Ulkomaat |

Argentiina sallii abortit raiskauksien uhreille

Argentiinan korkein oikeus on hyväksynyt abortit raiskauksien uhreille. Historiallinen päätös syntyi yksimielisesti eilen tiistaina. Tähän mennessä raiskauksen uhri on voinut saada abortin vain oikeuden päätöksellä.

Argentiinan korkein oikeus totesi päätöksessään, että yhtäkään raiskauksen uhria ei voida rangaista raskauden keskeyttämisestä. Uhrien ei tarvitse enää hankkia oikeuden lupaa aborttiin, vaan lääkärille riittää vannottu vakuutus.

Korkein oikeus tuki alemman oikeusateen päätöstä, joka salli abortin 15-vuotiaalle raiskauksen uhrille. Korkein oikeus kuitenkin totesi, ettei sen päätös avaa tietä löyhempään aborttilainsäädäntöön. Myös oikeusministeri Julio Alak painotti, ettei muutoksia lainsäädäntöön olla suunnittelemassa.

Abortti on normaalissa tapauksessa laiton Argentiinassa. Tuomarit ovat myöntäneet luvan raskauden keskeytykseen lähinnän naisille, joilla on mielenterveydellisiä ongelmia. Argentiinassa onkin uutisoitu tapauksista, joissa nuoret tytöt ovat joutuneet synnyttämään raiskaajan lapsen.

Katolinen kirkko on tuominnut korkeimman oikeuden päätöksen. Kirkon mukaan abortti on väärin, vaikka raskaus olisi saanut alkunsa raiskauksesta. 91 prosenttia argentiinalaisista ilmoittaa olevansa katolinen.

Abortin laillisuutta ajavien ryhmien arvion mukaan Argentiinassa tehdään noin 700 000 laitonta raskauden keskeytystä vuodessa. Maan terveysministeriön mukaan luku oli 470 000 vuonna 2009. Noin sata argentiinalaisnaista kuolee vuodessa toimenpiteeseen.

Argentiina on sallinut homoavioliitot ja maan sosiaalipolitiikka on yksi alueen liberaaleimmista. Abortin laillistaminen ei kuitenkaan ole edennyt maassa. Tähän vaikuttaa osaltaan presidentti Christina Fernandezin kielteinen suhtautuminen asiaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä