Talous |

Alma lopettamassa Lapin Kansan lehtipainon

Alma Median paino- ja jakeluyhtiö Alma Manu Oy saattaa lopettaa Rovaniemellä sijaitsevan sanomalehtipainonsa. Yhtiö on käynnistänyt yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on 23 henkilöä - eli koko Rovaniemen painon ja postituksen henkilöstö.

Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat
Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Alma Manun mukaan YT-neuvottelut koskevat Rovaniemen painon toiminnan tulevaisuutta ja henkilöstöön mahdollisesti kohdistuvia toimenpiteitä.

Yhtenä vaihtoehtona on painotoiminnan lopettaminen Rovaniemellä. Siinä tapauksessa lehtiä painettaisiin muissa sanomalehtipainoissa. Painotoiminta loppuisi siinä tapauksessa aikaisintaan vuonna 2015 ja saattaisi johtaa koko painossa työskentelevän henkilöstön irtisanomiseen.

Rovaniemen sanomalehtipaino on käynnistetty vuonna 1987, ja sen ikä edellyttää yhtiön mukaan päätöksiä mahdollisista lisäinvestoinneista. Rovaniemellä painetaan Alma Median kustantamista sanomalehdistä Iltalehteä, Pohjolan Sanomia ja Lapin Kansaa.

Kommentoi aihetta (31 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Kiukustunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos eräät eivät ahneuksissaan olisi myyneet osakkeita Almalle, niin lehti olisi vieläkin paikallisessa omistuksessa, toimituksen taso nykyseen verrattuna ihan toista luokkaa ja työpaikat turvassa. Luulisi asianomaisia nyt hävettävän rahakasansa päällä.

 • loppu tuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos lopettaa sanon heti irti Lapin kansan kestotilaukseni joka on jatkunut kymmeniä vuosia.

 • Aku Ankka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Painakoot vaikka Jallua ihan sama

 • veke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut Lapin Kansan kestotilaajana vuosikausia.Lapin Kansan tilaus loppuu sinä päivänä, jos lehden painatus loppuu Rovaniemellä! Kyllä näin on!

 • ylälappilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Surullinen juttu. Siis koko tuo Lapin Kansan viime aikojen historia. Lehden sisällöstä suuri osa on tuotettu jo nyt muualla ja seuraavaksi viedään painokin ties minne. Kohta kai hyvin voinut lappilainen lehti onkin imetty kuiviin ja sijoittajat voivat suunnistaa uuden kohteen kimppuun.

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on alkusoittoa sille, että Lapin Kansa ja Pohjolan Sanomat loppuu lähivuosina! Lappissa ilmestyy Aamulehti joka painetaa Oulun Kalevassa! Katsokaa Lapin Kansan mediatiedoista mihin on siirtynyt lehden johto!

 • 30v tilannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä minäkin aion lopettaa Lapin Kansan tilauksen heti jos paino siirtyy Rovaniemeltä. Meidän pitää alkaa poikotoimaan koko tilaaja porukalla sitten Lapin Kansaa. Minusta on väärin että kaikki pitää siirtää rahan takia jonnekin muualle.

 • Pettynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä lehtipainon lopettaminen on alkusoitto pohjoisen lehtien Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien lakkauttamiselle!

  Lähivuosina Lappilaisille tarjotaan Alman lippulaivaa Aamulehteä! Ps katsokaa Lapin Kansan mediatiedoista mihin on lehden johto siirtetty! Malli tulee maailmalta, miten pörssiyhtiöt ovat "lahdanneet" maakuntalehdet pois!

  • Jukka Vaattovaara, Vaattojärvi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juu semmosta soon elämä nykyään. Itsekkin tilaan kahta Aamulehteä, koska tarvin sitä työni vuoksi myös lomallani Lapissa. Onhan Aamulehti kyllä lähettänyt tunnuksen NettiAamulehteen myös tilaamisen ohessa. On vaan niin "pirun kiva" lukea sanomalehtiversiota ettei millään tahdo taipua nettiin lukeminen vaikka on pelit ja vehkeet sekä tunnukset ja salasanat....

   Yks asia vaan ottaa päähän kun lehti tulee aina vuorokauden myöhässä Lapissa ollessani ja viikonloppuisin saa maanataina koko viikonlopun lehset no on siinä sitten luettavaa....

   Niinhän sitä kävi Lapin Kullankin kanssa et panimo Torniossa loppui ... ei tullut vuoteen kahteen ostettua Lapin Kultaa mutta nyt sitäkin tulee ostettua vaikka ties missä sitä pullotetaan eikä se makukaan ole entisensä - en tiä puuttuuko siitä se Ruotsin Lapin Lappalaiseten "perusmaku", joka ennen siinä oli

   Ei mittään ootellaan tulevaa ;-)

 • Tilaus loppuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lähes 30 vuotta on Lapin Kansa kolahtanut aamuyöllä postilaatikkoon, mutta jos painotyöt loppuu Rovaniemeltä loppuu myös minun tilaus aivan varmasti. Pika..parlamentissa tuntui henki olevan sama muillakin. Levikki tulee laskemaamn myös muissa ALMA MEDIAAN sidoksissa olevilla lehdillä.

 • Kestotillaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloinkahan lehti tulee laatikkoon, jos paino siirtyy johonkin jeeraan ?

  Nykyisinkin tulee juuri ennen heräämistä, jos silloinkaan.

  Jos lehti ei ehdi pöytään yhdessä aamukahvin kanssa, lopetan tilauksen ja opettelen uusille tavoille aamun askareissa.

 • Parlamentti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meinaako ne tosiaan, että Lapin Kansaa ylipäätänsä jossain painetaan vielä 2015. Toimitushan on ilmeisesti lakkautettu jo jokunen tovi sitten. Teevee ohjelmien vuoksikaan ei enää kehtaa tilata ku on noissa digitelkkareissa niin kätevät oppaat.

  Mieluummin maksaisin vaikka Hesarista, joka onnistui tuossa tabloidissakin hienosti ja jossa on vielä jotain lukemistakin. Uutisethan ovat joka tapauksessa eilisiä niin ihan sama lukeeko ne aamulla vai iltapäivästä.

  Kiitos Alma Media kun pilasit ja tapoit hyvän lehden.

 • Oula

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lappi itsenäiseksi!

  Perustetaan oma uusi Lapin Kansa jossa toimittajat on Lapista, jossa kerrotaan Lapin asioista ja joka painetaan Lapissa.

  Pitäkööt citykanit aamulehtensä ja sen karvalakkiversiot!

  • Täältä Oulujärveltä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siltä se tuntuu, että pohjoisen ja muunkin ( syrjäisen ? ) Suomen toimintoja karsitaan ja ajetaan alas. Ehkä tulevaisuuden historioitsijat sitte kertovat silloisessa mediassa, että tämä Suomessa tapahtunut poliittinen ja markkinaehtoinen alasajo tapahtui yllättävän nopeasti. Kysymys on tietysti rahasta, mutta on se politiikkakin ollut sitä, että annetaan vapaus kaikessa markkinoille, kyllä kilpailu hoitaa. - On sitten hoitanut. Isot ovat syöneet pienenpänsä, valinnan mahdollisuudet loppuvat siihen. - Noh, nuoriso ei valita, ja nuortenhan tämä maailma on. Saisivat vain kuntoon nuo tietoliikenneasiat, ihan koko Suomeen ja niemaan ja notkelmaan.!

  • Seppo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannatetaan.

   Juuri noin.

   Nykyisen Lapin Kansan tilauksen peruminen on nyt hyppysissä.

  • Minä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jo vai soppii minun puolesta,vaikka kulttuurikeskus Sajokseen pääpaikka.Tehhään ainakin viiskielinen heti alkhuun,on sen verran monikulttuurinen tämä uusi ehdotettu paikka.Loukkaakhan se niitä eettisiä sääntöjä?

 • pupu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulen lopettamaan lehden kestotilaukse!

 • entlukija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  lehden lopetin tilaamasta jo lähes vuosi sitten syynä oli että samat uutiset sai lukea netistä jo aiemmin ja toiseksi lähes jokalaskussa oli suurempi summa kuin edellisessä....että pikkuhiljaa nostivat hintaansa huomaamatta,,,,,,

 • Miljoona optiot

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tampereen Alma johtajat jatkavat pohjoisen kurjistamista.

  Homma on kuin EU pienoiskoossa: "Etelä vie ja pohjoinen kärsii".

  Johtajille miljoonia optioihin! Miksi?

  Työpaikat lakkautetaan ja siirretään halpamaihin, samalla tehdään lisää työttömiä. "Siitä työstä" saavat johtajat miljoonia euroja. Fiksua?

  Tällä hommalla ollaan jo nyt pulassa, ettekö Te tajua? Selkeästi näemme, että tehtaat ja työpaikat on Suomen elinehto. Nyt johtajat ajattelevat vain omaa pussiaan, eivät maan kokonaisetua. Pakat pitäisi laskea, mutta kukaan ei puhu miljoonien optioista. Media hoi: Nyt kimppuun... ettekö uskalla.

  • ivalolainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Taitaa olla Lapin Kansan lopullinen alasajo, mutta ei tule enää ikävä. Lehti on mennyt Alma-Median kynsissä vähitellen täysin pilalle. Ja nykyiset päätoimittajat eivät yritäkään kääntää lehteä pois karikkoisilta vesiltä. Ihmettelen, miksi vanhat Lapparin toimittajat ovat tuollaisia lapatossuja, että eivät nouse vastarintaan. Onneksi Lapista löytyy vielä muutama pieni nyrkkipaja, paikallislehti, joita ammattitaidolla pakerretaan ja joista saa aivan riittävät maakunnalliset tiedot.

  • Junaomantu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuskin Lapparia tilataan varsinaisella kaupunkialueella nykyään enää juurikaan yli 50%:n asuntokunnista. Nuoret vanheimpainsa kodeista poismuuttaneet eivät tilaa tuskin nimeksikään. Kun ei tilata eikä lueta, niin mainonnan voima hyytyy, kannattavuus romahtaa. Sähköinen viestintä/netti rulettaa.

  • Rikkaat rikastuu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Rikkaat rikastuu ja lämpimikseen juttelevat toisille "ahneille". Pörssi on kirous kansantaloudelle, koska sehän vain imee pikavoittoja, on kasvoton ja vailla minkäänsorttista vastuuta. Osuuskuntana, kunnan tai valtion yhtiönä nämä pohjoisen yritykset olisivat jollakin tavalla pelastettavissa ja hollattavissa, mutta ei kasvottomien keinottelijoiden hyppysissä. Sillä tosiasiahan on, että pohjolassa on vähän väkeä, pitkät matkat, kallis paperi, kallis sähkö.... nuinhan pörssiyhtiöt ja niiden taustapirut "rooman klubissa" laskeskelevat ja ajattelevat. Myymällä pois tienaa paljon äkempää ne voitot joita yritystä pyörittämällä pitäisi kaapia kymmeniä vuosia. Nuin yksinkertaista se on. On helppo syyllistää tavallista veronmaksajaa, minipalkalla raatajaa, ahneudesta, kun omalle tilille virtaa verovapaina palkkioina kymmeniä tuhansia euroja, toistasattaa tuhatta olevan vuosipalkan lisäksi. Optiokeinottelusta puhumattakaan, monopoli- ja kartelliyhtiöitten johdossa.

 • Johannes

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tätähän se on nykymeno. Kaikki keskittyy johonkin muualle kuin Lapin alueelle. Olisko nyt hyvä aika alkaa valmistelemaan uuden todellisen Lapin väestön äänenkannattajan perustamista ? Tai jonkun Lappilaisen lehden laajentamista koko alueen lehdeksi ( Koillis-Lappí, Kotikymppi tms.. ? ). On ajan kysymys, kun tulee uutinen, että Pohjolan Sanomat lopetetaan ja pillit pannan pusiin ja henkilöstö maantielle.

  • keväjärveläinen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ainakin meille Inarin kuntalaisille riittää Inarilainen. Valtakunnan uutisethan kuulee ja näkee telkkarista. Hyvällä paikallislehdellä on varmasti tulevaisuutta jatkossakin.

 • Toivoton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Johannekselle ja muille tiedoksi! Olemme lapissa uuden lehden suhteen toivottomassa tilanteessa. Almamedia on kahminut kaikki Kemijärven lehdet, Kemin paikallislehdet. Lappilaisessa omistuksessa ovat Rovaniemellä Lappilainen ja Ivalossa Inarilainen ja pari pinempää toimijaa.

  Nyt pitäisi kaikkien kynnellekykenevien lappilaisten, järjestöjen ja vaikuttajien nousta Alma Mediaa vastaan. Olemme menettämässä lappilaisen mielipiteen äänenkannattajan!

  • Maria

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alman tj Telanne on todellisuudessa kaikkien lehtien yhteinen päätoimittaja, joka ratkaisee sisällöt rahalla. Pohjoisen päätoimittajat ovat vain kommennuksella. Ei tätä Lapin lehtien alasajoa muuten voi selitää.

   Lapin radiolla ja paikallislehdillä ja Hesarilla on nyt suuri vastuu maakunnan asioiden esiintuojina.

  • Korjaus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alma omistaa Kemin lehdistä vain Helmen. Pieniä ja hyviä paikallislehtiä on onneksi paljon. Voisivat ehkä vähän yhdistää voimiaan. Lapin Kansalle ei nykyisessä muodossaan ole mitään tarvetta.

 • Aslakka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun Alman painon päällikkö antaa kommentteja lehtien sisällöstä, se kertoo millä tasolla lehtien itsenäisyys on. Painopäällikkö sanelee, milloin lehteen saa vielä uutsia - jos niitä nyt tarvitaankaan. On häpeällistä, että toimituksen ja talouden asiat ovat näin sekaisin.Ei sellainen lehti ole julkaisemisen väärtti, jota painajatkin pompottavat. Hyvästi itsenäinen sana!

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Kotimaa

Poliisi: Särkänniemi päätti tiedotuslinjasta itse

Poliisiauto Särkänniemen delfinaarion edustalle.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä