Ulkomaat |

Argentiina sallii abortit raiskauksien uhreille

Argentiinan korkein oikeus on hyväksynyt abortit raiskauksien uhreille. Historiallinen päätös syntyi yksimielisesti eilen tiistaina. Tähän mennessä raiskauksen uhri on voinut saada abortin vain oikeuden päätöksellä.

Argentiinan korkein oikeus totesi päätöksessään, että yhtäkään raiskauksen uhria ei voida rangaista raskauden keskeyttämisestä. Uhrien ei tarvitse enää hankkia oikeuden lupaa aborttiin, vaan lääkärille riittää vannottu vakuutus.

Korkein oikeus tuki alemman oikeusateen päätöstä, joka salli abortin 15-vuotiaalle raiskauksen uhrille. Korkein oikeus kuitenkin totesi, ettei sen päätös avaa tietä löyhempään aborttilainsäädäntöön. Myös oikeusministeri Julio Alak painotti, ettei muutoksia lainsäädäntöön olla suunnittelemassa.

Abortti on normaalissa tapauksessa laiton Argentiinassa. Tuomarit ovat myöntäneet luvan raskauden keskeytykseen lähinnän naisille, joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Argentiinassa onkin uutisoitu tapauksista, joissa nuoret tytöt ovat joutuneet synnyttämään raiskaajan lapsen.

Katolinen kirkko on tuominnut korkeimman oikeuden päätöksen. Kirkon mukaan abortti on väärin, vaikka raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksesta. 91 prosenttia argentiinalaisista ilmoittaa olevansa katolinen.

Abortin laillisuutta ajavien ryhmien arvion mukaan Argentiinassa tehdään noin 700 000 laitonta raskauden keskeytystä vuodessa. Maan terveysministeriön mukaan luku oli 470 000 vuonna 2009. Noin sata argentiinalaisnaista kuolee vuodessa toimenpiteeseen.

Argentiina on sallinut homoavioliitot ja maan sosiaalipolitiikka on yksi alueen liberaaleimmista. Abortin laillistaminen ei kuitenkaan ole edennyt maassa. Tähän vaikuttaa osaltaan presidentti Christina Fernandezin kielteinen suhtautuminen asiaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Lopullinen vaalitulos: Keskustalle suurvoitto – perussuomalaiset ylsi kakkoseksi, SDP romahti

Juha Sipilä Keskustan vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.15

Yle Uutiset päättää eduskuntavaalien 2015 hetki hetkeltä -seurannan.

Kello 01.11

SDP sai äänistä 16,5 prosenttia ja 34 paikkaa ja 489 705 ääntä. Vihreiden luvut ovat 8,5, 15 ja 252 872. Vasemmistoliitto keräsi 211 615 ääntä, prosentteina 7,1 ja paikkoina 12. RKP sai 9 edustajaa, 144 520 ääntä ja prosentteina 4,9. Kristilliset keräsivät luvut 3,5, 5 ja 105 022 ääntä. Lisäksi Ahvenanmaalle on yksi edustajan paikka. Kaikki muut ryhmät saivat yhteensä hieman yli 72 000 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 16 537.

Kello 01.06

Kaikki äänet on laskettu. Keskusta sai äänistä 21,1 prosenttia ja 49 paikkaa. Puolueen äänimäärä on 625 687. Toisena on perussuomalaiset 38 paikallaan ja 523 045 äänellä. Prosenttiosuus on 17,6. Kokoomuksen ääniosuus oli 18,2, paikkamäärä 37 ja äänimäärä 539 615.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä