Rovaniemi |

Ajokorttilaki lisää ajokokeita ja koulutusta

Uusi ajokorttilaki vie B-ajokortilla raskaampia matkailuvaunuja ajavat kuljettajat ajokokeeseen. Laki uusii myös moottoripyöräluokat, ja moottoripyöräluokasta toiseen siirtyvä ajaja joutuu aina lisäkoulutukseen.

Ajokortti, jossa näkyvät ajoneuvoluokat.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Lappi

Muutosten takana on Euroopan Unionin ajokorttidirektiivi. Ajokorttilain on tarkoitus astua voimaan tammikuussa 2013.

Tällä hetkellä B-ajokortilla saa kuljettaa perävaunua, kunhan yhdistelmän kokonaispaino ei ylitä 4250 kiloa. Uudessa ajokorttilaissa B-kortilla raskaampien yhdistelmien kuljettamiseen vaaditaan erityinen ajokoe. Ajokoe pitää suorittaa, jos B-korttilainen haluaa kuljettaa yhdistelmää, joka painaa vähintään 3500 tai enintään 4250 kiloa.

Hallintoneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä muistuttaa, että vaihtoehtona on suorittaa BE-kortti, johon kuuluu myös teoriakoe. Silloin saa kuljettaa mitä tahansa B-luokkaan kytkettävää perävaunua.

- Se edellyttää vähän ylimääräistä suoritusta, mutta siinä ei ole painojen tarkkailua, Maunu toteaa.

A2-moottoripyöräluokka

Moottoripyöräilijöiden uusi ajokorttiluokitus vie moottoripyöräilijöitä lisäkoulutukseen. Kun laki astuu voimaan, ajokorttiluokkiin tulee yksi moottoripyöräluokka lisää.

A1-luokan moottoripyöräkorttia ei voi enää entiseen tapaan vaihtaa 18-vuotiaana suoraan A-luokan kortiksi. A1:n ja A:n väliin tulee uusi luokka A2- Maunun mukaan se vastaa nykyisen A-luokan alussa olevaa kahden vuoden aikaa.

Lakiuudistuksen myötä moottoripyörästä toiseen siirtyminen vaatii aina lisäsuorituksia, jossa kahden vuoden kokemus luetaan hyväksi. Myös ikäraja muuttuu raskaimmassa luokassa:

- Jos suorittaa A-luokan kuljettajaopetuksen ja tutkinnon kautta, ikä nousee jopa 24 vuoteen. Mutta jos mennään kahden vuoden kokemuksella ja lisäkoulutuksella, voidaan siirtyä kahden vuoden jaksoissa eteenpäin eli vähimmäisikä on 20 vuotta, Maunu sanoo.Kommentoi aihetta (14 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • inhorealisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ongelmana on ollut, että ajokortti on maksettu kerran ja sillä siisti. Nyt on kehitetty järjestelmä jolla saadaan kortin haltija maksamaa jatkuvasti myös ajokortin myöntämisen jälkeen.

  E tietystikään koske maahanmuuttajia eikä mopoautolökäpöksyjä.

 • Sairas-vääns

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se hyvä että joku puuttuu tuohon korttilainsäädäntöön ,kun itsellä ei ole siihen halua eikä intressejä. MInäkin ison een omistajana saisin ajaa suurinta rekkaa ja isointa mootoriripyörää, vaikka hirvittää jo kyydissäkin.

  Kyllä pitäs lääkäreiden ja päättäjien tajuta että nuorilta, naisilta ja vanhuksilta rajattas ajooikeus mopoon ja mopoautoon,tai korkeintaan alle alle litran moottorilla olevaan h-autoon,jolla pääsis maksimissaan kahdeksaakymppiä.

 • t

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisesta saa sen kuvan että B kortilla saisi vetää yhdistelmää jonka paino alle tuon 4250 kiloa. Minkähän takia sitten tämä pikku e on pakollinen,jos yhdistelmän kokonaismassa yli 3500 kg tai kärry painaa enemmän kuin vetoauto?

 • Nyt riittää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tämäkään ole kuin rahastusta ja nykyisen hallituksen älyttömiä lakiehdotuksia. Hallitus vaihtoon!!!

 • temeritsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihme pelleilyä jälleen kerran......

 • TD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisäää byrokratiaa ja rahastusta. On parempi ja halvempi ajaa pian

  ilman mitään korttia. Kun ei ole tuloja, eikä omaisuutta, niin sakkojakaan ei tarvii maksaa, kun linnatuomioita ei niistä enää saa.

 • Polkupyörä-, vene-, ruohonleikkurikortti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa Eija täti! Maailmalla nuoret miehet ajavat kilpaa, ihan oikeissa kilpailuissa, moottoripyörillä ja he ovat maailman huipulla nuoruutensa ansiosta, mutta Suomessa hankaloitetaan byrokratialla ajokortin saantia, kunnes nuoret ovat varhaiskeski-iässä. Hienoa!

  Ehdotuksestanne puuttuu kuitenkin esim. "villinä rehottava polkupyöräily, mikä pitäisi saada kuriin, verotuksen ja ajokorttilain alle, sillä onhan järkyttävää, että Suomen kaltaisessa byrokratiaviidakossa voi kuljettaa ajoneuvoa ilman, että kaiken osaava virkamies ei saa kontrolloida sitä asianmukaisella ajokortilla. Ja virkamiehen valvonnasta puuttuu myös soutuvenekortti, potkukelkkakortti, pulkallalaskukortti, kottikärrynkuljetuskortti ja ruohonleikkurikortti.

  Vielä kun saisimme byrokraatinpoistokortin, niin olisi hienoa.

  Ajelemisiin!

 • Laillinen kuljettaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ajokortin voimassaoloaikaa pitäisi lyhentää 5-10 vuoteen. Uuden, voimassaolevan oikeuden saisi vain ajokokeen hyväksyttävästä läpäisemisestä. Myös myöntämisperusteita pitäisi tiukentaa, jolloin pieni asennevammainen, toisten hengen vaarantava ryhmä saataisiin karsittua pois. Valtaosa kuljettajista kuitenkin lienee vastuullisia, toisia kunnioittavia ihmisiä.

 • TimppaT.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuten sanottu, rahanahneudella ei ole mitään rajaa.

 • Rite

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noh, eihän sillä kortilla ole ajettu tähänkään asti.

 • HE:n lukenut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta lukekaapa tuota hallituksen esitystä hivenen tarkemmin niin huomaatte, että tämä on pieni muutos niitten muutosten tulvassa jota sieltä on tulossa lähivuosina. mm. B- ajokortit muuttuvat 15v kerralaan voimassaoleviksi ja raskaammat luokat 5v voimassa kerrallaan.

 • nainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai naiset saisi ajella vaan kahdeksaakymppiä, Sairas-vääns oliko tämä vitsi vai provosointi, vai peräti taantumuksellisuutta.

 • 85

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  valtion pitää näköjään vain rahastaa ihmisiä ja saada lisää rahaa valtion kirstuun jolla tuetaan velkamaita tämä menee jo liian pitkälle..........

 • Kaupunkilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki T. Asia ei ole ihan noin yksinkertainen. Mutta käy trafin sivuilla katsomassa ajokorttiluokat tarkemmin. Ohessa linkki. http://www.ake.fi/AKE/Ajokortit_ja_tutkinnot/Ajokortit/Ajokorttiluokat.htm

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä