Kotimaa |

Antti Rinteeltä kovaa tekstiä Suomen eliitille: "Tavalliset ihmiset ollaan jättämässä kylmän veden varaan"

Ammattiyhdistysjohtajan mukaan päättäjät ja yrityseliitti saisivat tarkastella omien arvojensa kestävyyttä ennen syksyn talous- ja työmarkkinapäätöksiä.

Antti Rinne
Antti Rinne Kuva: Yle

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kritisoi päättäjiä tuttuun kärkevään tyyliinsä Valkeakoskella lauantaina.

Rinne vertaa "Suomi-laivaa" Titaniciin ja toteaa, että yrityseliitti vaikuttaa olevan kiinnostunut vain pelastamaan oman nahkansa.

- Kuin Titanicilla aikoinaan, pelastusveneitä varataan ensisijaisesti yhteiskunnan kermalle. Tavalliset ihmiset ollaan jättämässä kylmän veden varaan tai surmanloukkuihin, sanoo Työelämän arvot -paneelikeskusteluun Valkeakoskella osallistunut Rinne.

Rinteen mukaan päättäjät ja yrityseliitti saisivat tarkastella "omien arvojensa kestävyyttä" ennen syksyn talous- ja työmarkkinapäätöksiä. Hänen mielestään on kestämätöntä, että tavallisilta ihmisiltä vaaditaan valmiutta oman elintason heikentämiseen samalla, kun jo valmiiksi turvatussa asemassa olevat saavat lisäetuuksia.

- Joidenkin oikeudenmukaisuuden taju pettää todella pahasti. Heidän mukaansa yrityksiä ja omistajia ei saisi edes näinä vaikeina aikoina vaatia tinkimään tuotoistaan. Palkansaajat jätettäisiin taloustalkoisiin yksin. Mitä se, että tämänkaltaisia näkemyksiä kehdataan kirkkain silmin esittää ääneen, kertoo ajastamme? Rinne kysyy. Hän ei tarkemmin yksilöi, keitä tarkoittaa.

Rinne ennakoi syksystä hankalaa.

- Hyvien tulosten aikaansaaminen vaatii laajaa sitoutumista aitoon sopimiseen molemmin puolin.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Kyllästyitkö Suomeen ja ankeisiin työnäkymiin? Näissä maissa töitä todennäköisimmin löytyisi

Kyllästyitkö Suomeen ja ankeisiin työnäkymiin? Näissä maissa on töitä vaikka muille jakaa

Suomen naapurimaista Ruotsi ja Norja ovat perinteisesti olleet suomalaista työntekijää houkuttelevia maita. Työtä olisi työttömyysprosenttien valossa myös muualla Keski-Euroopassa ja jopa välimerellisessä maassa aivan Pohjois-Afrikan kupeessa. Kun meillä oli syyskuussa 2014 työttömyysaste 8,8%, on se esittelemissämme maissa noin viiden prosentin tuntumassa - jopa alle.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä