Sote-uudistus: tuoreimmat

Sote- ja maakuntauudistukseen alle vuosi aikaa – vain 7 Itä-Suomen kuntaa on päättänyt uuden hallintomallinsa

Joka viides itäsuomalainen kunta ei vielä tiedä, miten ensi kesän sote- ja maakuntauudistukset vaikuttavat kunnan hallintoon. Ylen kyselykierroksen perusteella valtaosalla kunnista on suunnitelmia esimerkiksi lautakuntien koosta tai luottamusmiesten määrästä, mutta päätöksiä tehdään vasta syksymmällä. Itä-Suomessa pisimmällä suunnittelutyö on Pohjois-Karjalan kunnissa.

Kotimaa

Ministeri Vehviläinen puolusti maakuntauudistusta Rovaniemellä – pelastustoimen keskittäminen ei vielä kirkossa kuulutettua

Rovaniemen kaupungintalon valtuustosali pullisteli kuntajohtajia ja luottamushenkilöitä, kun kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi historiallisen uudistuksen etenemisestä. Lähes 600 pykälää sisältävä massiivinen lakipaketti lähtee kaksi kuukautta kestävälle lausuntokierrokselle lähipäivinä. Maakuntauudistuksesta vastaava ministeri vakuuttaa hankkeen etenevän aikataulussa.

Kotimaa

Analyysi: Sote tulee taas kerran – valmista ei ole, mutta tekstiä on ennen näkemätön määrä

Tänään julkaistiin valtava lakiluonnospaketti. Sivuja on 600. Sote-historissa oli sellainenkin aika, jolloin hallintohimmeleitä piti purkaa. Ei enää. Nyt rakennetaan himmeleiden himmeli. Kuinka monelle lakitekstit avautuvat niin, että olennaisimmat kohdat ja sudenkuopat selviävät? Kuinka moni kansanedustaja todella perehtyy valtavaan lakipakettiin? Vai solahtavatko teksit vain lävitse?

Kotimaa