Helsinki

Ennuste: Vantaalla lähes joka kolmas on vieraskielinen vuonna 2030

Muuttoliiketutkijan Timo Aron mukaan ennuste tarkoittaa käytännössä sitä, että vuonna 2030 kukaan pääkaupunkiseudulla ei voi välttyä arkipäivän tilanteelta, jossa on tekemissä maahanmuuttajataustaisen henkilön kanssa.

Hakunilan ostari ja äidit
Äidit ostoksilla Hakunilan keskuksessa Vantaalla. Kuva: Yle / Ilkka Loikkanen

Vieraskielisten osuus väestöstä kasvaa kovaa vauhtia pääkaupunkiseudulla.

Helsingin tietokeskuksen julkaiseman ennusteen mukaan vieraskielisten osuus koko pääkaupunkiseudun väestöstä on vuonna 2030 lähes neljännes.

Kovinta kasvu tulee olemaan Vantaalla, jossa vieraskielisiä ennustetaan olevan vuonna 2030 jopa lähes kolmannes koko kaupungin väestöstä.

Helsingissä ja Espoossa vieraskielisten määrän kasvu on hieman maltillisempaa.

Vieraskielisiä kaikkialla

Muuttoliiketutkija Timo Aro ei ole yllättynyt tuoreimmasta ennusteesta. Hän muistuttaa, että maahanmuutto on keskittynyt aina pääosin pääkaupunkiseudulle.

– Vieraskielisten määrä on kaksitoistakertaistunut pääkaupunkiseudulla viimeisen 25 vuoden aikana, Aro laskee.

Aron mukaan ennuste tarkoittaa käytännössä sitä, että vuonna 2030 kukaan pääkaupunkiseudulla ei voi välttyä arkipäivän tilanteelta, jossa on tekemissä maahanmuuttajataustaisen henkilön kanssa.

– Maahanmuuttajien ja vieraskielisten rooli näkyy kaikessa tekemisessä mitä tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Ei tule olemaan sellaista tilannetta, että jossain palvelussa tai toiminnassa vieraskieliset eivät olisi osa kokonaisuutta, Aro visioi.

Ei tule olemaan sellaista tilannetta, että jossain palvelussa tai toiminnassa vieraskieliset eivät olisi osa kokonaisuutta.

– Timo Aro, muuttoliiketutkija

Halvemmat asunnot vetävät

Vieraskielisen väestön kasvuun Vantaalla Aro ei osaa sanoa yksiselitteistä syytä. Osittain ennustetta selittää Aron mukaan ainakin Vantaan muista kaupungeista poikkeava asuntopolitiikka.

– Osatekijä on varmaan se, että minne ylipäänsä syntyy paljon asuntotuotantoa, niin sehän on Vantaa. Siellä asumisen hinta on halvempi kuin esimerkiksi Helsingissä.

– Asuntotuotanto sijoittuu vielä Vantaalla hyvien liikenneyhteyksien varrelle ja riittävän lähelle pääkaupunkiseudun ydintä, niin myös siksi kaupunki korostuu tässä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä