Lahti |

Akuutti24 valmiina vastaanottamaan potilaat

Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskus, Akuutti24 on vihitty tänään Lahdessa. Suuri osa kuntien terveyskeskusten ilta- ja yöpäivystyksistä siirtyy Lahden keskussairaalan kylkeen nousseeseen uuteen yksikköön.

Yhteispäivystyskeskuksen hoitosänky

25 miljoonaa euroa maksanut Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskus vihittiin keskiviikkona pianon ja kuohujuoman säestyksellä. Toukokuun puolivälissä toimintansa aloittavaan Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskukseen siirtyy pääosa terveyskeskusten iltapäivystyksistä, sekä kaikki yöpäivystys.

 Uuden yksikön luvataan tehostavan hoitoa, koska erikoissairaanhoito on lähettyvillä.

- Täällä voidaan tehdä yöaikaankin laboratorio- tai röntgentutkimuksia, ja tutkimukset saadaan tehtyä kerralla kunnolla, kertoo Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän johtaja Jouni Mutanen.

- Päivystyspotilaiden hoito on vaativaa työtä. Täällä meillä paikalla on monen alan osaajia ja erikoislääkäreita, jotka tarjoavat toisilleen konsultaatioapua, muistuttaa ensihoito- ja päivystyskeskuksen johtaja Liisa Kokkonen.

Yhteispäivystyskeskuksessa on enimmillään kiireisimpinä aikoina eli viikonloppuiltaisin 8-9 lääkäriä. Henkilökuntaa on yhteensä yli 100.

Päivystyksen keskittäminen tietää aiempaa enemmän potilaiden ambulanssi- ja taksimatkoja Lahteen ja matkakulut saattavatkin nousta.

- Toisaalta nykyisinkin moni potilas kyyditetään terveyskeskuskäynnin jälkeen keskussairaalaan eli voi olla, että suurta muutosta ei tule, arvioi Kokkonen.

Neuvontapuhelin kertoo hoito-osoitteen

Akuutti24:n hakeudutaan kiireellisissä tapauksissa kuten tapaturman sattuessa. Yhteispäivystyskeskusta varten avataan puhelinpalvelu, josta neuvotaan tuleeko potilaan mennä omalle terveysasemalle vai vaatiiko tapaus päivystyshoitoa Lahdessa.

- Akuutti24-neuvonta ei ole kuitenkaaan hätänumero. Puheluiihin pyritään vastaamaan minuutin sisällä, mutta ruuhka-aikoina odotusaika voi olla pidempi, muistuttaa Kokkonen.

Posti tuo tässä kuussa kaikkiin päijäthämäläiskoteihin ohjeet mistä hoiitopaikasta apua mihinkin aikaan saa. Akuutti24-neuvontapuhelimen numero on 03 819 2385.

Ensimmäisenä yhteispäivystyskeskuksen piiriin liittyvät 14. päivä alkaen Aava- ja Oiva-kunnat, sekä Heinola. Kesäkuun 4. päivästä lukien mukana on myös Lahti.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä