Muu palloilu |

Suomi juhlii ringeten MM-kultaa

Suomi on voittanut kolmannen peräkkäisen ringeten MM-kullan Tampereella pelatussa turnauksessa. Suomi löi Kanadan toisessa loppuottelussa 6-3 (1-2, 1-0, 2-0, 2-1) ja vei maailmanmestaruuden voitoin 2-0.

Maailmanmestarit joukkuepotretissa.
Kuva: Anu Karttunen

Suomi aloitti ottelun terävästi ja sai heti ensimmäisellä minuutilla kolme hyvää vetopaikkaa. Keely Brown Kanadan maalilla sai venyä parhaimpaansa jatkossakin, mutta sekään ei auttanut, kun ajassa 2.49 ensimmäisessä finaalissa hieman pimennossa ollut Anne Pohjola täräytti Suomen 1-0 -johtoon.

Suomen juhlat eivät kuitenkaan jatkuneet kauaa, sillä Barb Bautista pääsi tasoittamaan lukemat 1-1:een maalin kulmalta, kun aikaa oli kulunut vain 3.22.

Suomi piti pelin ohjaksia käsissään ja pystyi kaivautumaan Kanadan puolustukseen tehokkaasti. Ainoastaan Brownin loistotorjunnat pitivät lukemat tasaisina. Sen sijaan renkaan hallinnassa sillä oli ajoittain ongelmia, sillä syötöt pomppivat usein vastustajalle.

Kanada sai painetta Suomen päähän, kun Marjukka Virta sai kahden minuutin rangaistuksen. Heidi Ahlberg torjui lukuisia tilanteita taidolla ja tuurillakin, mutta Suomen jouduttua kahden pelaajan alivoimalle vajaaksi minuutiksi, Kanada onnistui iskemään. Jennifer Hartleyn vedon Ahlberg pystyi vielä torjumaan, mutta Andrea Ferguson iski paluurenkaan maaliin ja vei Kanadan 2-1-johtoon.

Suomi sai toiseen erään hyvän painostuksen, mutta useista vedoista huolimatta se ei onnistunut yllättämään Brownia. Kanada sen sijaan pääsi kokeilemaan vastaiskuista, mutta myös Ahlberg oli hereillä.

Lopulta Salla Kyhälä onnistui maalinteossa, kun hän loistavalla yksilösuorituksellaan nousi viimeisteli 2-2 -tasoituksen etuyläkulmaan ajassa 23.26. Kanada piti kuitenkin erän lopun hallussaan, mutta ei päässyt ylärimaa lähemmäksi maalia.

Suomen syke riitti voittoon

Suomi tuli kolmanteen erään kovalla sykkeellä ja sai heti erän alkuun hyvän tilaisuuden mennä johtoon, kun se pääsi myllyttämään siirretyn rangaistuksen turvin ylivoimalla. Tästä Kanada vielä selvisi, mutta ei enää Salla Kyhälän laukauksesta, jonka hän tykitti ajassa 34.45 Kanadan maalin yläkulmaan.

Kanadan valmentaja Lyndsay Wheelans yritti aikalisällä herätellä joukkuettaan, mutta suomalaispelaajien kova kunto ja tahto tuntui olevan sille liikaa. Kun vielä Ahlberg maalillaan ei ollut ohitettavissa edes läpiajosta, oli Kanada tukalassa asemassa.

Lopullisesti Suomi otti askeleen kohti maailmanmestaruutta, kun Elina Raesola pääsi erän viimeisellä minuutilla näyttämään kovan laukauksensa voiman ja kiskaisi Suomen 4-2 -johtoon.

Kanada lähti viimeiseen erään hakemaan kavennusta riskilläkin. Se sai kyllä Suomen puolustusta auki, mutta sen viimeistely ontui pahoin. Kun vielä ajassa 51.03 Siiri Kallionpää pääsi laukomaan Susanna Tapanin mainiosta syötöstä lukemat 5-2:een, alkoi aika loppua Kanadan kannalta.

Kanada nousi kuitenkin vielä kerran. Ajassa 55.15 Stephanie Seguin pääsi nousemaan Suomen maalin eteen ja nosti renkaan Ahlbergin räpylän kautta maaliin ja tilanteeksi 3-5. Kanada haki vielä viimeiset minuutit kavennusta ilman maalivahtia. Suomen puolustus kesti, ja lopullisen niitin pääsi iskemään maajoukkueen kokenut tehohyökkääjä Petra Ojaranta, joka laukoi 6-3 -osuman tyhjään maaliin keskialueelta.

Kun Suomi oli vienyt ensimmäisen finaalin nimiinsä jatkoajan jälkeen 6-5, pääsi joukkue juhlimaan kolmatta peräkkäistä maailmanmestaruuttaan voitoin 2-0. Ottelun parhaina palkittiin molempien joukkueiden maalivahdit, Suomen Heidi Ahlberg ja Kanadan Keely Brown.

Kommentoi aihetta (37 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • urheilufani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä näin

 • p3ll3

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  11---> Juokse seinään. Minkälainen pikkusieluinen rätti halveksuu jotain, minkä eteen kokonainen joukkue on tehnyt kovasti töitä. Koska olet itse päässyt missään lajissa edes piirikunnallisiin. Tuollaiset kateelliset ihmiset ovat kyllä säälittäviä otuksia. ONNEA MM-KULLASTA NAISET!!

 • kubi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  no ompa nyt "hieno" saavutus. sm-sarjassa on kovempi taso ku mm-kisoissa!!!!

 • onnea

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lämpimät Onnittelut pelajille, valmentajille ja taustajoukoille!

 • Miekkonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Huraa!!!! Onnea MM-kultajoukkueelle!!!

 • weetabix

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  RIngette tuntuu ihan mielenkiintoiselta lajilta.

  Ainoa vain, että tv -toteutuksessa oli aika pahoja puutteita. Itseäni olisi ainakin kiinnostanut lajin sääntöjen pikaversio ennen peliä. Tosin ilmeisesti selostajat olisivat myös tarvinneet pikakertauksen säännöistä kun tuntuivat olevan välillä yhtä pihalla kuin katsojakin joka sentään ei ole koskaan lajia edes pelannut.

  Lajina oikeinkin mukava ja pelikin oli jännä ja hyvätasoisia suorituksia nähtään niin hienoa.

  Onnea!

 • Parimäkihyppääjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuso Wahlsten toi ringeten Suomeen joskus 70-luvun lopulla. Pelin piti olla naisten "jääkiekkoa", mutta kuten tiedämme, tytöt ja naiset alkoivat pelaamaan ihan oikeaa jääkiekkoa. Melkein.

  Tämän takia ringette on hieman kuin salibandya. Sekunda versio jostain paremmasta.

  Mutta pelaajat eivät varmaan ajattele pelaavansa sekunda-jääkiekkoa, vaan haluavat voittaa vastustajat kotikisoissa.

  Salibandy ja ringette ovat suomalaisille ainoa paikka menestyä, joten onneksi olkoon tytöille.

 • Hohhoijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  KAKSI joukkuetta pelaa "MM-kullasta". Muut niin aloittelevia harrastelijoita, että häviävät 20-50 maalilla. Kamoon.

  Tehkää käpylehmistä jokin peli ja pelatkaa sitä afrikkalaisen yhden (1) maan kanssa. Sitten uutisoikaa, että

  SUOMEN NAISET MM-KULTAAN!

  Olipa olematonta rosdkaa tämä ringettepuuhastelu.

 • Acceli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljon onnea Suomen maajoukkueelle ja Teille jotka haluavat asettaa mestaruuden kyseenalaiseksi...montako maata pelaisi baseballin MM:stä

  tai pesäpallon??

 • sahuhi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  eräillä tuo tiukkojen pelien voittamisen pelko on näemmä tiessään. Toisin kuin esim.lätkän -95 juhlien jälkeen muilla osastoilla..

 • pali

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin mielenkiintoinen peli, hyvä ja täynnä tilanteita, kultaa tuli, onnea hyvä hyvä.

 • Käpylehmä taivasalla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Parimäkihyppääjä: Salibandy on hieno laji. Oletko koskaan edes pelannut sitä? Minkä lajin sekundaversio se muuten mielestäsi on?

  Ringettekään ei ole jääkiekon kilpailija, vaan aivan oma lajinsa.

  Mr. hohhoijaa Käpylehmä: Onko sinulta jotain pois, että Suomi voitti Kanadan finaaleissa? Onko Suomen vika, että Ruotsi on päästänyt oman tasonsa romahtamaan?

  Te olette kummia ihmisiä, siis te joille vain oman lajin uutisointi on tärkeää.

 • jani-75

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onnittelut ihanille naisille.

 • I love ringette !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jes Jes Jee ! Harrastan ite ringettee ja olin Tampereel kattoo tätä matsii ! Siellä oli aivan mahtava tunnelma ! Koko jäähalli oli meilkein täynnä Suomen kannustajii ! :)

 • jurtze

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  heh,,ringette,,4 maata,,no jäähän yks mitaleitta,,naisille on pakko järjestää tämmösiä ettei tule sanomista.Pitäisköhän neljän eri kansalaisuuden kaverin kans järjestää vaikka kantapää potkupallon mm-kisat,,jos vaikka sais sitten kutsun linnan juhliin ; )

 • Suomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edelliselle kommentoijalle sanoisin että vaikka suomi ja kanada ois ainoat maat jotka ois ringeten mm kisoissa on kova juttu voittaa maa josta löytyy 10 kertaa enemmän lajin harrastajia kuin suomesta. Ja jos me kaikkitietävät kommentoijat oltas pelattu kanadaa vastaan oltas hävitty kirjaimellisesti 100-0. Eli aika arvostettava juttu tuo kuitenkin on. Jos suomen salibandymiehet voittas ruotsin finaalissa 6-3 niin mitäs kommentteja täältä sillon löytys? tasaväkiset maat siinäkin pelais.

 • Jite

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyh hyh YLEn uutisille. Kyllä maailmanmestaruudesta pitäisi aina enemmän hehkuttaa. Suomen ensimmäinen joukkuepelin maailmanmestaruus tuli aikoinaan ringetessä. Peli on erinomaisen nautittavaa taitopeliä. Ja jos , sananmukaisesti, kepittää lajin emämaan, pitäisi sillä hehkuttaa! Kyllä ringette-perhe vielä kasvaa, ja ruotsalaisetkin innostuvat tosissaan.

  Kaipa sitten maailmanmestaruudetkin nousevat ansaitsemaansa arvoon myös YLEn uutisissa.

 • en mää jaksa, mä vaan valitan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnea koko naisjoukkueelle ja tietenkin heidän naisvalmentajalle ja huoltoporukalle. No eikö nyt olisi poikien ja miestenkin jo aika ruveta harjottelemaan, kun naiset kiilaa ohi lajissa kuin lajissa.

 • suomifani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  JEEEEEEE!!!!!!1 HYvä suomi!

 • 11

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turhaa touhua, vaikka tulisikin MM

 • shia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnea naisille!!!!

  Loistava suoritus!

 • Suomi voittoon !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onneksi olkoon ! Upea saavutus taas kerran !

 • ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kahden maan mm-kisat ?

 • Messinvihaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässäkin nähdään, miksi Barcelona ja Messi ovat yliarvostettuja.

 • Pasi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno suoritus, onnittelut:) Lapinlahdelta näyttää löytyvän suhteessa väkilukuun ringette osaamista ehkä maailman eniten.

 • lolringette

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ringeten maailmanmestari a.k.a Höntsä-cup 2010 voittaja

  Ketä kiinnostaa kisat joissa 4 joukkuetta ja pelit päättyvät kymmenien maalien voittoihin

  Ringetteä pelaavat ne jotka eivät lätkässä tai muissa lajeissa pärjää.

 • Sarzu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäpä jos nyt vaan iloittaisiin Suomen Ringette-tyttöjen kanssa MM-kullasta; hyvä tytöt ja onnea suorituksesta!!! Ei ole tyttöjen vika, että MM-kisoissa ei ole vastusta kuin Kanadasta! ONNEA TODELLA PALJON VOITOSTA!!!

 • Jee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onnea Suomen ringettenaisille mahtavista peleistä ja kultaisesta mitalista! Hurraa, hurraa, hurraa!

 • SUOMI FANI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mahtavaa suomi!! loistava suoritus!!!

 • Golden Club

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt vain koko joukkue odottamaan kutsukorttia Linnanjuhliin 6.12. Ei muuta kuin heti vain hankkimaan hepeniä ja varailemaan kampaajia.

 • onnellinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Upeaa! Miesten surkeaa jääkiekkoa ei kelpaa katsella, mutta onneksi naiset pelaavat loistavaa peliä! Hienoa maailmanmestarit! :)

 • :DDDD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jeejee voitettiin lajissa kultaa joka ei kiinosta ketää hiphei eiku torille!

 • sver73

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Monesko Ruotsi oli?

 • Repe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä taas on marisijoita liikenteessä. Eikö teille mikään kelpaa tai osaa olla iloisia toisten puolesta?! Ringette on laji missä muutkin ja sillä sipuli! Lampimät onnittelut Ringette-tytöille, mahtava saavutus ja viides mestaruus. Kiitoksia!!

 • TäyttäKultaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onneksi olkoon naiset! Ihan itku minulta pääsi sohvalla kun olin jo melkein pullon kaatanut pelin loppuessa.

 • Österbotten

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Fint jobbat - heja Finland!

 • Rinkula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä :DDDD... Ilmeisesti sinä et myöskään arvosta jääkiekon alkuaikojen Kanadan mestaruuksia? Jokainen laji lähtee jostain, ja vaikka ringetessä kärki on kapea (kolme maata), niin kanada on kuitenkin kova ja sen voittaminen on hyvä saavutus. Laji on kiinnostava ja miksipä sitä ei voisi miehillekkin kaupata? TV:ssä saisi näkyä sekä jäähyjen ajat, että ennen kaikkea se hyökkäysaika joka tuossa lajissa on merkittävä tekijä. Tuomarin soisi olevan muualta kuin toisen finaalijoukkueen kotimaasta.

Tuoreimmat aiheesta: Muu palloilu

Urheilun pääuutiset

Jääkiekko

EHT-maaotteluja ja SM-liigaa samaan aikaan -”Tilanne on pöyristyttävä”

Hannu Jortikka

EHT-maaottelut 11. ja 13.2.

Ruotsi - Suomi klo 20
TV2/Areena klo 19.30
Yle Puheen Jääkiekkokierros klo 18.03 (Kärpät-Sport ja Leijonat)

13.2.

Ruotsi - Suomi klo 16.30
TV2/Areena klo 16.15
Yle Puhe klo 16.20

Muu urheilu

400 SM-mitalia jaetaan viikonloppuna - SM-viikon lajit esittelyssä

Mies lyö avauslyöntiä biljardissa.

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä