Luonto |

Etelä-Suomen metsien suojelurahat kaksinkertaistuvat

Hallitus on sopinut uudesta metsiensuojelun rahoituspaketista. Kehyspäätöksellä hallitus jatkaa Kansallisen metsäohjelman ja Metso II -luonnonsuojeluohjelman toimintaa.

Kehyspäätöksen mukaan Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaan varataan uutta rahaa vajaat 90 miljoonaa euroa. Kun viime vuonna rahaa oli jo varattu suunnilleen yhtä paljon, Metso II -luonnonsuojeluhankkeeseen on varattu rahaa kaikkiaan runsaat 181 miljoonaa euroa vuosille 2009 - 2012. Suurin osa määrärahoista käytetään yksityisten metsänomistajien vapaaehtoisten aloitteiden pohjalta tapahtuvaan monimuotoisuuden suojeluun. Yksityinen maanomistaja voi tarjota metsäänsä ostettavaksi valtiolle luonnonsuojelualueeksi tai suojeltavaksi ympäristökeskuksen päätöksellä pysyvästi tai määräaikaisesti. Päätöksen suojelurahoituksesta tekivät keskustalaiset ministerit, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila keskinäisissä neuvotteluissaan. Luonnonsuojelun varat nousevat 2010 Ympäristöministeriön luonnonsuojelupäällikkö Ilkka Heikkinen on helpottunut neuvottelutuloksesta. Hänen mukaansa hallinnonalojen välinen kilpailu määrärahoista oli kovaa, mikä ilmenee hallituksen tekemistä suurista liikenneinvestoinneista. - Luonnonsuojelu sai nyt aiempaa enemmän ymmärrystä, Heikkinen sanoo. Heikkisen mukaan muiden luonnonsuojeluohjelmien täytäntöönpano vie valtaosan rahoista vielä parisen vuotta, mutta vuonna 2010 rahoja voidaan kohdistaa huomattavasti aiempaa enemmän vanhojen metsien hankintaan. Hänen mukaansa on vaikea arvioida, kuinka paljon arvokasta metsämaata saadaan suojelun piiriin, sillä eri metsätyyppien rahallinen arvo vaihtelee paljon. Vuoteen 2016 ulottuva tavoite on kuitenkin suojella jopa 180 000 hehtaaria luonnonsuojelulain tai kestävän metsätalouden toimien avulla. Heikkisen mukaan uudella rahalla suojelutyössä päästään hyvään alkuun. Hän uskoo esim. metsänhoitoyhdistysten liittyvän suojelutyöhön nyt, kun rahoitus ja toiminta vakiintuvat. Suojelu ulottuu myös koko Etelä-Suomeen, kun aikaisemmin sitä voiotiin harjoittaa vain tietyillä koealueilla. WWF pettyi suojelupakettiin Maailman Luonnon Säätiö WWF on pettynyt metsiensuojelun rahoituspakettiin. WWF Suomi arvioi, että Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman (METSO) toteutus on vakavasti uhattuna puutteellisen rahoituksen vuoksi. WWF:n mukaan hakkuiden lisääntyessä pitäisi myös panostuksen metsien monimuotoisuuden suojeluun lisääntyä merkittävästi, jotta metsien käytön ekologinen kestävyys mitenkään voitaisiin turvata. WWF pitää myös tärkeänä, että METSO-ohjelmaa toteutetaan huomattavasti METSO-työryhmän esitystä laajemmin. YLE Uutiset

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä