Terveys |

Apuvälineet helpottavat arkea

Dementikko saa apua muistia tukevista ja itsenäisyyttä tukevista välineistä. Hyvä apuväline ei välttämättä maksa paljon, mutta markkinoilla on myös uutta tekniikkaa soveltavia vempeleitä.

Muistisairaan arkea helpottavat jo kaulassa roikkuvat avaimet, nimi- ja osoitekyltti, muistikirja, muistilaput tai selkeä puhelin.

Myynnissä on myös apuvälineitä, joiden hankinta maksaa tai vaatii opettelua. Tällaisia ovat vaikkapa liesivahti, mukana kulkeva GPS-paikannuslaite, hälytin ulko-ovella ja kulunvalvontajärjestelmä. Palovaroitinkin voi hälyttää suoraan paloasemalle, rannekello voi puhua ja sänkyvahti hälyttää sängystä noustessa.

Oikein valitut apuvälineet tukevat muistisairaan aktiivisuutta ja itsenäisyyttä.

Apuvälineistä ja niiden hyödyistä löytyy kuitenkin valitettavan vähän tietoa.Kysy kunniltaKunnilla on apuvälineyksiköitä, joista erityisesti liikkumisen apuvälineitä voi kysellä. Kuntien toimintaterapeutit puolestaan tekevät kotikäyntejä ja arvioivat apuvälineiden tarvetta. He voivat myös kartoittaa kodin riskejä.

Myös Alzheimer -yhdistyksiltä voi kysellä opastusta.

Apua saa myös Stakesin julkaisemasta oppaasta (Apuvälineet ja dementia Pohjoismaissa. Muistia ja muita kognitiivisia toimintoja tukevat apuvälineet dementoituvan ihmisen arjessa). Siihen on koottu arvokasta tietoa muistisairaille suunnatuista apuvälineistä.Milloin tarvitaan apuvälineitä?Apuvälineiden tarve on yksilöllistä ja riippuu muun muassa potilaan omatoimisuudesta, sairauden vaiheesta sekä siitä, missä määrin omaiset ovat apuna arjessa selviämisessä.

On tärkeää, että apuvälineet otetaan käyttöön siinä sairauden vaiheessa, jossa niistä on oikeasti hyötyä.

Tilanteesta on syytä jutella myös muistisairaan itsensä kanssa ja arvostaa hänen tietojaan ja näkemyksiään.

Apuvälineitä ei oteta käyttöön noin vain, niitä varten tarvitaan opastusta ja seurantaa. Uuden oppiminen vaikeutuu sairauden edetessä.

- Jos hahmottaminen tuottaa ongelmia, uuden apuvälineen opetteleminen on tosi hankalaa. Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa apuväline käyttöön, neuvoo muistisairaiden kotona kuntoutuskäyntejä tekevä fysioterapeutti Katja Keskimäki.

Väärä tai liian myöhään hankittu laite voi olla suoranaiseksi vaaraksi, kuten vaikkapa tuttu liikkumisen apuväline rollaattori.

Tottumaton saattaa kulkea sen varassa liian kovaa ja vaarantaa turvallisuutensa.Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä