Kotimaa |

Aamulehti: Eri poliisilaitokset sakottavat ylinopeudesta eri tavoin

Eri poliisilaitokset sakottavat ylinopeudesta vaihtelevasti, kertoo Aamulehti. Lehti selostaa Innomikko Oy:n tekemää tutkimusta, joka selvitti lokakuussa 2009 voimaan tulleen tiukemman ylinopeuksiin puuttumisen vaikutuksia.

Tiukentuneen nopeusvalvontaohjeistuksen mukaan huomautuksen saa, jos ylinopeutta on 6–10 kilometriä tunnissa. Rikesakko tulee vähintään 11 kilometrin ylityksestä.

Vaikka poliisi lokakuussa 2009 ohjeistettiin puuttumaan aiempaa pienempiin ylinopeuksiin, keskinopeudet eivät juurikaan pudonneet. Niinpä sakkojen määrän olisi pitänyt lisääntyä. Kuitenkin noin puolet poliisilaitoksista kirjoitti kesällä 2010 saman määrän ylinopeussakkoja kuin ennenkin, eli puuttumiskynnys ei kaikkialla ole laskenut.

Aamulehden mukaan poliisilaitosten puuttumiskynnystä pyritään nyt yhtenäistämään.

Kommentoi aihetta (18 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Volvo-nainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alinopetta ajavat pakoittavat jopa päiväsakko ylinopeusohituksiin.

  Poliisit voisivat kädestäpitäenopastaa näitä alinopeutta ajavia teiden kunkkuja.

 • Free country

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kentän poliiseilla on realistinen käsitys siitä, mikä on oleellista ja mikä ei. Kovat ylinopeudet ovat laskeneet jo usean vuoden ajan ja se on hyvä asia. Nipottamisen sijasta poliisit keskittyvät risteysten, koulualueiden ja muiden vastaavien valvontaan eikä esimerkiksi moottoritieratsioihin tai suon keskellä päivystämiseen.

 • Arska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erästä suomalaista elokuvaa lainaten, "tillin tallin tasapää". Noilla resursseillako pitäis joka risaukseen tarttua? Pitäiskö panostaa teiden kuntoon eikä jatkuvaan rajoittamiseen ja nopeuksien laskemiseen?

 • Poliisiin pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa ympäri Suomea, koska poliisiasemien päälliköillä on valta tehdä omia päätöksiä, jotka eivät tarvitse olla linjassa muiden asemien kanssa.

  Itse sain kokea tämän siten, että jouduin suorittamaan ajokortin ykkösvaiheen uusiksi. Joillain poliisiasemilla oli tuolloin puolen vuoden armonaika ensimmäisen vaiheen kortin päättymisen jälkeen, jolloin sai uuden ykkösvaiheen kortin, että voi suorittaa kakkosvaiheen. Omassa opiskelukaupungissani valitettavasti ei, mutta sitä en tiennyt. Olin lisäksi saanut tuon tiedon poliisin omilta kysymys&vastaa -sivuilta ja siksi tietoisesti lykännyt kakkosvaiheen suoritusta rahatilanteen huonouden vuoksi. Ongelma oli vain se, että vastaus oli eri poliisiaseman sivuilla. Mutta kuinka olisin osannut mitenkään epäillä, että omallani voisi olla eri sääntöjä? Kyllä meni siinä luottamus poliisiin ja jäi se vähäinenkin ajokokemus saamatta.

  Kyykytystä, sanon minä. Olen vieläkin vuosien jälkeen vihainen.

 • 40 tht km tiellä/v

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ylinopeutta ei saa ajaa. On kuitenkin selvää että kaikki suomalaiset joissakin tilanteissa varmasti ajaa yli sallitun rajan. Tämä on erittäin huonoa, jos ollaan esim. ydinkeskustassa. Toinen juttu on isot valtatiet joissa nopeus saattaa nousta sen 11kmh yli, ohitustilanne yms. Silloin, jos tilanne ei ole vaaraa aiheuttava, ymmärrän kyllä poliiseja etteivät puutu pieniin ylityksiin. Olen edelleen sitämieltä että vaikka laki on laki, kyllä suomalainen poliisi osaa suhteuttaa tilanteen ja siitä aiheutuvan rangaistuksen kohdalleen.

  Toivoisin että me suomalaiset osattaisiin ajaa nopeusrajoitusten mukaan, mutta myös siten että ei ajettaisi alinopeutta joka tänäpäivänä aiheuttaa merkittäviä ruuhkia. Liikenteen virran mukana on pysyttävä ja ajettava tietysti kelinkin mukaan, mutta jo alle 15kmh alitus, aiheuttaa ruuhkaa ja pahoja ohituksia/ylinopeutta, tämän olen huomannut. Kaahareita ei varmasti saada loppumaan vaikka tehtäisiin mitä.

  Turvallista matkaa...

 • Keskisestä Suomesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan niillä ny himskatti muutakin tekemistä kun pysäyttää yli puolet autoilijoista sen muutaman kilometrirn ylityksen takia.

 • Väiski

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aha ,että sakkojen määrän pitäisi lisääntyä , voisko sitä lisärahaa kerätä jotenkin muuten?

  Liikenne-onnettomuuksien määrät ovat vähentyneet koko ajan eli turvallisuuteen ei ole niinkään tällä sakotuksen tiukennuksella vaikutusta ollut.

 • ANARKISTI

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alas nopeudenvalvonta ja kyttäysvalta. Ylös kansalaisoikeudet!

 • Teppo.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän alkaisi olla korkea aika jättää meidät työssäkäyvät autoilijat rauhaan. Mikä tätä maata oikein riivaa?

 • motalwho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poliisit ovat jo valmiiksi ylityöllistettyjä ja väkeä ollaan ennemmin vähentämässä kuin lisäämässä.

  Ei siis ihme jos poliisi ei halua lisätä omaa paperinpyöritystään pienten rikkeiden takia.

 • mersumies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ihmeessä pitäisi lopettaa poliisien terveen järjen käyttö.

 • Liikkuja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Piti olla ihan selvä systeemi, mutta ei olekaan. Transporterin perässä välähtää välillä, vaikka nopeutta ei ole paljon mitään - pelotteeksiko?

 • hmm

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ongelma ei ole ns. ylinopeudet. ongelmana ei ole ns. ylinopeuksien aiheuttamat onnettomuudet. niitä ei pystytä edes osoittamaan osoittamaan, poisluettuna törkeät ylinopeudet. ongelma on vain ja ainoastaan miten mielikuvituksellisesta "vaarallisuudesta" päästään sakottamaan eli piiloverottamaan tehokkaasti. kun esitetään se puolueeton tutkimus jossa esim. 15 km/h:n "ylinopeus" tyhjällä tiellä pystytään todistamaan vaaralliseksi, olen valmis muuttamaan mielipidettäni. sellaista tutkimusta vaan ei ole olemassakaan. on vain hoettua mantraa "ylinopeus on vaarallista" ilman näyttöä. jos ajan vilkkaassa liikenteessä 5km/h alle rajoitusten ja muut ajavat 20km/h alle rajoitusten, niin se on vaarallista. itse nopeusrajoituksen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. ylinopeusfanaatikot eivät kykene ihmettelemään edes sitä, että yhdessä yössä (talvinopeusrajoitusten tullessa voimaan) edellisen päivän nopeusrajoitus muuttuu mukamas hengenvaaralliseksi. samalla tiellä ja samoissa olosuhteissa..

 • Pete

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luultavasti kekinopeudet pysyi samana, koska osa niistä autoilijoista, jotka pitivät aiemmin liian isoa marginaalia, etteivät saisi sakkoja vahingossa, uskaltavat nyt ajaa lähmpänä nopeusrajoitusta. Itsellenikin kävi niin. Mielestäni tämä lakiuudistus vähensi ohitustarvetta teillä.

 • järki hoi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Puututtaisiin mieluummin liian lähellä perässä ajaviin kuin muutaman kilometrin ylinopeuksiin. Kumpi se noista oikeasti onkaan vaarallisempaa??

 • Kalle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ylinopeutta ajavat rikkovat muitakin liikennesääntöjä kuten liian lähella ajoa, punaista päin ajamista, suojatierikkeitä. On aivan oikein puuttua ylinopeuksiin, koska poliisi voi sen helposti todistaa ja ylinopeus korreloi muidenkin rikkeiden kanssa. Ylinopeudella ajaminen on hyvä osoitus muistakin liikennesäännöistä piittaamattomuudesta ja asianomaisen suhtautumisesta muihin tienkäyttäjiin..

 • Ostopoliisi ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On poliiseja ja poliiseja. Nämä äärioikeiston kovanaamat, jotka suojelevat talousrikollisia ja kyykyttävät kansaa, ovat sitä surkeinta kastia. Sama homma myös seksinoston täyskiellossa, ollaan jo oudossa maassa, kun poliisit kiukuttelevat naisille ja lapsille.

  Mitä korruptoitunut valtionjohto edellä, sitä poliisi perässä. Se valtakunnanoikeus pitäisi olla jo käytössä, korruptio vaan etenee.

 • tomkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milläs miehistöllä sitä puututtaisi aisoihin? Poliisien aikaa haaskataan jo muutenkin kaiken maailman turhuuksiin uusien lakien ja asetusten tuodessa tehtäviä samalla kun poliiseja vähennetään. Oikeastaan pitäisi ihmetellä miksi sakkojen määrä ei ole laskenut - ottaako partio ekat viisi vastaantulevaa helppoa tapauksta kiinni niin nopeasti kuin mahdollista ennen kuin palaavat asemalle?

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä