Katsastuksen hylkäyksissä suuria eroja Lapissa

Auton saa helpoiten katsastuksesta läpi Sallassa ja Sodankylässä, vaikeimmin taas Torniossa ja Rovaniemellä, kertovat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastot viime vuodelta.

katsastus
Katsastus
Matti Konttinen / Yle

Sallassa Katsastuspisteellä hylkäysprosentti oli 15,5 ja Sodankylässä A-Katsastuksessa 16,6. Torniossa Tornion Katsastus Oy:n asemalla hylkäysprosentti oli jopa 33,6 ja Rovaniemelläkin Roi Katsastus Oy:llä 33,2.

Ryhmäpäällikkö Markku Kärkkäinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista arvioi, että suuret erot hylkäysprosenteissa johtuvat ainakin osittain katsastusasemien erilaisista palvelukäytännöistä ja hinnoittelusta.

  • Jos katsastusasema toimii ilman ajanvarausta, niin silloin sinne mennään helpommin kokeilemaan, että pääseekö katsastuksesta läpi. Toinen selittävä tekijä on hintakilpailu. Jos katsastusyritykset kilpailevat esimerkiksi ilmaisilla jälkitarkastuksilla, niin näille katsastusasemille varmasti menee helpommin huonompikuntoisia ajoneuvoja kokeilemaan.

Tarkastaja Heikki Pirilä Trafista sanoo, että Sodankylän ja Sallan pienet hylkäysprosentit voivat johtuvat siitä, että juurikin Sallan ja Sodankylän tapaisille, pienille ajanvaraussysteemillä toimiville katsastusasemille tuodaan autot paljon parempikuntoisina.

  • Välimatkat ovat pitkät syrjäkylistä katsastusasemille. Halutaan, että auto käydään katsastamassa hyväkuntoisena jo valmiiksi, eikä oteta riskiä että joudutaan tulemaan takaisin jälkitarkastukseen.

Kärkkäinen ei usko, että joillain katsastusasemilla oltaisiin tarkastusten suhteen paljon löysempiä kuin jossain muualla.

  • Tarkastajien mukaan tällaista ei ole havaittu. Trafi analysoi säännöllisesti hylkäysprosentteja.

Suurista sisäisistä eroista huolimatta autoja hylätään silti Lapissa muuta maata vähemmän. Hylkäysprosentti oli Lapissa viime vuonna keskimäärin 23,7 prosenttia, kun taas koko maassa se oli noin 25 prosenttia.

Iältään nuorimmat autot löytyivät Lapista Rovaniemen Saarenkylässä katsastusasemalta, jossa autokanta oli keskimäärin 10,9 vuotta vanha. Vanhimmat autot löytyivät puolestaan Savukoskelta, jossa autojen keski-ikä oli 17,9 vuotta.

Tarkastelussa vertailtiin yhteensä 26 katsastusasemaa Lapissa.

Määräaikaiskatsastuksen hylkäysprosentit Lapissa vuonna 2011 (kaikki ajoneuvot)

Lähde: Trafi