Kotimaa |

112 on Suomen ainoa hätänumero

Poliisi on luopunut vanhasta hätänumerostaan, ja tästä maanantaista lähtien Suomessa on käytössä vain yksi hätänumero: 112. Sen kautta tehdään kiireelliset hätäilmoitukset poliisillekin.

Hätänumero 112 on tarkoitettu todellisiin vaaratilanteisiin, jotka uhkaavat henkeä, terveyttä, omaisuutta tai ympäristöä.

Tietoa lupa-asioista, ajoneuvomääräyksistä tai vaikka vanhan rikoksen tutkinnan edistymisestä saa paikalliselta poliisilta virka-aikana. Poliisilaitoksen yhteystiedot löytyvät poliisin internetsivuilta osoitteesta www.poliisi.fi/yhteystiedot.

Tähän asti poliisin vanhaan hätänumeroon soitetut puhelut on ohjattu hätäkeskuksiin. Maanantaista alkaen vanhassa numerossa vastaa nauhoite, joka neuvoo soittamaan hätänumeroon 112. Nauhoite ja vanha hätänumero poistuvat tyystin käytöstä syyskuun alussa.

Kommentoi aihetta (7 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Peelo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No, ei kestä kauaa, kun virkamies valittaa, kuinka hätänumeroon 112 tulee niin ja niin paljon turhia puheluita. Nähtävästi virkamiehen on vaikea ymmärtää sitä, että hätäkeskuksissa tai poliisilla tulisi olla myös vähemmän kiireellisille asioille oma numero. Sellaisille asioille, jotka eivät kuitenkaan odota virka-aikaa.

  Nähtävästi poliisin on vaikea ymmärtää, että jos näen parhaillaan esim. murtoyrityksen tai vahingonteon, tämä asia ei ole 112 hätäpuhelun arvoinen, mutta se ei myöskään odota virkamiehen toimistoajan alkamista.

  Väkisin tulee mieleeleen ajatus "tyhmä, tyhmempi, virkamies, poliisi"... ?

 • Kauko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun nuoruudessa ei tarvittu numeroita kun ei ollut puhelimia, aina mukavasti leikittiin ja pelailtiin ilman puhelimia aina oli kaikki hyvin ei ollut hätää niin ei ollut hätänumeroita!

 • Klasu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saivarrellen uutinen on totta. Nimellä hätänumero toimii enää vain 112. Käsitteelä "hälytysnumero" on kuitenkin toiminnallisesti sama sisältö.

  Meripelastuksen hälytysnumero on edelleen 0204 1000. Merellä sattuvista onnettomuuksista kannattaa ensisijaisesti tehdä hätäilmoitus tähän numeroon. 112:n soitettaessa asia toki hoituu, mutta puhelu siirretään kuitenkin meripelastuskeskukselle - eli voi tulla tarpeetonta viivettä.

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Nähtävästi poliisin on vaikea ymmärtää, että jos näen parhaillaan esim. murtoyrityksen tai vahingonteon, tämä asia ei ole 112 hätäpuhelun arvoinen, mutta se ei myöskään odota virkamiehen toimistoajan alkamista."

  Poliisin ja kenen tahansa muunkin asioista perillä olevan on vaikea ymmärtää tuollaista käsitystä. Jos rikos on meneillään, nimenomaan tulee soittaa hätänumeroon.

 • esg

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö nyt poliisille voisi palauttaa sen oman numeron, joka yhdistyisi poliisin omaan vaihteeseen ja ohjautuisi jollekin päivystävälle poliisisedälle? Tämä voisi sitten ohjata puhelun eteenpäin.

  Miksi ihmeessä pitää lähteä nettiin surffailemaan, että saa poliisin puhelinnumeron selville vaikka kyseessä ei olisikaan hätätapaus?

 • Kuka mitä missä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jo oli aikakin sillä harva muisti poliisin pitkän numeron. Tosiasiassa 112:sta on saanut poliisin paikalle jo ennen tätäkin päivää, tietääkseni...? Mutta, toivottavasti 112:ssa on nyt riittävästi asiansa osaavaa henkilökuntaa sillä soitot voivat tulla lisääntymään ja tarvitaan pitkää pinnaa kuin myös aikaa, kuunnella, ettei lähde yksikkö väärään osoitteeseen. Paikallistuntemus olisi kovasana, mutta kun tuo 112 on aika kaakana!

 • Valtakunnallinen numero, mutta saisi olla paikallinen palvelu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko Suomessa on sama hätänumero, mutta hyvä olisi, jos puhelut ohjautuisivat paikallisille hätäkeskushenkilöille vastattavaksi. Näin ei nykyään tapahdu, ja on varsin turhauttavaa selittää keskeisellä paikalla tapahtuvasta kiireellisestä hätätilanteesta ihmiselle, joka asuu ja työskentelee toisella puolella Suomea, eikä tunne kaupungin keskeisiä paikkoja, vaan pyytää antamaan katuosoitteen tms.

  Kun on oikeasti hätätilanne, olisi tärkeää, että voisi keskustella ihmisen kanssa, joka on "kartalla" kaupungin keskeisimmistä paikoista.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Ulkomaat

Yle Italiassa: Ihmiset kaivavat käsin raunioista omaisiaan esille

Maanjäristyksen tuhoja.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä