Rovaniemi |

Elviksen nahkatakki löytyi Sallasta

Sallan Vallovaaran kylässä säilytetään hämmästyttävää aarretta. Rokin kuninkaan Elvis Presleyn nahkatakki on siellä Martti Remeksen kassakaapissa. Vaikka Martti ei voi antaa takista paperille kirjoitettua aitoustodistusta, niin hän kuitenkin antaa sille uskottavan tarinan.

Siinä se on, Elviksen rotsi!
Sallalainen Martti Remes on säilyttänyt hallussaan Elvis Presleyn nahkapuseroa jo lähes 30 vuotta. Aarrettaan mies ei aio myydä. Kysyjiä on ollut. Kuva: YLE / Jorma Korhonen
Salla

Martti Remes sai Elviksen nahkatakin, mustan puseron, kiitollisuuden osoituksena ja lahjana Olavi Alakulpilta, Yhdysvaltain armeijan everstiluutnantilta vuonna 1982.

Taksimies oli kyyditsemässä upseeria jo ties monennenko kerran tämän vieraillessa Sallassa, entisillä sotakentillään.

Rovaniemeläinen Alakulppi oli maineikkaan Osasto Saun johtajia, mutta joutui sodan jälkeen asekätkennästä epäiltynä pakenemaan Amerikkaan, missä myös teki näyttävän sotilasuran.

Elvis autonkuljettajana

Elvikseen Alakulppi törmäsi Saksassa, minne rokin kuningas saapui suorittamaan varusmiespalvelustaan Naton tukikohtaan keväällä 1958.

Alakulppi oli siellä komppanian päällikkönä ja varusmieskersantti Elvis Presley toimi muun muassa hänen henkilökohtaisena autonkuljettajanaan.

Ja siitä alkoi Elviksen nahkatakin tie Sallaan. Erään ajoreissun päätteeksi Elvis rupesi yllättäen kaivamaan reppuaan, veti sieltä esiin mustan kiiltävän nahkatakin ja ojensi sen Alakulpille.

- Jos tämä kapteenille vain kelpaa, niin haluan jättää muistoksi, oli Elvis saatteeksi sanonut.

Nahkatakki neljä kertaa olympialaisissa

Alakulpille pusero kelpasi ja hän kantoi nahkatakkia neljissä olympialaisissa Yhdysvaltain hiihtojoukkueen johtajana.

Ja nyt se on sitten edelleen Alakulpilta lahjaksi saatuna Remeksen kassakaapissa Sallassa.

Remes sanoo kunnioittavansa pusakkaa enemmän Alakulpin kuin Elviksen vuoksi. - Elviksen lauluja takki on kuitenkin innostanut kuuntelemaan hieman enemmän, Martti sanoo.

Takki ei ole myynnissä

Martti Remes tunnetaan Sallassa ja laajemminkin eräänlaisena sotahistorioitsijana. Kotona on kokonainen kamari varattu museoksi, missä on esillä erilaista sota-aikaan liittyvää materiaalia, eikä vähiten hänen isänsä Olli Remeksen muiston vaalimiseksi.

Olli Remes oli urhea sotilas ja mestariluokan hiihtäjä. Hän saavutti muun muassa olympiahopeaa sotilaspartiohiihdossa Garmisch-Partenkirchenissä vuonna 1936 ja myös MM-pronssia tuli.

Remes kuoli sodassa venäläisen tarkka-ampujan luotiin vain 33-vuotiaana.

Myös Olavi Alakulppi oli Mannerheim -ristin ritari ja mestarihiihtäjä. Martti Remes arvelee, että nuo yhtymäkohdat isä-Olliin myös olivat osaltaan syynä siihen, että Alakulppi lahjoitti Elviksen nahkatakin juuri hänelle.

Keräilijät ovat pusakkaa kyselleet ostatelleet, mutta Martti ei sitä myy.

-Tästä kun ei ole sitä aitoustodistusta. On vain tuo tarina. Enkä muutenkaan möisi. Haluan kunnioittaa Elvistäkin siten, että säilytän tämän itselläni.

Mihinkään puseron dna-jäljityksiin Martti ei aio ryhtyä.

Kommentoi aihetta (19 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Höpö juttu,en usko,miksei Dna testi sovi ?

 • jejee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  siistii

 • Analyst

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Juuh, tuo pyhimysleimaus luissakin nosti kauppatavaran hintaa, ja kun uskoteltiin, että saattoi tuota ihmeitä tullessaan, niin kauppahan oli melkein sillä selvä, entisajan myyntivaltti tuo.

 • huoh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä sama "uutinen" kaivetaan tasaisin väliajoin esille. Alkuperäinen tekijä ajoi jo vuosia sitten taksilla Lapista etelään kaupaten epätoivoisesti juttua edes jollekin...

 • Jopo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tästä on kerrottu Lapin Kansassa jo vuosia sitten.

  Taustoihin ja mieheen perehtyneenä ei ole mitään syytä epäillä, etteikö olisi totta.

 • heikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rehelliset lapinmiehet eivät valehtele! Totta on tämä!

 • Koitelainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kylläpä on katteellista porukkaa... Ei voi kuin ihmetellä. Nuilla kommenteillanne loukkaatte myös Alakulpin ja muitten Marskin ritarien kunniaa. Menkää itteenne!

 • hujaus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mutta Savukoskellapa on yhdellä poromiehellä ristuksen vanha taunus...

 • Kake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä näin !

 • Meh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alkaa valottua miksi niitä pyhimysten nenäluita ynnä muita keskiajalla kerättiin... Samaahan ihmiset tekevät nyt, ja ajan saatossa saattaa kaikkien ikonien alkuperäinen viesti hämärtyä ja poikia oman uskontokuntansa... Vaan luulisi Elviksellä jo olevan oma fanaatikkojoukkonsa, jotka odottavat kuninkaan paluuta kuin kuuta nousevaa. Sitten vaan tuputetaan sitä isältä pojalle pari sukupolvea, ja tulevaisuudessa ollaan ihan vakavasti sitä mieltä että Elvis oli jumala eikä ihminen.

  Pitääpi varmaan tästälähtien pistää uskovaisten kritiikki ihan vaan ihmiskuntaa yleisesti koskevaksi.

 • Juha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aivan höpöjuttu.

 • metsis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  uskon. maksan tonnin

 • 99,95

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen hirveästi otettu, tästä tarinasta.

 • irrational

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voi teitä rationaalisuuden tylsistyttämiä ihmisiä. Sehän tästä jutusta tekee edes mielenkiintoista läheltä liippaavan, että todisteena on ainoastaan tarina. Vai olisiko teitä oikeasti kiinnostanut sellainen juttu, että tyypillä on Elviksen takki ja tässä siitä aitoustodistus? Itse olisin ainakin tuohon sanonut, että sou not ja ketä kiinnostaa.

 • tuomas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En usko ,,

 • brittitytto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  VAU mika stoorI!!!

 • elvis ja rotsi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Samalla reissulla Elvis unohti illan saunareissulta tullessa vaihtovaatteensa( farkkunsa, tennissukkansa ja t-paitansa) saunakammariin.

  Olemme suvun kanssa säilyttäneet nämä ja kysyjiä on piisannut, mutta emme myy suurestakaan summasta.

  Joo, nää kansallisaarteet on syytä alkaa tulevien sukupolvienkin vaikka museoimaan tms.

 • Mitään löytyi, ollut Sallassa vuosikymmenet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän tuo näyttää Elviksen takilta. Onhan se mahtavaa että pusakka on täällä Sallassa. Stoorin voi aivan hyvin jäljittää, vaikka joku musiikin tutkija, kuka on perillä Elviksen liikkeistä Euroopassa. Hieno juttu ja takki. Sotapalveluspäiväkirjoja vaan lukemaan, siitähän se selviää, että onko ollut Elviksen kyyvissä.

  Onhan minunkin kotona Ernesto Chequevarasta maalattuja kuvia, muistas vaan missä. Siskon kirjeenvaihtokaveri lähetti jostain Mexikosta 70-luvun alussa, oli itse maalannut. Internetin mukaan kyseinen henkilö on nykyään kuuluisan menestyvän mainostoimiston johtaja siellä päin.

 • zombe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on mun ja Nevalan Tapsan juttu. Terveisin Jorma Kalliokoski.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä