Jyväskylä |

Alkoholia raahataan ammattimaisesti ulkomailta

Yksityiset ihmiset tuovat omaan käyttöön alkoholia ulkomailta yhä enemmän. Tuonti on myös muuttumassa entistä ammattimaisemmaksi.

Kuva: YLE Keski-Suomi
Keski-Suomi

Viime vuonna alkoholijuomien oma tuonti ohitti ensimmäistä kertaa ravintolamyynnin Suomessa. Tämä näkyy ravintoloissa siten, että alkuillasta ihmisiä on liikkeellä harvakseltaan.

Viime perjantaina Jyväskylään saapuneet Viron-matkaajat sen tietävät: alkoholi on halvempaa rapakon toisella puolella. Monella oli vetokärryissä tuliaisia laatikkokaupalla.

- Kärryissä on pari laatikkoa väkeviä ja yksi laatikko brandya. Ehdottomasti sen takia, että siellä on edullisempaa kuin täällä, kertoo matkalta palannut jyväskyläläinen Kirsi Ravinen.

Tänä ja viime vuonna on kasvanut erityisesti lonkeroiden tuonti ulkomailta, pääasiassa Virosta. Alkoholin kokonaiskulutuksesta kaikkiaan 14 prosenttia tuodaan yksityisesti ulkomailta ja ravintolamyynnin osuus on 11 prosenttia.

Ravintoloissa on alkuillasta väljempää

Viime vuonna alkoholijuomien oma tuonti ohitti ensimmäistä kertaa ravintolamyynnin Suomessa. Jos ravintolaan lähdetään, lähdetään liikkeelle myöhään ja pääasiallinen juominen tapahtuu kotona. Tämä on huomattu myös keskisuomalaisissa ravintoloissa.

- Asiakkaat tulevat viikonloppuiltaisin myöhempään ravintoloihin, toteaa ravintolapäällikkö Mikko Seppänen Old Brick`s Inn:stä Jyväskylästä.

Sama on huomattu myös Keskimaan ravintoloissa. Toimialajohtaja Pasi Kuneliuksen mukaan kehitys on huolestuttavaa.

- Juomavoittoiset paikat saattavat joutua ahdinkoon. Ilmiö näkyy erityisesti yökerhoissa: kun ravintolaan tullaan myöhemmin, myyntiaika on todella lyhyt, sanoo Kunelius.

Juomat juodaan kotona

Alkoholin rahtauksen myötä kodeissa juodaan enemmän ja ravintolamyynti laskee. Kodeissa juodaan enemmän kuin ravintoloissa. Suuntausta seillttää homing-ilmiö; kotona laitetaan ruokaa, oleillaan ja puuhaillaan enemmän - ja juodaan.

- Euroopassa on sellainen yleinen trendi, että alkoholin kulutus siirtyy koteihin. Toinen syy Suomessa, mikä lisää alkoholin kulutusta kotona, on tämä kasvava matkustajatuonti, kertoo Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen puheenjohtaja Tarja Uitti.

Yksityinen tuonti on entistä ammattimaisempaa

Alkoholiveron nostosta on toivottu hillitsijää suomalaisten alkoholin kulutukselle. Kokonaiskulutus onkin vähentynyt pari prosenttia, mutta samaan aikaan ulkomailta tuonti on kasvanut vuosi vuodelta. Matkustajatuonti kääntyi nousuun heti vuoden 2008 alussa, kun alkoholiveroa nostettiin.

Kasvu on jatkunut kaiken aikaa, lukuun ottamatta tämän vuoden alkupuoliskoa, jolloin vain long drink -juomien tuonti kasvoi. Pääasia tuonnista tulee laivoilta ja Virosta. Veroja ei pidetäkään oikeana keinona juomisen hillitsemiseen.

- Yksityiseen matkustajatuontiin liittyy problematiikka: se on alkanut saada ammattimaisia piirteitä. Omien juhlaviinien haku ei ole ongelma, mutta ammattimaisuuden myötä alkoholi kulkeutuu yhä enemmän suurkuluttajien ja alaikäisten käsiin. Sitä kautta humalahakuisen juomisen tukeminen jatkuu tässä maassa. Alkoholikysymys pitäisi nähdä entistä laaja-alaisempana: tulisi pohtia, miten ihmisten asenteisiin voi vaikuttaa. Kielloilla tai veron korotuksilla ei problematiikka muutu, toteaa Suomen Alkoholijuomakauppayhdistyksen puheenjohtaja Tarja Uitti.

Kommentoi aihetta (8 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Salaliittoteoreetikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos alkoholin käytössä olisi joku tolkku, verotus voitaisiin varmaan pudottaa murto-osaan nykyisestä. Nyt kännissä kohelletaan, loukkaannutaan, tuhotaan omaisuutta, sotketaan, petetään, lyödään, erotaan, kuollaan ja aiheutetaan taloudellisia ongelmia ja henkistä pahoinvointia itselle ja läheisille. Kaikki kustannukset jäävät loppujen lopuksi veronmaksajien maksettaviksi.

  Joku voisi tutkia sitä kuinka iso osa valtion budjetista menee suoraan tai välillisesti alkoholin aiheuttamien ongelmien hoitoon. Onko alkoholi oikeasti kaiken tämän arvoista???

  Tupakointi on alkoholismiin verrattuna yhteiskunnallisesti aivan merkityksetön asia, mutta sen rajoittamiseen viranomaisilta riittää intoa keinoja. Miksi? No siksi, koska lääketeollisuus on kehittänyt korvaavia tuotteita, joissa on ihan samaa nikotiinia huomattavasti korkeammalla katteella. Viranomaisten toiminnan seurauksena, tupakoitsijat siirtyvät käyttämään tupakan sijasta näitä huomattavasti kalliimpia korvikkeita.

  Eli vaikka ongelmat ja kustannukset syntyvät alkoholismista, kaikki keinot ja toimenpiteet suunnataan merkityksettömän tupakoinnin vähentämiseen. Onko tämä oikein???

 • Pave

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuohan oli tiedossa, että kun suomessa nostetaan veroja niin tilastoidun alkoholin kulutus laskee ja tuonti nousee. Ja selvähän se on että kun sitä juotavaa on kotona niin baariin ei viitsitä lähteä, ja toinen seikka tuohoin baarissa käymisen vähenemiseen on se että kun siellä ei saa polttaa, niin tupakoitsijat eivät viitsi käydä niin ahkerasti baarissa ja se taas sitä kautta vähentää muidenkin käyntiä kun baareissa ei ole porukkaa..............

 • työtön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Turha puhua tuollaisia . kyllä meillä lama ajaa kotioloihin pailaamaan.Katsokaa ravintoloissa ketkä siellä juhlii, nimittäen siellähän ei työläisiä enää näe,muuta-kuin pikkujoulun aikaan kun talo verovaroilla tarjoo.

 • Kalliiksi tulee ajoissa ravintolaan mennä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmekös tuo että kunnon pohjat otetaan kotona kun kolmen oluttuopin hinnalla saa laatikollisen (24 kpl) olutta ihan täältä Suomestakin tuontitavarasta puhumattakaan! Epäsuhta hinnoissa on paisunut aivan liian suureksi!

 • epe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lisääntynyt kotona juominen aiheuttaa yleensä myös häiriöitä. Etenkin kerrostaloissa on ongelmana kotibailaajien äänekäs elämöinti, joka kyllä kuuluu sitten jopa naapurirappuun saakka. Ja tietysti se hankalin ihminen tässä tilanteessa on se naapuri, joka uskaltaa valittaa häiriöstä.

  Kyllä se on niin hirveää tämä köyhien juoppojen kyykyttäminen. Eiköhän alkoholiin suhtautuminen saada oikealle kohdalle siten, että jokainen kotijuoppo videoi tekemisensä bailaamisen aikana ja katsoo sitten selvinpäin kuinka fiksusti sitä tulikaan tehtyä. Halvan viinan ja kaljan himoitsijat muuttakoon Viroon. Siten ratkaistaan monet alkoholin liikakäytön ongelmat täällä Suomessa. Ja harva köyhä on koskaan niin köyhä etteikö sitä rahaa riitä viinaan ja tupakkaan. Urputi, urputi!

 • Mies tältä tähdeltä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se nyt vaan näyttää olevan niin, että kulutuksen kahlitseminen hintaa ja saattavuutta säätelemällä on loppuun kuljettu tie. Kaikille olisi parasta, että pullon saisi lähi-Alkosta kohtuuhintaan samoilla aukioiloilla kuin muutkin kauppapalvelut. Kun kansalaiset pakotetaan hakemaan juomansa Virosta, tulee väistämättä hankittua tarvetta suurempi määrä. Tätä kotona olevaa varastoa sitten tulee helposti kulutettua tarpeettoman tiheään.

  En yleensä lähde keskellä viikkoa Alkosta väkevää ostamaan, mutta jos kotona on pullo avattuna ja muutama avaamaton odottamassa, niin helposti tulee iltasella yhdet tai kahdet napattua.

 • Olemmeko idiootteja?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän tuolla Virossa pitäisi suuren osan paikallisväestöstä heilua ympäripäissään pitkin katuja, koska joka R-kioskista voi ostaa viinaa.

  Vaan ei, jos siellä joku heiluu, on hän todennäköisesti halpaa viinaa nauttinut suomalainen.

 • Raitis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se ikävää että ihmisillä ei ole henkistä ruokaa. Totuus ei löydy alkoholista ja tupakasta. He jotka etsivät totuutta löytävät sen, ne jotka elävät valheessa tuhoavat vain itsensä. Pahimmassa tapauksessa myös oman perheensäkin!.

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä