Urheilun sankaritarinat nostetaan näyttelyyn – penkkiurheilijan muistoissa voi olla huippukokemuksia tai karvaita kyyneleitä

Pohjois-Pohjanmaan museo etsii urheilutarinoita. Kertomus voi pohjautua sankarin saavutuksiin tai kentällä koettuun pettymykseen. Urheiluaiheinen näyttely esittelee myös suomalaisurheilijoille kuuluneita esineitä.

kulttuuri
Mestaruuskuva Nuoret Leijonat u20
Nostattivatko Nuoret Leijonat tunteita, jotka ovat tarinan arvoisia? Pohjois-Pohjanmaan museo kerää urheilumuistoja.Tomi Hänninen

​Kuka on sinun urheilusankarisi? Kenen tarina on kertomisen arvoinen? Mikä urheilutapahtuma on jäänyt mieleesi? Tällaisia kysyy Oulussa sijaitseva Pohjois-Pohjanmaan museo ja pyytää ehdottamaan tai kirjoittamaan valmiin jutun urheilusankarista.

Tarinat julkaistaan Pohjois-Pohjanmaan museossa 9. kesäkuuta avautuvassa Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyssä.

Idean tarinasta tai valmiin jutun voi lähettää yhteystietoineen osoitteeseen arja.h.keskitalo@ouka.fi. Pohjois-Pohjanmaan museo pidättää oikeuden muokata tekstiä, arkistoida sen sekä käyttää sitä muussa yhteydessä.

Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttely kertoo tarinoita suomalaisen urheilun historiasta ja tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Esille on nostettu myös hieman unohdetumpia tarinoita; kuka esimerkiksi muistaa Taavi Tammisen menetetyn kultamitalin tapauksen Antwerpenin olympialaisista vuonna 1920?

Paavo Nurmesta Matti Nykäseen

Pääosa näyttelyn esineistöstä on lainassa Suomen urheilumuseosta. Esillä on esimerkiksi uimamaisterin näytösasu 1910-luvulta, juoksijalegenda Paavo Nurmelle kuuluneita esineitä sekä jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon EM-asut.

Myös uudemmilla maailmantähdillä on osansa näyttelyssä. Esillä ovat esimerkiksi Mika Häkkinen, Jari Litmanen ja Teemu Selänne sekä mäkikotka Matti Nykänen.