Pyöräily

WADAn johtaja: Armstrongilta voidaan riisua olympiapronssi ja muutkin voitot

Maailman anti-dopingtoimiston puheenjohtaja pitää Armstrongin luovuttamista merkkinä syytösten oikeellisuudesta. Hän ei ota kantaa USADA:n toimivaltaan.

Lance Armstrong
Kuva: AFP / Lehtikuva

Maailman anti-dopingtoimiston eli WADAn puheenjohtaja John Fahey pitää selvänä, että Lance Armstrongin vastaisissa syytteissä on ollut perää, koska tämä vetäytyi taistelusta maansa dopingviranomaisia vastaan.

Faheyn mukaan Yhdysvaltain anti-dopingtoimisto (USADA) toimi oikein päätöksessään riisua pyöräilijä Ranskan ympäriajon voitoistaan.

- Olen varma ja WADA on varma, että USADA toimi WADA säännöstön mukaisesti. Lisäksi Teksasin liittovaltion oikeus päätti olla puuttumatta prosessiin, Fahey sanoi perjantaina.

- Heillä on nyt oikeus asettaa täytäntöön rangaistus, joka tunnustetaan kaikissa WADAn jäsenmaissa ympäri maailmaa.

USADA aikoo asettaa Armstrongille elinikäisen kilpailukiellon. Lisäksi maailman anti-dopingsäännöstön mukaan Armstrong menettäisi vuoden 2000 olympialaisten pronssinsa ja kaikki muut voittamansa tittelit ja rahapalkinnot.

- Hänellä oli oikeus haastaa syytökset. Mutta hän valitsi toisin. Hänen kieltäytymisensä todisteiden käsittelemisestä tarkoittaa, että syytöksissä on perää. Sääntöjen mukaiset rangaistukset voidaan nyt langettaa, Fahey sanoi.

- Olympiamitalien ja tittelien riisuminen on muiden organisaatioiden asia.

Kommentoi aihetta (13 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Matsku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Senkin huijari!

 • Totuus esiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kai nyt ihan kuulopuheiden pohjalla tehdä tuomioita. Jos on syytön niin ei näe syytä puolustautua,vaan syyttäjien on osoitettava syyllisyys?

  Amstrongin tapaus on tosi outo. Mistä tässä on oikeasti kysymys?

  Joskushan on myös oikeasti lahjakkaita urheilijoita. Vaikka Usain Bolt.

  Omituista tapauksessa on motiivi.Miksi Armstrongia vainotaan.Jos hän on syytön, on hän ajojahdin kohde.Miksi?

  • Pöllö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta miksi, jos hän on syytön, ei suostu oikeuskäsittelyyn?

  • WarWas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tällä hetkellä ei ole tunnustusta, ei konkreettisia todisteita, miten silloin voidaan tuomita, käsittääkseni näissäkin asioissa on syyttäjällä näyttövastuu.

   Todella outoa puhetta.

   -Faheyn mukaan Yhdysvaltain anti-dopingtoimisto (USADA) toimi oikein päätöksessään riisua pyöräilijä Ranskan ympäriajon voitoistaan.-

   Tuommoistakaan päätöstä EI ole tullut.

  • Per

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Heh heh. Ja Usain Bolthan (niiku muutka jamaikalaiset) Ei käytä mitää dopinkii :D

  • Jukka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin juuri ,miksiköhän alkoivat jamaikan pojat heti tekemään tulosta kun ns.doping valmentajat jenkeistä siirtyivät sinne..

 • Jussi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pyöräily on hieno laji, mutta en usko että Ranskan ympäriajoa tai muuta vastaavaa voitetaan ilman ns. nappeja.

 • Wiggo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikinä en ole Armstrongista pitänyt ja aina olen häntä epäillyt dopingin käytöstä, mutta ei luovuttaminen tarkoita, että syytteissä olisi ollut perää! Aika harva ihminen jaksaisi tuollaista rumbaa vuosien ajan. Ilman näyttöjä ei voi tuomita.

 • Pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole näyttöä, ei voida tuomita. Ihmeelistä kuohuntaa.

 • Oikeutta?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei ole koskaan rikkonut WADAn paikallaolo ilmoitus sääntöä eikä ikinä antanut yhtään positiivista näytettä, niin syyllinenhän sitä täytyy olla, USADAn ja nyt näköjään myös WADAn mielestä. Armstrong on/oli yksi ellei maailman testatuin niin testatuimmista urheilijoista. Lisäksi USADAn toimivalta loppuu 8vuoteen, eli vanhenmista jutuista eivät saa tuomita tai edes tutkia, mutta ei senkään anneta häiritä. Tuomitaan vaan syylliseksi ilman todisteita. Ainut todiste on entisen tallikaverin lausunto, jonka antoi että sai pienemmän tuomion kun jäi itse kiinni dopingista. Joten ei ihan hyvältä kuullosta sekään. Se että käyttikö LA dopingia vai ei, ei edes ole niin tärkeää kuin se että tuomitaan ilman todisteita. Ja eikö se ole UCIn, eikä USADAn, asia ottaa voitot pois jos syylliseksi todetaan?

  • niinpä niin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Dopingista käryäminen on koko ajan tullut riskialttiimmaksi. Sen vuoksi on hyvä, että näihin vanhoihin asioihin myös puututaan. Tietysti se, että Amstrong menettäisi kaikki TDF voisot ilman käryä voi olla toisaalta kohtuutonta.

   Mutta ihan samalla tavalla ovat monet muutkin myöntäneet käyttäneensä dopingia koko uransa ajan vrt. 2006 TDF-voittaja ja sen menettänyt Floyd Landis.

   Pyöräilyssä näitä käryjä tulee todella paljon, koska nuo isot etappikilpailut ovat niin raakoja, että tuntuu niissä voittamisen olevan mahdotonta ilman aineita. Joka vuosi joku on kärynnyt. Ja jos mennään taaksepäin niin näitä kärynneitä riittää: Contador, F. Schleck, Vinokurov, Basso, Landis, Rasmussen jne. jne..

   Noiden TDF:n voittojon jakaminen tulee muuten jatkossa olemaan vaikeaa, koska miten menetellään, jos vaikka tuleva voittaja onkin kärynnyt.

   TDF:n kärkikolmikko 2005: Amstrong, Basso, Ulrich, kaikki nyt ehkä kärynneitä - kuka on voittaja?

  • LiveStrong

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   No siinäpä se onkin, eipä taida 90- luvun ja 2000-luvun alkupuolelta löytyä sellaista TdFn polkijaa jolle mestaruudet voisi hyvällä omallatunnolla antaa. Joten olisi viisaampaa antaa vanhojen asioiden olla ja keskittyä tähän päivään.

   Tosin eihän Lance ole ymmärtääkseni mitään myöntänyt, ja julkisuuteen ei kai ole vielä annettu mitään pitäviä todisteita?

   En myöskään ymmärrä tätä uutisointia, jos olen oikein ymmärtänyt niin vain UCI voi mitätöidä voitot, ja niinhän ei ole vielä tehty, joten mitään mestaruuksia ei Lance ole toistaiseksi menettänyt. Jos niin käy niin sitten käy, mutta tässäkin tunnutaan menevän asioiden edelle, joten oikeudenmukaisesta asiankäsittelystä tässä ei voi puhua WADAn, USADAn tai tiedotusvälineiden osalta.

Tuoreimmat aiheesta: Pyöräily

Urheilun pääuutiset

NHL

Laineesta heti Winnipegin kansikuvapoika - "Se-Laine"

Patrik Laine, Tappara

NHL:n pudotuspelit

2. kierros

Tampa Bay Lightning - New York Islanders 4-1
T: Filppula 0+1

Voitot 1-1

Washington Capitals - Pittsburgh Penguins 1-2

Voitot 1-1

Valioliiga

Norjalaismies löi vaimoltaan salaa vetoa Leicesterin mestaruudesta - tuhatkertainen voitto lähellä

Leicester Cityn Leonardo Ulloa tuulettaa tehtyään joukkueen voittomaalin Norwichia vastaan.

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä