Kajaani |

250 vuotta Hiisijärven vedenlaskusta

Ristijärvellä juhlitaan viikonvaihteessa Hiisijärven hiekkoja. Suosittu uimaranta syntyi puolivahingossa 250 vuotta sitten, kun paikalliset isännät yrittivät laskea järven pintaa saadakseen lisää rantaniittyä. Vesi kuitenkin karkasi järvestä.

Hiisijärven hiekat Ristijärvellä. Kuva: YLE / Ville Kinnunen
Ristijärvi

Kaikkiaan vedenpinta laski 14 metriä ja Hiisijärvi kutistui kymmenesosaan entisestä koostaan.

Nykyisin Hiisijärven hiekat on yksi Ristijärven kunnan suosituimmista matkailunähtävyyksistä. Valkohiekkaista uimarantaa on verrattu jopa Etelä-Euroopan aurinkorantoihin.

Osa paljastuneesta rannasta on erittäin hienojakoista hietaa, eikä se ole alkanut kasvaa juuri mitään. Nykyinen hietikko on ollut vielä 100 vuotta sitten paljon nykyistä laajempi, ulottuen Hiisijärventielle asti.

Kyläläiset ja muun muassa Ympäristökeskus, Oulun yliopisto ja Ristijärven kunta ovat kunnostaneet aluetta vuosien varrella.

Hiisijärven hiekkojen 250-vuotispäivän kunniaksi kyläyhdistys järjestää kotiseutujuhlan 16. - 17. heinäkuuta Hiisijärvellä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kajaani

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä