Ulkomaat |

Elokuvaohjaaja Vladimir Motyl on kuollut

Ensimmäisen 'easternin' ohjaajana tunnettu venäläinen Vladimir Motyl on kuollut 82 vuoden iässä. Motylin ohjaama seikkailuelokuva Aavikon laki (Beloe solntse pustyni, NL 1969) avasi neuvostoelokuvien genren, jota verrattiin Hollywoodin westerneihin.

Vuonna 1927 Valko-Venäjällä syntynyt Motyl oli puolalaisen maahanmuuttajan poika. Motylin isä pidätettiin neuvostovaltion varhaisissa puhdistuksissa vuonna 1930 ja kuoli Solovetskinsaarilla sijainneella pahamaineisella vankileirillä. Vladimir Motyl ja tämän äiti lähetettiin sisäiseen karkotukseen Pohjois-Uralille.

Teatterista ja elokuvasta kiinnostunut Motyl valmistui Sverdlovskin teatteri-instituutista. Ensimmäiset elokuvansa Motyl onnistui tekemään 1960-luvulla.

Motylin tunnetuin ja suosituin elokuva on Aavikon laki. Vuonna 1969 valmistunut seikkailuelokuva sijoittuu vuoteen 1920 Kaspianmeren alueelle ja kertoo sisällissodasta palaavasta entisestä puna-armeijan sotilaasta, joka joutuu yhtäkkiä vartioimaan muslimisissien johtajan haaremia.

Aavikon lain tulitaistelut erämaan polttavalla hiekalla johtivat heti vertailuun Hollywoodin tuottamiin lännenelokuviin, ja elokuvan on katsottu aloittaneen erityisen 'punawesternien' tai 'easternien' lajityypin neuvostoelokuvassa.

Kulttuurien yhteentörmäyksestä kertova elokuva on yksi kaikkien aikojen suosituimmista neuvostoelokuvista, ja edelleenkin kosmonauteilla on tapana katsoa Aavikon laki ennen avaruuslennolle lähtöä.

Vladimir Motyl ohjasi myös useita muita arvostettuja neuvostoelokuvia 70- ja 80-luvuilla. Motylin taipumus itsenäisyyteen johti hänet 70-luvulla törmäyskurssille Neuvostoliiton kulttuuriviranomaisten kanssa. Motylia ei palkittu teoksistaan eikä hän päässyt matkustamaan ulkomaille elokuvafestivaaleille.

Venäjän valtion elokuvapalkinnon Motylin Aavikon laki sai vasta presidentti Boris Jeltsiniltä Neuvostoliiton romahdettua.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Politiikka

Tässä ovat perussuomalaisten ministerit - Soini, Niinistö, Mäntylä ja Lindström

Timo Soini.

Salkkujako

Keskusta: 6 ministeriä

Pääministeri: Juha Sipilä
Elinkeinoministeri: -
Ympäristö- ja liikenneministeri: -
Perhe- ja perusturvaministeri: -
Maa- ja metsätalousministeri: -
Kunta- ja uudistusministeri: -

Perussuomalaiset: 4 ministeriä

Ulkoministeri: Timo Soini
Oikeus- ja työministeri: Jari Lindström
Puolustusministeri: Jussi Niinistö
Sosiaali- ja terveysministeri: Hanna Mäntylä

Kokoomus: 4 ministeriä

Valtiovarainministeri: Alexander Stubb
Sisäministeri: Petteri Orpo
Opetus- ja kulttuuriministeri: Sanni Grahn-Laasonen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri: Lenita Toivakka

Ministerilistaa täydennetään sitä mukaa, kun puolueet julkistavat uusia nimiä. Keskustan on tarkoitus kertoa ministerivalinnoistaan torstaina klo 17.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä