Terveys |

A-studio: Virossa leikatuista rintaimplanteista voi paljastua ikävä yllätys

Monella Virossa rintaimplantit leikkauttaneella naisella saattaa tietämättään olla sisällään myös terveydelle haitalliset implantit.

Kaksi lääkäriä potilaan vierellä leikkaussalissa.
Suomalaiselta "Niinalta" poistettiin Tallinnassa laitetut silikonit ja tilalle laitettiin kehon omaa rasvaa. Operaatiosta kuvattiin samalla opetusvideo. Operaation aikana paljastui, että "Niinalle" olikin laitettu eri implantit kuin etukäteen oli luvattu. Kuva: Yle

Virossa on laitettu vuosien ajan naisille eri rintaimplantteja kuin naiset ovat luulleet saavansa. Joillekin potilaille on esim. esitelty tiettyjä implantteja, mutta leikkauksen jälkeen on paljastunut, että potilaalle onkin asennettu aivan erilaiset implantit.

Rintaimplanteista nousi kohu alkuvuonna, kun kävi ilmi, että ranskalainen PIP-yhtiö oli vaihtanut 2000-luvun alussa kalliin lääkesilikonin halpaan teollisuussilikoniin.

Silikonikohun jälkeen useat suomalaiskirurgit ovat poistaneet Virossa otettuja implantteja. Rinnoista on paljastunut Rofil Medical-yrityksen implantteja. Yritys on teettänyt implanttejaan PIP-yhtiön tehtaalla. Samaa tuotetta markkinoidaan myös M-implanttien nimellä.

PIP- ja M-implantit hajoavat ja vuotavat muita implantteja useammin. Ne myös lisäävät tulehdusriskiä. PIP-implanttien käyttö kiellettiin Euroopassa vuonna 2010. Kun myös M-implanttien todettiin sisätävän teollisuussilikonia, osa Euroopan maista, kuten Saksa, kielsi myös M-implantit. Virossa niitä ei kielletty.

Keskustele uutisesta 37 kommenttia

A-studiolle tarinansa kertoneet, silikonikohun säikäyttämät naiset saavat heikosti tietoa implanteistaan. Osa virolaiskirurgeista ja naisia Viroon välittävistä suomalaisista konsultaatioyrityksistä väistelee vastuutaan. Oletko sinä saanut luotettavaa tietoa implanteista? Ottaisitko rintaimplantit ulkomailla? Kaunistellaanko leikkausten riskejä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä