Rovaniemi |

EN: Saamelaisten maaoikeudet kuntoon!

Euroopan Neuvosto vaatii Suomea parantamaan vähemmistöjen kohtelua. Neuvosto vaatii, että Suomi tekee pikaisen päätöksen saamelaisalueen valtionmaista ja tukee enemmän kielivähemmistöjen tiedotusvälineilleitä.

Euroopan Neuvoston toimitalo
Kuva: Euroopan Neuvosto
Saamenmaa / Suomi

Euroopan neuvosto on Euroopan vanhin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Se käsittelee erityisesti demokratiaan ja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Euroopan Neuvosto on nyt julkistanut kolmannen raporttinsa Suomen vähemmistöjen tilasta. Aikaisemmat ovat vuosilta 2001 ja 2007.

Raportissa arvostellaan vähemmistöjen kohtelua Suomessa yllättävänkin voimakkaasti - ainakin siinä mielessä, että monet suomalaiset tuntuvat pitävän vähemmistöjen oloja turhankin hyvinä.

Raportissa arvostellaan erityisesti saamelaisten, romanien ja venäjänkielisten huonoa asemaa:

 • Saamelaisten maaoikeuskysymystä ei ole vieläkään ratkaistu ja asenteet ovat vain koventuneet viime vuosina;
 • Saamen kielilaki toimii huonosti;
 • Saamenkieliset palvelut ovat usein kiven alla;
 • Saamenkielisiin sekä venäjän- ja romaninkieliseen opetukseen ja mediaan pitää lisätä voimavaroja;
 • Vähemmistöjen tulisi päästä nykyistä paremmin päättämään erilaisista kulttuurihankkeista.

Euroopan Neuvosto perää Suomeen esimerkiksi saamenkielistä sanomalehteä. Neuvoston mukaan viikottainen saamenkielinen sivu Lapin Kansassa ei riitä, vaan rahat tulisi käyttää tehokkaammin.

ILO-ratifiointi ja saamelaisten kansanedustaja?

Euroopan Neuvosto listaa tukun toimenpide-ehdotuksia Suomelle. Kiireellisimpiä ovat saamelaisten kotiseutualueen valtionmaiden kohtalon poliittinen ratkaisu ja mahdollisesti jopa ILO:n alkuperäiskansasopimuksen ratifiointi sekä vähemmistöjen parempi edustus poliittisessa päätöksenteossa.

Neuvosto jopa väläyttää mahdollisuutta saamelaisten omaan kiintiökansanedustajaan.

Joka tapauksessa neuvosto vaatii, että Suomen tulee ponnistella enemmän kolmen eri saamen kielen säilyttämiksi ja voimistamiseksi. Saamelaiskäräjiä tulisi myös kuulla enemmän poliittisessa päätöksenteossa.

Lisäksi Euroopan Neuvosto haluaa Suomelta tiukempia otteita muukalaisvihan ja rasismin kitkemiseksi.

Kommentoi aihetta (31 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Olisi kiva kuulla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko äidinkielinen päivähoito tai opetus erityisetu? Onko äidinkielinen palvelu terveydenhuollossa? Onko äidinkielinen televisio-ohjelma erityisetu? Onko yritystuki tai maataloustuki, jossa on otettu huomioon elinkeinon erityispirteet erityisetu? Mitä näyttöä suomalaisilla on siitä, että Suomen valtio omistaa Lapissa olevat maa-alueet? Miten ILO-sopimuksen ratifiointi sortaa valtaväestön oikeuksia?

 • ois ILO tietää ja kiva kuulla? No tässä...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko äidinkielinen päivähoito tai opetus erityisetu? On valtiossa, jossa kieltä puhuu alle promille väestöstä.

  Onko äidinkielinen palvelu terveydenhuollossa? On valtiossa, jossa kieltä puhuu alle promille väestöstä.

  Onko äidinkielinen televisio-ohjelma erityisetu? On valtiossa, jossa kieltä puhuu alle promille väestöstä.

  Onko yritystuki tai maataloustuki, jossa on otettu huomioon elinkeinon erityispirteet erityisetu? Sana erityispiirteet sen jo kertoo, että on.

  Mitä näyttöä suomalaisilla on siitä, että Suomen valtio omistaa Lapissa olevat maa-alueet? Ne (valtion)alueet kuuluivat ennen Ruotsin kruunulle, sen jälkeen Venäjän valtiolle ja Suomen itsenäistyttyä ja valtakunnan rajat vedettyä Suomen valtiolle.

  Miten ILO-sopimuksen ratifiointi sortaa valtaväestön oikeuksia? Esimerkiksi siten, että valtaväestö Lapissa koostuu pitkälti vanhoista lappilaisista (lappalais) suvuista, joilla on juuret syvemmällä Lapin jäkäliköissä kuin Norjasta tulleilla poronomadeilla, jotka nyt vaahtoavat asiasta ja hamuavat maita itselleen. Elinkeinokysymys ei voi olla ratkaiseva tekijä maiden omistuksessa. Siitä, että esi-isämme siirtyivät talonpoikaiseen elämäntyyliin pelastaakseen perheensä nälkäkuolemalta ei voi rankaista siten, että jollekin keinotekoisesti rajatulle kansanosalle annetaan maat ja mannut vain siitä syystä, että sattuvat puhumaan sammuvaa kieltä .

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa, että pitäisi saamelaisten maaoikeudet ratkaista. Miten sitten niiden vanhoja tiloja omistavien maaoikeudet joilta isossajaossa vietiin maita liikamaan nimellä, siis ryöstettiin valtiolle. Heillähän on vanhoissa tilapapereissa näyttöä, että liikamaina otetut maat ovat joskus kuuluneet omistamiinsa tiloihin.Saamelaisillahan ei maiden omistamisesta ole

  mitään asikirjoihin perustuvaa näyttöä. Jos olisi olisivat he aikoja sitten vaatineet niitä oikeusteitse

  omistukseensa. Tietääkseni saamelaisilla on kaikki samat oikeudet kun kaikilla muillakin suomalaisilla.

 • Saamelaiset asuttivat Lapin ennen valtioiden rajoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei yhdelläkään alkuperäiskansalla ole näyttöä maiden omistamisesta. Maanomistuskulttuuri on valtioiden ja uudisasutuksen tuomaa. Saamelaisten oikeuksien edistämisessä ei ole kyse siitä, että joidenkin muiden oikeuksia kavennetaan. Oikeuksien suhteen tilanne on verrannollinen aikoinaan vallalla olleisiin monikielisyysasioihin, yksikielisyyden yhdentotuuden torvet ajattelivat, että ihmisen päässä kielet ovat ns. omissa tynnyreissään, jos opetetaan toista kieltä samalla, niin luullaan, että se ve sijaa toiselta kieleltä ja aivojen kielitila loppuu kesken.

 • poroille raksuja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  onneksi valtio hallinnoi alueitaan lapissa, muuten siellä ei olisi runkoakaan pystyssä jos eräät saamelais-natianalistit saisivat päättää maan käytöstä. nythän tilanne tunturialueilla koivun uusiutumisen suuhteen alkaa olla todella heikko, uusia lehdekkäitä vesoja kesällä tunturissa ei ole näkynyt moniin vuosiin. olisiko jo aika oikeasti keskustella yli suurista poro karjoista.

 • citysaamelainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saamelaismandaatin omaavista jo puolet asuu saamelaisalueen ulkopuolella ja kaupungeissa. Mitä ne helsinkiläiset tekee saamelaisalueen maaoikeuksilla? Aikoovatko näissä vaatimuksissa äänitorvina olevat "citysaamelaiset" kanakoirineen tänne riekonpyyntiin, Tenolle lohestamaan vai Inarinjärvelle taimenenpyyntiin? Että tämmöistä riistettyä alkuperäiskansaa me vaan ollaan....

 • sepi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikeuksia ja lisää oikeuksia. Mikähän saamelaisilla on oikeasti huonosti, ei mikään. Tässä on kyse vain ihmisen rajattomasta ja pohjattomasta ahneudesta, se jolla on jo kaikkea haluaa lisää sitä kaikkea. Sitten puhutaan saamenmaasta, koska sellainen on itsenäistynyt, en muista sitä sotaa, jossa olisi taisteltu saamenmaan itsenäisyyden puolesta... ja sitten vielä kiintiöedustaja, voi hyvän tähen, eikö se riitä että on istuva presidentti takataskussa komppaamassa kaikkia lisäoikeusvaatimuksia?

 • Pois puskista huutelmasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä vaatimusten vyöry on pohjaton, samoin kuin vaatijoiden ahneus. Tänään yhtä, huomenna lisää, lisää, lisää...ei sillä ole loppua. Saamelaisten seassa asuvat omalla maallaan näistä erityisetuuksista täysin osattomat lapin alkuperäiset asukkaat, syrjityt lappalaiset. He eivät ole jutaneet lännestä, eikä pohjoisesta, vaan ovat pysyneet paikoillaan heimojensa mailla. He eivät ole valloittajina alueelle tulleita, kuten osa porosaamelaisista. Kuka lappalaisten etua ajaa? Mihin he kuuluvat?

  Kuka näitä "neuvostoja" informeeraa? Pelkäänpä, että kotimaassa ILO sopimuksen ratifiointiprosessissa toiseksi jääneet haloset, braxit ja stubbit kätyreineen ovat taas asialla. Vastuutonta toimintaa tällainen jatkuva sodanlietsonta.

  Kun kotimaassa ei saa kannatusta, huudetaan milloin YK:ta, milloin mitäkin ulkolaista neuvostoa apuun.

  Tulkaa alueelle, ilmoittkaa tulostanne reilusti ja salailematta. (ei kuten tähän saakka salakähmäisesti kenenkään muun kuin saamelaiskäräjien tietämättä) Istutaan pöytään, pannaan asiat agendalle varataan aikaa ja varoja ja aletaan neuvonpito. Kyllä ne asiat selviää maaoikeuksia myöten. ne on aina selvinny. Muuta rehellistä ja kestävää tietä ei ole.

 • Jättikaappaus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pari tuhatta saamelaista odottaa silmät kiiluen oikeutta päästä käsiksi kolmasosaan maan pinta-alasta ja samalla vielä hakkaamattomiin tukkimetsiin ja maassa piileviin malmivaroihin . Ei kiertelevä paimentolaisuus anna mitään oikeutta porojen alla olevaan maahan , korkeintaan luvan jatkaa paimennusta.

 • inarilainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä Euroopan Neuvosto? Joku kasvoton möykkykö, joka jostain syystä tuntuu näkevän Suomen ja sen Lapin asiat pilkulleen samalla tavalla kuin kiivaimmat saamelaispoliitikot. Voisiko toimittajilta vaatia moisten julistusten monistamisen sijasta sen verran tutkivaa journalisimia, että selvittäisivät ja kertoisivat edes millainen valmisteluketju em. julistukseen sisältyy. Vai olisiko liian kiusallisen pieni kotoinen porukka sen takana?

 • EU on xxxxx:stä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Euroopan neuvosto on ajamassa Lappiin vähemmistön diktatuuria.

  Siihen ovat neuvoja antamassa nämä lobbarit, joiden kärkipäässä

  on mm. Suomen presidentti, oikeusministeri, työvoimaministeri, kaksi

  vihreiden EU-meppiä ja Stasi-Tiusanen. Yhteistä näille lobbareille

  näyttää olevan, etteivät ne tiedä mitään Suomen Lapin asuttamisen

  ja maaoikeuden historiasta. Tai saattavat tietää, mutta eivät ole tietävinään.

  On vain niin muodikasta olla olevinaan epämääräisen sorretun

  alkuperäiskansan puolustaja kansainvälisillä foorumeilla.

 • Tasaarvo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisille, ja saamelaisille samat oikeudet kuin kolttilla, silloin olemme kaikki pohjoisen työntekijät ja yritykset samalla viivalla!

 • olis kiva tietää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saamea Suomessa arkikielenä käyttäviä on promillen osia koko väestöstä. Siinä valossa kaikkia kieleen liittyviä käyttöoikeuksia voitaneen pitää erityisetuina. Nyky saamelaisnuoriso puhuu ja ymmärtää joka tapauksessa paremmin suomea ja jopa englantia kuin saamea. Saamen kielellä ei pärjää saamelaisalueen ulkopuolella ja sielläkin huonosti. Vai vaadittaisiinko saamenkielistä palvelua esim. lomalla Thaimaassa.

  Saamelaisen elinkeinon erityispiirteet alkoivat kadota silloin kun sähkö tuli saamelaisalueelle. Nykyään niitä ei enää ole.

  Sitä miten ILO-sopimus "sortaa" valtaväestöä ei tiedä vielä kukaan.

 • Kolttasaamelainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ihmeen rasistien keskinäinen kerho täällä on koolla? Erityisen pahoja olivat nuo heitot koltista ja 60 vuoden tukien takaisinmaksusta SUOMELLE. Suomen kansalaisiahan tässä kaikki ollaan. Ilmeisesti näillä kirjoittelijoilla ei ole mitään käsitystä asioiden oikeasta laidasta. Itse en ole kolttasaamelaisena saanut mitään muuta etua kuin edulliskorkoisen lainan talolle, mikä korkotaso nykyään on suurempi kuin normikorko.

 • Saamelaisuuden puristuksessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä saamelaisalueella asuva suomalainen saamelaistuu nykymenolla väkisinkin,joka tuutista tulee päivittäin saamelaisasiaa. Kun saamelaisilla on samat oikeudet kun muillakin ylä-lapin asukkailla niin mistä niitä lisäoikeuksia saadaan joita sitten annettai-

  siin saamelaisille.

  Yleensäkin saamelaisuus menee yli minun hilseen.

  Jos perheenisä on saamelainen mutta äiti venäläinen on lasten äidinkieli kuulemani mukaan saame.

  Tai jos ulkomailta adoptoidaan saamelaisperheeseen

  lapsi tulee hänestä saamelainen.

  Kyllä kai saamenkielisen lehden toimittaminen kuuluu

  saamelaisille itselleen eihän siihen suomalaiset pysty kielivaikeuksien takia.

 • thermo-men

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarkoittaako saamelaisten maanhoito kysymys sitä,että ne alkaisi pikku hiljaa vähentämään yli suuria porokarjojansa.Vai takoittaako tämä yleisesti sitä,että ne maksaa nyt Suomelle takaisin saamansa tuet/avustukset 60 vuodelta

 • opla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saamelaisilla ja muillakin vähemmistöillä on samat oikeudet ellei paremmat kuin enemmistöllä suomalaisilla.

  Saa erikoisetuja kun vetoaa olevansa vähemmistöä.

  Eiköhän aika ole jo ajanut ohi näistä vanhoista ILO sopimuksista, ei näillä sopimuksilla voi sortaa enemmistön oikeuksia.

 • peräpohjalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisessa tai siis kannanotossa jäi mieleen mm moite median vähäisestä tukemisesta. Olisi mielenkiintoista kuulla millainen on esimerkiksi Ylen saameradion vuosibudjetti. Ei mahda aivan olematon olla. Jotenkin aina näissä kanteluiden perusteella ulkoa tulevissa kannanotoissa hämmentää se kuva mikä Suomesta niissä heijastuu. siitä ei oikein peilikuvaa muodostu. Mahtavat muualla maailmassa vähemmistöt elää todellisessa paratiisissa kun meillä noin huonosti ovat asiat.

 • Rauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas tälläkin palstalla harjoitetaan saamelaisvastaista propagandaa. Kun lappilaiset haluaisivat arjen sujuvan ja kehittää kotiseutuaan, on äänekäs historiaa vääristelevä ja tietämätön pieni pivollinen propagandisteja mustamaalaamassa saamelaisia aivan omaa ahneuttaan (kun heidän mielestään ne valtion maat pitäisi saada näiden "lappalaisten" yksinomaiseen käyttöön).

  Olen katsonut YLEn teemalta kahta erinomaista sarjaa alkuperäiskansoista. Dokumentit paljastavat karmean totuuden sekä Amerikan intiaanien että Austraalian aboriginaalien kohtalosta valkoisen miehen mielettömän vainon ja raakuuden armoilla. Kyse oli maasta, uudelle mantereelle saapuneiden eurooppalaisten pohjattomasta ahneudesta, kun he anastivat alkuperäisen kansan maat omaan käyttöönsä. Menetelmien raakuus oli loputon.

  Tähän nämä meidän kotokutoiset rasistit, jotka väittävät olevansa alkuperäisiä asukkaita, joiden esi-isät ovat heidän mukaansa asuneet siellä jo 1600-luvulta saakka, väittävät ettei maa koskaan ole alunperin ollut saamelaisten asuttama ja että kruunu eli Ruotsin kuningas omisti maan. Kuningas sitten antoi maan heille. He ovat jo lähes 20 vuotta kehitelleet tätä omaa "historiallista totuuttaan" niin että ilmeisesti tänä päivänä uskovat siihen itsekin. He pelottelevat Lapin asukkailta sillä, että ILO:n sopimuksen turvin heidän tonttinsa ja talonsa siirretään saamelaisille eivätkä he enää voisi marjastaa ja kalastaa Lapissa. Tästähän ei sopimuksessa ole kyse, vaan siitä, että saamelaisille turvataan saamelaisten kotiseutualueella (Utsjoella, Inarissa, Enontekiöllä ja pohjoisimmassa Sodankylässä) sellaiset oikeudet maankäyttöön, joiden avulla on mahdollista oman kulttuurin (johon myös elinkeinojen harjoittaminen kuuluu) säilyttäminen ja kehittäminen.

  Heidän argumenttinsa ja tavoitteensa sekä julkilausutut uhkauksensa muistuttavat suuresti niitä, joita Austraalian ja Amerikan valloittajat perustelivat raaakalaismaisia tekojaan. Erottavana tekijänä on vain fyysisestä väkivallasta pidättäytyminen, joskin silläkin aika ajoin uhataan.

  He ovat yksinkertaisesti rasisteja , jollaisista historiassa on paljon esimerkkejä menneisyydessä ja nykyisyydessäkin.

  Tälle pienelle saamelaisvastaiselle raisitsiselle joukkiolle on riittänyt poliittista tukea hallituksilta (mm. Matti Vanhaselta) sekä etenkin maa- ja metsätalousministeriöltä, jolle keskustapuolue haluaisi asian valmistelun siirtyvän., jotka ovat pitäneet huolen, etteivät ILO.sopimuksen vaatimat toimenpiteet ole edenneet, eivätkä etene.

  Seuraavan hallituksen ohjelmaan on kirjattava ILO sopimuksen toteuttaminen,. Suomi ei enää voi pelata kaksilla korteilla, ajaa ihmisoikeuksia maailmalla ja estää niiden toteutumisen omassa maassaan.

 • Perustuslaki.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saamelaisille riittää jokamiehen oikeudet ja sitäkautta nautintaoikeus erämaihin ja kalavesiin,samaan tapaan kuin muullakin kansalla, porojen laiduntaminen on ainoa asia josta tarvii keskustella. Siitäkin vain siinämielessä mitä heidän pitäs maksaa toistenkin omistamasta hyödykkeestä,yksityiskätön ylimitoitetun käytön osalta ja tehdä jopa rangaistavaksi muiden kuin valtion ja omien itse ostettujen maiden käytön osalta.

 • jänkäjouni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan tämä miten paha sohaisu?

 • Lappihullu Varsinais-Suomesta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä muistutus Euroopan Neuvostolta.

  Liikettä pöksyyn Suomen päättävät elimet!

  Muuten. Aika kuvottavan kaunaisia repliikkejä tuossa edellä...

 • hienoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Euroopan Neuvosto toimii hyväsyttyjen lakien mukaan.

 • lennon j

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eilen klo:20.40 kirjoittaja, olet viisas ja osasit hienosti sanoa mistä asiasta on kyse.Tähän vääristelyyn on tultava loppu.valehtelulle stoppi!!Oletteko muuten miettineet,että kun Lokan-allas rakennettiin niin Vuotsoon muuttaneet ihmiset olivat Sompiolaisia.Niin, ja nyt ne on saamelaisia.

 • pohjoismyrsky

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on sitten jo niin turhauttavaa lukea mitä tahansa keskusteluja, joissa puhutaan vähänkään saamelaisista. Tähän keskusteluun tulleet rasistiviestit ovat yhden ja saman henkilön kirjoittamia joka paikassa. Ja juuri tällaisella toiminnalla kyseinen kirjoittaja onnistuu tukahduttamaan kaiken mahdollisen saamelaisiin liittyvän keskustelun. Ei kukaan saamelainen halua lukea tuollaisia kommentteja, niistä nousee sellainen vihakäyrä, ettei enää pysty asiallisesti kommentoimaan mitään, ja silloin ei sitten tule enää sanottua mitään.

  Mutta tällaisella toiminnalla pidetään saamelaiset hiljaa. Enontekiöllä pidetään tällä tavalliset ihmisetkin hiljaa. Kukaan ei enää uskalla puhua mitään. Ja kaikki vain sen vuoksi, että pelätään ILO-sopimuksen ratifiointia, vaikka kenelläkään ei ole oikeasti syytä pelätä mitään. Ja sen vuoksi, että joku on jätetty saamelaisrekisterin ulkopuolelle. Miksikähän on jätetty?

  Mutta nyt siihen tulee stoppi. Saamelaisilla tulee olla sananvapaus niin kuin kaikilla ihmisillä, Joten tämä ei jää tähän!

 • viranomaisten erehdyttäjät

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  nimimerkille "rauha"

  Et tunnu tietävän tämän alueen asioista, tai jos tiedät niin vääristelet tahallasi. Karmeaa puhetta nämä vertauksesi maapallon muilta osilta. Ne eivät ole tätä päivää, kuten ei koko ajatusmaailmasi

  Nämä saamelaiset ovat lappalaisten jälkeläisiä. Lappalaisista osa on jätetty saamelaismääritelmän ulkopuolelle siitä syystä, että nälissään 1800 luvun puolivälissä he perustivat tilan. Tuon tilanperustamisen jälkeen he tulivat merkityiksi uudistilallisiksi. Nämä samat ihmiset ovat lappalaisluetteloissa vielä 1825, mutta he eivät näy 1875 lappalaisluetteloissa enään siksi, että olivat perustaneet tuon tilan. KHO:n tulkinta 22.9.1999 äänin 9-1 lähtee siitä, että lappalaiset voidaan merkitä saamelaisiksi jos he ovat tuossa 1875 luettelossa. Ollaan tilanteessa, että lähiverisukulaisista toiset vaativat itselleen veljiensä maita ja ovat jättämässä ahneuksissaan lähisukulaisiaan osattomiksi. Tunnet kai sinäkin ihmisen se ahneuden perkele on kyltymätön kun nyt jo kymmenien vuosien ajan on erityisiä etuuksia valtiolta saatu. Tämä sukulaisten ulosjättämisen vääristymä tulee ensisijaisesti oikaista.

  On muuten suomalainen duunari ja veronmaksaja lujilla: ensin pitää maksaa kreikkalaisten ja portugalilaisten törsäilyt. Kun sitten lisäsksi omassa maassakin on ryhmä joka on etuoikeutettu erityisetuuksiin varsin vähäisellä veronmaksuun osallistumisella. Tässä menossa puhemies Klemetti Näkkäläjärvikin vaan lähettää ministeriötä myöten valheellisia raportteja joissa yrittää todistella saamelaispaliskuntien hoitavan porojaan vanhan luonnonravinto periaatteen mukaan ja poroja ei muka tarhata. Tosiasia on, että Karigasniemeä myöten Rekka-Pekka ajaa poronrehu-pellettejä metsään ja tarhoihin kuskattavaksi. Kaiken huippu on kun Näkkäläjärvi esittää vielä, että näille poromiehille alettaisiin verorahoista maksaa bensakorvausta heidän ajellessaan pitkin tuntureita muka porojaan paimentamassa. Tosiasiassa toki ajavat tunturissa, mutta suurin syy on porojen keinoruokinnan kuormien ajot pitkin tuntureita.

 • Lyhyet jäljet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  nimimerkille Viranomaisten erehdyttäjät .

  Jokainen joka elää tämän "lappalaisharhan" ulkopuolella, niin kuin useimmat elävät, näkevät ja ymmärtävät kuka on ahne, kuka suoltaa muunneltua totuutta propagandamielessä, kuka tietää ja kuka ei.

  Tiedän senkin että esimerkiksi eräissä suvuissa on niin, että perheessä on sama sukunimi, mutta aivan eri tausta. Täysin suomalaisen perheen leski nai saamelaisen. Sekä suomalaisen perheen että puolisaamelaisen perheen lapsilla oli sama sukunimi. Täysin suomalaisen perheen pää perusti talon, jonka nimen otti sukunimekseen. Toinen saamelainen/suomalainen perhe käytti samaa sukunimeä. Ovat verisukulaisia mutta ensimmäisen perheen jälkeläisiä ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa saamelaisiksi. Tuskin puhtaasti suomalaisessa perheessä edes osattiin saamea eikä etnistäkään perimää ollut tipan tippaa.

 • saamelainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lennon j:lle

  Oletko tullut ajatelleeksi, että sompiolaiset saattoivat olla saamelaisia? Olen samaa mieltä : valehtelulle laitetaan stoppi heti.

  Meillä on vain eri käsitys siitä kuka luikuria laskee.

 • Saamelainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saamelaisten ja lappalaisten maaoikeuksista

  Hesarista luin pikku-uutisen, jonka mukaan oikeusministeri vakuutteli, ettei saamelaisten ja lappalaisten maaoikeusselvityksiä ole enää tarpeen tehdä. Miksihän kukaan ei kysy, minkä takia selvityksiä jatkuvasti vaaditaan. Jotta asia avautuisi myös päätäntävaltaa käyttäville tahoille, lienee tarpeen vääntää asiasta ”rautalankamalli”.

  Niin kauan kuin maaoikeusselvityksiä ei tehdä yksittäisten tilojen tasolla, niin kauan myös kiinteistönselvitysvaatimuksia tehdään.

  Tähänastisten maaoikeusselvitysten tarkoituksellinen tai ymmärtämättömyydessä tehty kohteen valinta on ollut yksiselitteisesti saamelaisten ja lappalaisten kollektiivinen maanomistusoikeus. Tässä suhteessa suurimpana sotkun aiheuttajana on ollut saamelaiskäräjät, joka on saamelaisten ja lappalaisten (puolisaamelaisten) kollektiivisen maanomistusoikeuden ”primus motor”. Kuten hyvin tiedetään, saamelaiskäräjät on kieltä- ja kulttuuria koskevan itsehallinnon toimija eikä sillä ole mitään tekemistä saamelaisten ja lappalaisten maaoikeuksien kanssa.

  Manttaalikuntien lakkauttamisen jälkeen yksityisillä maanomistajilla ei ole ollut enää mitään organisaatiota, jonka kautta omistajanoikeuksia ja etuja olisi voitu valvoa. Maanomistusoikeudet on turvattu perustuslailla, mutta mistä alkaen, millä tavalla ja kenen toimesta. Suomenko?

  Venäjän valtio muodosti 1800-luvun puolivälissä saamelaisten ja lappalaisten vanhojen kiinteistöjen tilalle uudet kiinteistöt. Näiden ns. uudiskiinteistöjen rajat ja erityiset aineelliset sisällöt ovat kiinteistöjen perustamiskirjoissa selvästi määritettyinä. Perustamiskirjoista käy ilmi koko kiinteistönmuodostamisprosessi kiinteistönselvityksestä aina kiinteistön rekisteröintiin asti. Venäjän valtion toimesta saamelaisten ja lappalaisten kiinteistöt rekisteröitiin merkitsemällä ne maakirjaan. Mutta kuinka sitten kävikään, kun Venäjän valtio luovutti Suomen suuriruhtinaskunnalle kansallisen vapauden vuonna 1917.

  Suomen valtio ei kumonnut Venäjän valtion suorittamia kiinteistönmuodostamistoimia, vaan aloitti kolme sukupolvea kestäneen omalaatuisen kiinteistönmuodostamisprosessin. Jo ennen toista maailmansotaa saamelaisten ja lappalaisten ikiaikaisia yksityisessä omistuksessa olleita maita ryhdyttiin Suomen valtion toimesta isojakamaan uudelleen ilman minkäänlaista kiinteistönselvitystä. Ei siinä auttanut mikään, vaikka vielä vuonna 1963 maanomistajat yrittivät Venäjän vallan aikana uudelleenperustettujen kiinteistöjen asiakirjoihin vedoten saada kiinteistönsä säilytettyä ennallaan. Tuolloin suullisesti esitetyt vaatimukset jäivät kuitenkin ilmaan kummittelemaan ja siksi kiinteistönselvitystä vaaditaan yhä uudelleen ja uudelleen.

  Kun kiinteistöjen erityiseen aineelliseen sisältöön kuuluvat tiluksien lisäksi myös kalavedet, niin maan isojakamisen jälkeen tietysti jouduttiin isojakamaan kalavesiä. Sitä varten kehiteltiin uusi kiinteistötoimitus, vesipiirirajankäynti, jonka tarkoituksena oli erottaa toisistaan ns. valtion vesialue ja yksityisten vesialueet. Suomen valtio, toimien kuin pukki kaalimaan vartijana, muutti vaivihkaa kiinteistöjen vesialuetta koskevat erityiset aineelliset sisällöt erityisiksi aineettomiksi etuuksiksi. Mistään asiakirjasta tällainen Valtion hallinnon suorittama laiton toiminta ei käy ilmi, mutta viime keväänä maaoikeuden istunnossa kuulemani mukaan ”vesipiirirajankäynnin yhteydessä on ratkaistu kalavesien omistusoikeus lopullisesti”. Olen vaatinut vastausta kysymyksiin milloin, missä, millä tavalla ja kenen toimesta kalavesien omistusoikeus on ratkaistu, mutta en ole vielä saanut vastausta.

  Suomen valtion valta näyttää olevan mielivaltaa, jota se kohdistaa vähemmistönä oleviin saamelaisiin ja lappalaisiin maanomistuskysymyksissä. Tästä syystä on ilmeisen turhaa yrittää saada oikeutta maassa maan sisällä ja siksi oikeutta on haettava maan ulkopuolelta.

  Terveisin Saamelainen maanomistaja

 • nilla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  johan on halventavia viestejä osalla! taitaa se kateus olla se suurin syy näillä joillakin.

 • jipii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jipii kohta oikeus tapahtuu! saadaan tällekin asialle loppu ja jatkuva lantalaisten valittaminen. tämä olis aikaa pitänyt jo tapahtua.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä