Helsinki |

95-oktaanisen bensan poistuminen ihmetyttää

Uusi bensiini ei saa lämmintä vastaanottoa. 95-oktaaninen bensiini muuttuu vuoden vaihteessa E10-bensiiniksi, joka ei käy neljännekseen autoista.

Video: median oletuskuva, musta laatikko
Video
95-oktaaninen bensiini muuttuu vuoden vaihteessa E10-bensiiniksi, joka ei käy neljännekseen autoista. Bensiinin vaihtoon liittyvät kysymykset hämmentävät autoilijoita. Vähäisen tiedottamisen vuoksi suurin osa ei edelleenkään edes tiedä uudesta bensiinistä.

Vuoden vaihteessa 95-oktaaninen, 5 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä bensiini korvautuu uudella E10-bensiinillä, jossa on kaksinkertainen määrä etanolia.

Monelle tieto tulee edelleen täytenä yllätyksenä. Porvoossa huoltoasemalla tehdyssä gallupissa kymmenestä ihmisestä vain yksi oli kuullut asiasta jotain. Porvoolainen Emmi Clever oli todella yllättynyt kuullessaan asiasta ensimmäistä kertaa.

– En ole kuullut. Pitääkö tämä tosiaan paikkansa vai onko tämä joku piilokamera? Clever totesi hämmentyneenä.

Ongelmana uudessa bensiinissä on se, että neljännes autoista ei voi käyttää sitä. Niiden autojen on siirryttävä kalliimpaan ysikasiin. Autoaan tankkaamassa ollut Katja Eklund ei ollut ajatuksesta riemuissaan.

– En tiedä yhtään, käykö uusi bensiini meidän autoon. Ei kuulosta kauhean kivalta, että pitäisi ostaa ysikasia, joka on kalliimpaa.

Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja kertoo, että ratkaisu on eräänlainen kompromissi. Huoltoasemille kun ei voi tuoda myyntiin kolmea eri bensiinilaatua.

– Haluamme tämän E10-bensiinin markkinoille laajasti ja toisaalta haluamme varmistaa, että kaikilla autoilla on polttoainetta saatavilla. Jos nykyinen 95 E5 olisi jätetty huoltoasemille 98 E5:n sijaan, niin korkeampioktaanista bensaa tarvitsevat autot olisivat olleet ilman polttoainetta, Vänskä perustelee.

Monilla auton vaihto edessä

Toinen vaihtoehto on vaihtaa auto sellaiseen, johon uusi bensiini sopii. Tosin vanhasta autosta ei vaihdossa ehkä saa toivomaansa hintaa.

– Täytyy selvittää, sopiiko bensiini omaan autoon. Jos ei sovi, niin pitää miettiä, mitä tekee. Ehkä sitten vaihdan auton, mutta vaikuttaakohan se auton arvoon, pohtii loviisalainen Auli Silmäri tankatessaan omaa autoaan.

Autoliiton Porvoon osaston puheenjohtaja Merja Siltala on vakuuttunut auton arvon alenemisesta.

– Ainakin maalaisjärjellä ajatellen siinähän tapahtuu niin, että auton arvo alenee, jos ei siihen kaikki polttoaineet sovellu. Ja listassa on aika uusiakin automalleja, jopa vuoden 2007 malleja, mihin tämä kyseinen bensiini ei käy.

Netistä löytyy lista autoista, joihin uusi bensiini ei sovellu, mutta lista ei ole aukoton. Vastuu soveltuvuuden selvittämisessä on viime kädessä kuluttajalla itsellään.

– Varsinkin jos autoa ei ole tuotu maahan virallisia kanavia pitkin, vaan se on käyty hakemassa esimerkiksi Saksasta, niin siinä kohtaa tämä selvitysvelvollisuus on kuluttajalla entistä suurempi, Helena Vänskä painottaa.

Tavoitteena vähentää hiilidioksidipäästöjä

Uuden bensiinin taustalla ovat EU-määräykset ja ilmastonmuutoksen torjunta. Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto haluaa kantaa oman kortensa kekoon polttoaineita kehittämällä. Toimitusjohtaja Helena Vänskä muistuttaa, että hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tarvitaan monenlaisia keinoja ja polttoaineiden hiili-intensiteetin pienentäminen on vain yksi keino.

– Tämä 10 tilavuusprosenttia, joka tässä E10 bensassa on, on kuitenkin aika pieni määrä vielä, mutta sormiharjoituksena laskimme, että kyllä sillä vuodessa sellainen puolimiljoonaa hiilidioksiditonnia saavutetaan, Vänskä arvelee.

Etanolin pienemmästä energiamäärästä johtuen uutta e-kymppiä kuitenkin kuluu nykyistä ysivitosta enemmän.

- Hyödyllisyyden tiedämme varmasti ehkä vasta 10 vuoden päästä, Merja Siltala puolestaan arvelee.

Uusi bensiini on joka tapauksessa tulossa, nyt pitäisi vain saada tieto asiasta kuluttajille. Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto aikoo syksyn aikana ryhtyä tiedottamaan asiasta enemmän.

– Varmaan täytyy jalkautua huoltoasemille jakamaan ihan perinteisiä esitteitä, jotta ihmiset huomaisivat, että uusi polttoaine on tulossa ensi vuonna, Helena Vänskä sanoo.

Kommentoi aihetta (199 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • pojalla uusi solifer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten sitten on pienkoneiden, esim. ruohonleikkurien ja skootterien kanssa. Voiko niihin käyttää korkeampioktaanista bensaa vai tätä uutta?

 • pake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei penninvenyttäjät! Jos se auto käy 98 oktaanisella niin totta kai sitä tankataan jos ei haluta karstan takia tehdä kone remppoja. Tulee pitkällä tähtäimellä muuten todella paljon halvemmaksi. Eikä se 98 vuositasollakaan tee isoa korotusta bensalaskuun. Kallista se ajaminen on tankkasi mitä tahansa!

 • Jänkäjoonas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siinä se taas nähdään rähmällään olo eu suuntaan. Kyllä se SUOMI saa olla tässä löysässä hirressä vähemmälläkin nuoleskelulla, uurnilla tavataan.

 • autoilia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uusiutuva energia: EU tavoite 20 %, Suomen tavoite 38 %.

  Liikenteen biopolttoaineet: EU tavoite 10 %, Suomen tavoite 20 %.

  MTK: ”Suomi on esittänyt omaksi biopolttoainetavoitteekseen 20 prosenttia vuonna 2020. Perusteena on oma vahva biopolttoainetuotanto. EU velvoite on 10 prosenttia.”

  Mielenkiintoista nähdä miten EU:n vanhin autokanta tulee kestämään MTK:n ja hallituksen asettamat tavoitteet.

 • heleijaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käykö diesel nykyiseen bentsiinmoottoriini tulevaisuudessa ? Vai kuinka te muutatte polttoainelaatuja ? ja miksi ?

 • bbbb

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onhan niitä moottereita muitakin kuin autossa. Mikten moottorisahat, perämoottorit, ruohonleikkurit jne mihin mikäkin käy, uutta listaa tekemään?

 • Oktaani

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edellisellä autolla pidin kirjaa kulutuksesta, ja sillä autolla 98 oli käytössä aavistuksen edullisempi kuin 95.

  Tämä perustui siihen että 98 antaa hivenen enemmän tehoja, ja näin ollen samaa nopeutta ajaen hetkellinen kulutus on pienempi 98:lla.

 • Vanha juttu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennen laitettiin vanhoihin autoihin jo alle +10 asteen keleillä jäänestoainetta, että kaasutin ei hirttänyt päälle. Jäänestoaine on jotakuinkin samaa ainetta kuin nyt bensan sekaan laitettava etanolia oleva lisäaine. Eiköhän auto kuin auto käy E10:llä, toiset pitempään ja toiset taas ei niin pitkään.

 • babylon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä EU, siellä ongelma.

 • mitä maksaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mikä jää 98 ja E10 hinta eroksi /100km ? paljonko enemmän auto kuluttaa käytettäessä E10 kuin 98 ja mikä on hinta ero ? itselle tarvii ainakin olla selvä hinta ero että etanolia pistän tankkini täyteen. Ja näistäkään asioista ei ole informoitu missään! Sopisi minulle ainakin kertoa esim. kuinka monta % E10 kuluu enemmän noin keskimäärin !!!!

 • JTA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No niin, lopuilla Ladoilla ajellaankin sitten 99llä. Komiata.

 • MMA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  no niin. kannattais laskea.... ei tarvitse huolestua jos joutuu siirtymään 98 oktaaniseen. Kun ajat E10:llä autosi kuluttaa enemmän polttoainetta. jos 98 maksaa 3 - 4 centtiä enemmän kuin 95 tai E10 se ei todellakaan tule kalliimmaksi. Monesti autot ja moottoripyörät joissa vaatimus on VÄHINTÄÄN 95 oktaaninen bensiini kuluttavat 0,1 - 0,3 l vähennän sadalla kilometrillä kun käytät 98 oktaanista 95 oktaanisen sijaan. Jostain joskus kuulin, ja kokeilin ja totta on.

 • Dieselsaku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ACHTUNG sano sakemanni!

  Täällä Saksassa, jossa kansan mielipiteitä ei yleensä kysellä on tarjolla vuodenvaihteen jälkeenkin E-vitosta!

  Älkää ihmeessä suostuko niin vain kohtaloonne, vaan potkikaa kansanedustajia p-lle!

  Tai valittakaa oikeudessa vaikka EU-tuomioistuimiin saakka!

 • Tyytyväis takuu ..?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkiin automalleihin ja konelaitteisiin johon bensiini ei sovi..!

  Valtio lunastaa maksutta ajoneuvot sähköaitoihin ja muut moottorilaitteet muihin bensiinin soveltuviin moottori laitteisiin

 • rawlins

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko tän maan hallitus täysin "munaton" EU:n edessä vai onko tarkotus laittaa köyhät täysin kyykkyyn???

 • penttara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jatketaan sitä kalliimpoo oomega kolomosella tai sillee... Meitähä saa viiä, niikö pässiä.

 • Mitähän muuta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No joo pitäähän sen EU:n päästä vähän pakko nuorentamaan suomessakin autoja ja Mailma pelastuu Heh Heh

 • Hyvä suomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä juttu. Ehdotan samalla, oikeastaan vaadin että tämän idiotismin keksijä sekä kaikki hyväksyjät (mukaanlukien virkamiehet, kansanedustajat ja presidentti kuka onkaan mukana ollut) kustantavat koko lystin.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei sovellu omaan autoon ei voi syyttää kuin itseään huonosta autonvalinnasta. Erääseen länsinaapurin automerkkiin E10 on sopinut jo 30 vuotta ja siihen toiseen vajaat 30 vuotta.

 • PS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "EU-määräykset ja ilmastonmuutoksen torjunta."

  Perussuomalaisille yksi ääni lisää täältä.

 • ihanaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  siis mitä hyötyä voi olla noista etanoli/palmuöljy jutuista kun niiden viljelysten tieltä kaadetaan tuhoton määrä sademetsää ja sitten vielä muutetaan ruualle tarkoitettuja viljelyksiäkin tuottamaan noita???? just just kai joku nyt saa hyvän olon tunteen noistakin sitten kun niitä niin ekona ihmisenä käyttää...

 • Jorkkel

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Etanolibensan sopimattomuus" tarkoittaa sitä, että maahantuoja ei takaa auton kestävän pirtua. Käytännössä alkoholia voi polttaa huoleti autossa kuin autossa.

  Käynnistyvyys pahimmilla pakkaskeleillä saattaa sen sijaan kärsiä vanhemmissa autoissa, joten etanoliprosenttia kannattaa alentaa lisäämällä ysikasia sekaan.

 • Hyväbisnes!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  propagandaministeri, eiköhän ne vielä nosta sitä hintaa, koska se on nyt ekompi.

 • adff

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitää aina ostaa diesel-auto, kun dieselia tuskin seuraavan 20 vuoden aikana tullaan vaihtamaan kaikenmaailman hömppään. Lisäksi se on todella ekologinen vaihtoehto tähän E10 hömppään verrattuna

  E10 käytetään etanolia, jota maatalous tuottaa. Viljatonnin tuotantoon menee dieseltonni. Viljatonnista tulee 800 kg etanolia. Kuljetuskustannukset syövät tästä vielä 100 kg. Tonni dieselia energiamäärältään vastaa 1200 kg etanolia.

  Nämä "ilmastoekspertit" hyödyntävät sitä, että kehityismaissa 1 litra dieselia maksaa 0,35 euroa ja työ on miltei arvotonta. Sillä ne tuottavat viljaa (kasvihuonepäästöjä, lannoitteita ym), kuljettavat viljan eurooppaan, jalostavat sen ja myyvät sen 1,30 euron hintaan, mikä menee tällä Suomessa läpi, kun polttoaineiden arvosta on ainakin 80 senttia veroja.

  Tämä järjestely siirtää "ilmaston" nimessä 80 senttia energiaveroja energiajäteillä, jotka viis veisaavat siitä, että energiaa kuuluu kaksinkertaisesti perusbensan tuotantoon verrattuna.

  Ääneni menee jokaiselle, joka ehdottaa tämän ympäristövihamielisen korruptiojärjestelyn järjestäjät ankaraan edesvastuuseen.

 • Eikäku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihan samanlaisia autoja ne yksittäin tuodut ovat, se että Suomeen tuotavat tulisivat joltain erikois LAATU linjalta on vitsi. Ha haa. Ihan samaa tavaraa kaikki tyynni.

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos vihreät tästäkin. En ymmärrä, miten Suomi on voinut valua tällaiseen jamaan 2000-luvulla. Sademetsiäkin piti suojella, ei tuhota. Onneksi vaalit ovat jo lähellä!

 • höhlä?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milläs bensalla moottoripyörillä sitten ajellaan? Käykö E10 niihin?

 • Kokonaiskustannus ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Useimmilla autoilla 98:lla kulutus tippuu sen verran verrattuna 95 oktaaniseen,että kalliimman hinnan saa lähes kokonaan takaisini. Samalla mootorin maksimitehot nousevat hieman, joten eipä ole käytännössä kovin iso ongelma.

 • tietämätön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin tämä asia on uutisoitu valtakunnallisissa tiedotusvälineissä ennen tätä ?

  Voisiko joku asian tietävä kertoa asian tietämättömälle ?

 • automyyntiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lähinnä kuulostaa suunnitellulta huijaukselta koko homma.

  Nyt puhutaa todella suurista autokannoista, joihin uusi E10 ei käy ja muutakaan ei ole tarjolla, järjetöntä politikointia.

  Lisäksi uusi polttoaine on energialtaan alhainen, enne 6l/km, nyt E10.llä 8l/100km, hinta ei ole sen sijaan edullista!!!!!!!!!

  Tämä on sitä tietämättömien ympäristövasuuta.

  Autoista ei saa enää ilmoitettuja tehoja uudella E10 polttoaineella, kulutus nousee.

 • Töitä?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten on, jonkun tiedon mukaan flexifuel-

  malliset saavat käydä huollossa nykymenoa useammin. Pitäneekö paikkansa?

  Tulis töitä... ;)

 • virittäjä velho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ja ihan puppua että kulutus putoaa 98e,, useat testit osoittaa edut vasta viritetyisssä moottoreissa jolloin saadaan 98 energia paremmin käyttöön. niin ja tankkaamalla uutta "eko pensaa" kulutus nousee( vähemmän energiaa) jolloin päästöt kumminkin nousee, ja tankkaat useammin...

 • nikke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan tästä ollut valtakunnallisissa medioissa asiaa vähän väliä alkukesästä(?) lähtien.

  Ihan jees, jos saadaan tuo 10% tuotettua kotimaassa, jolloin omavaraisuusaste kasvaa. Jos taas nojataan tuotavaan biopolttoaineeseen, ollaan hukassa.

 • ysikytviis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nii ja mites Mootoripyörät ja mopot?? Vähentäisivät huume ja tupakka plantaaseja ja pistäs sinne kasvamaan noi mössöt.

 • Kiitos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Äänestän Perussuomalaisia ensi kevään vaaleissa.Liikaa on liikaa.

 • A L

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  98:aa kuluu 95:ta vähemmän samalla matkalla - moottorin elektroniikka hoitaa asian, eikä kuljettajan tarvitse tehdä mitään.

  Vastaavasti autot joihin sopii E10 kuluttavat ainetta enemmän, joten niin tai näin - on matkan hinta lähes sama kaikilla eri pa-laaduilla.

  Ei tästä nyt tarvitse tehdä yhtä isoa haloota, kun aikoinaan digi-tv lähetyksiin siirryttäessä. Asiat vain muuttuvat ja me sopeudumme siihen. Thats It !

 • PA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis mitä hemmettiä!

  Kuka voi tehdä tällaisen päätöksen ja millä valtuuksilla?

  Tiedottaminen nytkin sillä tasolla, että netistä löytyy lista. Voiko ylipäänsä joku liitto päättää tällaisista asioista, joka koskee näin isoa joukkoa ihmisiä ja heidän omaisuuttaan? Kyllä ollaan totaalisen pihalla vasttuullisesta asioiden hoitamisesta. Sitten vielä syytetään EU:ta!

 • Free wheeling

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yhtä suurta SORMIHARJOITUSTA KOKO LIIKENNEPOLITIIKKA !!

  Nimim. polkupyöräilijä Porvoosta

 • Mika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ihme että tällaiset muutokset on helppo saada lävitse etenkin suomessa kun niistä ei A) juurikaan tiedoteta B) ihmiset eivät osaa etsiä tietoa.

  Pähkinänkuoressa, siirtyminen E10 polttoaineeseen lisää kulutusta merkistä riippuen vähintään 0,5l/100km. Kyseinen aine on testattu jo vuonna 2008 kulutustestillä, löytyy googlella hakusanalla "False economy: E10 fuel".

  Haittapuolet nollaavat käytännössä täysin hyödyt! Kulutus lisääntyy, bensiinin kysyntä tulee lisääntymään joten myös hintoihin on tulossa korotuksia ensi vuonna. Etanolin valmistusprosessi kuluttaa myös fossiilisia polttoaineita. Voikin ihmetellä mitä logiikkaa tässä päästöjen vähentämisessä on kun ne itseasiassa vaan lisääntyvät?

  Eikö olisi helpompaa vähentää kulutusta nostamalla bensiinin hintaa ja suosimalla veroalella vielä enemmän autoja jotka kuluttavat vähän polttoainetta? Nyt tämä haiskahtaa vaan tavalle saada valtiolle lisää verotuloja kiitos lisääntyvän tankkaustarpeen.

 • Lantrattua menovettä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistava rahasampo autoteollisuudelle ja etenkin öljy-yhtiöille. Täytyy sijoittaa näihin osakkeisiin sillä uutta potkua on tulossa. Lantraamalla bensiiniä saadaan enemmän myytyä ja parempaan hintaan - joko enemmän normaalibensiiniä heikomman enrgiasisällön ansiosta tai sitten superia niihin menopeleihin, joissa kone hajoaisi lantratulla. Hienoa työtä pojat!

 • Kivasetä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainoa oikea bensa on lyijyllinen 99. Period.

 • Nais` energiaako tankkeihin?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuikahan tämä pitää ymmärtää ja miten jatkossa menetellä, kun päästömittauksessa autoni päästö arvot olivat 0! Mistähän tankista sitä jatkossa pitää tankata kun 95 lopetetaan? ...Olisikohan nyt kuitenkin ollut niin että tämä 95 pitikin nämä päästöarvot nollassa!

 • häkäpäästö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistavaa eikö totta kyllä Eu tietää mikä on hyvästä, niin nuo vihreät ajatukset sekä mustat verot....

 • miksaus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mitä väliä, tankatkaa puolet 98 ja loput E10. so what

 • VAT69

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkille "niin tänää" etanolia EI tehdä palmuöljystä, siitä saa biodieseliä, niin melkein mistä vaan rasvasta. Etanolia tehdään käyttämällä, samalla tapaa kuin tavallisessa viinantuotannossakin

 • mää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  siis wat ?

 • Jorgos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Palmuöyljyä tehtäessä palmuja ei tarvitse kaataa, mutta palmuviljelmien tieltä raivataan surutta sademetsät ja kaikki muukin luonnollinen vara.

  Tuloksena ympäristön täydellinen homogenointi ja siten kasvillisuuden sekä eläimistön tuhoutuminen.

 • Tietäväinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Tietämätön", tällöin on uutisoitu:

  * E10 syrjäyttää tankissa 95E:n päivitetty 15.09. klo 15:42

  * Etanoli tulee polttoaineisiin päivitetty 31.08. klo 19:25

 • juuri ja juuri sopiva auto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan asiasta päättäneille tullut mieleenkään, että on olemassa vanhempiakin autoja kuin 90-luvun lopulla valmistetut? Niitä on vielä liikenteessäkin ihan kohtalainen määrä...

  Toisekseen tämä on sen suuruusluokan muutos, että tiedotuksen olisi parempi olla ihan toista luokkaa kuin mitä se on tähän asti ollut. Mutta miksipä vaivautua tiedottamaan, kun asia on jo päätetty ja valmis? Kyllä alamaiset maksavat - vaikka oman autonsa moottoriremontin.

 • whata?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  koskahan tästäkin polttoaine uudistuksesta on päätetty ja ennen kaikkea kuka ja miksi? tälläisessä touhussa ei ole mielestäni mitään järkeä miksei suomi voisi vaan päättää itse edes jostain mutta kun ei niin ei..

 • motoristiautoilija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moottoripyörääni tankkaan V-poweria tai 98 jos ei parempaa lähistöltä löydy. Jos 95 jo aiheuttaa nalkutusta niin E10 en todellakaan edes kokeile. Veikkaan että 98 kysyntä tulee nousemaan ja huomattavasti. Toisaalta parempi näin koska 98 on myös moottorille parempi = lopputulos on säästöä.

 • Epäilijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Etanolin pienemmästä energiamäärästä johtuen uutta e-kymppiä kuitenkin kuluu nykyistä ysivitosta enemmän. "

  Olettan, että kyseinen uusi polttoaine on myöskin suhteessa halvempi kuin E95?

 • lyijytön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tankataan sitä mitä löytyy, ketä oikeesti kiinnostaa maksaako bensa 1,37 vai 1,47?? jos kiinnostaa niin on parempi siirtyä polkupyörään... ennen oli 92 ja 99 ja sit napistiin ku tuli lyijytön 95... maailma muuttuu

 • AH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain mutta se jotain ei ole polttoaine-etanoli. Etanolin käyttö on mittavan maataloustukiaisjärjestelmän seurausta, ja se on lähtöisin Yhdysvalloista jonka poliittinen eliitti on maissiviljelijöiden taskussa.

  Etanolikasvien viljeleminen ja polttaminen nostaa ruoan maailmanmarkkinahintoja aiheuttaen kurjuutta kolmannessa maailmassa, eikä sen CO2-laskelmissa yleensä oteta huomioon päästöjä jotka syntyvät kun etanoli valmistetaan viljelmillä, joissa käytetään puimureita, traktoreita, rekkoja ja lannoitteita.

  Etanolipolttoaine ei olisi edes mitenkään kannattavaa ilman valtavaa euro- ja dollarivuorta joka syydetään vuosittain teollisen maailman vilja- ja maissipelloille.

  Ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on tieteellisesti todettu fakta, mutta se ei tarkoita etteivätkö poliittiset ja taloudelliset intressit pyrkisi ottamaan siitä täyttä hyötyä irti (esim. ydinvoimapäätösten runnominen läpi viimeisten 9 vuoden aikana) seurauksista piittaamatta. Tiedemiesten kimppuun usuttaminen on puhdasta sumutusta.

 • zero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastuu soveltuvuuden selvittämisessä on viime kädessä kuluttajalla itsellään...

  Juu.. ja varsinkaan kun kaikista automalleista ei löydy tietoa..

  .. niin että silleen..

 • Peks

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta miksi E98 -bensaa ei korvata E10:llä?!? E98 on vielä vanhempaa mallia kuin E95 ja käsittääkseni niitä autoja, jotka vaativat E98-bensaa E95:n sijaan on marginaalinen määrä.

  Joten onko tässä tarkoituksena pakottaa kansalaiset ostamaan uuden tai uudemman auton tai maksamaan kovempaa hintaa. Eli voittajia ovat autokauppiaat tai bensan toimittajat.

  Mitään järkevää tai kansalaisen kannalta perusteltua syytä tähän ei tunnu löytyvän.

  Egetsulta erittäin hyvä pointti ruohonleikkureista ym.

 • Köyhät kyykkyyn

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämän tempauksen tarkoitus vain siisitä vanhat romut pois rahamiesten ja -naisten silmien alta.

 • romu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ETANOLI HAIHTUU tavallisesta bensatankista taivaan tuuliin itsestään.

 • Nyt riittää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakko on nyt kyllä äänestää Perussuomalaisia ensi vuonna kun nykyiset päättäjät vievät koko maan turmioon. Siis oikeasti, tämä vihreiden pelleily on aivan vastuutonta ja koko hommassa vain pelataan yritysten pussiin. Ei tämmöistä ole enää yhtään pakko sietää. Tällä ei ole minkään valtakunnan vaikutusta päästöihin niin kauan kun esim. Kiina ja Yhdysvallat saastuttavat ilmaa enemmän kuin muut maailmassa. Päättäjillä ei nähtävästi ole mitään muuta tekemistä Suomessa kuin ihmisten ainainen kiusaaminen ja rahastaminen.

 • hup

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun autot kulkee aina eteenpäin ja bensa maksaa aina 50 euroa ja diesel 80 euroa/tankkaus!

 • jape

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa...hienoa...mahtavaa. Onneksi tuosta rajan takaa saa vielä sitä vanhaan ja parikymmnetä senttiä halvemmalla kuin suomesta.

 • hhanskii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mites on käykö tämä uusi e10 50cc 2-tahtimopoihin joissa tuorevoitelu??

 • Kaarlo Kramsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseessä on valtiosääntöoikeudellinen asia. Sitä ei ole EU valmistavissa elimissä mietitty lainkaan, kun ko. älytön säännös on aikaansaatu. Vihreät rakastavat tätä, mutta heiltä puuttuu yhteiskunnan syvällinen tunteeminen muutenkin. Yhteiskunnan tieteellisesti ja syvällisesti tuntien, esitän nimimerkkinä Kaarlo Kramsu (kuuluisa runoilija) eroamista EU:sta

 • Onko Totta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuosta listasta taas jälleen kerran näkee sen että Suomalaiset autokauppiaat ovat asialla. Listassa joihin ei muka käy on paljon sellaisia autoja joissa jo aikaisemmin käytetty ko. polttoainetta tai oktaaniluvultaan matalampaa. Business on bisnestä sanoo autokauppias.

 • Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pääsenkö enää käymään töissä vuodenvaihteen jälkeen? Uutta autoa ei ole varaa hankkia.

 • C2H5OH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja kertoo, että ratkaisu on eräänlainen kompromissi"

  Niinhän se on. Edullisin polttoaine pois myynnistä ja kalliimpi mutta huonompi tilalle. Ei hassumpi "kompromissi" öljynjalostajille eikä tietenkään valtiolle joka saa tuloja polttoaineverosta. Miksei vaan voitaisi myöntää, että kerätään taas vähän lisätuloja autoilijoilta, koska he ovat helpoin kohderyhmä mielivaltaiselle verotukselle.

  Vanhan Ladan polttoainesuositus on muistaakseni vähintään 76 oktaania. Eikä ole varmaankaan tarkka vaikka on vähän viinaa seassa. Näitä autoja tässä nyt ilmeisesti halutaan suosia. 2000-luvun autoihin aine sen sijaan ei useinkaan käy. Hyvä hyvä. Hieno uudistus.

 • hellurei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  JES!

  Euroopan vanhin autokanta vaihtoon!

 • Eikö jo riitä?!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jälleen kerran vihreät ja kokoomuslaiset ovat pönkittämässä yritysmaailmaa. Käsittämätöntä kehitystä, jonka jälleen kerran kuluttaja maksaa koko ajan pienenvästä lompsastaan. Nyt tässä joudutaan jo uusimaan autot. Tuskinpa tuossa uudessa bensalaadussa vältytään hinnankorotuksiltakaan. Että tympii. Äänestän perussuomalaisia. Nyt saa luvan loppua nämä pelleilyt ja normaali-ihmisten kukkarolla käynnit.

 • Järjen vähennystä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai piennnetään hiilidioksidipäästöjä? Voisko joku "sormiharjoituksena laskea" että kuinka paljon etanolin tuottamisesta tulee hiilidioksidipäästöjä ja kuinka paljon tässä nyt OIKEASTI niitä päästöjä pienennettiin. Varsinkin kun E10 pitää polttaa enemmän, jotta sama energia saadaan moottorille.

 • veepover

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  98 oktaanista kuluu vähemmän kuin 95 oktaanista, koska litra 98 sisältää enemmän energiaa kuin litra 95:ta. Siirryttäessä E10 kulutus taas tulee kasvamaan, koska etanoli sisältää vähemmän energiaa. Pitäkääpä kirjaa kulutuksesta, niin tulette huomaamaan.

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Pääsenkö enää käymään töissä vuodenvaihteen jälkeen? Uutta autoa ei ole varaa hankkia."

  E10 yhteensopivan auton saa käytettynä alle tonnilla, ettei pitäisi olla rahasta kiinni.

 • Kauko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vanha juttu. Kuulin siitä jo Lapin uutisista.

 • Pauke63

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En oikein ymmärrä miten etanolin lisäys polttoaineeseen vaikuttaa moottorin toimintaan. Onhan sitä ennenkin lisätty jään estoa bensan sekaan. Jäänesto aine on lähes pelkkää alkoholia. Ettei nyt tässä taas vedätettäs tyhmiä kemiaa tuntemattomia kuluttajia. Nyt kaivattaisiinkin oikeasti puolueetonta tietoa alkoholin lisäämisen vaikutuksista polttomoottorin toimintaan, eikä auto/polttoaine valmistajien joutavan päiväistä propagandaa tuloksen vahvistamiseksi. Luontoa näillä keinolla ei säästetä.

 • ph

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  joo, miten on mopo- ja mp-käyttäjien oikeusturva taattu tässä ? Ja moottorisahoille ja ruohonleikkureille käykö tää uus litku ?

  Taitaa olla fillarin ja pokasahan laitto edessä.

 • CDI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ajan diesel autolla, ei tartte murehtia mitä polttoainetta laitan tankkiin kunhan se on suomalaista dieseliä

 • propagandaministeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hieno ajatus, että pannaan täyteainetta bensiiniin, jolloin sen kulutus nousee ja pyydetään kuitenkin sama litrahinta.

 • joope

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On semmoinen länsinaapuri auto eikä siihen maahantuojan mukaan käy moinen bensa. On kuulemma liian vanhaa suunnittelua vaikka minun yksilö on vuodelta 1993. Pidän autoni mutta ajan vähemmän. Perussuomalaisia en aio äänestää muista syistä.

 • Järjenkäyttö voisi olla sallittua

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Citroen Xsaraan vuosimallia 99 ei käy uusi bensa, mutta jos olisi vuosimalli 2000, niin kävisi - vaan ei siis ole. Kiitos nyt tästäkin uudesta rahareiästä, EU ja Suomen hallitus, tätä juuri tarvitsimmekin (se oli sarkasmia, se).

 • niin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensin kaadetaan jossain Brasiliassa puita. Puut kaadetaan bensakäyttöisillä sahoilla ja kuljetetaan öljypohjaisia polttoaineita käyttävillä rekoilla jalostuslaitokseen. Niistä tehdään palmuöljyä. Palmuöljy kuljetetaan rekoilla satamaan. Öljy varastoidaan terminaaliin. Sieltä se siirretään sopivalla hetkellä laivaan. Laiva kulkee verottomalla raskaalla öljyllä. Se puksuttaa valtameren halki joitain viikkoja ja saapuu Eurooppaan, ja kurvaa Porvooseen. Sieltä se siirretään osaksi bensaa.

  Mutta kuinka paljon öljyä palaa siihen, että palmuöljyä saadaan tuotettua, kaadettua, kuljetettua käsittelyyn, sieltä pois, ja vielä laivattua Suomeen? Tästä en ole nähnyt laskelmia. Tosin tavallista öljyäkin kuskataan pitkiä matkoja ja siinäkin jopa jakelurekat syövät aika merkittäviä määriä polttoaineesta. Tosiasiassa esim. litran polttoaineen kulutus autossa aiheuttaa kymmeniä prosentteja suuremman kokonaispolttoaineen kulutuksen, jos logistiikan polttoainekulutkin huomioidaan.

 • mazda...vanaha.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voe helevatan helevata tätä touhua...

 • JiiTee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ransakssa (Alsace) oli kyllä tarjolla E10, E95 ja E98 ihan sulassa sovussa pikkukylässäkin. Täkäläiset eivät jaksa investoida uusiin säiliöihin ja mittareihin?

 • Käytän 98:a

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lakatkaa nyt hyvät ihmiset valittamasta ja ostakaa niihin roppeisiinne sitä 98:a. Se maksaa sen 3-4 snt enemmän, mutta toisaalta kulutus saattaa tippua 95-oktaaniseen verrattuna. Tippuu ainakin, jos vertaa uuteen E10:een. Jos autoon suositellaan 95:ttä, niin ei se tarkoita, etteikö siinä voisi 98:a käyttää. Kyllä se auto ne ennakot säätää. Ja jos ei säädä, niin viekää säädettäväksi. Autoilu ei ole persaukisten hommaa.

 • Haistakaahuilu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä te ootte niin amatöörejä siellä keskusliitossa. Sormiharjoituksella oikein ootte laskeneet mikä kannattaa! Kiitoksia paljon, toteaa 2006 uutena ostetun auton omistaja, ja E10 ei kelpaa koneeseen.

 • Jehna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisäksi Ranskassa mittareilla lukee että kaikki autot, poikkeuksetta, jotka on ensirekisteröity 1.1.2000 jälkeen on yhteensopivia E10 polttoaineen kanssa. Siksi en sitä ymmärrä että Suomessa taas 25% uusistakaan autoista ei muka ole. Koska en jaksa uskoa että Suomessa myytävät saman malliset autot olisi eri moottorilla varustettu kuin täällä Ranskassa... No ota tästäkin nyt sitten selvää.

 • voorttilla taivaaseen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  98 käy käsittääkseni lähes kaikkiin bensiinikäyttisiin autoihin(jenkkiharrastajilta olen kuullut ettei olisi niihin suositeltavaa). ysikasia tankkiin niin ei tule ongelmia ja kuten aiemmin mainittiinkin niin kulutuksessa säästät sen jonka tankatessasi "häviät". 95-ihmiset, nyt kun talvi tulee niin kiinnittäkääpä huomiota auton käynnistyvyyteen aamulla sekä moottorin ääniin juuri starttauksen jälkeen, sitten vaihtakaa ysikasiin niin varmasti useat huomaavat eron, jossain -02 mallisessa mersussa huomasin itse joskus pienen eron, käynnistyvyys oli hieman parempi. Te jollain on ongelmia kun sammutatte vanhan ooppelinne ja auto ikään kuin ei meinaisi sammua, autoonne kuuluu ysikasi-oktaanin polttoaine, älkää polttako moottorin venttilejä. 98 ei riko katalysaattoria(joillain on tämäkin luulo vielä olemassa)se oli se LYIJYLLINEN 99 oktaanin bensa.

 • Vaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En oikein ymmärrä miksi nykyistä 95-oktaanista bensaa ei olisi voinut myydä vaikka uuttakin laatua olisi ollut tarjolla. Kuka tämän uudistuksen on päättänyt ja koska?

 • Autoilija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Just joo ja maailma pelastuu suomalaisella sisulla jälleen kerran. Hohoijaa kuka jaksaa enään tämän valtion jonninjoutavaa pelleilyä. Kiva kun kulutus kasvaa, eihän toi raisleri viekään vasta kun 12 litraa sataselle, mutta eihän jenkeillä persaukiset ajelekaan. Antaa palaa vaan, nostakaa litrahinta samantien vaikka 10 euroon, niin varmasti päästöt vähenee, mutta niin vähenee monen optiot ja valtion verotulot myös, hähhäääh!

 • huvittunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei haittaa vaikka häviääkin kunhan 98:n hinta putoo 95:n tasolle. ja kannattaa lopettaa tuo höpötys siitä mikä sopii millekkin koneelle. tuon pauke63:n kommentti on oikein.

 • fennorogue

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni väite, ettei huoltoasemille voi tuoda myyntiin kolmea eri bensiinilaatua, on lähinnä omituinen.

  Vielä 80-luvulla huoltoasemilla myytiin kolmea eri bensiinilaatua, 92, 95/96 ja 99 -oktaanisia bensiinejä. Ja vielä dieseliä päälle. Mikä tässä on nykyään niin vaikeaa, ettei samaa jakelumallia voisi ottaa käyttöön uudestaan?

 • No johan nyt on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä ihmettä tässä maassa oikein tapahtuu? Tupakkakielto, maahanmuuttoasiat, pienpuhdistamot, asuntoyhtiöiden remontit, aselaki, passien sormenjäljet poliisin käyttöön, ylinopeuksien nollatoleranssi ja nyt pistetään vielä ruokaakin tankkiin vaikka maailmasta on safka loppu. Kuinka nämä esitykset menee läpi eduskunnassa? Äänestäkää nyt hyvät ihmiset seuraavissa eduskutavaaleissa järjellä, että kolmen suuren puolueen diktatuuri päättyy. Maalaisjärkeä kaivataan.

 • TYRANNIA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Uusi bensiini on joka tapauksessa tulossa, nyt pitäisi vain saada tieto asiasta kuluttajille. Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto aikoo syksyn aikana ryhtyä tiedottamaan asiasta enemmän. "

  Siis ensin päätetään ja sitten ilmoitetaan... demokratiaa ... tai siis ootas?!?!

 • V-Power

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse aloin jo alkukesästä periaatteestä tankaamaan V-Poweria, joka on ainoa etanoliton (alle 0,2%) bensiini suomenmarkkinoilla. Moottoripyörän ja auton käynti parani, ylimääräiset tärinät hävisivät ja vääntöä löytyy paljon tasaisemmin. Etanoli ei sovi nykyisiin polttomoottoreihin ja lisäksi se erottuu hyvin tehokkaasti seisonnassa bensiinistä. Erottuminen aiheuttaa taas korroosiota, sillä etanoli edesauttaa veden tiivistymistä metallipinnoille.

 • voiku on vaikeeta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Huoltoasemille kun ei voi tuoda myyntiin kolmea eri bensiinilaatua"

  Voi voi. Eihän siitä ole kauaa kun huoltoasemilta sai 92:sta, 96:sta ja 99:iä.

 • ar-velija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "– Tämä 10 tilavuusprosenttia, joka tässä E10

  bensassa on, on kuitenkin aika pieni määrä

  vielä, mutta sormiharjoituksena laskimme, että

  kyllä sillä vuodessa sellainen puolimiljoonaa

  hiilidioksiditonnia saavutetaan, Vänskä arvelee."

  Kiinaan rakennetaan joka viikko uusi hiilivoimala, jonka päästöt ovat miljoonia tonneja vuodessa. Täällä maksamme itsemme kipeäksi vaivaisen puolen miljoonan tonnin takia... hohhoijaa.

 • Boost Control

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yleistyisi vaan se E85:kin, niin voisi ajella kovemmilla ahtopaineilla. E10:lle viitisen prosenttia rikkaammat seokset...

 • uudet kaarat alle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Romuautot pois liikenteestä -> autokauppa kasvaa -> lisää myyntiä -> lisää töitä -> lisää arvonlisäveroa -> lisää rahaa valtion kassaan

  Älkää valittako.

  Suomessa on joku sairas tapa kuvitella että autot on tehty kestämään. Sitten ajetaan läpi mädillä rotteloilla kännissä kahta sataa.

 • torni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  >98 oktaanista kuluu vähemmän kuin 95 oktaanista, koska litra 98 sisältää enemmän energiaa kuin litra 95:ta. <

  VÄÄRIN. Oktaaniluku vaikuttaa pottoaineen räjähdysherkkyyteen. Sillä ei ole mitään vaikutusta aineen energia-ominaisuuksiin.

 • Cruisailija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ongelmahan ei tule olemaan oktaaniluku koska etanoli jopa palaa paremmin. Vaan etanolin pahatapa imeä kosteutta mikä taas ei tee hyvää raudasta valmistetuille polttoainelinjaston osille. Samoin kun kromipinnotteisen sylinterit ja muut osat taitaavat kärsiä (mopo ja mp osasto). Mp;ssä yleensä muutenkin suositus 98 suurien litratehojen vuoksi.

  Sinälläänhän puhtaampaa voi olla jos valmistus ei tuottaisi hirveesti hiilidioksidia, koska etanoli ollessaan puuta tai viljaa on sitonut hiilidoksidia, mutta niin pientä on ekoilu taas että menee samaan koppaan kun energian säästölamput mitkä aiheuttavat kanssa vielä ongelmia koska ovat ongelmajätettä ja säästöä ei käytännössä tule kun kesäaikaan mikä on suomessa lyhyt.

 • elektronika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  miksei huoltoasemilla voida myydä kolmea eri bensiinilaatua? kieltääkö sen joku laki?

 • Venäjälle tankkaamaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tosta EU:sta millään pääse eroon?

 • Vasemmistolainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näin meillä oikeistouskovaisuuden, katkeruuden ja rotuvihan ihmemaassa toteutetaan EU:n energia- ja ilmastopaketin velvoitteet liikenteen polttoaineiden uusiutuvuusasteen lisäämiseksi 10% kokonaisosuuteen. Tämänkin asian olisi voinut hoitaa viisaammin esim. tukemalla hybridiautojen hankintaa ja/tai rakentamalla kaasunjakeluverkoston sekä tukemalla kaasumoottoreiden hankintaa.

  Onneksi maata johtava oikeisto tietää, että tyhmä kansa äänestää isoissa vaaleissa 2011 ruiskukkapuoluetta kuten ennenkin. Lauantaisin sitten pikkupäissään kirotaan leivän, asumisen ja energian hinnan valtavaa nousua. Lopputuloksena mitään ei opittu ja vian todetaan olevan Suomen maahanmuuttopolitiikassa ja kaikissa sosiaaliturvan väärinkäyttäjissä.

 • Ilmastonmuutos?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennemmin vaikka maalisudit kaikille käteen ja muutama litra valkoista maalia, sitten asfalttia ja kattoja maalaamaan.

 • Honda VTR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten on mottoripyörien laita? Mistä löytyy vastaava lista, koska tietääkseni moottoripyörien moottorit pitemmälle "viritettyinä" ovat vieläkin herkempiä mm. polttoaineen suhteen.

 • 1997 AUTO

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ALENTAKAA SITTEN HINTAA 98 LAATUA 95 TASOON.

 • Kyllästynyt huhaahan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tää on huuhaata kuten kaikki nykyään mitä Suomessa tapahtuu. Kukaan ei laske miytään ja heti ollaan menossa viimeisimmän hullutuksen mukaan. Parempi tuhota sademetsät ja autot kaikella vouhotuksella. Vihreet ja aktivistit kiltisti hiljaa. Ei paljon järki päätä pakota toimimaan.

 • hippi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oma kone käy vedellä, mehulla, maidolla tai sitten korkeaoktaanisella joskus perjantaisin. Hyvin on pelannut, vaikka valmistajan takuu ei olekaan enää voimassa.

 • kop

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  palmuöljyä ei saada puita kaatamalla,vaan palmusta leikataan eräänlainen kukinto irti josta öljy jalostetaan,

 • HommatkaaHevonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ai ilmastonmuutoksen torjuntaa??? Etanolin lisääminen bensaan on kyllä niin tyhmää, ettei sitä tehtäisi ellei olisi aivan pakko. Nykyään öljy pitää kaivaa poliittisesti epävakailta alueilta usean kilometrin syvyydeltä kaukana avomerellä. Se alkaa olla jo liian kallista ja teknisesti haastavaa. Varsinkin EU:lle, jolla ei ole enää minkäänlaisia omia energiavaroja, vaan jokaikinen EU:ssa käytetty polttoainelitra on tuontitavaraa.

  Yhteiskuntarauhan nimissä öljytuotteet eivät kuitenkaan voi kallistua juuri yhtään, vaikka niiden tuottaminen käy jatkuvasti kalliimmaksi ja vaarallisemmaksi. Jännä nähdä kauanko tämä voidaan pimittää kansalta. Jos jollakulla on parempia vaihtoehtoja, niin antaa kuulua.

 • 99oct

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Enemmän olisin huolestunut 99oct katoamisesta, se kun on ainoa polttoaine lentobensan lisäksi mitä oma autoni sietää, noi laihat 95e ja 98e ei sovellu alkuunkaan vaan jatkuvasti saa venttiilejä olla rukkaamassa ja tulppia vaihtamassa. Joten ei muuta kun yli 100oct bensat mittareihin täälläkin kuten Saksassa, siellä sentään ymmärretään että ihmiset ajaa erilaisilla autoilla, ei kaikilla ole sitä vm. 05 corollaa alla kuten täällä.

 • Totuudentorvi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mites veneet ja veneiden perämoottorit ? Missä taulukot mitä voi käyttää vai voiko mitään ?

 • Tieva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ennen nykyistä 95 :sta tankkasin Ruotsista, siellä kun oli halvempaa bensaa kuin Suomessa. Ihmettelin, kun kulutus nousi noin 10%. Sitten selvisi, että Ruotsin bensassa oli jo etanolia mukana. Onkohan todelliset päästöt

  laskettu sen mukaan, että etanolia lisättäessa teho vähenee ja kulutus

  lisääntyy?

 • Diesel

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  98 oktaaninen bensa on muualla Euroopassa halvempaa kuin 95. Suomessakin olisi jos sitä käytettäisiin enemmän. Hinnat menee kulutuksen mukaan. 98 oktaaninen ei aineena ole paljon kalliimpi kuin 95

 • pzq

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mites mopot, moottoripyörät, ruohonleikkurit ym. Niistä ei ole mainittu mitään.

 • biili

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yksinkertaista.....98 käyttöön, ei se niin paljoa enempää maksa. Kiitos vihreät tästäkin hommasta.....etanolibensa sataa Soinin laariin.......

 • Wulletin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yks se ja sama millä suomen kokoinen maa ajelee. Voisi verrata samaan kuin "pieru hurrikaanissa". Ensinnäkin kaikenmaailman litteiden ja lättänöiden näyttöjen tekeminen saastuttaa saman verran kuin autoilu.

  Eikä niille ole väsätty mitään saasteveroa.

 • Egetsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entäs muut 4-tahti koneet? esim. veneen moottorit, ruohonleikkurit, moottorikelkat, yms, yms... Mistä edes saa tietää vanhemmista koneista käykö E10?

 • J.J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itseäni lähinnä harmittaa kun tuolta st1 huoltamolta on yhtenään tuo halvempi e85 bensa loppu :(

 • bensaasuonissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Etanolin pienemmästä energiamäärästä johtuen uutta e-kymppiä kuitenkin kuluu nykyistä ysivitosta enemmän." lantrataan bensaa ja kulutus tulee nousemaan MITÄ JÄRKEE TÄSSÄ ON!

 • Osku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tehokasta rahastusta ja ilmaston pilaamista:

  - E10:ntä kuluu enemmän kuin 95:sta -> päästöt?

  - 98:n päästöt on suuremmat kuin 95:n -> päästöt?

  - Katsastuksessa vanhojen autojen päästörajoja pitäisi lieventää, koska on pakko siirtyä 98:iin (E10 ei käy).

  - Paljonko uusien autojen tuotanto aiheuttaa päästöjä?

  Kukaan ei osaa vieläkään laskea tämän järjettömän EU-direktiivin aiheuttamia kokonaispäästöjä ilmastoon, joten voisiko tästä päätellä, että taas on Suomessa hötkyilty.

  Osaan hyvin kuvitella, että Etelä- ja Keski-Euroopassa mokomasta typeryydestä vähät välitetään.

  Hyvin ovat autojenvalmistajat osanneet lobata EU:n päättäjät tämän tyhmyyden taakse, voi jessus sentään.

  T. SAABit vm. 1990 ja 1992

  ps.

  Niillä ei ole tuhottu luontoa turhien autojen valmistamiseksi liki 20 vuoteen!

  Näillä ajelen edelleenkin ja siitä voisi joku laskea

  (valmistuspäästöt + romutuspäästöt + ajelupäästöt)/vuosi.

  Minun SAABieni päästöt/vuosi jäävät reilusti alle uuden auton päästöjen ennenkuin niilläkin on ajeltu ainakin 10 vuotta.

  Useimmat autot on siihen mennessä jo romutettu ja uudet ostettu ja kierre jatkuu...

 • Nissanisti Turusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syy miksi nykyinen 95E poistuu ei ole se etteikö kolmea bensiinilaatua voisi myydä rinnan, onhan niin ennenkin tehty. Luulen että taustalla on pelko siitä, että jos markkinoille tulisi kolme tai jopa neljä laatua, moni asema myisi kustannustehokkuuden nimissä silti vain kahta laatua, eivätkä kaikki autoilijat saisi enää kaikilta asemilta tarvitsemaansa polttoainetta. Nyt tätä pelkoa ei ole, eli viisas ratkaisu on minusta tehty. 98 on toki kallimpaa niille jotka siihen joutuvat siirtymään, mutta harvan sellaisen suomalaisen talous siihen kaatuu, jolla ylipäänsä on varaa autoilla. Tiedotus tässä tökkii, ei mikään muu.

 • eixhe hoxha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki"torni" voisi perehtyä polttomoottorin toimintaan. Oktaaniluku ilmaisee polttoaineen puristuksenkestävyyden.

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  tankkaan edelleen venäjällä.

 • Äly hoi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei ole kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Järkevintä olisi otta tuo uusi bensiini edellisten rinnalle ja antaa autokannan vaihtua uudempaan luonnollisen poistuman kautta. Niin kauan kun auto menee katsastuksesta läpi, sillä voi ajaa. Uuden auton valmistaminenkin rasittaa ympäristöä, joten ei todellakaan ole järkeä vaihtaa toimivia autoja uusiin vaan 'bensiinipakon' vuoksi.

 • äly hoiii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Höpöhöpöä ja vihreää vouhotusta vailla järkeä koko juttu. Hiilidioksidipäästöt eivät vähene, vaan lisääntyvät kokonaisuutta ajatellen. Ensinnä etanolin valmistus tuottaa hiilidioksidia, etanolilla lantrattua bensiiniä kuluu enemmän ja se tuottaa enemmän hiilidioksidia. Neljänneksen verran autoja siirtyy käyttämään korkeampioktaanista, josta kertyy lisäystä hiilidioksidipäästöihin. Moni vaihtaa autonsa uudelle poltoaineelle paremmin soveltuvaksi ennen aikojaan, jolloin näiden uusien autojen valmistuksessa syntyy vielä lisää päästöjä, jotka eivät ole pelkästään hiilidioksidia, vaan myös muita kasvihuonekaasuja, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Sopimattoman polttoaineen aiheuttamat moottorivauriot ja niiden korjaaminen aiheuttaa myös melkoiset päästöt. Vihreä vouhotusbensiini lisää päästöjä.

 • juurinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihme pelleilyä, en ollut kuullutkaan... Taitaa tulla auton vaihto eteen, no, voisinpa ostaa ihan piruuttani uuden Cadillac maasturin...

 • työmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  PAREMPIOSASTEN AUTOILLE SOPIVA SYSTEEMI... KIITOS HALLITUS TAAS.

 • Ww

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tiedottamisessa myös teksti-tv käyttöön tuollaisten aukeamattomien pdf-tiedostojen lisäksi jo ihan tasapuolisuudenkin nimissä.

  Onko USA:ssa ja muualla EU:n ulkopuolella vastaavat muutokset tulossa, vai saammeko me Eurooppalaiset autoilijat olla tiennäyttäjiä (maksajia) ja mallioppilaita taas kerran?

  Odottakaapas kun Kiinassa elintason nousun myötä rupeavat oiken kunnolla autoilemaan. Vaikka me keksisimme vedellä kulkevan auton, ei se paljon enää pelastaisi. Siinäkin tapauksessa me varmasti ihmettelisimme, mitkä kaksi vesilaatua myyntiin laitettaisiin, kun enempää ei mittarikentille saisi sopimaan? Olisiko hana vai lähde, meri vai järvi, joki vai puro se oikea "menovesi"-valinta?

 • Koneinssi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käytän 98:a, vaikka koneeseen riittää 95, sillä sen parempi puristuskestävyys sopii taloudellisuusajoon matalilla kierroksilla ja isoilla täytöksillä. Moottorissa ei esiinny itsesytytystä niin helposti. Hintaero on vain 3c eli n. 2%, mikä säästö on helppo saada kohtullisella vedättämisellä. Bensa ei muuten sitten räjähdä sylinterissä, vaan liekkirintama etenee alle äänen nopeudella, eli vain palaa. Asiantuntevat taloudellisuusajovinkit sopinevat tähän keskusteluun.

 • Öljykriisi ruokakauppaan?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös etanolia valmisteta usein ruuaksi sopivista raaka-ainesta? Jos tälle tielle lähdetään, maataloustuet ja ruuan tuontitullit tulee poistaa välittömästi.

 • köyhän asialla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  siin taas yksi orjuutuksen keino tuotiin käyttöön ! köyhältä viedään kulkuneuvo

  mitä kaikkea vielä EU- kuritus tuo tullessaan ? Missä on päättäjien järki kun suomalaisen asioita hoidetaan. PENSA 98 LAATUA 95 TASOON !

 • Vhum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En laittaisi etanolia sen enempää kuin eetteriäkään tankkiin. Eetteri palaa bensiiniä herkemmin ja korkeammalla lämmöllä. Sama juttu etanolin kanssa, joskin vaikutus on eetterin ja bensiinin välimaastossa. Autoteknikot voivat selittää mitä se tarkoittaa moottorille ja sen käyttöiälle.

 • Carina -97

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakkomyyntiä. Siirtymä-ajan pitäisi 98 oktaaninen olla samanhintaista kuin E10.

 • urpoko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  miten kaksitahti perämoottorit ,yleensä vaneen koneet.monella rantaasemalla on varaa pitää vain yhtä laatua 95e..

 • ransu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Maksako valtio mulle uuden auton että voin ruveta käyttämaan uutta polttoainetta? Nimittäin nyt käy niin että me jotka ajamme vanhemmilla autoilla niin joudumme maksumiehiksi koska 98 bensan hinta tulee nousemaan tämän muutoksen johdosta. Hyvä suomi!!!!!!!!!!!!

 • onko näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ihmettelen suuresti tätä ilmaston suojelua, autot,ymm.koneet tehdään pieni päästöiseksi mutta sitten sallitaan raktoriveto kilpailuja missä urakalla saastutetaan luontoa ja ihmisiä.väitän jos kerran pien hikkaset ovat syöpää aihettavia tulee pyöpä näissä kisoissa varmaan katselioelle...nämä pitäis ehdottomasti ensin kieltää...on se,outoa auton päästöt,mitataan katsastuksessa,sitten sallitaan kyseiset kilpailut..varmaan päästöt satakertaisia

 • Vanhempi kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervehdys

  Jos oikein muistan, niin osa bensiinin lisäaineista ovat eräänlaisia voiteluaineita esim. venttiileille, jotta ne toimisivat kunnolla. Nyt jos näitä jää pois moottori ei toimi pitkään. Oktaaniluku on vain puristussuhteeseen liittyvä suure.

  Todennäköisesti puutetta voisi korvata tankkaamalla osan 98:aa. Kuinka paljon prosentteina, en tiedä. Kannattaa selvittää. Tämä olisi vaihtoehto pelkän 98:n tankkaukselle.

 • Padu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi kohtuullista, että 98:n hinta pudotettaisiin samalle tasolle kuin uuden E 10:n hinta. Eli ei rangaistaisi ihmisiä, joilla nyt vain sattuu olemaan auto, johon tämä E 10 ei sovellu.

  Kyllä nämä vihreiden aikaansaamat toilailut tulevat kalliiksi tavalliselle kansalle kautta Euroopan. Heidän tarkoitushan toki onkin vaikeuttaa autoilua kaikella tavalla.

 • kuuleha sie vänskä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myö laitetaan tiikeri tankkiin.

 • Robba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Uuden bensiinin taustalla ovat EU-määräykset ja ilmastonmuutoksen torjunta."

  Onpa egologista kun tämän naurettavan uudistuksen seurauksena neljännes autoista lentää romukoppaan ja pitää valmistaa uudet autot niiden tilalle.

 • Vera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen tunnollisuus ilmastotalkoissa on naurettavaa. Henkilökohtaisten hiilijalanjälkien laskeminen on idioottimaista, kun meitä oikeasti on täällä viisi miljoonaa ja vähän päälle. Olen täsmälleen samaa mieltä nimim. "Nyt riittää" kanssa siitä, että jättiläisten pitäisi näyttää esimerkkiä. Tämä asia ei tunne sellaista tasa-arvoa, että kaikkien tekemisillä muka olisi samanlainen merkitys.

 • Hinaajan huuto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tienvarsille hylättyjen autojen määrä tulee kasvamaan?

 • Ekomies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Säätämistä kerrakseen.. Ääni perussuomalaisille täältäkin.

 • TH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se hienoa et täällä pidetään niin tärkeenä tota päästöä. Ja kaikki vanhat romut viedään Afrikkaan ja siellä ajetaan ne täysin loppuun. Eikä haittaa mitä pakoputkesta tulee. Se ei vissiin vaikuta ilmastoon jos Afrikassa suhaillaan vanhoilla romuilla.

 • Hullunmyrsky

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tähän uutiseen kaivattaisiin selvästi joitain faktoja tai edes niiden tapaisia. Tällä tavalla saadaan kyllä keskustelua tietenkin aikaiseksi.

  Syy miksi 95E korvataan E10:llä eikä 98E on se että 98E käy kaikkiin moottoreihin joihin 95E:kin, mutta 95E ei käy kaikkiin mootttoreihin joihin 98E käy.

  Määräävänä tekijänä polttoaineen oktaaniluku (95 vs. 98) eli puristuskestävyys. Jonka tulee olla riittävä, ettei polttoneste syty sylinterissä puristustahdin aikana itsestään vaan vasta sytytettäessä polttonesteilmaseos sytytyskipinällä. Tätä itsestäänsyttymistä kutsutaan nakutukseksi.

  Uutisen väliotsikko "Monilla auton vaihto edessä" on ehkä hieman liioiteltu, sillä kaikkiin moottoreihin joihin tälläkin hetkellä lytyy sopivaaa polttoainetta löytyy sitä myös jatkossa (98E). (Varmaan monilla on kyllä muista syistä autonvaihto edessä... ) Samainen 98E käy myös kaikkiin niihin Ruohonleikkureihin, mopoihin, moottoripyöriin ja muihin missä on tähän asti käytetty 95E:tä

  Etanolin vaikutukset moottoreille kohdistuvat pääasiassa kumiosiin (tiivisteet ja muut), jotka kovettuvat, kun etanoli liuottaa niistä ainesosia pois. Tästä taas seuraa niiden haurastuminen ja mahdollinen hajoaminen. Kertakäyttö etanolibensalla ei moottoria mekaanisesti hajota.

  Käyvät vaikka tärpätillä jonkin aikaa, kokeiltu on!

  Kokonaiskustannuksia katsottaessa jo nykyään ja varsinkin tulevaisuudessa, muutoksen jälkeen, on hyvin mahdollista että 98E:n tankkaaminen tulee kokonaisuudessaan halvemmaksi kuin 95E:n tai E10

  ps. Itse ajan dieselillä, Co päästöt yli 220. mutta lämpimät kesät on ihan mukavia...

 • fr33

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hanuristahan tämä on, mutta jotain on tehtävä koska öljyvarannot ovat saavuttaneet käännepisteen.

 • Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jep. Se oli sitten siinä, ei enää jaksa kattella tätä ilmastohömppää. Nyt lähti ääni Kokoomukselta Persuille!!

 • Mekaanikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki jotka ihmettelevät mitä ppitäisi tankata vuoden vaihteen jälkeen, tai jos tietää ettei autton uusi bensa sovi voivat tankata 98 oktaanista pensaa. Moottoripyöriin mopoihin ja moottorisahoihin sama juttu. Varsinkin 2-tahtisiin tuleva bensiini EI sovi koska alkoholi pesee öljyn pois. Eli 2-tahtisiin ehdottomasti tulevaisuudessa 98.oktaanista.

 • JepJep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onneksi on viisumi, bensa on halpaa kuin saippua ja maksaa viisumin hinnan takaisin nopeasti.

 • ansku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa-a voisko tuota tankata tankkiin sekä tuota uutta ihmeainetta että 98? Eikö sitä siksi siirrytä päästöperusteiseen verotukseen juuri siksi, kun uuuden ihme aineen jälkeen kaikkien autojen päästöt pienenevät ja autoilu tulee näin halvemmaksi? Vai olisiko sittenkin toisinpäin?? No meidän kaikkien yhteiseen kassaanhan ne rahat menevät niin on sitten vara maksaa kansanedustajien tulevat palkankorotukset, kun niillä pienillä on niin huonot tulot ja joutuvat nuita julkisia käyttämään työmatkoilla. Meillekin tänne pohjoiseen varmaan nyt rakennetaan kattava julkinen verkosto, jotta voimme pienentää hiilijalanjälkiä työmatkoilla?

 • peruss

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä että taas köyhiä piiskataan eniten:

  -Köyhillä on vanha auto -> vaihto 98:siin -> 98 hinta nousee kymmeniä prosentteja kun hinnoittelijat keksivät että se on "poistuva tuote" tai vaikka prkl uhanalainen laji!

  Ja suomessa on pakko olla se auto, oli sitten kuinka köyhä tahansa. Bussit kulkee kerran viikossa ja välimatkat on satoja kilometriä..

 • järki käteen...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuri näin... Ihmiset valittaa ilmastonmuutoksesta ja itkee kun mitään ei tehdä. Sitten kun jotain konkreettista yritetään tehdä niin johan nousee melu, kun MINÄ joudun ehkä tankkaamaan vähän kalliimpaa polttoainetta.

  Eli tasan niin kauan tulee ilmastonmuutoksesta olla huolestunut kunnes joutuu itse maksamaan sentinkin omasta pussista. Ihan hyvä niin, mutta tiedoksi teille itkijöille että asia nyt vain on niin että KAIKKIEN on osallistuttava kustannuksiin jos yhteiskunnan ympäristövaikutuksia yritetään pienentää. Ei ole sellaista tahoa joka tulisi ja maksaisi kaikki kulut puolestasi, ikävä kyllä...

 • Jahvetti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  voiku on vaikeeta, tänään klo 01:38

  "Huoltoasemille kun ei voi tuoda myyntiin kolmea eri bensiinilaatua"

  Voi voi. Eihän siitä ole kauaa kun huoltoasemilta sai 92:sta, 96:sta ja 99:iä.

  Tuohon aikaan 96 tehtiin sekoittamalla 99 ja 92 pumpussa. Siis todellisuudessa asemilla oli vain kahta laatua.

 • Näinkin voidaan lisätä nälkäkuolemia!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puun poltto aiheuttaa kaikkein eniten terveydelle vaarallisia päästöjä! Tästä ei puhuta koska se on niin vaikea uskoa! Nyt sitten toisaalla tarjotaan synninpäästöä syyllistetylle ja sen vuoksi anteeksi olemassoloaan pyytelevältä sukurasitteiselta suomalaiselta ryhdittömältä ja itsepetoksessa kieriskelevältä porukalta joka hurraten ja arvostelijoita moittien tämänkin nielevät! Todellisuudessa tämä polttoaine aiheuttaa hintojen nousua, nälänhädän ja kurjuuden lisääntymistä, kulutuksen kasvua ja hiilidioksidipäästöjen kasvua! Vihreät maalaisjuntit lisäävät näin kurjuutta globaalisti ja kerääväät rahat omien poliitisten lobbareidensa ja suursijoittajien taskuun! Idiootit!

 • omavarainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä EU on nyt valinnut äärimmäisen viisaan strategian, jota pieni Suomi myös noudattaa. Tavoitteena on siis päästä eroon öljyriippuvuudesta kohti energiaomavaraisuutta. Tämä uudistus on pieni, mutta tärkeä askel öljyriippuvuuden vähentämisessä. Siitä täytyy kyllä nostaa hattua, että taitavasti ollaan saatu naamioitua tämä ilmastonmuutoksen vastaiseksi toimenpiteeksi, vaikka kyse on ihan muusta!

  Haluaisitko itse olla ennemmin riippuvainen Lähi-Idästä vai paikallisilta markkinoilta tulevasta energiasta? Kohti uutta öljykriisiä vai energiaomavaraisuutta?

 • metsuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mites moottorisahat ja mönkiät? Kysytäänkö kuluttajalta suomessa mitään?? Ei on helpompaa tuoda uusi tuote markkinoille kun runnotaan se väkisin.Kansalaisethan on tyhmiä ja kuuliaisia suomessa. Keski-euroopassa olis tullu jo yleislakkoja tälläisistä tempuista.

 • Asentaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Skoda Felisia kirjoitti just oikein tästä,asiasta mutta millä nuo "päättäjät"ja tyhjäntoimittajat saisi uskomaan että harmia ja hankaluuksia tulee varmasti samoin kuin tuo jätevesi asetuskin suoraan "SIELTÄ".

 • oliko viimeinen bensakone minulla?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  aika huono lista. Se kyllä kannattaa muistaa, että jos autosta o maininta niinkuin esim. hondalla, että kaikki, nii en menis laittaa tuota uutta ainetta liki 20v vanhaan autoon.

  Kannattaa maksaa se 98-erotus nii pitkää ku o epävarma ja sitten vaihtaa autoon johon tuo E10 käy. Vähillä kilsoilla kyllä oikeesti tulee dieselistä mielenrauha, vaikka se 500e menee käyttövoimaveroon.

  Itse ainakin suositttelen tuota 98E:tä varmuuden vuoksi kaikille vanhemmille autoille, sillä tuo E10 o päästökkäämpi ja se o syövyyttävä myrkky.

 • köyhä jolla on 400 euroa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  400 eurolla saa 2000 luvun auton halvimmillaan.

  Ei kenelläkään ole noin köyhää, ei kenelläkään.

 • MT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikeasti? 5:stä prosentista 10:een? Tuon bensan koostumuksen ero ei kauhean isolta kuulosta. Eri asia olisi jos bensa olisi tehty merkittävästi pienempipäästöiseksi, paremmin yhteensopivaksi ja muutoksesta olisi tiedotettu etukäteen aiemmin. Ihan pelkkää kansan varpaille tallomista päättäjien puolelta. Onko tämä tilauspyyntö kunnon mielenosoitukselle?

 • hellurei

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pari faktaa...

  1) Huoltoasemat ovat mitotettu neljälle laadulle, dieselille, 98, 95 ja polttoöljylle. Noista 95 korvataan E10:llä

  2) 2000 vuoden auto on 10 vuotta vanha, sellaisia saa jo puoli-ilmaiseksi

  3) 95 on edelleen tarjolla suurimmilla asemilla, E10:n lisäksi, tosin poistuu hitaasti

  Mikä hätä tässä on?

  Muistatteko kun lyijytön bensa tuli? Hirveä itku siitäkin.

  Tämäkin on yksi esimerkki siitä, että Suomi on valittaja kansaa. Aina valitetaan ja syytetään muita.

  Ilmastonmuutoksesta syytetään muita, Suomella ei tietenkään ole osaa eikä arpaa mihinkään, ollaan puhtaita pulmusia lintukodossa.

  Jos sinulla on yli 10 vuotias auto, vaihda se pois ihan yleisen turvallisuuden nimissä. Mikään ei ärsytä liikenteessä niin paljoa kuin hidastelevat, haisevat ja yksi silmäiset vanhat rottelot, ja useimmin niissäkin ei ole valot edes päällä.

  Hyvin moni näistä "nuukailijoista" sitten käyttää sen 1800 euroa vuodessa, askin päivässä, röökiin. Jotkut enemmänkin.

  Jos poltat askin päivässä, se on 1800 euroa, jos kaksi, se on 3600 euroa vuodessa. Siihen vielä bisset niin, kyllä se vaan niin on että on vähätuloisellakin varaa vaihtaa sellaiseen 8-10 vuotiaaseen autoon, heleposti.

  Moottorisahoissa ja leikkureissa kyllä palaa melkein mikä vaan, ihan turha niistä hössöttää. Ruohonleikkaaminen on muutenkin yksi saastuttavimmista asioista kaupungeissa. Antakaa nurmikkonne vähän edes rehottaa, tulee pölyttäjille ravintoa.

  Maailma muuttuu, sopeudu tai kuole. Niin se menee, valittamisella ja katkeruudella ajaa itsensä vain ennenaikaseen säälittävään kuolemaan, kun muut menee ohi ja sopeutuu.

 • Että näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomi ei pysty yksinään "torjumaan" ilmastonmuutosta, senhän tietää jo pikkuskiditkin, mutta kyseessä ei ole siitä vaan RAHASTA. Valtio ja suur-yritykset ovat taas löytäneet keinon lypsää enemmän rahaa kansalaisilta. Nouskaa ihmiset barrikaadeille, yleislakkoa, vaatikaa että uudet vaalit pidetään NYT jne jne. Valta on kansalla, on aina ollut. Ilman kansalaisia ei ole veroja, ei mitään. Näyttäkäämme niille mitä mieltä kansa on ennenkuin on liian myöhäistä!

 • Romeo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entäs veneet, moottoripyörät, mopot, sahat, ruohonleikkurit jne? niidenkin käyttäjät saattavat haluta suojella luontoa ja käyttää vähemmän saastuttavaa, kukas informoi sopivuudesta?

 • Baas-mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäs siinä kimmastumaan. miksi ostatte autoja jotka on susia jo syntyessään?

  10 vuotisen autohistorian aikana oon omistanu vaan saabbeja. Hyvin toimii E10 -79 mallista eteenpäin.. vaikka ajelis vähäpäästöisenä pelkällä kossulla...

  laimentakaa sitä 98-O:ta vaikka vedellä.

 • torni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  >Käytän 98:a, vaikka koneeseen riittää 95, sillä sen parempi puristuskestävyys sopii taloudellisuusajoon matalilla kierroksilla ja isoilla täytöksillä. <

  Koneinssin olisi syytä käydä kertaamassa opintojaan. Auton venttiilit on suunniteltu tietyn puristuvuuden mukaan. Satunnaisten räjähdysten (knocking) määrä on moottorissa käytännössä nolla, jos käytät oikeaa oktaania.

  Korkeampaan siirtyminen ei tuota minkäänlaista hyötyä. Se on vain ylittää knocking-riman enemmän kuin 95, mutta kun sillä ei ole väliä kuinka paljon se ylittää sen, niin hyötyä ei ole olemassa. Satunnaiset räjähdykset ovat muuten sekä mitattavissa asiaan tarkoitetulla laitteella, että kuultavissa ne tuottavat erittäin selkeän koputuksenkaltaisen äänen, josta nimi on tullut. Tämä ääni eroaa päivänselvästi normaalista moottorin käyntiäänestä ja on suhteellisen helposti havaittavissa.

  Kyseessä on erittäin vanha urbaani legenda, jota monet (kemian ja mekaniikan alan koulutusta saamattomat) tuunauskorjaamoiden työntekijät mielellään levittävät.

  Tämän lisäksi suuressa osassa moderneista moottoreista on koputuksen havaitsemissensorit joihin moottorin ohjaustietokone reagoi ja muuttaa moottorin käyntiä polttoaineelle sopivammaksi. Tämän toiminta ja sen mahdolliset puutteet saattavat olla E10 yhteensopivuuden takana.

 • Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikäs ongelma tää on? Closed loopissa targetti 14.1:een ja wotissa kattellaan saako jopa kovemalla sytyllä vedellä. Saas nähdä miten näkyy pakolämmöissä, säätämistähän tuo vaan vaatii.

 • Jontti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Bensiini on pahempi, tehokkaampi ja myrkyllisempi liuotin kuin etanoli, etanoli ei riko mitään kumi-, muovi- tai metalliosia, jotka kestää bensaakin, päinvastoin.

  Etanolin oktaaniluku on aina korkeampi kuin 95E bensiinin.

  Mikä tahansa ruiskumoottori pystyy säätämään syötön sopivaksi noin vähälle etanoliosuudelle. Myös ladan ruisku, vaikkei entistä maahantuojaa näytä asia kiinnostavankaan.

  Kaasuttimella varustetulla autolla ajavat tai motoristit osannee itse vaihdella suuttimet ja säätää kaasarinsa.

  Mikä ongelma täs ny o?

 • foo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  torni, kertaa itse. Ei ole olemassa mitään "nakutusrimaa" joka ei riippuisi polttoaineesta. 98 kestää puristusta enemmän kuin 95, mutta tietenkin jos puristussuhde (joka on itse asiassa dynaaminen jos nokka-akselien ajoitus on suunniteltu niin ja tietenkin ahdetuissa) ei ole erityisen korkea 98:sta ei saa hyötyä.

  Jontti, väärin. Etanoli syövyttää metalleja eri tavalla kuin bensa. Vesiliukoinen yhdiste käyttäytyy eri tavalla kuin öljyjaloste.

 • Lapinmies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä nää kaikkea keksii että meiltä sais imettyä viimisetkin rahat.Ensin ne päättää ja sit ilmoittaa.Mahtaako tälläsiä EU sopimuksia noudattaa muut kuin suomi.ja kansa maksaa,no Anni,Oras ja muut pipeltäjät on varmaa tyytyväisiä.äänenin siirtyy persuille,saa loppua nää suomen viherhömpötykset menisivä vauhkoomaan kiinaan intiaan ja venäjälle eiköhä euroopassa eletä siististi.

 • Suomi pelastaa maailman yksin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lehdistö ei ole perehtynyt asiaan.

  Muutos ei ole kovin dramaattinen. 95 ei postu mihinkään. Lähes kaikki autot voivat käyttää 95 kuten ennenkin. Vanhemmat autot saatavat joutua käyttämään 98 bensaa. Satunnainen 95 käyttö ei niissäkään aiheuta ongelmia, poislukien erikoisautot, museoautot jne. jotka nytkin käyttävät jotain erikoissekoitusta.

  Koko bensamuutos on nykyhallituksen, kokoomus-kepu-vihreät kätten jälkeä. Äänestä oikein niin voit vaikuttaa tähänkin asiaan. Eli valtiovalta määrää maailman tiukimmat normit ja asettaa verot eri polttonestetuotteille.

 • piruja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EI TÄMÄ AINAKAAN OLE KUIN TEKOPYHÄÄ YMPÄRISTÖN HOITOA! Miksi kansalaisten täytyy kärsiä tulevissakin sukupolvissa, Teidän markkinataloutta pyörittävien mielen oikuista? Vai onko pelastus jo näkyvissä, kun uusi mahdollisesti "elämään sopiva" planeetta kun on löydetty? Ja tietenkin olette kaikki vielä "kristittyjä?! Häpeän Teitä ja Teidän kauttanne suomalaisuutta.

 • XXX

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkää ihmiset iniskö : P lopettakaa punaniska-toiminta ja hankkikaa tarpeeksi uusi auto tai vaihtakaa mopoon : P

 • Skoda Felicia 2000

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni tämä päätös on tehty yhtä huonosti valmisteltuna kuin se jätevesijuttu. Taaskaan ei ole tutkittu, mitä etanoli vaikuttaa esim. auton ja bensapumppujen putkistoihin. Tässä on erittäin vahva Nesteen lobbauksen maku koko jutussa.

  Haluankin tietää, mistä ruoka-aineesta tämä Nesteen etanoli on tehty, sokeriruo´osta orjatyövoimalla, vai maissista. joka on ihmisten pääruoka mm Etelä-Amerikassa vai kookosöljystä, jonka takia hakataan maat paljaaksi eroosion tulla!!!!!! Media: ottakaa selvää!

  Aikaisemmin yllytettiin (S.Niinistö esim.)ihmisiä vaihtamaan käyttökelpoisia autojaan uudempiin vähempipäästöisiin, mutta eipä tullut mieleen, että ne vanhat antavat työtä monelle autokorjaamolle ja sitä paitsi uuden auton tekemiseen kuluu VARMASTI enenmmän hiilidioksidia yms kuin mitä sen vanhan auton käyttö aiheuttaa. Ja useimmiten ne vanhat autot ovat vähempivaraisilla ja vanhemilla ihmisillä, jotka tarvitsevat välttämättömästi autoa vaikkapa kaupassa käyntiin ja muuhun pienempään ajoon etenkin muualla kuin Suus-Helsingin alueella.

  Jotenkin ns päättäjät elävät kuin eri planeetalla kuin tavalliset ihmiset. Olen sitä mieltä, että asia pitäisi lykätä tulevaisuuteen, jotta ehdittäisiin harkita sitä muultakin kantilta.

 • Harkka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tekopyhää ilmansuojelua,samalla kun joka paikkaan rakennetaan hidastuskorokkeita josta on jo tehty tutkimiksia eräässä kaupunki taajamassa laskettiin vaikutukset kun jarrutetaan ja taas kiihdytetään niin vuoden aikana kuluu autoilijoilta yli 300 000 e ylimääräisenä polttoaine kuluina ja ilmaan tietysti tonneittain päästöjä.ja liikenneympyrät sama juttu.eu päättäjät itse sahaavat brysselin ja starsburgin väliä lentokoneella päivittäin vaikka asiat voitaisiin päättää yhdessä paikassa se olisi jo päästöjen vähentämistä.no entäs Rekkojen "kaventaminen" esim.kutiotavaraa ajettaessa reilu 50 yhdistelmä krm:aa jää yksi kuorma ajamatta auton kaventamisen vuoksi.no mitä tekee lisä ajoneuvo eli rekka tietysti saastuttaa ja on tiellä onnettomuuksissa yms mukana näitä esimerkkejä on vaikka kuinka.Ps taitaa olla melkoisia puupäitä sillä eu:ssa.

 • Los_Bomberos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kenelläkään ei luultavasti kiinnosta tiedottaa minkäkaltaisiin moottoripyöriin tämä soveltuu? Mutta eihän sitä ole vähemmistöistä ennenkään Suomessa kiinostuttu.

 • Omena vm.1996

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, nämä ns. vihreät pätevät E-Suomen kaupungeissa, joissa on kohtuullinen joukkoliikenne.

  Lande-Suomen vihreät on jo aikaa sitten syrjäytetty, siis ne, jotka elävät ihmisen tasolla.

  Skoda Felicia iski monin tavoin asian ytimeen!

 • Hammurab

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "E10 käytetään etanolia, jota maatalous tuottaa. Viljatonnin tuotantoon menee dieseltonni. Viljatonnista tulee 800 kg etanolia. Kuljetuskustannukset syövät tästä vielä 100 kg. Tonni dieselia energiamäärältään vastaa 1200 kg etanolia.

  Nämä "ilmastoekspertit" hyödyntävät sitä, että kehityismaissa 1 litra dieselia maksaa 0,35 euroa ja työ on miltei arvotonta. Sillä ne tuottavat viljaa (kasvihuonepäästöjä, lannoitteita ym), kuljettavat viljan eurooppaan, jalostavat sen ja myyvät sen 1,30 euron hintaan, mikä menee tällä Suomessa läpi, kun polttoaineiden arvosta on ainakin 80 senttia veroja.

  "

  Suomen kansa on aina ja tulee olemaan helpolla höynäytettävissä. Kun herrat sanoo, niin lampaat tottelee.

 • metanolman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän autot aina jonkin aikaa kestävät mitä litkuja tahansa. Mutta hinta pelottaa. Etanoli on kallista, ja sen hinta voi nousta mihin vain. Jos uusi 95etanol on vaikkapa vain 40 senttiä kalliimpaa litralta kuin nykyinen 95, se pakottaa nostamaan 98 hintaa vähintään saman 40 senttiä. Muuten kaikki alkavat ajaa 98:lla. Mikäli kalliimpaa raaka-ainetta ei kompensoida valtion puolesta mitenkään, ensi kesänä bensiinistä maksetaan 2,5 euroa litra. Ja jos kompensoidaan, mistä otetaan ne sadat tai tuhannet miljoonat mitä tämä leikkiminen maksaa.

  Luonnonsuojelua saa ja pitää harrastaa, mutta tolkku pitää olla typeryyksissäkin.

 • tire

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  voi emmi ja muut tytöt.seuratkaa muutakin kuin bbtä,jos tämä teille yllätys nin lukekaa tai ottakaa selvää talviautoilusta sekin on tulossa,ettei yllätä.

 • Pentti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä on keskustapuolue ja pääministeri Marja Kiviniemi taas olleet säätämässä tuloja maanviljelijöille, päästöistähän tässä ei ole kyse. Joten muistakaa äänestää jaloilla!

 • Jontti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  foo: Bensiinin ja etanolin seos ei ole vesiliukoinen yhdiste. Etanolilla ei ole suurempia metalleja syövyttäviä ominaisuuksia kuin bensiinillä. Etanoli toki on vesiliukoinen ja helposti veden avulla etanolin voi bensiinin seasta erottaakin. Etanolia on tähänkin asti ollut siellä bensiinin seassa (lyijystä luopumisen jälkeen). Bensiinin sekaan on moottoriin aina myös kulkeutunut pikkuriikkisiä vesimääriä, tämäkin jatkuu samalla tavalla.

  LADAN (ex-)MAAHANTUOJA VALEHTELEE. Ladoissa käytetään Boschin tai GM:n bensiininsyöttöohjausjärjestelmiä, jotka ihan samoin kuin muissakin autoissa osaavat säätää seoksen, varsinkin noin lievän muutoksen helposti. Samoilla romuilla ajelevat ukrainassa ja ranskassa, joissa on 20% enemmän etanolia beniinissä. Ja samoja ruiskuja on suomessakin monissa muissa merkeissä. Entisen maahantuojan, Delta-auton, valehtelun vaikuttimena lienee varmaan lapsellinen katkeruus entistä omistajaansa kohtaan, jonka loistotuotteita eivät enää saa toimittaa ;) .

 • Purnukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä linkki, josta voit tarkistaa E10:n soveltuvuuden menopeliisi. Myös osa pienmoottoreista löytyy täältä.

  http://www.e10bensiini.fi/e10-bensiinin_soveltuvuus/

 • köyhä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Köyhät kyykkyyn, ajakaa kalliilla bensalla ne, joilla ei ole varaa uusiin autoihin.Eipä nykyhallituksen aikaan mikään yllätys! Laskekaa 98 hintaa.

 • rolle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  mites tämä uusi litku tulee toimimaan mottoripyörissä/perämoottoreissa? osaako joku kertoa?

 • Fiat-poika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kertokaa joku viisaampi, että pitäisikö mun ymmärtää että ennen vuotta 2000 ostetut Fiatit ei käy e10:llä?

 • Bart

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Autoalan keskusliiton lobbarit on tehneet hyvää työtä. Taas saatiin Suomessa aikaan laki, jolla siirretään köyhien varallisuutta rikkaille ekologisuuden nimissä.

 • Merde

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas uusi direktiivi(käskykirje).EU ja varsinkin (taas) suomi pelastaa maailman ilmastosaasteesta!?Miten käyttäytyvät Pohjois-Amerikka,Etelä-Amerikka,Afrikka,Venäjä,Aasia ja Australia???Vaihtuuko siellä polttoaine?Eipä ole lehdissä mitään mainintaa.Jos pakko ei koske niitä...tämä on todellista pakkovaltaa ja kyykyttämistä!!!

 • Kissa kippurahäntä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittämätöntä puuhastelua!

 • Lovi lompakkoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kulutus kasvaa ja polttoaineen hinta nousee - Siinäpä hieno yhtälö.

 • faktat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Juuri näin... Ihmiset valittaa ilmastonmuutoksesta ja itkee kun mitään ei tehdä. Sitten kun jotain konkreettista yritetään tehdä niin johan nousee melu, kun MINÄ joudun ehkä tankkaamaan vähän kalliimpaa polttoainetta.

  Eli tasan niin kauan tulee ilmastonmuutoksesta olla huolestunut kunnes joutuu itse maksamaan sentinkin omasta pussista. Ihan hyvä niin, mutta tiedoksi teille itkijöille että asia nyt vain on niin että KAIKKIEN on osallistuttava kustannuksiin jos yhteiskunnan ympäristövaikutuksia yritetään pienentää. Ei ole sellaista tahoa joka tulisi ja maksaisi kaikki kulut puolestasi, ikävä kyllä."

  Oletkohan sinä hyvä ihminen tutkinut ollenkaan tätä asiaa. Miten se auttaa ilmastonmuutokseen yhtään jos me kaikki tankataan sitä 98:a, joka on tuo mainitsemasi "vähän kalliimpi polttoaine". Eihän siitä ihmiset nyt rutkutakkaan, vaan siitä että markkinoille ollaan tuomassa uutta, helppoa ratkaisua ilmastonmuutokseen jotta ihmisten ei tarvitsisi luopua mistään.

  Kuinka tehokas tämä sitten on? E10:ssä käytetään enemmän etanolia. Lue: itse polttoainetta on vähemmän litrassa E-kymppiä kuin litrassa esimerkiksi vanhaa kunnon ysikasia. Ihan saman verranhan me käytämme sitten tätäkin polttoainetta kuin edellistä, tankkauskerrat tihenevät. Päästöthän on periaatteessa aivan samat, tuskinpa tämäkään mitään ilmastonmuutosta estää. Turha luulo. Ihmiset käyttävät jo nyt noin 6 maapallollista.

  E-kymppiä mainostetaan myös sillä että "kasvava bio-osuus vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä". Kysymys kuuluukin että mistäs tämä kasvava bio-osuus revitään. Siirryimme hupenevasta luonnonvarasta toiseen luonnonvaraan joka loppuu myös aikanaan. Niin sitä pitää! Kestävää kehitystä ja sillee.

 • totuus esiin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  eikä tässä vielä kaikki:)

  "Vuodenvaihteen bensiiniuudistus tuo uuden 95 E10 -laadun Suomessa mittareihin kertarysäyksellä. Tuleva kymmenen prosenttia etanolia nykyisen viiden sijaan sisältävä E10-polttoainekin on vain välivaihe. Eurooppalaisen päästöjen vähentämiseen vuoteen 2020 tähtäävän ympäristöohjelman mukaan etanolia on tulossa bensaan vielä rutkasti lisää"

  ELI TÄLLÄ HETKELLÄ EI kannata ostaa enään tavallista bensa autoa, vaan uuden auton ON OLTAVA Flex-Fuel auto, jos meinaa tankata sitä tulevaisuudessa.. kun etanolin osuutta lisätään, seuraavaksi tulee E20.

  Suurinosa tällä hetkellä 10.10.2010. myytävistä "tavallisista bensa-autoista" voi käyttää korkeintaan tätä E10 etanolibensaa.

 • Setä Samuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin eihän kyseessä ole kun se, että jonkun iso kenkäisen 6-v lapsella on osakkeita tai jotain muuta kytkyä näitä aineita valmistaviin firmoihin, ja tietenkään tämä joku ei kysyttäessä millän muista ko asiaa tai toteaa vain et nykyää nuoret o niin omatoimisia...nimittäin tällä uudella bensalla, ja sen valmistuksella ei todellakaan ole mitään tekemistä luonnon säästämisen kanssa.

 • DD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nykyinen soveltuvuuslista päivitettiin, joten linkki on vanhentunut. Tässä päivitetty lista:

  http://www.e10bensiini.fi/files/129/E10_soveltuvuus_henkiloautoihin_25_10_2010.pdf

 • ami

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ei sitä muuten tehtäis, mutta kun ihmiset-köyhät-siis ajaa vanhoilla autoillaan pari tuhatta km vuodessa, pitää ne saada pois purettaviksi ja muorit kävelköön kauppareissunsa kun linkkaritkin on lopetettu...pitää varmaan hommata heppa

 • PROHVESSOR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  VALTION RAHASTUSTA !!!!!

  jos kulutus kasvaa ja etanolia vain 10 % niin päästöthän nousevat VAI MITÄ

  RUOTSALAINEN TUKIMUS SUOSITTELI ETTÄ ETANOLIAA EI LISÄTTÄISI 8 PROSENTTIA ENEMPÄÄ KULUTUKSEN KASVUN VUOKSI...

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voittajina ei ole autoteollisuus tai polttoainekauppiaat vaan maataloustuottajat, jotka vijelevät etanolin valmistukseen tarvittavan maissin tai muun alkutuotteen. Maksajina ovat kaikki veronmaksajat riippumatta siitä omistaako auton tai ei. Jalankulkija ja polkupyräilijä osallistuvat myös veroeuroillaan, -dollareillaan, -jeneillään näihin talkoisiin. Koko läntisesäs maailmassa on sama hullutus menossa.

 • maamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kun on vikströmissä kuulasytytys, niin sopiko tämä etanoli bensa siihen vai pittääkö laettaa uuvet pelit

 • Tilulilu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä vaan se on rikkaiden oikeus ajella autolla(uudella), yrittäkä nyt pysyä kodeissanne ja näyttää köyhiltä, älkää menkö työläisperheet nauttimaan herrojen hiihtokeskuksiin ja haisemaan hielle....siitäs saimme, kun herrojen elkeet tarttuivat narriin.

 • lasse

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ysikasin kulutus kasvaa tietysti niin paljon että E kympin hyöty kumoutuu siihen.

 • Fiat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Fiat-poika, 03.10. klo 09:02

  Kertokaa joku viisaampi, että pitäisikö mun ymmärtää että ennen vuotta 2000 ostetut Fiatit ei käy e10:llä?

  Valitettavasti harva vuotta 2000 ennen ostettu Fiatti käy yhtään millään...

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä