A-studio

Tuoreimmat

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Analyysi: Hallituksen sote-matka lähtöviivalla – heti meinasi mennä kuppi nurin

Keskusta sai haluamansa 18 maakunnan Suomen. Pieni tyylirikko maakuntien Suomeen on se, että kolmen itsehallintoalueen pitää järjestää sote-palvelunsa yhdessä toisen alueen kanssa. Hallitus uskoo vahvaan valtion ohjaukseen. Sen varassa lepäävät kolmen miljardin säästöt, palveluiden yhdenvertainen saatavuus sekä niiden laatu ja kehittäminen. Entä jos valtion ohjaus ei onnistu? Vaarantuuko sote-uudistus?

Mika Mäkinen

Sisäministeriö pelästyi turvapaikanhakijoiden määrää – pyysi viestintägurut ideoimaan "valtavaa myrskyä"

Sisäministeriö kutsui alkusyksystä viestintäyhtiöitä kehittelemään ministeriön johdolla juttusarjoja ja kampanjoita turvapaikanhakijoista. Viestintäjohtaja Mika Mäkisen mukaan tapahtumassa oli kyse "puolituttujen kyhäyksestä". Lopputuloksena syntyi ainakin "vihapuhevideoita", muista tuotoksista Mäkinen ei kerro. Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan operaation taustalla oli pelko.

Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros

Sote-analyysi: Ainakin kolme kysymystä rahasta on yhä ilmassa

Tulevat itsehallintoalueet saavat rahoituksensa valtiolta. Se on ison rahoituspäätöksen valmistelun lähtökohta. Kunnat eivät enää voi rahoittaa sosiaali- ja terveyspalveluja, koska ne eivät päätäkään niistä. Hallitus lupaa selvittää myös itsehallintoalueiden verotusoikeuden. Se tuskin tuottaa tulosta. Muutoksesta tulisi niin iso, ettei se sovi hallituksen aikatauluihin ainakaan ensivaiheen ratkaisuna. Tulevina kuukausina luvassa on verta, hikeä ja kyyneleitä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä