"Vanhemmat on ihan pihalla" – Asiantuntijan some-vinkit vanhemmille – video

Suomen suurimmalla alakoululla, Helsingin Lauttasaaren ala-asteella opetetaan nyt vanhemmille sosiaalisen median lukutaitoa kerran viikossa.

Kotimaa
Nämä 3 some-neuvoa jokaisen vanhemman pitäisi tietää

Älylaitteista, peleistä ja erilaisista sovelluksista on tullut tärkeä osa lasten elämää. Tutustuminen sosiaalisen median palveluihin alkaakin yhä nuorempana. Yllättävän monelle vanhemmalle lasten käyttämät mediapalvelut ovat sen sijaan täysin tuntemattomia.

– Vanhemmat ovat ihan pihalla. Meillä vanhemmilla on liian vähän tietoa siitä, missä meidän lapset liikkuvat tuolla sosiaalisessa mediassa ja netissä, sanoo koulutusta antava sosiaalisen median asiantuntija Inna-Pirjetta Lahti.

Suomen suurimmassa alakoulussa, Helsingin Lauttasaaren ala-asteella, on käynnistetty pilottihanke, jossa vanhemmille opetetaan sosiaalisen median lukutaitoa kerran viikossa. Tavoite on, että maaliskuun loppuun kestävä hanke leviäisi myöhemmin myös muihin Suomen kouluihin.

– Vaikkapa pojat tykkää pelata paljon ja katsoa erilaisia pelivideoita, niin vanhempien pitää ottaa aikaa ja edes vähän tutkia sitä maailmaa, missä ne lapset menee ja kirjautua palveluihin, missä lapsetkin on. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi ruveta näiden palveluiden aktiivikäyttäjiksi, huomauttaa Lahti.

1. Ole kiinnostunut

Netti on lapsen elämässä tärkeässä roolissa. Ole kiinnostunut netin käytöstä samalla tavalla, kuin kyselet koulusta tai harrastuksista.

2. Ole saatavilla

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän lapsi tarvitsee aikuista netin käytön opetteluun. Käytä nettiä yhdessä pienen lapsen kanssa. Muista itsekin nostaa välillä katseesi älylaitteesta.

3. Keskustele ja kuuntele

Lapsi oppii netissä yllättäviä taitoja ja voi kokea turvallisetkin asiat pelottavina. Keskustele netin käytöstä lapsen kanssa ja kuuntele, kun lapsi kertoo sinulle kokemuksistaan.

4. Kokeile itsekin

Tutustumalla itsekin palveluihin ymmärrät paremmin niiden mahdollisuudet ja osaat ennakoida mahdollisia riskejä.

5. Suojele

Paras tapa suojella lasta on opettaa lasta käyttämään nettiä viisaasti. Opeta lapsi sulkemaan selain ja kertomaan aikuiselle, jos lapsi kohtaa netissä jotain pelotattavaa. Lapselle voi myös asettaa aikarajoituksia laitteiden käyttöön ja estoja, jotta lapsi ei pääse käsiksi lapselle sopimattomiin sisältöihin.

6. Noudata ikärajoja

Palveluilla ja peleillä on omat ikärajansa, joiden rikkominen on tavallista. Tutustu esimerkiksi peleihin, joita lapset pelaavat, jotta tiedät sopivatko ne lapsellesi.

7. Sovi pelisäännöt

Sovi pelisäännöt uusien sovellusten lataamiseen, laitteiden käyttöaikoihin ja huolehdi, että lapsi saa riittävästi unta ja liikuntaa. Netin käytöstä voi olla hyvä sopia yhdessä esimerkiksi koko luokan vanhempien kesken.

8. Turvaa laitteet

Laitevalmistajilla on erilaisia turvaominaisuuksia, jotka voi olla hyvä ottaa käyttöön.

9. Näytä esimerkkiä

Lapset ovat usein aikuisia taitavampia netinkäyttäjiä ja pahimmat somekohut ja -raivo aikuisten aikaansaamaa. Mieti, millaisen esikuvan itse lapselle annat.

10. Kehu ja rohkaise

Kannusta lasta kokeilemaan asioita netissä ja kehu lasta uuden opettelemisesta ja kokeilusta. Kehu lasta myös, jos hän uskaltaa kertoa peloistaan. Lapsesta, joka saa tukea ja kannustusta netin käyttöön, kasvaa mediataidot monipuolisesti hallitseva, netissäkin fiksusti käyttäytyvä aikuinen.