Turku |

Enskerin myrkkylastin loppusijoitus kesti 35 vuotta

Neste Oilin Naantalin jalostamolla 35 vuotta seisoneet arseenitynnyrit rahdataan Poriin Ekokemin laitokselle. Myrkkytynnyreistä nousi aikanaan valtava kohu, kun ne aiottiin upottaa valtamereen.

arseenitynnyreitä
Arseenitynnyrit ovat seisseet Naantalin jalostamolla 35 vuoden ajan. Kuva: YLE / Kari Ahotupa
Naantali

Neste Oy joutui vuonna 1975 todelliseen myrskyn silmään, kun yhtiö aikoi upottaa yli 750 arseenipitoisia jätteitä sisältänyttä tynnyriä ajan tavan mukaan valtamereen. Ongelmajäte syntyi, kun Porvoon jalostamon tuotantolaitteistoa pestiin.

Tynnyrit seilasivat tankkeri Enskerin kannelle lastattuna aina Lissaboniin asti suuren kotimaisen ja kansainvälisen kohun saattelemana. Alunperin yhtiö aikoi pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassaan ja heittää myrkkytynnyrit Atlanttiin.

Tynnyreiden upotus mereen ei tuolloin ollut rikollista toimintaa. Neste myönsikin, että yhtiö oli 70-luvun alussa jo upottanut neljäsataa vastaavaa tynnyriä Afrikan ja Kanarian saarten välivesiin.

Lopulta myrkyt tuotiin takaisin Suomeen ja varastoitiin Naantalin varustamon maille. Täällä ne odottivat yli 35 vuotta lopullista ratkaisua. Perjantaina ensimmäiset 18 tynnyriä lastattiin rekan kyytiin. Ne matkaavat Ekokemin Mäntyluodon laitokselle Poriin. Siellä kaikki tynnyrit käsitellään. Niissä on betoniin valettuna arseenikatalyyttiä ja suojavarusteita.

- Ongelmajäte käsitellään laadusta riippuen eri tavoin. Osa jätteistä kuljetetaan Riihimäelle Ekokemin tuotantolaitokselle käsiteltäväksi ja hyödynnettäväksi energiana, kertoo Ekokemin palvelujohtaja Vesa Siren.

Tänä vuonna Porissa käsitellään ensimmäiset 200 tynnyriä ja loput ensi kevään kuluessa. Kaikkiaan tynnyreitä on 756 kappaletta.

- Naantaliin varastoidut tynnyrit ovat säilyneet hyvin. Ne oli asianmukaisesti pakattu. EU-säädökset edellyttävät kuitenkin, että jäte käsitellään ja loppusijoitetaan nykyajan vaatimuksia vastaavasti, sanoo Neste Oilin ympäristöinsinööri Caj Karlsson.

Neste Oil on tyytyväinen, että ongelmajätetarinalle saadaan vihdoinkin piste, kun jäte on luovutettu luotettavalle kotimaiselle toimijalle hävitettäväksi. Vuonna 1975 tunnelmat yhtiössä olivat aivan toisenlaiset.

- Tämä on ensimmäinen asia tässä yhtiössä jota minä en itse hoitanut ja tämmöinen oli lopputulos, jylisi Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade aikalaismuistelijan mukaan, kun skandaali oli kuumimmillaan.

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Matti E Lehtinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyrbergin sopimus vuodelta 1948 kieltää kaiken ihmiskuntaan kohdistuvan

  vaaran tuottamisen, joten se siitä laista. Toisaalla ei ole lainkaan selvää meneekö Ekokemiin toimitetut eri kemikaalit muutosprosessiin vai vuotaako niitä väärille markkinoille?. Ongelma ei siis ole välttämättä pois sanottaessa materiaali toimitetaan Ekokemiin..

 • Hippi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ahh kultainen 70-luku, mitähän kaikkea sinne mereen oikein upotettiinkaan..

 • Ydinjätebetoniporsas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten se ydinjäte varastoidaan - valetaanko sitä betoniporsaaseen?

 • noniin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kultainen 70-luku.. eiku.. oikeasti miten typeriä ihmiset voivat olla? Ilmeisesti sille ei ole rajaa.

 • Tankkiförsti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ettäkö Neste Oy vasta 70-luvulla ryhtyi kuljettamaan myrkkyjä

  Atlantille?.

  - Sitä teimme jo 60-luvun puolivälissä matkoilla Naantali-Amuay Bay.

  - Myrkkytynnörit lastattiin MT Jurmon (vanha Jurmo; bitumitankkeri)kuivalastiruumaan ja hiivattiin Sargassomereen. - Olin förstinä, enkä

  näe mitään vahingollista asian käsittelyssä. Valtameret pystyvät

  nielaisemaan tällaiset tipat!.

  - Paljon pahempi on kemikaalilossaus Ventspilsissä ja Klaipedassa

  suraan Itämereen. - Mutta siitä ei uskalleta puhua!

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä