Lahti |

Akuutti24 valmiina vastaanottamaan potilaat

Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskus, Akuutti24 on vihitty tänään Lahdessa. Suuri osa kuntien terveyskeskusten ilta- ja yöpäivystyksistä siirtyy Lahden keskussairaalan kylkeen nousseeseen uuteen yksikköön.

Yhteispäivystyskeskuksen hoitosänky

25 miljoonaa euroa maksanut Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskus vihittiin keskiviikkona pianon ja kuohujuoman säestyksellä. Toukokuun puolivälissä toimintansa aloittavaan Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskukseen siirtyy pääosa terveyskeskusten iltapäivystyksistä, sekä kaikki yöpäivystys.

 Uuden yksikön luvataan tehostavan hoitoa, koska erikoissairaanhoito on lähettyvillä.

- Täällä voidaan tehdä yöaikaankin laboratorio- tai röntgentutkimuksia, ja tutkimukset saadaan tehtyä kerralla kunnolla, kertoo Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Jouni Mutanen.

- Päivystyspotilaiden hoito on vaativaa työtä. Täällä meillä paikalla on monen alan osaajia ja erikoislääkäreita, jotka tarjoavat toisilleen konsultaatioapua, muistuttaa ensihoito- ja päivystyskeskuksen johtaja Liisa Kokkonen.

Yhteispäivystyskeskuksessa on enimmillään kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuiltaisin 8-9 lääkäriä. Henkilökuntaa on yhteensä yli 100.

Päivystyksen keskittäminen tietää aiempaa enemmän potilaiden ambulanssi- ja taksimatkoja Lahteen ja matkakulut saattavatkin nousta.

- Toisaalta nykyisinkin moni potilas kyyditetään terveyskeskuskäynnin jälkeen keskussairaalaan eli voi olla, että suurta muutosta ei tule, arvioi Kokkonen.

Neuvontapuhelin kertoo hoito-osoitteen

Akuutti24:n hakeudutaan kiireellisissä tapauksissa kuten tapaturman sattuessa. Yhteispäivystyskeskusta varten avataan puhelinpalvelu, josta neuvotaan tuleeko potilaan mennä omalle terveysasemalle vai vaatiiko tapaus päivystyshoitoa Lahdessa.

- Akuutti24-neuvonta ei ole kuitenkaaan hätänumero. Puheluiihin pyritään vastaamaan minuutin sisällä, mutta ruuhka-aikoina odotusaika voi olla pidempi, muistuttaa Kokkonen.

Posti tuo tässä kuussa kaikkiin päijäthämäläiskoteihin ohjeet mistä hoiitopaikasta apua mihinkin aikaan saa. Akuutti24-neuvontapuhelimen numero on 03 819 2385.

Ensimmäisenä yhteispäivystyskeskuksen piiriin liittyvät 14. päivä alkaen Aava- ja Oiva-kunnat, sekä Heinola. Kesäkuun 4. päivästä lukien mukana on myös Lahti.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ääntenlaskenta loppusuoralla: Perussuomalaiset otti kiinnityksen kakkospaikkaan, SDP jää jälkeen

Juha Sipilä, Timo Soini, Antti Rinne ja Alexander Stubb tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 24.00

Äänistä on laskematta vain reilu prosentti. Tilanne voi silti elää joidenkin edustajian kohdalla, sillä esimerkiksi Uudellamaalla edustajaksi nyt valituksi tuleva kokoomuksen Eero Lehti on tähän mennessä saanut vain kolme ääntä enemmän kuin puolueensa ensimmäisellä varasijalla oleva Pia Kauma.

Kello 23.54

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on pudonnut eduskunnasta. Hän jäi Kaakkois-Suomen uudessa vaalipiirissä puolueensa ensimmäiselle varasijalle.

Kello 23.52

Vaalipiiriuudistus näyttää auttaneen vihreitä, jotka saivat uusissa vaalipiireissä ehdokkaitaan läpi. Sen sijaan SDP näyttää hävinneen uudistuksen myötä, arvio Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg vaalipiiriuudistuksia.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä