Jättitehtaalla nyt 850 rakentajaa – väki lisääntyy sadoilla joka kuukausi

Äänekoskella Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaalla väkimäärä kasvaa kovaa vauhtia. Huippu eli noin 2500 rakentajaa saavutetaan syksyllä. Kansallisuuksia työmaalla on nyt yhdeksän, mutta valtaosa rakentajista on suomalaisia.

Kotimaa

Jo parkkipaikalla sen huomaa – autoja alkaa olla silmänkantamattomiin. Ja kaikki niistä ovat Metsä Fibren biotuotetehtaan rakentajien.

Karkeasti voi arvioida, että kasvu jatkuu noin 300 ihmisen kuukausivauhtia.

Viestintäpäällikkö Anna-Liisa Pennanen

Miesvahvuus vaihtelee hieman päivittäin, mutta torstain luku on noin 850. Ja tosiaan voi puhua miesvahvuudesta – naisia työmaalla on aivan yksittäisiä, yleensä hekin ovat Metsä Fibren palkkalistoilla.

Viestintäpäällikkö Anna-Liisa Pennasen mukaan rakentajien määrä kasvaa nyt kovaa vauhtia.

– Karkeasti voi arvioida, että kasvu jatkuu noin 300 ihmisen kuukausivauhtia. Huippu saavutetaan syys-lokakuussa.

Tähän mennessä ennakkosuunnitelmat ovat pitäneet kutinsa, ja mikäli niin on myös jatkossa, enimmillään tehdastyömaalla häärii noin 2500 rakentajaa.

Suomalaisia, virolaisia ja puolalaisia

Suomalaisen työn määrään rakennuksilla – myös biotuotehtaan työmaalla – liittyy jatkuvia epäilyksiä. Turvallisuuspäällikkö Ilkka Karvosen mukaan turhaan: suomalaisten osuus rakentajista on tälläkin hetkellä yli 90 prosenttia.

Tällä hetkellä työmaalla puhutaan suomen lisäksi kahdeksaa kieltä.

Asentajia ei vain ole Suomessa riittävästi.

Turvallisuuspäällikkö Ilkka Karvonen

– Muista kansallisuuksista eniten on virolaisia (90), puolalaisia (52) ja tsekkejä (13), Karvonen listaa.

Rakentajia työmaalla
Sanna Savela / Yle

Yksittäisiä rakentajia on Saksasta, Bulgariasta, Slovakiasta, Venäjältä ja Ukrainasta.

Väkimäärän kasvaessa myös kansallisuuksien määrä lisääntyy, mutta ei enää kovin paljon. Syy siiihen, miksi ylipäätään työmaalla tarvitaan rakentajia ulkomailta on Karvosen mukaan enimmäkseen ammattitaidossa.

– Osa töistä vaatii niin erityistä taitoa, ettei sitä ole Suomessa. Kun esimerkiksi laiteasentajat saapuvat, he ovat sellaisia, jotka kiertävät ympäri maailmaa tekemässä juuri samankaltaisia erikoistehtäviä. Toisekseen asentajia ei vain ole Suomessa riittävästi, Karvonen kertoo.

Kuitulinja
Sanna Savela / Yle

Uusi biotuotetehdas käsittää lukuisia rakennuksia, joista valtaosassa on jo runko pystyssä. Esimerkiksi massiivisella kuitulinjalla on käynnissä seinäelementtien asennus.

Ensimmäisenä rakennuksista valmistuu toimistorakennus, johon väki pääsee muuttamaan jo ensi vuoden alusta. Tehtaalla rakennus kulkee nimellä käyttökonttori, koska sieltä tehdasta "ajetaan".