Kotimaa |

Alkoholin myynti vaikeutuu

Ravintoloiden anniskelulupiin saavat jatkossa vaikuttaa myös ravintoloiden lähistön asukkaat. Ravintola-alalla koetaan ongelmaksi byrokratian ja valvonnan kiristyminen. Anniskelu- ja myyntiluvan käsittelyajat tulevat jatkossa pidentymään.

Oluthana
Kuva: Yle

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyrkii hallitusohjelman mukaisesti etsimään uusia konsteja väestön suojelemiseksi viinan kiroilta.

Käynnistyvässä seutulupalausuntokokeilussa Vaasassa, Kokkolassa ja Tampereella asukkaat ja naapurusto saavat sanoa sanansa ravintoloiden ja myymälöiden anniskelu- ja myyntilupien käsittelyyn.

Uusi menettely koskee ennenkaikkea uusia yrittäjiä, sanoo alkoholitarkastaja Raimo Eistinen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

- Tulevat ravintoloitsijat, jotka hakevat anniskelulupaa, jatkoaikalupaa tai terassin laajennusta, tullaan katsomaan entistä tarkemmin, Eistinen jatkaa.

Yrittäjät ovat käärmeissään

Ravintola-ala ei ole hankkeesta alkuunkaan innoissaan.

- Meidän ongelma on ollut jo pitkään alkoholipolitiikan ja valvonnan kiristyminen. Se on kohdistunut nimenomaan ravintolaelinkeinoon. Se on tarkoittanut sitä, että alkoholin kulutus on siirtynyt pois ravintoloista kaduille, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi matkailu- ja ravintolapalvelujen yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja Mara ry:stä.

Vain kymmenisen prosenttia alkoholista nautitaan nykyään ravintoloissa.

Lupaprosessi kestää jatkossa kauemmin

Kuulemismenettely koskee myös tulevia kesä-, urheilu- ja musiikkitapahtumia. Tarjoilua suunnitelevien onkin syytä varautua entistä pitempään lupakäsittelyyn.

- Kyllä täytyy varautua siihen, että meidän tavoiteaika 30 päivää ei aina riitä. Saattaa olla, että jatkossa se kestää kahdesta kolmeen kuukautta, Raimo Eistinen sanoo.

Byrokratia lisääntyy

Byrokratian lisääntyminen on alalle myrkkyä, jota ei haluta, sanoo puolestaan Timo Lappi Mara ry:stä.

- Anniskeluluvan hankkiminen on nykyisinkin hyvin byrokraattista ja vaatii paljon selvityksiä. Paremminkin pitäisi edistää liiketoimintaa ja purkaa byrokratiaa. Kaikki mikä sitä lisää on elinkeinon kannalta hankalaa, Lappi päättää.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä