Leijonat |

Yli seitsemän vuoden tauko - Suomen kirkkain NHL-tähti vihdoin kotiyleisön eteen

Pekka Rinne on innoissaan Turussa pelaamisesta. Maailman parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Rinne on löytänyt uusia virikkeitä KHL:stä.

Pekka Rinne ja Tuukka Rask.
Pekka Rinne ja Tuukka Rask - Suomen maalivahtikaksikko Turun EHT-turnauksessa. Kuva: Lehtikuva

Kausi oli 2004-2005 ja joukkue Kärpät. Niklas Bäckströmin varjoon Oulussa jäänyt Pekka Rinne ei ole sen jälkeen astunut jalallaankaan suomalaiseen jääkiekkokaukaloon pelitarkoituksessa. Yli seitsemän vuoden tauko päättyy keskiviikkona, kun Rinne vartioi Suomen maalia EHT-sarjan avausottelussa Venäjää vastaan Turussa.

- En ole pelannut Suomessa sitten lähtöni. Siitä on jo varmaan kahdeksan vuotta. Sen jälkeen en ole pelannut Suomessa yhtään ainoaa peliä, joten olen tosi innoissani. Kiva oli tulla - tämähän on ensimmäinen EHT-turnaukseni ylipäätään, kahdet MM-kisat (2009 ja 2010) Leijonissa pelannut Rinne sanoo.

- Itselleni se on aina spesiaali tilanne pelata maajoukkueessa. Näitä saumoja tulee kuitenkin sen verran harvoin. Meillä on tosi hyvä joukkue kasassa, ja voittamaan lähdetään.

Syy Rinteen pitkälle tauolle Suomen kamaralla on luonnollisesti se, että hän on pelannut Pohjois-Amerikassa kaudesta 2005-2006 lähtien. Tuntemattomana kempeleläisjättinä meren taakse lähtenyt Rinne on kulkenut pitkän tien noustakseen nykyiseen asemaansa Nashville Predatorsin NHL-ykkösmaalivahtina.

Tai oikeammin Rinteen nykyinen asema on Minskin Dinamon KHL-ykkösmaalivahti. 30-vuotias Rinne on seurannut monen muun NHL-pelaajan esimerkkiä ja tullut Eurooppaan pelaamaan NHL:n työsulun ajaksi.

- Pelit ovat menneet pääasiassa hyvin, mutta on ollut myös ylä- ja alamäkiä. Heti alussa vaihtui valmentaja (Kari Heikkilä sai potkut) ja olimme koko joukkue jonkinlaisessa kriisissä. Sen jälkeen olemme ottaneet isoja voittoja ja nousseet playoff-viivan yläpuolelle. Jospa se tästä lähtisi rullaamaan - jos sinne vielä takaisin mennään, Rinne totesi viitaten NHL:n työehtosopimusneuvotteluihin.

Töissä tutun miehen kanssa

Rinne on löytänyt oman torjuntatyylinsä NHL:ssä ja noussut tontillaan maailman kolmen parhaan maalivahdin joukkoon. Kaksi kertaa ehdolla NHL:n parhaaksi maalivahdiksi ollut Laser HT:n kasvatti on löytänyt Valko-Venäjältä uusia virikkeitä torjuntatyöskentelyynsä.

- Peli on KHL:ssä täysin erilaista. Siihen vaikuttaa jo kentän kokokin. Peli on ehkä vähän hitaampaa ja se perustuu enemmän yksilötaitoon. Siellä joutuu enemmän odottelemaan, kun tulee jätön jätön jättöjä ja sellaista. Itselleni se on ollut ihan hauska kokemus, ja olen tosi tyytyväinen, että lähdin sinne. Pelit ovat kuitenkin huomattavasti kehittävämpiä kuin treenit, Rinne muistuttaa.

- Mitä monipuolisemmin pystyy pelaamaan, sitä parempi. Aina se vaatii sopeutumista, kun menee uuteen joukkueeseen ja uuteen sarjaan. Peli on siellä enemmän odottelua, ja yhtäkkiä tulee pahoja paikkoja. Siellä paikkoja rakennetaan paljon syöttämällä, kun taas NHL:ssä se lähtee yleensä kudista, jonka jälkeen pelataan irtokiekoista. Se on ollut itsellenikin kehittävä juttu.

Minskissä Rinne on saanut tehdä töitä tutun miehen kanssa. Jo Kärppien ajoilta tuttu maalivahtivalmentaja Ari Hilli on ollut Rinteelle iso apu Valko-Venäjällä.

- Ihan hauskaa on ollut. On voinut jauhaa suomeksi jäällä. Ari on tuttu mies, ja vieläkin teemme aina kesäisin yhdessä hommia, Rinne myhäilee.

Suomalaisyleisöllä on tällä viikolla harvinainen mahdollisuus nähdä Suomen jääkiekkotaivaan kirkkain tähti tositoimissa kotimaassa. Suomi avaa EHT-turnauksensa Turussa keskiviikkoiltana ottelulla Venäjää vastaan.

Kommentoi aihetta (10 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • rinteet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tavan kuolevainen tämäkin ukko on, vaikka nauttiikin nyt staran asemasta.

 • turust

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kyl maar mää ihmettelen miks ei kipper oo maalill

 • El

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heti alkaa joku läski vinkumaan ku jollaki menee hyvin !

 • Janne

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pekan Rinne oli kyllä vuosi takaperin pelaamassa Kalajoella Jussi Jokisen All - Stars pelissä, ilmeisesti hyväntekväisyys peliä ei lasketa.

 • Jartsa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ihmeen kirkkain tähti? Nyt on mennyt toimittajalta pasmat sekaisin, kun arvioi rinteen olevan Suomen kirkkain NHL-tähti. Jos kaveri on ollut pari kertaa ehdolla parhaan maalivahdin palkinnon saajaksi - mutta ei siis ole kyseistä palkintoa saanut - se ei tee hänestä vielä kirkkainta tähteä. Onhan NHL:ssä sentään suomalaisia pelaajia, jotka ovat ihan oikeasti voittaneetkin palkintoja eivätkä olleet vain ehdolla.

  • Jartsalle

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikä ihmeen kirkkain tähti? Sen kysymyksen itsekin haluan heittää! Olen täysin samaa mieltä kuin sinä! Täyttä puppuako tämäkin jutttu taas?

  • tähti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kirkkain tähti! Ihmettelin itsekin aluksi, mutta vähän ajateltuani ymmärsin, että näin on. Selänne olisi ehkä kirkkaampi mutta hän ei pelaa tällä hetkellä. Rinne on ollut ehdolla parhaan maalivahdin palkinnon saajaksi. Rinne on yksi parhaita maalivahteja. Toisaalta suurin tähti ei edes aina ole paras pelaaja.

   Mikä tekee Rinteestä staran on että yleisö tuntee hänet. NHL2012 kansikuvan pelaajan äänestyksessä Rinne oli toinen (huom yksikään maalivahti ei ole tämän lähemmäksi päässyt NHL-pelin kantta). Haluaisin myös kuulla mielipiteenne asiasta.

Tuoreimmat aiheesta: Leijonat

Urheilun pääuutiset

Leijonat

Niklas Bäckström sittenkin Leijonien maalille – tässä kentälliset Venäjä-peliin

Niklas Bäckström

Jääkiekko

EHT, MOSKOVA

Venäjä - Suomi 1-3 (1-1, 0-2, 0-0)

1-0 Voinov (Plotnikov,Kalinin)
1-1 Komarov (Granlund,Rantanen)
1-2 Aho (Ahonen)
1-3 Pulkkinen (Ahonen)

Jäähyt: RUS 4x2 min, FIN 5x2 min

Maalivahdit:
Semjon Varlamov RUS 10+ 9 + 6=25
Mikko Koskinen     FIN   9+11 + 8=28

Joukkueet kohtaavat uudelleen lauantaina. TV2 näyttää ottelun alkaen klo 16.40

Formula 1

Hamilton väkisin harjoitusten ykköseksi - Räikkönen kaukana Mercedeksen vauhdista

Sotshin rata

Suosittelemme

Urheilun tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä