Ulkomaat

Brasilian presidentti haastettiin todistajaksi lahjustutkintaan

Presidentti Dilma Rousseffia kuullaan todistajana rikostutkinnassa, jossa epäillään maksetun lahjuksia autoteollisuutta hyödyttävän lainsäädännön edistämiseksi.

Presidentti Dilma Rousseff tervehtii Brasilian uutta valtiovarainministeriä Nelson Barbosaa 21. joulukuuta 2015.
Presidentti Dilma Rousseff tervehtii Brasilian uutta valtiovarainministeriä Nelson Barbosaa 21. joulukuuta 2015. Kuva: EPA / Adriano Machado

Brasilian liittovaltion tuomari on hyväksynyt vaatimuksen, että presidentti Dilma Rousseffin on todistettava lahjusrikostutkinnassa. Presidentti Rousseffia itseään ei epäillä rikoksesta, vaan häntä kuullaan todistajana.

Rousseffin kuulemista vaati lahjusrikoksesta epäiltyjen poliitikkojen ja liikemies Eduardo Valadãon puolustus. Valadãoa syytetään siitä, että hän olisi maksanut lahjuksia edistääkseen autoteollisuutta hyödyttävän lainsäädännön etenemistä.

Lahjustutkinta tunnetaan nimellä "Operaatio kiihkoilijat".

Myös presidentti Rousseffin edeltäjää, presidentti Luiz Inacio Lula da Silvaa halutaan kuulla. Brasilian poliisi tutkii, onko presidentti Lula da Silvan pojan omistaman yhtiön saama maksa lahjus, jolla pyrittiin vaikuttamaan lainsäädäntöön.

Operaatio kiihkoilijoiden tutkinta on erillinen Brasilian politiikkaa keikuttaneesta Petrobras-tutkinnasta, jossa valtion öljy-yhtiön epäillään vastaanottaneen satojen miljoonien lahjuksia.

Presidentti Rousseff toimi Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana lahjusepäilyjen aikaan. Lajustutkinta on heikentänyt presidentti Rousseffin asemaa ja hallitusta.

Lisäksi Rousseffia syytetään Brasilian budjettilain rikkomisesta.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Helsinki

Selvitysryhmä: HUSLABin neulasekaannuksen syynä inhimillinen erehdys – Kukaan ei sairastunut

Syyt siihen, miksi HUSLAB:ssa käytettiin keväällä neuloja kahteen kertaan, on nyt tutkittu. Syynä oli inhimillinen virhe. Lisäksi keikkatyöntekijää ei ollut perehdytetty tarpeeksi hyvin, ja käytettyjä turvaneuloja käsiteltiin väärin. Käytetyn neulan sai suoneensa 19 ihmistä, joista 18 on todettu ensimmäisessä seurannassa terveeksi. Yksi ei ole suostunut seurantaan.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä