Ulkomaat |

Espanja aikoo armahtaa veronkiertäjät

Espanjan parlamentti aloittaa maan säästöbudjetin ruotimisen tänään tiistaina. Vasemmisto arvostelee lujasti oikeistohallituksen kriisitoimia. Hallitus kuitenkin saa läpi kaikkiaan yli 35 miljardin euron sopeutuksen vahvan enemmistönsä turvin. Budjetin kohutuimmaksi toimeksi on noussut veronkiertäjien armahdus, jolla tavoitellaan pimeiden pääomien esiintuloa.

Espanjan hallitus aikoo sallia, että pimitetyt tulot voi laillistaa neljän vuoden ajalta 10 prosentin verolla tänä vuonna. Näin odotetaan saatavan valtion kassaan 2,5 miljardia euroa.

Vasemmisto syyttää, että oikeistohallitus avaa veronkiertäjille halvan armahdusportin - samalla kun säästökuuri tuo tuntuvat veronkorotukset kunnon kansalaisille. Pääministeri Mariano Rajoy ja muut johtavat kansanpuolueen poliitikot tuomitsivat itse jyrkästi veroarmahdukset ollessaan oppositiossa.

Veroministeri Cristobal Montoron mukaan armahdukseen ryhdyttiin nyt, jotta vältytään nostamasta arvonlisäveroa nykyisestä 18 prosentista. Sitä ei haluta nostaa, ettei taantuva talous taantuisi vielä pahemmin.

Pimeitä pääomia ja tuloja odotetaan tulevan esiin 25 miljardia euroa, mutta määrää ei voi ennakolta tietää.

Vaikea tehtävä

Kansanpuolueen hallitus joutuu tekemään kahdessa vuodessa vyönkiristyksen, johon piti olla aikaa kolme vuotta. Sosialistihallitus jätti viime vuonna valtion budjettivajeen lähes ennalleen, 8,5 prosenttiin bkt:sta.

EU:lle - ja markkinoille - on luvattu, että ensi vuonna vaje on kolme prosenttia. Tänä vuonna tavoite on 5,3 prosenttia. Se vaatii rahassa noin 35 miljardin euron vyönkiristyksen, säästöillä ja veroilla.

Hallituksen sopeutustoimet yltävät jopa kaikkiaan noin 40 miljardiin euroon, mutta samalla verotuotot laskevat suurtyöttömyyden ja taantuman takia.

Lisäksi on kovin epävarmaa pystyvätkö itsehallintoiset maakunnat supistamaan omat vajeensa niiltä vaaditulle 1,5 prosentin tasolle. Ainakaan velkasäkit Katalonia ja Valencia tuskin pystyvät. Vasemmistovaltaan jäänyt iso Andalusia luultavasti kieltäytyy.

Suuri osa vajeesta syntyy paikallistasolla. Hallitus vaatii, että aluehallitusten ja kuntien pitäisi karsia menojaan tänä vuonna yhteensä noin 15 miljardia euroa.

Kilpajuoksua taantuman kanssa

Ministeriöiden menoista leikataan runsaat 13 miljardia euroa, noin 17 prosenttia. Ulkoministeriö menettää jopa puolet rahoistaan. Julkiset investoinnit, kehitysapu ja tuki ammattiliitoille romahtavat.

Veroja kiristämällä pyritään keräämään noin 12 miljardin euron lisätulot - palkansaajilta runsaat neljä miljardia, suuryrityksiltä runsaat viisi, veropinnareilta 2,5 miljardia.

Lisäksi korotetaan tupakkaveroa, ja oikeuden tuomioista valittaminen tehdään maksulliseksi. Tuomioistuimissa on kova valitussuma.

Mutta koska verotulot laajalti laskevat, verokertymä ei kasva tiukennusten mukaan. Valtion tulojen odotetaan budjetissa lisääntyvän vain vajaat neljä miljardia viime vuodesta.

Yllättävää on, että eläkkeistä ja työttömyyskorvauksista huolehtivaan rahastoon ei ole budjetoitu vajetta. Jo viime vuonna sinne ilmaantui pieni vaje, eikä eläkkeita ja korvauksia aiota nyt leikata.

"Ei hyviä uutisia"

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun Espanja tosissaan yrittää panna menot kuriin. "Minulla ei ole kertoa kansalaisille hyviä uutisia", sanoi pääministeri Rajoy maanantaina mukaillen Winston Churchilliä.

Epäluulo markkinoilla kasvaa, vaikka Rajoyn hallituksen toimia pidetään oikeina. Epävarmuustekijät eivät välttämättä ole hallituksen kontrolloitavissa.

Yksityissektorin velkataakka on Espanjassa valtava. Kiinteistöhinnoissa on yhä yliarvostusta buumin jäljiltä, eikä kauppa käy. Maksuhäiriöitä on pankkien luottokannassa jo peräti kahdeksan prosenttia.

Sosialistihallituksen kaudella valtio otti lisää velkaa yli 300 miljardia euroa. Vaikka julkinen velka on vasta noin 70 prosenttia Espanjan biljoonan euron bkt:sta, niin taakka painaa.

Velanhoitokulut ovat budjetissa jo 29 miljardia euroa, kun ne vielä pari vuotta sitten olivat noin 23 miljardia.

Veroja ja säästöjä tarvitaan lisää, jotta budjettivaje taipuisi luvattuun kolmeen prosenttiin ensi vuonna.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä