Rovaniemi |

Enontekiö tyrmää Käsivarren kansallispuistohankkeen

Kunnan mukaan kansallispuisto rajoittaisi liikaa luonnossa liikkumista ja karkoittaisi alueen matkailijat ja yrittäjät.

Ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr.) jätetty esitys Käsivarren kansallispuiston perustamisesta tyrmätään Enontekiöllä. Kunnan mielestä kansallispuiston perustaminen rajoittaisi alueen luonnon hyödyntämistä matkailukäytössä niin laajasti, että Kilpisjärven yrittäjät pelkäävät joutuvansa lopettamaan yritystoimintansa.

Kunta huomauttaa, että liikkuminen kansallispuistossa on rajoitettu lihasvoimalla liikkumiseen. Moottorikelkkailu on rajoitettua. Moottorikelkkailumatkailu on kuitenkin tärkeä tulonlähde Käsivarren alueella. Kansallispuistoon ei myöskään saisi kuljettaa lentäen kalastus- ja vaellusmatkailijoita näiden palveluiden työllistäessä nykyisellään useita henkilöitä.

Kilpisjärvellä on myös huomattava kelkkailua harrastavien mökkiläisten ja karavaanarien yhteisö, joka kunnan mukaan kelkkailun rajoittamisen myötä todennäköisesti muuttaisi muualle.

Kunta myös toteaa, että Käsivarren luonnon suojelu on kunnalle ja kunnan matkailulle elinehto, mutta sen nykyinen suojelutaso on riittävä. Kansallispuistoksi ehdotettu alue on jo nykyisellään kokonaisuudessaan suojeltua ja liikkuminen alueella rajoitettua.

Käsivarren aluetta kansallispuistoksi on esittänyt Saanan luonnonystävät - Luomus ry. Ehdotus kattaisi Suurtuntureiden puistosta Saana-tunturin ja sen rinteen lehtojensuojelualueet, Jehkats-tunturit sekä Käsivarren erämaa-alueen suurtunturit.

Esityksen taustalla on Niinistön pyyntö uusista kansallispuistoehdotuksista. Hän linjaa syyskuussa, miten kansallispuistoaloitteiden kanssa edetään. Hallitusohjelmassa ei ole mainintaa uusien kansallispuistojen perustamisesta.

Kommentoi aihetta (17 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Raha vs. Luonto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kumpi voitti?

 • Luontokuvaaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaikka olenkin suuri luonnonystävä ja kannatan kansallispuistojen perustamista, täytyy silti todeta, että ei Käsivarteen tarvita kansallispuistoa. (En muuten asu Lapissa, vaan etelässä Nurmijärvellä, joten mielipiteeni ei johdu siitä). Käsivarren seudun nykyinen suojelutaso on riittävä - siellä on valtavasti lääniä ja luonnonrauhaa. Pitäähän paikallisilla yrittäjillä olla toimeentulomahdollisuuksia, koska muuten Kilpisjärvellä ei asu kohta kukaan. Luonnonsuojelupainetta olisi pikemminkin etelämpänä Suomessa. Maassamme on harvinaisen paljon kansallispuistoja, mutta ne ovat varsin pieniä. Nykyisiä puistoja pitäisi pyrkiä laajentamaan niiden reuna-alueilta - ajan mittaan ne muuttuisivat luonnontilaisiksi, tulevien sukupolvien nautinnoksi.

  • Hyvä näkemys

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Etelän ihmisen näkemys siitä että Lappi on kuin intiaanireservaatti vain meitä varten jos tulemme viikoksi Lappiin. Ajatus on itsekäs, siellä ei saa olla muita ja luonto on vain minua varten. Etelän vihreät tallaavat jo nyt kansallispuistot.

   Tarvitaan rakennettuja palveluita luonnon säästämiseksi.

   Miksi kansallispuisto? Ei Kilpisjärvellä kilometrin etäisyydellä tiestä ole mitään suojeltavaa koska kaikki on luonnontilassa. Lappiin tarvitaan ihmisiä.

   Tunturit kyllä pysyvät paikallaan, ja kelkkailusta ei jää jäljen jälkeä kesäksi.

   Vihreän sosialistihallituksen vyörytys jatkuu - ihminen unohtuu ja järki.

 • Yritys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varsinkin Saanankupeeseen louhittu Norjalaisten hökkelikylä

  sopii maisemaan hyvin

  • entinen Kilpisjärven turisti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä, lisää samanlaisia vain koko Käsivarteen! Mönksäuria, että moottorituristit saavat pörrätä kesälläkin ja paikalliset yrittäjät voivat myydä yhä enemmän norskiolutta norjalaisille. Ja Saanalle hissi ja valoshow.

   Muutaman vuoden kuluttua, kun norjalaisten into laantuu, voivat kyläläiset iloita eroosion tuhomaista rinteistä, roskatusta Käsivarren luonnosta. Keski-Euroopan raharikkaat luontomatkailijat sen sijaan kantavat valuuttansa Ruotsiin ja Norjaan(!), jossa koskemattoman luonnon markkina-arvo ymmärretään, ja kansallismaisemilla tahkotaan rahaa niitä raiskaamatta.

   Hienoa, Enontekiön kunnanisät, jatkakaa samalla linjalla, kuunnelkaa muutamaa äänekästä yrittäjää ja sulkekaa tiukasti silmät varsinaiselta potentiaalilta ja pitkäkantoiselta ajattelulta!

 • Meluhaitta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moottorikelkkailu Kilpisjärvellä tarkoittaa lähinnä p**karingin kiertämistä järven jäällä ja kylän ja retkeilykeskuksen välin pörräämistä. Tämä "yhteisö" on lisäksi levittänyt rakennelmansa jo suojelluillekin alueille ilman lupia. Nämähän kunnan tulisi purkaa, mutta intressiä ei ole. Kansallispuistosta voisi olla se hyöty, että alueelta saataisiin nykyinen villin lännen meno rauhoittumaan, kun säännöt olisivat selvempiä.

  Matkailua voidaan sitäpaitsi kehittää muistakin kuin siitä lähtökohdasta, että moottorilla pitää päästä joka paikkaan. Kilpisjärven sijaintikaan ei ole mahdoton, koska Enontekiöllä on lentokenttä, jonka yhteyksiä voisi kehittää. Keskieurooppalaiset luontomatkailijat ovat yleensä valmiit maksamaan luontopalveluista (mutta eivät melusta) varsin mukavia summia, ja luonto ja sijainti ovat kuitenkin ns. eksoottisia. Myös kaukaisille kalapaikoille pääsisi sillä kopterilla edelleen: iso osa järvistä ja joista jäisi kuitenkin puiston ulkopuolelle.

  • Luontopalvelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Keskieurooppalaiset ovat kyllä valmiita maksamaan luontopalveluista ja niitä toteutetaan heille Enontekiöllä tälläkin hetkellä. Suurin osa heistä ei kuitenkaan kykene siirtymään erämaan keskelle luonnon rauhaan omin avuin ja voimin vaan he tarvitsevat siihen moottorikelkan tai koiravaljakon. Kansallispuistoon kummallakaan ei ole asiaa, joten keskieurooppalaisilta jäisi erämaa kokematta.

  • Hamara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Koko käsivarsi vain kansallispuistoksi ja merkityt kelkkareitit alueelle. Hökkelikylä ja muut turhat rakennelmat pois ja toiminta kunnolla valvotuksi ja hallituksi. Turha kitinä vapauksien rajoittamisesta kuuluu kuuroille korville ja näitä ns. toimintavapauksien rajoituksia tarvitaan kun ei muuten osata oikein olla. Kun alueelle saataisiin kunnon puisto ja siitä tehtäisiin ns. hyvä kansainvälinen brändi niin matkailutuloja ja matkailijoita olisi entistä enemmän.

  • Kehittmisen pelko !

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Enontekiön kunnallla on kehittämisen pelko ollut jo pitkään. Menhän samoilla linjoilla kun 100 v sitten ja vastustajat ovat juuri niitä joilla toinen jalka jo haudassa. Kehittäminen heidän päässä on pysähtynyt jo ajat sitten ja se näkyy kunnassa. Alaspäin menhän kokoajan mutta mithän uutta ei saisi tulla. Hölmöläisetkin kantaa valoa pirthin sata vuotta,tuloksetta !

 • Kuinkahan on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  erityisluvalla moni asia on mahdollista myös kansallispuistossa, jos niin halutaan. Paikallisille elinkeinonharjoittajille lupia varmaankin heltiäisi ja sehän mahdollistaisi lisätuloa.

  Paikalle asettuneille kelkkailun harrastajillekin voisi myydä erityislupia harrastustaan varten, tuskin sieltä kukaan vaikkapa 99,99 € vuosimaksun takia pois muuttaisi, sama koskee karavaanareita.

  Kuntahan ei lupamaksuista kostuisi, joten lieneekö tuo perimmäinen syy vastustukseen?

  • On niin...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ... että semmoisia erityislupia ei ole eikä anneta. Nykyäänkin on pelkällä erämaa-alueella vaikeaa kaikki ja muiden ko kisurahoitajien oikeuksia poletaan. Aivan oikea kanta kunnalla. Ylisuojelulle jyrkkä ei.

 • Tuttu paikka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsivarren erämaa-alue on kyllä niin rauhallinen paikka, että vastaa todellisuudessa kansallispuistoa. Kansallispuistostatusta ei alueelle tarvita, hankaloittaisi (aika vähäistä) matkailua alueella merkittävästi. Alue ei toisaalta ole varsinaisesti esim. patikointimaastoa ja useimmat patikoijat suuntaavat Haltille. Suurin osa erämaa-alueella kulkijoista on kesällä kalastajia ja talvella kelkkailijoita.

  Ainoa todellinen uhka alueelle on kaivoshankkeet, jotka toteutuessaan vaikuttaisivat merkittävästi alueen luontoon. Alueellahan on useita laajoja kaivosvaltauksia ja tutkimustöitä on tehty vuosia.

  • Hauki on kala

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin kauan kuin käsivarressa pörräävät lenteän ja kelkkaillen tulevat kalastajat keksi minä jonkin muun kalapaikan ja vien sinne turistieuroni.

  • ..ei se kuiten syömäkala ole

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   hyvä vain ko viet sen euros muuale etkä tule tänne kitisemhän. 95% kalastajista jotka ei lennä/kelkkaile kalapaikoile ei kyllä tänne kyläle/kunnale jätä muutako roskat lähtiessään. sinolipullo ja tulitikut saatatta kylältä ostaa ja niittenki hinnasta valitatta.

 • kännikelkkailu tuhoaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erämaa-alue on sinänsä toimiva malli Käsivarrelle eli tämän puolesta kansallispuistoa ei välttämättä tarvita. Etelä-Suomeen niitä tarvitaan sitäkin enemmän. Kuitenkin, Kilpisjärvelle pesiytynyt kännikelkkailukulttuuri ei ole mikään peruste kansallispuiston perustamatta jättämiseen, luonnon tuhoamiseen ja lakien rikkomiseen. Alue toimii myös norjalaisten votkaturistien kohdemaana. Enontekiöltä viedään viimeinenkin poliisi - koskahan näitä kelkkailijoita on viimeksi puhallutettu? Jos kännissä ajelemista pidetään jotenkin arvokkaana turismin ja elinkeinon muotona, voitaisiin vastaavia aluieta perustaa lisää vaikka Keski-Lapin hakkuuaukeille, eikä uhrata sille kansallismaisemaa. Toimintaa voitaisiin kesällä laajentaa myös veneilyyn ja autoiluun.

 • The truth is out there

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hulluus huipussaan edes esittää lähes koko käsivartta kansallispuistoksi. Nykyinen Mallan luonnonpuisto riittää aivan hyvin tähän tarkoitukseen. Tässäkin asiassa pätee vanha sanonta; ei se määrä vaan laatu. Jos suurtunturialue rajattaisiin kansallispuistoksi, niin siinä loppuisi ei pelkästään Kilpisjärven yrittäjien vaan myös koko Enontekiön kunnan asukkaiden moottorikelkoilla kulkeminen erämaajärvilla virkistyskalastuksen parissa. Tiedättekö muuten, keitä kuuluu tähän "Saanan luonnonystävät/Luomus ry:hyn", joka on valittanut Kilpisjärven kaavoituksesta vuositolkulla ja joka on myös ehdottanut ko. kansallispuiston perustamista? He ovat pääkaupunkiseudulla asuvia rikkaita viherpiipertäjiä, jotka tulevat Kilpisjärvelle ilmaiseksi asumaan ja nauttimaan "pöydän antimista" ja luulevat, että heillä on määräysvalta koko Suomen luontoon. Ja pah, pysykööt vaan siellä Kehäkolmosen sisällä ja perustakoot kansallispuiston vaikka Vuosaareen tai Herttoniemeen, jos on kanttia!

  • kukkahattuinen viherpiiperö

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   muissakin kansallispuistoissa on paikallisille eri oikeudet kuin turisteille, ja oikein niin.

   pitkällä jänteellä kansallispuiston perustaminen palvelisi myös Kilpisjärveläisiä, vaikka se aluksi vähentäisi känninorskien kruunuvirtaa. Voi, kun joku osaisi ja uskaltaisi perustaa oikean luontomatkailuun perustuvan yrityksen Käsivarteen, ja osaisi sitä vielä markkinoida. Mutta turha sinne on toki ihmisiä kuljettaa väistelemään humalaisia norjalaisia, katselemaan ghettotyyliin rakennettua hökkelikylää ja kylän raitilla tuulen kuljettamia muovi- ja styroxroskakasoja. Samanlaisen luontoelämyksen saa esim. Pietarin lähiöissä.

   Norjalaiset sentään ymmärtävät varjella oman maansa, ja houkuttelevat oikeat maksukykyisetturistit rahavirta Keski-Euroopasta, ja tulevat itse rälläämään ja saastuttamaan Suomeen. Vähän kuin Suomesta Neuvostoliittoon aikoinaan matkanneet suomituristit :)

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä