Terveys |

A-studio: Virossa leikatuista rintaimplanteista voi paljastua ikävä yllätys

Monella Virossa rintaimplantit leikkauttaneella naisella saattaa tietämättään olla sisällään myös terveydelle haitalliset implantit.

Kaksi lääkäriä potilaan vierellä leikkaussalissa.
Suomalaiselta "Niinalta" poistettiin Tallinnassa laitetut silikonit ja tilalle laitettiin kehon omaa rasvaa. Operaatiosta kuvattiin samalla opetusvideo. Operaation aikana paljastui, että "Niinalle" olikin laitettu eri implantit kuin etukäteen oli luvattu. Kuva: Yle

Virossa on laitettu vuosien ajan naisille eri rintaimplantteja kuin naiset ovat luulleet saavansa. Joillekin potilaille on esim. esitelty tiettyjä implantteja, mutta leikkauksen jälkeen on paljastunut, että potilaalle onkin asennettu aivan erilaiset implantit.

Rintaimplanteista nousi kohu alkuvuonna, kun kävi ilmi, että ranskalainen PIP-yhtiö oli vaihtanut 2000-luvun alussa kalliin lääkesilikonin halpaan teollisuussilikoniin.

Silikonikohun jälkeen useat suomalaiskirurgit ovat poistaneet Virossa otettuja implantteja. Rinnoista on paljastunut Rofil Medical-yrityksen implantteja. Yritys on teettänyt implanttejaan PIP-yhtiön tehtaalla. Samaa tuotetta markkinoidaan myös M-implanttien nimellä.

PIP- ja M-implantit hajoavat ja vuotavat muita implantteja useammin. Ne myös lisäävät tulehdusriskiä. PIP-implanttien käyttö kiellettiin Euroopassa vuonna 2010. Kun myös M-implanttien todettiin sisätävän teollisuussilikonia, osa Euroopan maista, kuten Saksa, kielsi myös M-implantit. Virossa niitä ei kielletty.

Keskustele uutisesta 37 kommenttia

A-studiolle tarinansa kertoneet, silikonikohun säikäyttämät naiset saavat heikosti tietoa implanteistaan. Osa virolaiskirurgeista ja naisia Viroon välittävistä suomalaisista konsultaatioyrityksistä väistelee vastuutaan. Oletko sinä saanut luotettavaa tietoa implanteista? Ottaisitko rintaimplantit ulkomailla? Kaunistellaanko leikkausten riskejä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ylen vaaliennuste: SDP ja kokoomus tasoissa kakkosina

Video: Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.
13:44

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 22.01

Kaikki puheenjohtajat ovat onnitelleet keskustan Juha Sipilää hyvästä tuloksesta. Ylen politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti muistutti kuitenkin, että Sipilän tilanne ei käy kateeksi, kun tästä lähdetään hallitusta rakentamaan.

Kello 22.00

Kaikki ministerinä nyt olevat näyttävät saavan paikan uuteen eduskuntaan. Erityisen kovan potin on saamassa uutena ehdokkaana RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Kello 21.56

Keskustan konkariedustaja Paavo Väyrynen on menossa kirkkaasti taas jakaranda-tuolin ääreen eduskuntaan. Nykyinen euroedustaja on ilmoittanut, että hän jatkaa Brysselissä, mikäli ei saa paikkaa ministerinä uudessa hallituksessa. – Valtioneuvosto on se, missä politiikkaa tehdään, Väyrynen totesi Ylen haastattelussa.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä