Terveys |

Energianuuska on lasten uusi villitys

Alakouluikäisten uusi villitys on energianuuskan käyttö. Lapset ja nuoret ovat alkaneet käyttää nuuskan tapaista tuotetta, joka sisältää piristäviä aineita.

Energianuuskapurkki.
Energianuuskapurkki muistuttaa tavallista nuuskapurkkia. Kuva: Yle

Kyse on uudesta muoti-ilmiöstä, joka on huomattu eri puolilla Suomea.

- Tarkoista käyttäjämääristä ei ole tietoa, koska ilmiö on uusi. Kyse on kasvavasta muoti-ilmiöstä, josta alakouluikäiset lapset ovat  nyt innostuneet,  Ehkäisevän päihdetyö Ehyt ry:n Pohjois-Suomen aluekoordinaattori Sinikka Korpela sanoo.

Energianuuskaa markkinoidaan korvaustuotteena auttamaan tupakan tai nuuskan käytön lopetusta.

Muistuttaa oikeaa nuuskaa

- Se muistuttaa hyvin paljon oikeaa nuuskaa ja on hyvin mahdollista, että tällainen leikki johtaa lapsilla ja nuorilla oikean nuuskan käyttöön. Jos tuotetta valmistaa sama taho, joka valmistaa oikeita tupakkatuotteita niin kyllä voisi ajatella, että kyse on tuotteiden markkinoinnista. Nyt ollaan aika vaarallisilla vesillä, Korpela sanoo.

Nyt ollaan aika vaarallisilla vesillä.

– Sinikka Korpela

Energianuuskaa pystyy ostamaan kaupoista ja kioskeista. Myyntiä lapsille ei ole lain mukaan rajoitettu, koska energianuuska ei ole tupakkatuote. Energianuuska sisältää kofeiinia ja muita piristäviä aineita.

Mainontaa rajoitettu, myyntiä ei

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on kuitenkin rajoittanut energianuuskan mainontaa. Energianuuska ei saa olla mainonnallisesti esillä myymälässä eivätkä tuotteet saa kaupoissa sijaita lasten ja nuorten tuotteiden läheisyydessä.

Sinikka Korpela toivoisi, että kaupat, kioskit ja huoltoasemat rajoittaisivat energianuuskan myyntiä oma-aloitteisesti samaan tapaan kuin on kielletty energiajuomien myyntiä nuorimmille lapsille.

- Myös vanhemmat voivat olla aktiivisia ja pyytää omaa lähikauppaa rajoittamaan tällaisten tuotteiden myyntiä lapsille, Korpela sanoo.

Kommentoi aihetta (26 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Jani-75

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyi,hyi ja vielä kerran hyi.

 • Pelle snuslös

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  20 vuotta tuli läträttyä oikean version kansa. Lopettaminen itsessään ei ollut niin vaikeaa, mutta kerran nuuskamies on aina nuuskamies. Tämä energianuuska tuskin koventaa polkua nuuskaajaksi.

  Oliskhan ruattalaisten juonia..............

 • Surullista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisihän tämän nyt olla selvää, että sekä tupakkatuotteisiin että energiajuomiin rinnastettavaa tuotetta ei pitäisi myydä lapsille, kun ei kumpaakaan edellä mainituistakaan. On valitettavaa, että koko myyntiketjulta on jälleen unohtunut itsekontrolli eikä epäilyttävää tuotetta ole kyseenalaistettu. Kyllä näistä pitäisi keskustella viranomaisten kanssa jo etukäteen, kun kaikille on kuitenkin selvää, että keskustelu lopulta seuraa.

  Jos myyntiketjun linja on tämä, niin ehkäpä lainsäädännönkin linja voisi olla ankarampi. Tällä hetkellä lainsäädäntö on välttämättä aina jäljessä, mutta tilannetta voisi tietysti muuttaa siten, että tuottajat ja kaupat voitaisiin lain puitteissa määrätä myös takautuvasti vastuuseen, jos on ollut perusteltua olettaa, että myyntiin otettu tuote tulee myöhemmin viranomaisten syyniin. Ja tämän voisi välttää yksinkertaisesti hyväksyttämällä tuote etukäteen.

  Turha tässä on valtion perässä juosta, kun voi ottaa tilanteen haltuun.

  • kysyn vaan?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä tarkoitat "ei pitäisi myydä"? Tupakkatuotteiden myynti alaikäiselle on kielletty ihan laissa, mutta ei energiajuomia ole missään laissa kielletty. Kuten ei myöskään kahvia eikä cocacolaa.

   Kun MINÄ olin nuori, ei energiajuomia ollut olemassakaan. Vedettiin siis kahvia ja sellaisia määriä, mistä nykyään saisin vatsahaavan viikossa. Eivät nämä uudet tuotteet ole sen pahempia.

 • urpo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Limonadipullot pitää kieltää koska niiden käyttö muistuttaa viinan juontia.

 • Mitä ihmettä!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hyi He***vetti - miten tämmöisiä aineita annetaan olla myynnissä? Sosiaali- ja terveysministeriö haloo!!! Kohtako aletaan myydä "alaikäisten alkoholia", "lasten kaljaa" ja mitä lie... hyi hitto mitä meininkiä. Kuka YLEn toimittaja ottaisi haastatteluun tuotetta valmistavan tahon? Pliis, tehkää voitavanne nyt heti alkuvaiheessa!!

  • hevosmies88

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Penskana juotiin semmosta ihme "lasten skumppaa", jota taijetaan vieläkin markkinoilla myyä. Tuli aikoinaan isokin olo kun sitä joi, samoin nämä mehusiiderit, joita tuli litkittyä useita litroja

  • Nimimerkki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Alle 2,8% alkoholia sisältävää juomaa saa myydä minkä ikäiselle tahansa, eli kyllä tätä sun hirvitystä on jo myynnissä. Parempihan tämä varmaan on kuin energiajuomat, kun ei varmaankaan sokeria sisällä niin paljoa - mikä on se suurin paha näissä energiatuotteissa. Itselläni pahoinvointia aiheuttaa lähinnä tuollainen kukkahattutäteily, muiden fanatismin muotojen kanssa...

 • AK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myyntiäkö rajoitettais, ei. Ministeriöthän on täynnä markkinauskovaisia.

 • SK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myyntimiehiltä ei ideat lopu.

 • Järkeistetään

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sen sijaan, että nykyinen hallitus on innolla kieltämässä aikuisilta vähäisenkin alkoholin juomisen mitä kummallisimmilla kielloilla, olisi näiden energiatuotteiden kieltäminen lapsilta oikeasti yhteiskunnan tulevaisuutta parantava toimenpide. Nykyiselläänkin energiajuomat aiheuttavat lapsilla oppimisvaikeuksia ja ylivilkkauta sekä häiriköintiä. Nyt jos vielä yhtiöt koittavat saada näistä lasten päihteiden käyttäjistä muiden päihteiden käyttäjiä, voisi kyllä harkita suoranaista kieltoa.

  Energiajuomat ovat loistavia jos on oikeasti väsynyt ja pakko pysyä hereillä esim. töiden takia. Lapsilla tällaista tarvetta ei ole tai ei ainakaan pitäisi olla, vaan säännöllisillä yöunilla ja päivärytmillä pitäisi kyllä pärjätä. Ainakaan vireystila ei saa olla riippuvainen mistään energiatuotteista. Sen takia mielestäni pitäisi kaikkiin tällaisiin energiatuotteisiin saada ikäraja.

 • Nuuskamuikkunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisoikaa nyt oikein tuotekuvan kanssa, niin tuote saa ilmaista mainosta. Näinhän ne villitykset leviävät, että media alkaa touhottaa "ilmiöstä" ja nuorten uteliaisuus lisääntyy.

 • OJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Saa myydä koska ei ole tupakkatuote? No ei lapsille tarttis mitään piristettä, tässä kofeiini, myydä. Piste!

 • Nuuska-Muikkunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Enpä tiennytkään moisesta, kiitos vinkistä.

 • Alli Huuppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Villitys ja villitys. Paremminkin herää kysymys miksi jo lapset haluavat tietoisuutensa hämärtämistä. Onko tämä yhteiskunta niin täynnä vaatimuksia että paha olo heijastuu jo lapsiin, nuoriinhan on heijastunut jo kauan. Pakotie keksitttävä.

  Osaksi tietenkin kokeilunhalua ja uteliaisuutta, sekä aina joukossahan tyhmyys tiivistyy.

 • Mahtibuffi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No kiitos, Yle, tässäpä mahtava mainos ko. törkytuotteesta, ja oikein kuvan ja myyntiepaikkatietojen kanssa! Nyt täytyy vaan toivoa, että lapset ja nuoret tosiaan lukevat niin vähän uutisia, kuin sanotaan.

 • valistusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos lapsia valistaa tupakasta niin kannattaisi aloittaa ihan alusta. Pääsyyllisiä ovat: Muumipappa (piippu), Nuuskamuikkunen (nuuska), Rasmus Nallen Kalle (piippu), Viirun Pesonen (nuuska ja piippu), Vaahteramäen Eemlin renki (nuuska), Kapteeni Koukku (sikari), Samu Sirkka (piippu), Aku Ankka (nuuska, tupakka, piippu). Ainakin meidän lapsella kaikki lähti Muumipapasta noin 2 vuotiaana.

 • anTero

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos nuoriso on niin kovasti noiden piristävien aineiden perään niin eikös tätä voisi käyttää hyödyksi oikein kunnolla. Perinteinen valistushan ei tunnetusti ole kovin tehokasta, puhumattakan uhkailusta tai pelottelusta.

  Lisätkääpäs kumintuottajat niihin kondomeihin vähän ginsengiä ja coffeiinia niin saadaan tautitilastot ja teiniabortit vähenemään oikein kunnolla. Jopa luulisi nuorisollekin kelpaavan.

  Ja mistäpä sen tietää vaikka se piristäisi vanhemmankin polven mieltä!

 • minä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei saa mainostaa? Tässähän oli oikein hyvä mainos, ilman tätä en olisi edes tiennyt koko tuotteesta...

 • Lakupekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On se aika kumma, että lakupiippujen myyntiä ollaan lopettamassa, mutta nämä sallitaan. Ei ole kovin linjakasta touhua.

 • Tehokasta markkinointia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruottalaiset ovat hyviä markkinoimaan tuotteita.

  Ei niin hyvät tuotteet mutta tehokas markkinointiosasto.

  Näin saadaaa aikaistettua useilla vuosilla käyttöä ja sopeutettua

  seuraavan vaiheen (nuuskan) käyttöön.

 • Kirjoittelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapset on muutenkin niin pirteitä, että ei ne mitään piristeitä tarvitse. Lapsilta pitää kieltää kahvi, tee, cocacola, kaakao, suklaa, jotkin hedelmät.

  Coca Cola yrittää väittää, että kofeiini on luonnontuote mutta niin on kannabiskin. Huume mikä huume, vaikka se kasvaisi luonnossa.

  Itse asiassa koko maailman tilanne parantuisi huomattavasti, kun maailmasta poistettaisiin kaikki ne 60 kasvilajia jotka sisältää kofeiinia tai sitä muistuttavia aineita, sitten voitaisiin poistaa muutkin luonnossa kasvavat huumeet; heroiini, kokaiini, marihuana, sienet.

  Joku myy jotain uutta epäterveellistä lapsille: "Kielletään se heti!"

  Joku muu jotain vanhaa epäterveellistä lapsille: "Miten tosta saisi paremmat katteet?"

  Ennen juotiin kahvia, eikä kukaan ollut huolissaan. Vaikkakin se antoi huomattavan hyvän kuvan viinan juonnista. Kummassakin juodaan.

  Nyt sitten on kofeiini ikenen vieressä. Se antaa huomattavan hyvän kuvan nuuskaamisesta. Kumpiinkin liittyy ien.

 • Colamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämän perusteella maailman suosituin Colajuomakin pitäisi kieltää. Se on punainen tölkki, kuten eräs kotimainen olut.

  Se sisältää kofeiinia ja paljon energiaa.

  Selvästi tuollainen energiajuoma opettaa lapsia sihauttelemaan aikuisenakin kaljatölkkejä auki.

  Kielloilla on mahdoton ohjata ihmisten (edes lapsien) moraalia. Ei siinä ole koskaan vielä onnistuttu.

  En kannata päihteitä. Mielestäni nykyinen tapa yrittää määrätä ja kieltää on vääränlainen, eikä ainakaan tehokas.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä