Helsinki |

Espoon johto tyrmää väitteet vanhustenhoidon alasajosta

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso puolustaa kaupungin vanhuspalveluiden tilannetta. Metson mukaan vanhustenhoito ei ole Espoossa niin kriittisessä tilassa kuin eroava vanhuspalveluiden johtaja Jaakko Valvanne on antanut ymmärtää.

Espoo

Valvanne jättää nykyisen tehtävänsä vuodenvaihteessa, koska hänen mukaansa lääkärin etiikalla on mahdotonta johtaa ja kehittää säästöjen kourissa kituvia vanhustenpalveluja. Valvanteen mielestä palvelut eivät ole kriisissä ja sosiaalitoimessa on tekemisen meininki, mutta reunaehdot ovat liian tiukat kaikkien tarpeisiin vastaamiseksi.

– Nyt tarvitaan saneerausjohtajaa ja siihen minusta ei ole. Minun tavoitteenani on tuottaa hyvää ja tarpeeksi palveluja sitä tarvitseville, eikä minusta ole palvelujen vähentäjäksi, Valvanne perustelee.

Johtoporras puolustautuu: jostain on karsittava kun rahat eivät riitä

Kaikkien osapuolien mukaan Valvanteen ero tapahtuu siltoja polttamatta. Mies siirtyy vuoden alusta osa-aikaeläkkeelle ja kehitystehtäviin. Näkemysero vanhuspalveluiden tilasta sosiaalitoimen johtoportaan kanssa on kuitenkin tosiasia, vaikka yhteishenkeä vakuutellaan.

Perusturvajohtaja Metson mukaan Espoon palvelut pärjäävät vertailussa muille kunnille ja niiden kehittäminen jatkuu lamasta huolimatta.

– Me elämme kuitenkin aika hyvin resursoiduissa palveluissa. Ja siitä ei pääse minnekään, että laman seurauksena talouden vaikeudet ovat todellisuutta emmekä me voi niistäkään piittaamatta.

Valvanne on kritisoinut erityisesti pitkäaikaishoidon, kuntoutuksen ja kotihoidon riittämättömyyttä. Metson mielestä palvelut on syytäkin tarkastella kriittisesti, jotta hoito voidaan taata sitä eniten tarvitseville.

– Espoossa esimerkiksi ikäihmisten kotihoitoa saavat parempikuntoiset henkilöt kuin muissa isoissa kaupungeissa, että siinä on ehkä hieman kohdentamisen paikkaakin.

Vastuullinen johtajuus kuluttavaa

Espoon valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Jukka Mäkelä ymmärtää myös Valvanteen päätöstä.

– Ehkä tää eropäätös kertoo myöskin siitä, kuinka kuluttavaa näiden vastuullisten johtajien tehtävä on, kun tarpeet on rajattomat ja resurssit eivät tunnu siinä riittävän.

Mäkelä myöntää, että Espoossa kysyntä vanhuspalveluille vain kasvaa, eivätkä panostukset ole olleet välttämättä riittäviä.

– Olen monta kertaa puhunut siitä, että siinä missä haluamme olla lapsiystävällisiä, meidän pitäisi olla myös vanhusystävällisiä.

Valtuusto päätti laittaa ensi vuoden budjettiin lisärahaa pitkäaikaishoitoon 3,5 miljoonaa euroa. Jaakko Valvanteen mielestä rahaa tarvittaisiin vielä viisi miljoonaa euroa lisää - koska virkamiehet voivat tehdä vain sen, mihin poliitikot järjestävät rahoituksen. Kun rahasta puhutaan, vetoaa valtuuston puheenjohtaja Jukka Mäkelä kaupunginjohtajaan ja budjetin supistuspaineisiin.

– Kaupunginjohtaja Kokkonen heti sanoi budjettikokouksessa, että jos taloustilanne vielä tiukkenee, niin budjetti joudutaan avaamaan uudelleen ja tiukentamaan sitä. Lisäysten sijasta tässä on paineet ihan toiseen suuntaan.

Ahtaiden näköalojen takia Valvanne aikookin pysyä päätöksessään, vaikka rakkauden filosofiaa ja asiakaslähtöisyyttä viljelevää miestä onkin houkuteltu pysymään tehtävissään.

– Minussa herää huoli siitä, että jääkö joku hauras ihminen vaille sitä hoitoa, mitä tarvitsisi.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Kotimaa

Yli 190 000 asiakasta ilman sähköä

Puu kaatunut.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä