Salibandy |

Suomen paras salibandyvalmentaja ärsyyntyi nuorten velttoilusta: ”Vapaamatkustajat pitää saada pois liigasta”

Iiro Parviainen lähti Ruotsiin katsomaan maan urheilukulttuuria. Matkasta tuli kaikkea muuta kuin turistimatka, sillä mies toimi ensimmäisenä suomalaisena päävalmentajana Ruotsin salibandyn superliigassa.

Parviainen
Iiro Parviainen valittiin lauantaina Suomen parhaimmaksi salibandyvalmentajaksi. Kuva: Jarno Ranta / Yle

MIKKELI

IBK Dalenia valmentanut Iiro Parviainen teki jymypaukun ja luotsasi joukkueensa hopealle niin Ruotsin liigassa kuin seurajoukkueiden Champions Cupissa.

- Meidät rankattiin Ruotsin liigassa sijalle yksitoista, joten saimme aikaiseksi pienen tuhkimotarinan. Champions Cupissakin olimme mukana vain sen takia, että olimme järjestäjiä, sanoo Parviainen.

Hänen mielestään suomalaiset ovat monessa asiassa ruotsalaisia jäljessä.

- Pelaajat ovat tavoitteellisempia ja enemmän urheilijoita. Meillä on vieläkin liigassa muutamia vapaamatkustajia, joita ei pitäisi pitää mukana. Ruotsissa itsekuri onkin parempi, sillä pelaajat tekevät omalla ajallaan paljon enemmän töitä kuin meillä tehdään. Meillä toki huiput Väänäsen (Tatu) johdolla varmasti tekevät paljon töitä, mutta Ruotsissa paljon töitä tekevien massa on huomattavasti isompi.

Parviaisen mukaan Suomen liigan vapaamatkustajat ovat nuoria, jotka ovat huonoja tekemään töitä.

- En edes ymmärrä, mistä se johtuu. Olin itse seuraamassa supertaitavia B-ikäisiä poikia viime viikolla, ja minun oli pakko lähteä kesken harjoitusten pois. Ruotsista tulleena minua ärsytti neppailu ja hölköttely kentällä, kun asiat voisi tehdä tosi hyvin. Harmittaa, kun he eivät ymmärrä harjoitella kunnolla vuotta kahta niin, että he näkisivät, mihin heidän taitonsa oikeasti riittävät.

Latviaa valmentavalla miehellä kiinnostusta myös Suomeen

Tällä hetkellä Parviainen on sopimukseton seuravalmentaja. Hän toimii joukkueen kokoajana Porvoossa miesten ykkösessä.

- Halusin katsella muista perspektiiveistä hommaa, ja myös Latvian maajoukkue haluaa, että olen jatkossa entistä enemmän sen mukana.

Parviainen on valmentanut Latviaa neljä vuotta.

- Meille tarjottiin neljän vuoden jatkosopimusta, minkä me myös allekirjoitimme. Mun mukana on toinen suomalainen valmentaja Kristian Björksten. Jatkoimme, kun pelaajien palaute vakuutti meidät, ja 2016 Latviassa pidetään miesten MM-kisat, johon projektimme päättyy varmuudella.

Parviainen on kohdannut Latvian valmentajana myös Suomen MM-kisoissa.

- Itkun pilke pääsi tulemaan ja nosti kovia tunteita, kun kohtasimme Suomen MM-kisojen puolivälierissä Suomessa 2010. Se oli vain se yksi kerta. Sen jälkeen ne ovat olleet vain pelejä.

Parviainen myös myöntää, että hänellä on kiinnostusta Suomenkin päävalmentajaksi.

- Olen kunnianhimoinen, ja meillä oli jo muutamia maita rinnakkaistarjouksessa. Minulle tarjottiinkin Suomen nuorten maajoukkuetta tälle kaudelle, mutta Latvian takia kieltäydyin siitä ainakin toistaiseksi. Katsotaan, mitä aika tuo tullessaan.

Kommentoi aihetta (10 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • kupla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lahjattomat treenaa!

 • Murikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kärsimyksen apostoli, osa xxxxx. Ehkäpä nuo juniorit pitävät hauskaa, eihän juuri kukaan oikeasti elä salibandyn pelaamisella, varsinkaan Suomessa ja vajaa parikymppisenä. Keski-ikäiset valmentajat ovat erikseen. Heidän tehtävänsä on juoksuttaa toisia oman palkkansa eteen. Mikä kumma siinä on, että ilo ja vapautuneisuus ovat harrastusurheilussa ja junioritasolla niin suuria peikkoja.

  • hyvä iiro

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No vaikkei eläkään, kyseessä on kuitenkin urheilulaji ja olisi suotavaa, että edes huippujuniorijoukkueissa harjoiteltaisiin kuin urheilijat. Kyllä toiminta saa olla iloista ja vapautunutta, mutta nämä eivät ole synonyymeja velttoilulle ja neppailulle.

 • Kummeli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai tätä saa kommentoida, mutta ei sitten teidän uutisointia vaikkapa Turkin tilanteesta?

 • Niilo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näitä "kneppailijoita" löytyy salibandy lisäksi lähes lajista kuin lajista. Surffaillaan lahjoilla ja pyritellään junnuissa vastustajaa miten haluaa... karu totuus iskee siirryttäessä kovempiin geimeihin. Valitettavan usein johtaa lopettamiseen, kun pitäisi alkaa tekemään töitä tosissaan. Todellinen potentiaali jää piiloon.

 • JJM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi junnut ei tajua treenata eri tyylillä kuin he treenaavat? Sitä varten on valmentajat. Syyttävä sormi on kohdistettu väärään osoitteeseen, valmennettaviin eikä heidän valmentajiinsa. Vai oletetaanko että nuoriso on vielä kuritontakin, eli ohjausta oikeaan suuntaan olisi tarjolla, mutta annettuja valmennusohjeita kieltäydytään noudattamasta?

 • Enzio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minusta raja tosissaan yrittämisen ja hauskan pitämisen välillä menee siinä, peritäänkö ottelun seuraamisesta maksua. Aivan samalla tavalla, no lievemmin, kuin sopupelaaminen on löysäily yleisön pettämistä.

  • JJM

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tiedät " JJM ", että kovin suuri osa nykyään on kuritonta. Se kuvastuu kouluissa, kaduilla, turuilla, toreille jne..Syyttävä sormi menee vanhempiin, jotka valittavat nykyään jaksamistaaan ja aina syy löytyy kolmannesta osapuolesta ; opettaja, valmentaja, bussikuski, poliisi. Mutta ei oma Jesper tai Juliette. Näin se vaan nyt on. kuten tässäkin jutussa menestynyt valmentaja puki asian sanoiksi, niin sinulle se oli liikaa.

 • PA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki lähtee vaatimustasosta. Sieltä mennään mistä aita on matalin. Vaativan valmentajan joukkueesta karisee pelaajat, jotka eivät halua harjoitella ja sinne hakeutuu pelaajat jotka haluavat kehittyä. Sen ihmeellisempää se ei ole. Sitten pitää vielä ymmärtää, että ##ttuilu ei ole vaatimista, vaan ##ttuilua.

 • weckman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuttu juttu myös muista lajeista, suomalaiset ovat huonoja harjoittelemaan, "ruottalaisten" asenna on pro-asenne.

  Suomessa urheilijat saavat liian helposti rahaa ja heiltä ei vaadita mitään.

Tuoreimmat aiheesta: Salibandy

Urheilun pääuutiset

Leijonat

Kommentti: Häkkipään huima sisääntulo Leijoniin

Patrik Laine

EHT-maaottelut 11. ja 13.2.

ÖREBRO:

Ruotsi - Suomi 3-2 (1-0, 1-0, 1-2)

00.29 1-0 Danielsson (Martin Johansson)
37.19 2-0 Burström (Klassen,Sundström)
41.40 3-0 Sundström (Klasen,Thuresson)
46.02 3-1 Pesonen (Lindgren)
55.26 3-2 Niemi (Mäntylä, Aho)

Jäähyt: SWE 3x2, FIN 2x2 min

Maalivahdit:
Magnus Svensson 3+11+11=25
Ville Husso         8+13+ 7=28

Joukkueet kohtaavat toisensa lauantaina uudelleen.

TSHEKKI

Tshekki - Venäjä vl 3-2 (1-1,0-0,1-1,0-0)

03.43 1-0 Krenzelok (Kovar)
04.07 1-1 Shumakov rl
42.48 1-2 Ljubimov
47.59 2-2 Repik (Birner,Koukal)
65.00 3-2 Kaspar vl

Maalivahdit:
Dominik Furch CZE 9+13+7+0=29
Ilja Sorokin     RUS 13+8+10+5=36

13.2.

Ruotsi - Suomi klo 16.30

TV2/Areena klo 16.15
Yle Puhe klo 16.20

NHL

Mikael Granlundin kuiva kausi päättyi

Mikael Granlund.

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä