Ihmiskoe pikkusiskolla voitti oppivideokisan

Fysiikan lakien havainnollistaminen ammeen, veden ja pikkusiskon avulla toi turkulaiselle tyttökaksikolle voiton opetusvideokilpailussa. Pikkusiskon tiheydeksi varmistui tutkimuksissa 0,84.

Internet
Pikkusiskon tiheys -opetusvideolla Melinda joutuu kylmään kylpyyn tieteen hyväksi.

Luostarivuoren koulun 8G-luokan oppilaat Nyyti Haapala ja Tea Laine vastaanottivat tiistaina tekijänoikeusjärjestö Kopioston Juha Kallanrannalta tunnustuspalkinnot voittoisasta videostaan. Siinä pikkusisko punnitaan ja kylvetetään, jonka jälkeen päästään laskutoimitusten pariin.

Peruskouluille ja lukioille suunnattuun Hauskin opetusvideo -kisaan osallistui kaikkiaan 37 videota.

– Tosi hyvä fiilis! Opettaja kehui videota hyväksi, mutta itse ei oltaisi varmaan uskottu! Tuli se voitto tosi yllätyksenä, kuvailivat Nyyti ja Tea tunnelmiaan palkinnoksi saadut taulutietokoneet kainalossaan.

Tean pikkusiskon, Melindan maanittelu koekaniiniksi onnistui melko helposti. Veden kanssa kuvauksissa läträäminen tosin oli haasteellista.

– Kömmähdyksiä siinä kävi. Koitettiin laittaa amme ihan täyteen ja tuhlattiin jonkun verran vettä. Loppujen lopuksi se oli jääkylmää, että kyllä Mellu on vähän joutunut värjöttelemään, Nyyti arvelee.

Päätähti suostuu vahvistamaan epäilyn oikeaksi, mutta oma palkintotietokone saanee unohtamaan elokuvamaailman nurjan puolen. Melinda (tiheys 0,84 kg/dm³) lupautuu jatkossakin kameran eteen.

Oppia ja iloa koneiden kanssa

Voittajakaksikolta onkin jo toivottu uusia videoita. Niitä on myös luvassa, ja palkintotabletit helpottavat jatko-osien tekoa. Koneita käytetään myös opintojen tukena.

– Käytetään tosi paljon enemmän kuin ala-asteella. On oppinut käyttämään tällaisia uudenlaisia elektroniikkajuttuja, ja ihmiset oppiikin helpommin kun saa tehdä välillä jotain kivaa! Ollaan tehty animaatioita ja musavideoita, ja meillä oli elokuvagaalakin, missä niitä katseltiin, tytöt kertovat.

Videokilpailuun Tea Laine ja Nyyti Haapala osallistuivat matemaattisten aineiden opettaja Kimmo Lehtisen innostamina. Lehtinen vetää myös koulun mediaryhmää.

– Olemme lisänneet opetusvideoiden tekemistä. Videon avulla pystytään tietenkin tutustumaan aiheeseen, ja aihe tulee videon tekijöille tutuksi. Plus opitaan samalla uusien laitteiden käyttöä, mikä on nykypäivänä tärkeää.

Tea ja Nyyti uskovat, että oppi menee tietokoneelta perinteisiä kirjoja paremmin perille.

– Joo, se on niin paljon tutumpaa! Ja se on vähän erilaista, tosi kivaa!

Kevyet koskettelukoneet eivät kuitenkaan tyhjennä koululaisten reppuja kirjoista aivan lähiaikoina, arvelevat Tea ja Nyyti.

– Voi olla ettei vielä meidän aikana, mutta sitten kun Mellu on yläasteella!

Uusia roolitarjouksia odotteleva Melinda voi kuitenkin toistaiseksi keskittyä pelaamaan omalla palkintokoneellaan.