Vaalit |

Ehdokkaat puolustivat nuorisoa HS:n ja Nelosen vaalitentissä

Presidenttiehdokkaat ovat yksimielisiä siitä, että Suomen menestys on kiinni siitä, ettei lapsia ja nuoria päästetä syrjäytymään. Lisäksi kukaan presidenttiehdokkaista ei kannata Suomen takuuvastuiden vahvistamista Euroopan kriisirahastossa. Presidenttiehdokkaat olivat tänään tiistaina Helsingin Sanomien ja Nelosen yhteisessä vaalitentissä.

- On hyvä, että Suomella on itsellinen linja europolitiikassa. Tätä kriisiä ei ratkaista paisuttamalla kriisirahastoa, tarvitaan järjestelmän muuttamista, perusteli vasemmistoliiton ehdokas Paavo Arhinmäki.

- Haemme ratkaisuja, ei ole itsetarkoitus mennä ei ei ei -linjalle. Mukana ei olla hinnalla millä hyvänsä. Olen ainoa realisti ehdokkaiden joukossa tässä asiassa, SDP:n Paavo Lipponen totesi.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Eva Biaudet'n mukaan Suomen on oltava mukana ratkaisemassa Euroopan velkaongelmaa.

- Mekanismit ovat vain detaljeja, tarvitsemme talouskasvua. Silloin on kiinnitettävä huomio naisten osuuteen työmarkkinoilla. OECD-maissa naisten työllisyys on 60 prosenttia, talous ei voi kasvaa, ellei naisten osuus työelämässä kasva, Biaudet painotti vaalitentissä.

Perussuomalaisten Timo Soini ei ollut muiden kanssa samaa mieltä siitä, että presidentti tukee hallituksen linjaa:

- Hallitus tulisi presidentti Soinin linjan taakse. Olemme väärässä seurassa, tämä on katastrofaalista politiikkaa, Soini vertasi Suomea ja eurojärjestelmän ulkopuolisia maita.

Biaudet moottorina vastajytkylle, Väyrynen löysi feministin itsestään

Voittaja vannoo maaliskuun alussa presidentin valan, jossa hän lupaa edistää muun muassa Suomen kansan menestystä. Ehdokkaat olivat huolestuneita syrjäytymisestä ja etenkin lasten ja nuorten elämänlaadusta.

- Olen tyytyväinen siitä, että kampanjan aikana olen ollut moottori vastajytkylle, latasi Biaudet.

Hän painottaa, että Suomen menestys on kiinni siitä, että jokaisen lapsen on saatava tuntea olevansa yhtä arvokas. Myös Niinistö painotti, ettei lasten ja nuorten syrjäytymiseen ole varaa. Samoin Lipponen nosti esille nuorisotyöttömyyden.

Presidenttinä Väyrynen pitäisi huolta siitä, että enemmistön tahto tapahtuu, mutta myös vähemmistöjen oikeuksista pidetään huolta.

- On myös tehtävä työtä naisten ja miesten tasa-arvon eteen, Väyrynen painotti.

- Tärkeintä on tuloerojen kaventaminen ja köyhyyden vähentäminen, linjasi Arhinmäki.

- On pyrittävä lähimmäisyhteiskuntaan. Että jokaisella on osallisuuden tunne siitä, että omalla panoksella on merkitystä, toivoi Essayah.

Haavisto puolestaan oli syrjäytyvien nuorten lisäksi huolissaan suomalaisen kulttuurin ja kielen säilymisestä sekä kestävästä kehityksestä. Soinin mukaan tärkeintä on itsenäisyyden puolustaminen.

- Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan, vastasi Soini kysymykseen.

Gallupjulkisuus herätti toiveet kielloista

Kysyttäessä ehdokkailta kieltäisivätkö nämä gallupien julkaisemisen kaksi viikkoa ennen vaaleja, myöntävästi vastasivat Niinistö, Haavisto, Arhinmäki ja Biaudet.

- Ehkä viikkokin riittäisi, Niinistö toppuutteli.

Väyrynen uskoi, että äänestäjät eivät taktikoi vaan äänestävät joka tapauksessa ehdokasta, josta haluavat presidentin.

Keskustele uutisesta 37 kommenttia

Nuorten presidentinvaaleissa perussuomalaiset pärjäävät paremmin kuin aikuisten vaali-gallupeissa. Tänään julkistetuissa nuorisovaalien tuloksessa voittajaksi nousee Sauli Niinistö. Hän sai 36 % äänistä. Timo Soini tuli toiseksi 20 % äänimäärällä. Helsingin Sanomien tänään julkistamassa mielipidetiedustelussa Soini sai vain 9 % kannatuksen. MTV3:n tuoreimmassa kyselyssä Soini saa 7 prosentin kannatuksen. Miten nuorten vaalitulosta tulisi tulkita?

Siirry keskusteluun

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä