joku teki paremmat proteesit ja mies on nyt yhtäkkiä niin tasapäistämisen perään? Mitä ihmettä?

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Dopingia, hyi.

 • joku tolkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella väärin, että tämä kaveri saa juosta sekä tavallisissa olympialaisissa että paralympialaisissa! Olympialaisiin hän ei mielestäni kuulu. Muuta kuin sensaationumerona.

 • hukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  se, että pistorius ei ole ylivoimainen tarkoittaa sitä, että kohta proteesijuoksijoita on yleiseen sarjaan tulossa lisää. Eiköhän nyt ole sopiva hetki viheltää peli poikki ja kieltää jalkaproteesit yleisen sarjan juoksussa.

 • Usain

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Menisköhän Bolt 8,5s satasen proteeseilla? Eikai niitä voi tasapuolisuuden nimissä kieltää jalallisiltakaan.

  • hansmor

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   täytyy vain ensin luopua siitä omasta lihasta:) Itse proteesilla kävelevänä, epäilen vahvasti että bolt tai sinä tai minä menisimme menettämään yhtään jalkaa enemmän vaikka se 8,5 s olisi taattu.

  • Gori

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   @hansmor: Kiina on hullu maa. Jos tällainen takaa menestymisen olympialaisissa niin kiinalaisia proteesijuoksijoita olisi tulossa olympialaisiin pilvin pimein. Ja eikös tämä ollut jonkin saksalaisen tutkimuksen pohjalta ihan oikeastikin etua tuova asia..? Ainakin voi jättää täysin yhden lihasryhmän treenaamatta ja kehittää kimmoisampia materiaaleja proteesiin.

  • Siis mitä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan samalla ajattelukannalla kuka vain kultaa haluava antaisi jalkansa mennä mutta tuskimpa kukaan sitä tekisi,edes vihaamasi kiinalaiset.

  • kyllä tekevät

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   jos valtio määrää

 • Hyvä Pistorius!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pistorius puhuu asiaa. Katsokaa video juoksusta, niin näätte, miten ylipitkät/luonnottomat proteesit voittaneella juoksijalla on. Voittaja saa pienellä liikkeellä ison askeleen. Pistoriuksen proteesit eivät sentään pidennä juoksijaa. Siinä olen samaa mieltä, ettei Pistoriuksen kuuluisi juosta arvokisatasolla normaalijalkaisten joukossa proteesien tarjoaman hyödyn vuoksi.

  • jep

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Voittaja otti sekä enemmän askelia, että juoksi lyhyemmällä askelpituudella. Lisäksi Pistorius on proteesien kanssa noin 7 cm pidempi. Faktat tiskiin ennen huutelua.

 • Karjalalippis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan pientä ironiaa ilmassa, kun ottaa huomioon Pistoriuksen oman sotkun olympialaisiin osallistumisen suhteen.

  Muutenkin kyseenalaistan Pistoriuksen oikeuden osallistua sekä olympialaisiin että paralympialaisiin. Osallistumisoikeus pitäisi rajoittaa jompaan kumpaan, molempiin ei pitäisi olla mitään asiaa kenelläkään. Jos on tarpeeksi terve osallistuakseen olympialaisiin, niin on taatusti liian terve osallistuakseen paralympialaisiin.

  • ilkka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On typerää, että juuri Pistorius latoo tällaista tekstiä, juuri kun hänen on epäilty saavan etua proteeseistaan. Se pudottaa keskustelulta täysin pohjan jos hän toteaa että laitteiden avulla voi juosta lujempaa. Juoksu ei ole välineurheilu, joten Pistoriuksenkaan ei jatkossa tarvitse välineillään osallistua Timanttiliigaan tai MM-kisoihin.

   Kukaan ei varmasti luovu jaloistaan vaikka sillä taattaisiin mitä.

   Mainittiinko tässä voittajan nimeä? Onko yle skandaalinhakuinen media?

 • Julle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mun mielestä Pistoriuksella on ihan täysi oikeus juosta molemmissa kisoissa. Sekä paralympialaisissa että normaaleissa. Se ei saa noista proteeseista mitään hyötyä kun on normaalin pituset.. Älkää jaksako jauhaa turhasta. Pistorius synty ilman jalkoja ja täytyy vaan nostaa hattua että on noussut siitäkin huolimatta huippu-urheilu tasolle. Kunnioitan!!

Urheilun pääuutiset

Muu palloilu

Suomi taisteli, mutta joutui taipumaan kivikovan Venäjän käsittelyssä

Venäjän Nikita Ivanov ja Suomen Teemu Määttä

Venäjä - Suomi 6-1 (5-0)

3.33 1-0 Lomanov
5.44 2-0 Ivanushkin (Shaburov)
21.12 3-0 Lomanov (Shaburov)
31.52 4-0 Mirgazov (Shardakov)
41.30 5-0 Lomanov rl
75.01 5-1 Määttä Te (Helavuori)
88.33 6-1 Bulatov

Pronssiottelu:
Ruotsi - Kazakstan 4-0 (1-0)

Hiihto

Kyllönen tuuletti maalisuoralla - "Huikea päivä!"

Anne Kyllönen kuvassa

Suosittelemme

Tuoreimmat paralympiauutiset

Muualla Yle.fi:ssä