Kulttuuri |

Bo Carpelan on kuollut

Kirjailija Bo Carpelan on kuollut. Monipuolinen, palkittu kirjailija kuoli perjantain vastaisena yönä 84-vuotiaana. Carpelan muistetaan etenkin suomenruotsalaisen, modernin runouden mestarina.

Bo Carpelan 1926-2011
Bo Carpelan 1926-2011 Kuva: YLE

Bo Carpelan on yksi tunnetuimmista ruotsinkielisistä kirjailijoistamme, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Uransa aikana Carpelan julkaisi niin runoja, romaaneja, lasten- ja nuortenkirjoja, proosaa, kuunnelmia kuin draamaa. Hän toimi myös kriitikkona ja kääntäjä.

Taiteilijaprofessoriksi hänet nimettiin vuonna 1980.

Carpelan on saanut useita merkittäviä palkintoja, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon useana vuonna, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1977 sekä Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon 1997. Finlandia-palkinnon hän sai kahdesti, vuonna 1993 romaanistaan Alkutuuli ( Urwind) sekä 2005 teoksestaan Kesän varjot (Berg).

Otava julkaisee syksyllä Bo Carpelanin romaanin Lehtiä syksyn arkistosta ( Ur höstens arkiv). Teoksen kääntänyt Caj Westerberg kertoo, että siinä keskeistä on vanhuus ja vanhuuteen liittyvän kuoleman pohdinta.

- Se on hyvin runollinen, hyvin impressionistinen, hyvin meditatiivinen. Siinä on vanha mies, joka on suvun maaseutupaikallaan, jossa on ilmeisesti ollut pitemmän aikaa suvun maaseutupaikka. Ja hän pitää päiväkirjaa ja pohtii elämää, kirjoittamista myös. Tässä romaanissa hän on myös kirpeä kulttuurikriitikko, kuvailee Westerberg.TV1 esittää Bo Carpelanin henkilökuvan sunnuntaina 27.2. klo 13.45. Ohjelma on sarjasta Ammatti: suomalainen kirjailija, vuodelta 1999.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä