Ulkomaat |

CIA:n raportti: Epäillyn lapset uhattiin tappaa

Yhdysvaltain oikeusministeri Eric Holder on nimittänyt erikoissyyttäjän tutkimaan julmia ja laittomia kuulustelumenetelmiä keskustiedustelupalvelu CIA:n ulkomaille perustamissa pahamaineisssa vankiloissa. Samaan aikaan julkistettiin aiemmin salaisia raportteja, jotka kertovat CIA:n kuulustelijoiden käyttämistä julmista tai tökeröistä menetelmistä terrorismista epäiltyjä vankeja kohtaan.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n pääkonttorin eteishalli
Kuva: Dennis Brack/EPA


Tutkimuksia johtamaan Holder valitsi syyttäjä John Durhamin, joka jo aiemmin aloitti tutkimukset terrorismista epäiltyjen kovia kuulusteluja kuvaavien videonauhojen tuhoamisesta.

Samaan aikaan liittovaltion tuomari määräsi julkaistavaksi kymmenkunta CIA:n vuonna 2004 tekemää raporttia, joissa on yksityiskohtia kuulustelumenetelmistä. Niissä vangeilta ei pelkästään evätty uni, pidetty nälässä ja kidutettu vedellä, vaan mentiin vielä pitemmälle.

Yhdessä tapauksessa syyskuun 11. päivän iskujen suunnittelijaksi epäillylle Khalid Sheikh Mohammedille sanottiin, että hänen lapsensa surmattaisiin, jos Yhdysvaltoihin kohdistuu uusia terrorihyökkäyksiä.

Toisia vankeja uhattiin perheenjäsenten raiskauksella, teloituksella, ampumisella ja kidutuksella. Ainakin yhtä kuulusteltavaa yritettiin pakottaa paljastamaan tietonsa valeteloituksen avulla ja toista kuristettiin kaulavaltimosta kunnes hän oli menettämässä tajuntansa.

Useat CIA:n työntekijät sanoivat, ettei heillä ollut mitään koulutusta vankien kuulustelusta tai siitä, mitä tietoja epäillyiltä olisi pitänyt puristaa.CIA-tutkimukset uhkapeli ObamalleCIA:n väärinkäytöksiä koskevien uusien tutkimusten uskotaan nostavan Yhdysvaltain kongressissa poliittisen myrskyn, joka saattaa häiritä presidentti Barack Obaman suurta suunnitelmaa uudistaa maan terveydenhoitojärjestelmä.

Republikaanit syyttävät todennäköisesti Obamaa liiasta pehmoilusta kansallisen turvallisuuden kustannuksella. Yhdysvaltain entinen varapresidentti Dick Cheney on kiistänyt kidutuksen ja sanonut kuulustelumenetelmien olleen laillisia. CIA:n raportissa myös sanotaan, että joissakin tapauksissa kovat otteet vankeja kohtaan ovat estäneet uusia terrori-iskuja Yhdysvalloissa.

Obamasta vasemmalla olevat liberaalit ovat jo arvostelleet ennalta tulevia tutkimuksia, koska he epäilevät kidutusten taustavoimien jäävän niiden ulkopuolelle. Tästä muistutti maanantaina myös Yhdysvaltain kansalaisvapauksien liitto ACLU.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä