Ulkomaat |

Commodore 64:n isä Jack Tramiel on kuollut

Legendaarisen Commodore 64 -tietokoneen markkinoille tuonut Jack Tramiel on kuollut 83 vuoden ikäisenä, kertovat talouslehdet Forbes ja Wall Street Journal. Tramielin perustama Commodore International -yhtiö toi supersuosituksi nousseen varhaisen kotitietokoneen kauppoihin vuonna 1982. Myöhemmin Tramiel siirtyi johtamaan peliyhtiö Ataria.

Commodore 64 -tietokonepeli pelimuseossa.
Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Tramiel syntyi Puolassa vuonna 1928 juutalaiseen perheeseen. Hän joutui perheensä kanssa toisen maailmansodan aikana natsien keskitysleireille, ensin Auschwitziin ja sitten Ahlemin työleirille.

Tramiel selvisi hengissä natsien joukkotuhosta ja muutti vuonna 1947 Yhdysvaltoihin.

Siellä hän aloitti uransa kirjoituskoneiden korjaajana, mutta myöhemmin kirjoituskoneet vaihtuivat taskulaskimiksi, sitten tietokoneiksi.

Vuonna 1982 Tramielin Commodore-yhtiö toi markkinoille edullisen kotitietokoneen Commodore 64:n, jonka sanotaan olevan kaikkien aikojen myydyin kotitietokone. Commodore 64:ää olivat edeltäneet Commodore PET ja VIC-20.

Vuonna 1984 Tramiel lähti perustamastaan yhtiöstä. Hän perusti uuden yhtiön ja osti peliyhtiö Atarin.

Atari-tuotemerkistä kirjaa kirjoittava Martin Goldberg kuvaa Tramielin vaikutusta tietokonealaan valtavaksi. Forbes-lehden haastatteleman Goldbergin mukaan Tramielin nimi lausuttiin aikoinaan samaan sävyyn kuin Steve Jobsin tänään.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä