Turku |

Äkäiset suppupaarmat kiusaavat

Helteiden ansiosta perhosia ja muita hyönteisiä on nyt runsaasti liikkeellä. Valitettavasti helle suosii myös paarmoja, joita on runsaasti. Nyt kiusana ovat eityisesti tavallista äkäisemmät suppupaarmat.

Suppupaarma
Suppupaarma on äkäinen paarma. Kuva: Esa Malila

Paarma tarvitsee elääkseen verta ja iskee kiinni ihmiseen tilaisuuden tullessa. Biologi Anssi Junnilan mukaan suppupaarmoja esiintyy runsaasti. Ne ovat tavallista paarmaa ikävämpiä tuttavuuksia.

- Ne ovat äkäisiä ja käyvät kyllä kimppuun. Etenkin sateisen ja painostavan ilman jälkeen niitä esiintyy runsaasti.

Suppupaarma lentää äänettömämmin kuin tavallinen paarma.

- Suppupaarma on varsin huomaamaton. Se iskee taka- ja alakautta, eikä pyöri pään ympärillä niin kuin isommat paarmat. Suppupaarman huomaa vasta siinä vaiheessa, kun se jo pistää pohkeeseen, Junnila selittää.

Perhoset nauttivat helteestä

Perhosia on nyt runsaasti liikkeellä. Esimerkiksi nokkosperhosia ja valkosiipisiä lanttuperhosia näkee nyt paljon. Turun Kakskerran saarella elää myös uhanalainen palosirkku, joka tarvitsee paljon aurinkoa lisääntyäkseen.

Vaihtolämpöisinä perhoset hyötyvät lämpimästä säästä. Normaalisti perhoset lentävät vain aurinkoisella säällä, mutta helteiden ansiosta monet päiväperhoset liikkuvat nyt myös pilvisellä säällä.

Vaikka perhoset nauttivat helteestä, niin ne tarvitsevat myös sadetta selviytyäkseen.

- Kaikki hyönteiset tarvitsevat nesteitä. Perhoset käyvät nyt ahkerasti juomassa kukkien mettä. Näin perhoset saavat tarvitsemaansa mettä, mutta myös nesteitä elääkseen, Junnila toteaa.

Kommentoi aihetta (2 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kusti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Yhteiskunnan pitäisi antaa äkäisille yksilöille psykplogista hoitoa ,jotta nämä äkäiset saataisiin sosiaaliseiksi ,toinen toisensa hyväksyviksi kanssa-eläjiksi.

 • Mintsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuusamon seudulla on tänä kesänä todella runsaasti paarmo ja muitakin lentäviä hyönteisiä. Kukkapenkit ja pensaat erityisesti pihlajat ovat täynnä herhiläisiä ym. mettä imeviä hyönteisiä.

  Paarman puremat eivät tunnu kivalta! Taisin juuri tulla purruksi suppupaarman leuoista! Isku kävi tosi kipeästi ja ärräpäitä lenteli. Puremakohtaan nousi valtava paukama ja keskelle sinipunainen muutaman millin laajuine läiskä. Kirvely oli ihan toista luokkaa kuin mitä olen koskaan kokenut. Haravointi jäi sikseen :)

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä