Blogi |

Anna Perho: Pakuri tulee, oletko valmis?

Tuoreen asennetutkimuksen mukaan Jeesuksen paluuseen uskoo yhä harvempi, mutta onneksi meillä on uusi Messias: pakurikääpä.

Anna Perho
Anna Perho Kuva: Ville Juurikkala

Tästä profetioitiin jo viime keväisessä aikakauslehdessä, jonka kannessa kerrottiin iskelmälaulajan rakastuneen pakurikääpään.

Sen jälkeen uusia todistajia onkin ilmestynyt, noh, kuin kääpiä sateella.

Luontaistuotteet ja ravinnelisät ovat monelle uususkonto, johon liittyy samanlaisia rituaaleja, käskyjä ja uskomuksia kuin mihin tahansa hengellisiin oppijärjestelmiin.

Valmisteiden ja erikoisruokavalioiden ympärille muodostuu lahkoja, joissa karismaattiset johtajat saavat ihmiset uskomaan, että heidän terveytensä on kiinni milloin pakurista, milloin hapan-emästasapainosta, milloin kookosrasvasta.

Tavallaan ymmärrän, että moni kaipaa vahvaa johtajaa selvitäkseen nykyisessä ravitsemustietotsunamissa.

Kivikauden ihmiset elivät ylistetyllä alkuperäiskansojen tietämyksellään ja taatusti käsittelemättömällä lähiruualla noin 20-vuotiaiksi.

Selaamalla pelkästään yhden tällä viikolla ilmestyneen aikakauslehden bongasin sen 90:ltä sivulta 37 ravitsemukseen liittyvää vinkkiä, artikkelia ja mainosta.

Paljon lukeva vastaanottaa vuositasolla tuhansia ravitsemukseen ja terveyteen liittyviä informaatiomurusia.

Pakurikääpä kuten Jeesuskin on yhdistetty moneen kauniiseen ja hyvään, mitä elämällä meille on tarjota. Sen on väitetty parantavan syöpää, parantavan yleiskuntoa ja ”sisältävän kehon tarvitsemia varaosia”.

Tosin Lääkärilehden artikkelin (Pakurikääpä on uskomuslääkinnän uusi hitti, ilm. 31.8.12) mukaan aineen vaikutuksia ei ole tutkittu ihmisillä, mutta tämä ei liene uskomuslääketieteelle mikään ongelma, koska ”kaikkea ei vain voi perustella järjellä.”

Perustelut ihmerohtojen käyttöön ovat aina yhtä söpöjä. Teho perustuu ”tuhansia vuosia vanhaan tietämykseen” aivan kuin aika sinänsä olisi tae siitä että jokin asia on toimiva.  

Miksi tätä väitettä halivat ihmiset eivät koskaan ajattele niin päin, että joitain asioita käytetään siksi, että parempia konsteja ei ole vielä keksitty?

Kivikauden ihmiset elivät ylistetyllä alkuperäiskansojen tietämyksellään ja taatusti käsittelemättömällä lähiruualla noin 20-vuotiaiksi.

Jos saan itse reilut 60 tilastovuotta lisää tähän päälle, syön mielelläni muutakin kuin mustikanvarpuja ja auringonhattua.

Sitä paitsi uskoisin, että vannoutuneimmatkin vanhan viisauden ylistäjät hoitelevat asioitaan mielellään kännykällä, vaikka he voisivat edelleen kuljettaa viestinsä Pheidippidesin, ensimmäisen maratonin juoksijan tapaan.  

Jos graviola ei pelastakaan syövältä, sen myyjä on joka tapauksessa hyötynyt oman osuutensa.

Toinen suosittu perustelu on ahneiden lääketehtaiden salaliitto. (Hassua muuten, että luontaistuotevalmistajien taloudelliset intressit eivät jostain syystä ole arveluttavia, vaikka nekin tähtäävät toiminnassaan taloudelliseen voittoon.)

Tuhmien lääkekorporaatioiden vehkeilyyn kuuluu mm. se, että vaikka graviola-hedelmä parantaa syövän ”satoja kertoja” paremmin kuin kemoterapia, tietoa on peitelty, koska se ei aja lääkeyhtiön intressejä.

Tämä ja moni muu ällistyttävä väite on peräisin Magneettimedia-nimisestä julkaisusta, jonka taustoista Long Play on julkaissut tänään artikkelin. 

En närkästele superfoodien ja ravinteiden kohtuukäyttöä tai niiden positiivisia - kuviteltuja tai todellisia - vaikutuksia sinänsä. 

Arveluttavaksi meno muuttuu silloin, kun muotiravinteet ja -ruokavaliot alkavat saada vakaumuksellisia sävyjä ja uhata sitä kautta aidosti käyttäjiensä terveyttä, jopa henkeä.

Long Playn jutun referaatissa kerrotaan, että ylivieskalaiset [Magneettimedian seuraajat] eivät enää halua rokottaa lapsiaan. Suomessa on tavattu myös potilaita, jotka ovat saaneet vakavia maksaoireita yrttivalmisteiden nauttimisesta.

Muita lääkkeitä ei maailmassa tarvittaisi, jos kaikki pakurikäävästä väitetyt hyvät vaikutukset olisivat totta.

Jokaisen salaliittoja päivittelevän kannattaisikin kysyä itseltään kuka hyötyy siitä, että ihmisten tietämättömyyttä, hyväuskoisuutta ja joskus epätoivoakin käytetään hyväksi heidän henkensä uhalla.

Jos graviola ei pelastakaan syövältä, sen myyjä on joka tapauksessa hyötynyt oman osuutensa.

Se on eettisesti arveluttavaa liiketoimintaa, ei kemoterapia.

Vielä muuten siitä pakurikäävästä.

Lääkärilehden haastatteleman dosentti Veijo Saanon mukaan mitään muita lääkkeitä ei maailmassa tarvittaisi, jos kaikki pakurikäävästä väitetyt hyvät vaikutukset olisivat totta.

Mutta onneksi kukaan ei ole niin hullu, että luopuisi kaikesta pakurin tähden – eihän?

Anna Perho
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja kolumnisti, joka on työskennellyt tv-tuottajana, radiojuontajana ja käsikirjoittajana

Kommentoi aihetta (35 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Dosentti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Anna Perho on tutkinut asiaa harvinaisen ylimalkaisesti. Olisi mukavaa jos toimittajat viettäisivät aiheen parissa toisenkin hetken ennen kuin kirjoittavat aiheesta. On totta että pakurikäävän vaikutuksia ei ole tutkittu ihmisillä, mutta esimerkiksi hiirillä on paljonkin. Jos vaikkapa Google Shcolarissa hakee tietoa lajin tieteellisellä nimellä Inonotus obliquus, niin tulokseksi tulee pelkästään viime vuoden osalta iso joukko varsin päteviäkin tieteellisiä tutkimuksia. Lajilla on labrassa havaittu olevan monenlaisia kemiallisia vaikutuksia esim joitakin syöpäaineita tai diabetestä vastaan. On toki selvää että lääkärilehti haastattelee lääkäriä ja että lääkäri (Saano)kommentoi kuten lääkärin kuuluu. Uskoakseni puolueettomin tieto tulisi biokemisteiltä jotka ymmärtävät lajista olevaa tietoa ja osaavat tulkita sitä tutkijan silmin. Missä viipyy se toimittaja joka uskaltaa todella selvittää pakurin vaikutuksia? Nyt näkyy vain hippejä ja heitä haukkuvia.

  • Pena

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tuo Ylen kommentti vaikuttaa asiaa tuntemattoman henkilön rääpäisyltä. Miksi siihen piti vielä liittää kristinusko. Se mielestäni ei liity kyseiseen asiaan. Tuotteita on monia muitakin kuin pakurikääpä. Omakohtainen kokemus tai muidenkin käytätjien kokemukset on yksi arviointiperuste millaisia tuotteita kannattaa käyttää.

  • luonnontieteilijä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Dosentti, tiedätkö edes mitä on pätevä tieteellinen tutkimus? Osaisitko arvioida tuon 'biokemistin' laatiman tutkimuksen paikkansa pitävyyttä? Perusteltuun tietoon tarvitaan paremmat eväät, kuin käävän latinan kielinen nimi.

 • Kohtuudella

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitokset jutusta! Melkein kaikki ruoka-aineet ovat jossakin vaiheessa yleisen luulon mukaan erittäin terveellisiä ja taas toisena aikana melkeimpä myrkkyä. Ainoa pysyvä ohje on: kaikkea kohtuudella!

 • Bais

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toki on pidettävä järki mukana lisäravinnehömpässä, mutta kyllä Perho menee tässä myös itse metsään.

  Kivikauden ihmisten elinikä oli alkuunsa 33 vuotta, kunnes se maanviljelyksen kehittämisen myötä tippui 20 vuoteen. Kysymys: miksi? Vasta muutama sata vuotta sitten maailmassa noustiin takaisin alkukivikauden elinajanodotteeseen.

  Pakurikäävän teho ei ole riippuvainen tutkimuksista. Voi mennä vielä 10 vuotta ennenkuin saadaan ensimmäisiä luotettavia ihmiskokeiden tuloksia, ja siitä vielä 20 vuotta ennenkuin lääketieteessä päästään jonkinlaiseen konsensukseen, että mitä tehoa sillä käävällä on (jos on). Jos tehosta on saatu kuitenkin alustavaa näyttöä, niin onko kaikkien silti pakko odottaa?

  Lääketeollisuuden ja luontaistuoteteollisuuden erona on se, että lääkkeet patentoidaan. Siksi lääketeollisuus tarvitsee aina valvontaa niin viranomaisten kuin kansalaisten taholta. Ja siksi siellä myös liikkuu isoimmat rahat.

  Muutoin hyvä kolumni. Luontaistuotteista ei saa tulla uskontoa.

  • Kivikautinen vanhus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä kivikauden ihmisen elinikä on yksi niistä typeristä argumenteista, joka pitäisi oikaista niin laajalti, että ainakaan toimittajat eivät sitä enää käyttäisi. Nimittäin kyseessä oli keskimääräinen elinikä, eikä mikään sellainen ikä jolloin tyypillisesti kuoli. Itseasiassa suhteellisesti ottaen melko harva kuoli 25-35 -vuotiaana. Kivikaudella lapsikuolleisuus oli suurta ja onnettomuuksissa kuoli kokemattomia nuorukaisia. Sen sijaan jos sattui selviämään yli 20-vuotiaaksi, niin sitten hyvinkin todennäköisesti eli vanhaksi. Kyllä kivikaudellakin on ollut viisaita vanhuksia.

   Pakurikääpähype on varmaankin ylimitoitettu, mutta eipä se ainakaan niin vahingollista ole kuin esimerkiksi THL:n nykyiset ravintosuositukset, jotka joiltain osin perustuvat vuosikymmeniä sitten esitettyihin hypoteeseihin. Rasvan korvaaminen hiilihydraateilla oli typerämpää ja vahingollisempaa, kuin kaikki nämä uudet ihmedieetit yhteensä.

 • Johan On

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pakurista sen verran että esim. diabetestä sairastavan kannattaa joko vältellä sitä tai perehtyä asiaan kunnolla ennen sen käyttöä. Varmasti pakurillakin on myös positiivisia vaikutuksia, kuten lähes kaikella mitä ihminen voi syödä. Ihan siedettävää teetä siitä saa.

  Ruuan suhteen kohtuus ja monipuolisuus ovat hyviä lähtökohtia. Kohtuuttomuus minkään aineen suhteen tai ruokavalion yksipuolistaminen ovat harvoin terveyttä edistäviä. Uskomukset voivat edistää mielenterveyttä ja lumevaikutuksella terveyttäkin, mutta todellisuudesta niillä päsee varmasti eroon. Myös pakurin hyödyttömyyteen uskominen on harhaan johtavaa.

 • nönnönnöö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaihtoehtohoitoja ja rohtoja kritisoidaan nykyään aivan samalla tavoin kuin niitä joissain piireissä kannatetaan - täysin kritiikittömästi ja silmät uskosta hehkuen. Myös Perho sortuu tällaiseen todella naiiviin ylimalkaisuuteen ja ylimielisyyteen puhuessaan "söpöistä" argumenteista tai kännykän ylivertaisuudesta maratonviestinviejään nähden. Ei kai kukaan tosissaan ole pelkästään sitä mieltä että vanhat hoitomuodot olisivat aina automaattisesti parempia?

  Ei rohtomaakareita ja kuppaajia ole pakko uskoa. Mutta yhtä tuhoisaa kuin uskoa vaihtoehtohoitojen tuputtajia kritiikittömästi, on uskoa lääketehtaita ja heidän juoksupoikiaan kritiikittömästi. Toivottavasti muistamme vielä miten esim. testaamattoman sikainfluenssarokotteen ja sen aiheuttamien narkolepsiatapausten kanssa kävi. Myös yrttivalmistetta syöneitä ja siitä maksaoireita saaneita olisi hyvä välillä verrata vaikka ihan tavallisten tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin kymmeniin tai jopa satoihin vuosittaisiin kuolemiin.

  • Riku

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei kuitenkaan pidä unohtaa erittäin ikävistä sivuvaikutuksista huolimatta rokotus taisi kuitenkin pelastaa ihmishenkiä. Tavallinen kausi-influenssakin vie vuosittain ihmisiä hautaan ja sikainfluenssa paljon rajumpana olisi ilmeisesti nostanut tuon lukeman aivan eri tasolle.

 • Aski

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entisinä vuosisatoina kirkko määräsi, mitä uskot ja millä tavalla, nykyään sen on korvannut terveysuskonto eli jos syöt näin tai näitä, niin pelastut. Uskomattomat saadaan kivittää tai muuten eristää joukosta. Näitä hyviä terveysuskovaisia on viime vuosina ollut enenevissä määrin äänessä julistamassa uskoaan.

  Mainitun lehden jutut ovat minusta ainakin melko fanaattisia eli uskossaan julistavia.

  Pakuriteetä olen juonut, mistä olen pelastunut? Maailmalta saa tutkimuksia puolesta ja vastaan, ihan miten halutaan.

 • Mirkku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Toinen suosittu perustelu on ahneiden lääketehtaiden salaliitto. (Hassua muuten, että luontaistuotevalmistajien taloudelliset intressit eivät jostain syystä ole arveluttavia, vaikka nekin tähtäävät toiminnassaan taloudelliseen voittoon.)"

  Kyllä kyllä, mutta tuota nimenomaista pakuria saa ihan metsästä itsekin.

  • V*mainen maanomistaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Kyllä kyllä, mutta tuota nimenomaista pakuria saa ihan metsästä itsekin."

   Saahan tuota kääpää metsästä, mutta sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Toisin, kuin muut käävät, se ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. On tullut ilmi tapauksia, joissa ulkomaalaiset marjanpoimijat, tai ihan rahanahneet suomalaisetkin ovat kiertäneet €-kuvat silmissä pitkin Suomenmaata toisten puita vahingoittamassa. Ihmekös tuo, jos käävän kilohinta voi olla jopa 500€. Muodikas luontaistuotebisnes on ihan samanlaista rahankäärintää, kuin lääketeollisuus, usein vielä katteettomilla lupauksilla varustettuna.

 • Eve

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kokonaisuus ratkaisee aina ravinnossa, ei yksittäinen rohto tai ravintoaine.

  Jos jo syödään virallisesti margariinia, paljon viljaa ja käytetään rasvattomia maitotuotteita, niin niiltä ei pelasta edes lääketehtaan pilleri tai rokote.

  Esim. Jaakko Halmetoja kehottaa aina muuttamaan koko ruokavalion, niin silloin ihminen voi hyvin ja pysyy terveenä.

  Lääkärillä on tarjota vain ja ainoastaan se resepti, koska hänet on siihen opetettu.

  Pelkästään Suomessa kuolee tuhansia ihmisiä lääkkeisiin vuosittain.

  Influenssarokotteet ovat vain bisnes. Kuvitelkaa, jos ei olisi tullut tätä narkolepsiakatastrofia, niin taatusti oltaisiin kaikki joka syksy käsirysyssä jonottamassa rokotetta johonkin muka tappavaan.

  Joten onneksi tuli se narkolepsia.

  Ja Perho voisi tutustua ravitsemukseen ja sen tuomiin hyötyihin hiukan laajemmalti, kuin vain lukemalla jotain Iltalehden lööppiä.

  THL manaa 1000 kuollutta, jos heitä ei totella ja oteta rokotuksia.

  • Rasvattomat maitotuotteet

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kertoisitko Eve, mikä vika on rasvattomissa maitotuotteissa ? Mitä niiden syömisestä seuraa ?

  • niinpäniin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juu, mihinkäs me niitä rokotteita tarvitaan, antaa tautien vaan tulla jos on tullakseen. Kyllähän näillä luonnontuotteilla pärjää ja niillä saa estettyä kaikki taudit. Mutta jos nyt kumminkin jokin luonnontuotteiden kaikkivoipaisuudessa sattuisikin pettämään ja tauti iskisi, niin sairastetaan kaikki ”perinteiset” ja katsotaan mitä tapahtuu.

   Aloitetaan vaikka bakteeritaudeista ja hankitaan ensin kurkkumätä, sitten tulirokko, sitten hinkuyskä ja lopuksi tuberkuloosi.

   Sitten kun bakteeritaudit on hoidettu, niin sairastutaan perinteisiin virustauteihin, aloitetaan muutamalla erilaisella vaarattomalla influenssalla, hoidetaan sitten alta pois vesirokko, sitten tuhkarokko, sitten sairastutaan vihurirokkoon, meinasi ihan unohtua sikotauti, ja lopuksi hankitaan itsellemme isorokko.

   Kyllä kaikkien niiden tautien jälkeen mahtaa olla hyvä olla, kun on pärjännyt ihan ilman rokotuksia eikä ole tarvinnut kantaa rahojaan niille ahneille lääketehtaille. Kukin tulkoon uskossaan autuaaksi.

  • polio?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen rokotettu ja lapseni rokottanut,perusterve aikuinen, sekaravinnon syöjä, kasvirasvojen suosija. Jokin vika täytyy löytyä!

   Kiitos terveydenhuollon monille toimijoille, jotka parhaimmillaan toimivat rakentavassa yhteistyössä.

  • SoMeSampo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eipäs nyt pidä unohtaa että rokotteilla on todistettu vaikutus. Esim. Unicefin työ rokottamisen parissa on johtanut 5 tappavan taudin katoamiseen maapallolta, ja kuudes (polio) on tulossa. Sitä vastaan on nyt rokotettu reipas 30v. Ja silloisesta 128 tautiakantaneesta maasta on tällähetkellä jäljellä 3. Valitettavasti ääri islamistit ovat hyökänneet pakistanissa ja nigeriassa rokotuskamppaniaa vastaan ja estäneen näin taudin katoamisen. Sen sijaan intia jossa 2009 oli vielä yli puolet tapauksista, koki viimmevuonna ensimmäisen poliottoman vuotensa.

   PS. Kivikauden ihmistä eivät taudin niin haitanneet, koska pienissä ja hajanaisissa populaatioissa ei ollut helppo levitä. Lisäksi tautien määrä on huomattavasti lisääntynyt karjan hoidon myötä. Lintukarjateollisuus onkin tehokkaimpia tauti tehtaita ikinä johtuen suuresta yksilö määrästä pienessä tilassa. Hyvä hygienia ja lääkitys ovat toistaiseksi kohtuudella onnistuneet mutta todennäköisyyden nimissä resistansseja tulee kehittymään.

 • Alli-Pera

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi, että kun tätä on vaikea hyväksyä. Tilanne on sama kun väittäisi uskovalle, että jumalaa ei ole. Retoorisesti vastaus poikkeaa hieman, mutta, no, voi, voi. Joillakin ihmisillä on tarve uskoa yliluonnollisiin ilmiöihin, salaliittoihin ja ylivertaiseen pakurikääpään. Siirtykää uskomushoidoista takaisin maan pinnalle ja kutsukaa muumit takaisin laaksoon.

 • Saako parantua pakurilla ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perhon rooli on esittää järjen ääntä, täällä syvässä pimeydessä ja tietämättömyydessä vaeltavalle kansalle. Me tavalliset ihmiset, olemme kertakaikkiaan niin tyhmiä, ettemme ymmärrä olla tarpeeksi kriittisiä ja kaiken, mihin asetamme toivomme, yläpuolella. Se on varmaan pahin syntimme, näin pääsiäisenäkin, varsinkin kun elämme markkinataloudessa, jossa ei ole melkein mitään, mitä ei ole tuotteistettu.

  Olen täysin samaa mieltä siitä, että luontais- ym uskomusbisnestä pitäisi järkeistää ja sen hyötyjille opettaa yhteiskuntavastuuta ja kohtuullisuutta, mutta mistä johtuu, että minä reumasairautta potevana, koen ihan konkreettista voinninparanemista, kun juon vahvaa pakuriteetä. Se virkistää ja auttaa jaksamaan, ihan eri tavalla, kuin kahvi, tai tee. Joudun luopumaan kaikesta joka tapauksessa, kuten kaikki muutkin, teenkö sen länsimaisen lääkebisneksen, vai pakuriteen hoitojen kautta, sen kai sentään saa itse valita ? Lopputulos on joka tapauksessa sama, siltä ei blogibisneskään pelasta

 • Tiedän ravinnosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikkein hienointa on lukea ravintojuttuja ihmiseltä, jolla ei ole kyseisestä alasta mitään tietoa. Ottaa asioista ensin selvää ja kirjoittaa vasta sitten tai mieluusti jättää kokonaan kirjoittamatta.

  • jovainonkin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tarkoitatko mahdollisesti näitä rahanahneita bisnesmiehiä jotka tekevät rahaa hyväuskoisilta hölmöiltä pakurikäävän uskotelluilla terveysvaikutuksilla? Näitä pakurikääpää vastaavia "käärmeöljyjä" kauppasivat aikanaan myös Ameriikan mantereella kiertävät "bisnes"miehet, jotka lastasivat vankkurinsa paskavesipulloilla ja myivät ne ihmelääkkeenä kaikkiin sairauksiin :) Monet näistä kauppiaista valitettavasti hirtettiin huijareina.

 • JOhanna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ottamatta mitenkään kantaa tähän terveysvaikutukseen, voin omasta kokemuksesta sanoa sen että KASVIVÄRIIN lisättäessä PAKURI antaa hyvän, syvemmän värin esimerkiksi ruskeaan. Harmaanpeitoon se on myös oivallinen lisä...

  Tai siis liittyy tää tähän terveyteen sillai et tää on huomattavasti turvallisempi tapa värjätä hiuksia kuin perinteiset hapetevärit :)

 • Tapu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tietenkin vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin ja ruokavalioihin voi suhtautua liian kritiikittömästi, mutta niin voi melkein mihin vain. Anna Perhon kirjoituksessa on huvittavaa se, miten kritiikittömästi hän hän itse vaikuttaa imevän itseensä valtalääketieteen edustajien vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin kohdistamaa arvostelua. Kyseinen tahohan lyttäsi aikoinaan tutkimatta esimerkiksi nyt jo tehokkaaksi hoitomuodoksi todetun akupunktion.

  Kirjoitus on asenteellinen, vähän tietoa sisältävä ja pinnallinen. Olisi saanut jättää julkaisematta.

  P.S. Onko Anna Perho itse kokeillut pakurikääpää? Oma kokemukseni on, että se parantaa selvästi oloani ja yleistä hyvinvoinnin tunnetta. Keskittymis- ja ajattelukykynikin parenevat. Vaikutus ei ole pieni, eikä toisaalta valtavakaan, mutta ilman muuta niin selvä, että tulen jatkossakin käyttämään pakurikääpää. Olen kokeillut lukuisia eri luontaisvalmisteita yms. tuotteita, ja useimpien kohdalla en ole huomannut konkreettista vaikutusta olooni.

  • Timo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Akupunktion tehokkuutta lumelääkkeeseen verrattuna on testattu useissa tieteellisissä tutkimuksissa. Yksikään merkittävä tutkimus ei löytänyt mitään mitattavissa olevaa tehoa lumevaikutuksen lisäksi.

  • somesampo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ota kantaa akupunktioon, mutta olen myös itse juonut pakuria enkä huomannut minkään laista vaikutusta. Mutta ihan kiva tee minun makuuni :)

  • Järki kätöseen :)

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos jollakin pakuri tai muu vastaava ei toimi, niin tarkoittaako se suoraan sitä, että se ei voi toimi kenelläkään muulla? Jos haluaa miettiä asiaa lääketieteen näkökulmasta, niin eihän antibioottejakaan syötetä "terveelle" ihmiselle..! Itselleni pakuri ei sovi, mutta en silti hyökkää vastaan häntä, kenellä se voi toimia.

   -Ahdas on ihmismieli....-

 • ihmi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luontaistuotteiden teho on usein uskon varassa, mutta jos kovasti uskoo niin vaikuttaahan ne. Vaikuttaahan samoin myös llääketieteen lumelääkkeet. Toinen juttu, onko kukaan kysynyt näiden detox puhdistuskuurien perään? Onko olemassa mitään tutkimusta siitä, että jotain ruokaa syömällä tai syömättäjättämällä jotkin "kuona-aineet ja epäpuhtaudet" poistuvat kehosta? Kuulostaa huuhaalta.

  • Pakurifani

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kolesterolini joka ei minkäänlaisen lumeilun voimalla ole aiemmin laskenut alle 7, on nyt jo 6.4. Ei becelit eikä mitkään oikeat ruokatottumukset siis auttaneet. Samoin muutenkin uskomattomat veriarvot. On kannattanut juoda päivittäin kupponen kuumaa pakuriteetä!

 • Miksi?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ei voisi suhtautua sekä-että asenteella joko-tai ajattelun sijaan. Kirjoitus nojaa vanhaan hyvä tai paha asia jaotteluun. Ihmiset ovat mukamas joko luontaistuotteiden kannattajia tai vastustajia. Yrtit ovat huijausta tai kaikkivoipaisia. On ymmärrettävää, että on tahoja jotka voivat hyötyäkin tällaisesta suhtautumisesta. Kuitenkin suurin osa luovii sujuvasti välimaastossa.

 • Meistä on moneksi =)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No olipas siinä fundamentalistinen tunteen purkaus julkisesti. No tuota sen verran voisin valaista että ystäväni on 60 vuotias mies joka sairastui todella aggressiiviseen syöpään joka oli levinnyt jo selkäydintä kohti. Tohtorit olivat jo sitä mieltä että kemoterapiaa ei enään aloiteta. Ystävä aloitti PAKURI-uutteen käytön ja lähti talveksi aurinkoon intiaan ja tuli takaisin kevät talvella, meni lääkäriin tutkimuksiin ja syöpä oli parantunut. Pelkästään pakurista ei välttämättä ollut kyse mutta todennäköisesti ollut vähintään tukemassa parantumista. Harvemmin pelkästään intianmatka pahanlaatuista syöpää parantaa. Ja pakurin lääkinnällisiä vaikutuksia mm. syöpään on tutkittu ja TODETTU!

  Niin ja ei sitä pakuria ostaa tarvitse vaan menee metsään ja löydettyään pakurin kysyy metsänomistajalta luvan poimimiseen. Pakuria voi myös juoda nautinnosta ja vaikka kahvin korvikkeena. " Lääkäri opastaa luonto parantaa" -Hippokrates

  Rauhaa ja terveyttä kaikille.

  • huuhaatutka

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksikähän kaikki nämä ihmeparantumiset sattuvat aina sille "jokumuulle", enolle, tädille, serkulle, naapurille, koulukaverille tai muuten vaan ystävälle? Miksi nämä "jokumuut" eivät itse tule kertomaan ihmeparantumisistaan? Luulisi tällaisen ilouutisen kertomisen olevan heille itselleen monin verroin tärkeämpää kuin että sen kertoo aina joku jolle itselleen tätä ei ole tapahtunut...

   Ai niin, antaisitko vielä sen linkin tutkimukseen, jossa pakurikäävän on todettu parantavan syöpää, kiitos.

 • Pahoinvoiva nuoriso

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ovatko ihmiset olleet koskaan aikaisemmin yhtä sairaita kuin nykyään?

  Nuorista aikuisista jää pelkästään masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle 3000 henkilöä vuosittain. Ei heitä ole auttanut nykylääketiede.

  Lapset ja nuoret ovat yhä useammin ylipainoisia ja fyysinen suorituskyky on huono. Nuorilla aikuisilla on paljon autoimmuunisairauksia, miehillä siitiiöiden määrä vähenee jatkuvasti.

  Syöpä ja sydänsairaudet lisääntyvät. Kirurgit pitävät ihmisiä hengissä leikkaamalla pois sairaita kehon osia.

  Eliniän odotteemme on paljolti kasvanut yleisen hygienian kehittymisen myötä. Enää koko perhe ei aterioi samasta ruokakulhosta ja kädet pestään vessakäynnin jälkeen.

 • Ihminen saa taas uskoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joissain uususkonnoissa on jo mukana henki, joka jatkaa elämäänsä kun fyysinen elämä tulee iltaan.Voi kun on ikävä vanhoja uskontoja,jumalia,kummituksia ja tonttuja.Uskonnot ei ollut ennen joka päivä ja joka paikassa vastaan tulviva juttu,puhumattakaan pahimmista kiihkoilijoista.Ilman näitäkin joskus tuntuu että kumpa oisin elänyt toiseen aikaan,-50 luvulta vuoteen 2000 niin kuin jotkut onnekkaat.

 • Turhautunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei nyt tullut näyttöä suuntaan jos toiseenkaan! Mistä näitä papukaijoja riittää?

 • simon flint

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos haluat ymmärtää näitä hörhöhoitoja, lue kirja: Simon Flint: Villit vaihtoehdot. Uskomushoitokritiikkiä viisaille, Nordbooks 2014. Mutta huomaa, että otsikossa on varoitus: Vain viisaille.

Tuoreimmat aiheesta: Blogi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä